20200513

Carta Oberta Premis Alfons Ortuño

Data Estel·lar nul·la Dimecres 20200513

A l'atenció de l'organització dels Premis Alfons Ortuño 2020 / Escola d'Administració Pública de Catalunya: 

Fora adequat que se suprimís els premis Alfons Ortuño per a qualsevol Administració Pública o similar que operi a Catalunya o l'àmbit mundial, almenys en la convocatòria 2020: ¿no pensarà ningú donar un premi a cap ens vinculat amb el desastre de gestió pública del Covid-19? Significa que no estaven preparats ni per un virus ni per un pont que caigués ni per una gran inundació ni per terratrèmols ni per cap gran terrabastall, ni a nivell de gestió ni de comunicació ni d'execució ni de fabricació d'elements solucionador ni paliatius.

Exemple: a mitjans de març 2020 es va dir que la gent no sortís de casa, es van tancar escoles i, tot seguit, es va trucar aquella mateixa gent perquè anés a buscar targetes-menjador a les escoles. Això és gestió nefasta.

I ha estat i és l'habitual.

 Com a mínim, no hi ha diners pel mig, segons l'Annex 4.5  de la RESOLUCIÓ GAH/192/2018, de 12 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels Premis Alfons Ortuño de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, "Els Premis regulats per aquesta Resolució no comporten cap remuneració econòmica". 

Ara bé, si n'hi haguessin en forma de dietes per al jurat, aquests calerons es poden guardar per fer una sarsuela o potser per a recerca contra el Covid-19. 

L'eliminació de premis també evitarà que siguin premiats amics del règim, gent amb trajectòries escollides des del naixement i que cal promocionar ocasionalment per donar la sensació d'excel·lència en la insaculació, aquests autoenganys a desterrar del nostre país. Dubto que hi estigue d'acord.

Llegeixo la biografia d'Alfons Ortuño Salazar: " Economista de professió i vocació, dedicà la seva vida professional al servei públic, mitjançant la docència universitària i, sobretot, en l’ordenació de les finances públiques de les quals era un expert coneixedor (...)respectat per tothom i estimat pels seus col·laboradors directe"


Si això és així, cosa que no podré comprovar mai, PER A MANTENIR NETA LA SEVA MEMÒRIA, DESCONVOQUEU LA CONVOCATÒRIA DELS PREMIS ALFONS ORTUÑO PER AL 2020.

Llegeixo qui hi pot participar:
  • L'Administració de la Generalitat de Catalunya.
  • Les entitats que integren l'Administració local.
  • Les universitats públiques de Catalunya.
  • L'Administració pròpia d'Aran.
  • Els organismes autònoms i les entitats públiques dependents o vinculades a qualsevol de les administracions públiques catalanes.
  • Els consorcis en què participen majoritàriament les administracions esmentades i les entitats públiques que depenen d'aquests consorcis o hi estan vinculades.
  • Les empreses públiques participades majoritàriament per una Administració pública catalana.

 
Adjunto lema i categories: 
Amb el lema “Idees que neixen per ser de tots”, la convocatòria de 2020 premiarà projectes implantats en els darrers dos anys (entre l’1 de gener de 2018 i el final del termini de presentació de candidatures). Dins del concepte general “Innovació i bones pràctiques” s’inclouen quatre categories:

  • Organització, processos i gestió econòmica
  • Transparència, bon govern, avaluació i qualitat
  • Desenvolupament d'equips i de persones
  • Serveis finalistes
He marcat en groc les categories que hauran de ser dissoltes, com que són totes, el millor és desconvocar els premis.

No hi ha ni una sola Administració que operi a Catalunya que hagi fet cap procés de gestió pública correcta, ni de qualitat, ni de transparència ni d'avaluació. Per descomptat, cap Administració Local Per descomptat, la Generalitat en el seu conjunt i en les seves parts. Per descomptat, altres Administracions com la de l'Estat, que ni entren en cap categoria. Per descomptat, cap ADMINISTRACIÓ QUE OBLIGUI A FER TRÀMITS TELEMÀTICS tant interns per als seus treballadores no formats i sense equips ni xarxes telemàtiques apropiades ni per a una ciutadania que es troba encara més desprotegida a causa de la Nova i Feixuga CiberBurocràcia.

 A tot això, s'afegeix el gran tema: LA CRISI DE SARS-COVID-19 O SARS-COVID-2 ha estat El Vestit Nou de l'Emperador: les Administracions que operen a Catalunya s'han demostrat ens inútils incapaços de garantir la vida de la ciutadania, com la picabaralla cruenta (centenars van morir, milers van ser mal-atesos o no van ser atesos) entre el Departament de Salut/Generalitat de Catalunya, l'Exèrcit Espanyol/Govern d'Espanya i un Ajuntament de Sabadell que, en 50 anys, no va saber dotar la seva ciutat d'un Hospital Públic.

A continuació adjunto la carta de l'EAPC, enviada en ple confinament, qu


V Premis Alfons Ortuño d'innovació
i bones pràctiques a les
administracions públiques
AVÍS: Terminis interromputs, TRÀMIT OBERT
L'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) va obrir el passat mes de febrer la convocatòria de la cinquena edició dels Premis Alfons Ortuño per reconèixer les actuacions d’innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública a les administracions públiques catalanes.
Degut a la situació actual d'estat d'alarma, els terminis han quedat suspesos i interromputs, però el tràmit continua obert. Els terminis per fer requeriments d'esmena i aportar documents també s’han suspès tot i que és possible enviar documentació i presentar les vostres candidatures, exclusivament en format electrònic.
Quan acabin els efectes de l'estat d'alarma per coronavirus, us informarem dels nous terminis de presentació de candidatures.
Consulteu les afectacions a la tramitació al web del tràmit.
Tant en circumstàncies normals, com en aquest temps de confinament, les actuacions d’innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública mereixen un reconeixement. Per això us convidem a presentar també aquelles accions que impulseu per respondre a les actuals dificultats, com en matèria de teletreball, el desplegament de l’Administració digital o la reestructuració dels serveis públics essencials.

Que la COVID-19 no aturi la innovació. Demostrem que aquesta crisi també és una oportunitat per millorar.

PREMIS ALFONS ORTUÑO
Amb el lema “Idees que neixen per ser de tots”, la convocatòria de 2020 premiarà projectes implantats en els darrers dos anys (entre l’1 de gener de 2018 i el final del termini de presentació de candidatures). Dins del concepte general “Innovació i bones pràctiques” s’inclouen quatre categories:
   Organització, processos i gestió econòmica
   Transparència, bon govern, avaluació i qualitat
   Desenvolupament d'equips i de persones
   Serveis finalistes
A qui s'adrecen?
   L'Administració de la Generalitat de Catalunya.
   Les entitats que integren l'Administració local.
   Les universitats públiques de Catalunya.
   L'Administració pròpia d'Aran.
   Els organismes autònoms i les entitats públiques dependents o vinculades a qualsevol de les administracions públiques catalanes.
   Els consorcis en què participen majoritàriament les administracions esmentades i les entitats públiques que depenen d'aquests consorcis o hi estan vinculades.
   Les empreses públiques participades majoritàriament per una Administració pública catalana.
Els Premis, creats per l’Escola el 2012, tenen una periodicitat biennal i honoren la memòria i trajectòria de de servei al país d’Alfons Ortuño Salazar (Oriola, 1948 - Barcelona, 2004) qui fou un exemple de servidor públic al Departament d’Economia i Finances -on va crear l’estructura i els fonaments de les finances de la Generalitat de Catalunya- i membre de la Sindicatura de Comptes en l’última etapa de la seva vida.