20200316

Gencat no sap que estem en emergència... i les altres...

Data Estel·lar gencaticada Dilluns 20200316


No criticaré la dificultat de tallar l'epidèmia sinó les decisions i comunicacions públiques.

He fet un recorregut per algunes pàgines webs institucionals per a veure com tracten el tema del SARS-Covid19, un cop que hi ha un Estat d'Alarma, per cert, previsiblement ampliable en dies/setmanes o inclús convertible en Estat d'Excepció, cosa que no descarto si els empresaris no es prenen seriosament les mesures de l'Estat o si la Generalitat fes coses rares, cosa que no crec però que li donen molt a la boca quan no toca, o si es veuen alts càrrecs (com aquell de Canarias) o algun llest (Aznar) fent el que els hi rota.  Compte, que no és broma la cosa.

També, compte, que es pot fer bé: si heu anxovat a les poblacions metropolitanes en 1500, 2000 o 3000 habitants per kilòmetre quadrat, sense espais amplis d'esbarjo... ens assabentem que la famosa Sierra de Madrid bàsicament és un aparcament com d'un super, que en recorda a com comença la Mola a Matadepera però encara per a més població. Si no heu pensat, governants de pa sucat amb oli, en establir torns clar per estirar les cames amb la mínima afectació entre els confinats, amb policies o militars demanant que baixi tal família durant tants minuts... després d'anys de dir, a més, que "som cultura de carrer", que "com al bar, enlloc"... doncs, el canvi és molt brusc. Afegit a tot això, la manca d'informació, amb comentaris contradictoris entre polítics o entre científics o entre periodistes o entre textos variats, o entre cadascun d'ells.

La Generalitat demanava el divendres accedir a les seves pàgines oficials per trobar informació. Resulta que ajuntaments mitjans, petits i grans tenen més informació i més clara que la Generalitat. 

La informació que envien al seus treballador no té gaire substància. Textos mal escrits, mal redactats, amagant la part bàsica de que estem en Estat d'Alarma ¿perquè ho fa el malvat Estat? i sense més referència normativa (conditio sine qua non per als treballadors públics), amb informació antiquada perquè sembla que van marxar a dormir el dijous i fins els dilluns, res... 

A sobre, la pàgina web té la mateixa fesomia de sempre. 

No sé si entreu molt, poc o gens. Però és la mateixa web que l'any passat. La diferència és que cal aclarir moltes coses sobre la pandèmia, sobre què cal que faci la població afectada, sobre què està fent l'Administració de la Generalitat per paliar les molèsties o per controlar l'extensió o per vigilar els ciutadans més febles... Doncs, com a molt, amb dades del 20200316 a les 14h però també a las 17h, resulta que la web té informacions banals, inadequades per aquests dies i setmanes. 

NO ES DESTACA EN GRAN EL TEMA DEL CORONAVIRUS SARS-COVID19. 
Però resulta que afecta a tota la població perquè tothom està confinat, a Igualada, a Catalunya, a Espanya, a la Península Ibèrica (Portugal va ser ràpid), i ja van per França. Així que la part llatina de la Unió Europa està confinada... la Unió Europea NO EXISTEIX. La pregunta clara és: ¿cal seguir pagant una Unió Europea que no va salvar, ans al contrari, la seva població amb les crisis econòmiques del 2007, 2008, 2009, 2010... que no va salvar els nàufrags i refugiats de guerres com la Líbia, muntada per l'OTAN europea o la guerra de Síria... que no va ser capaç de salvar l'estranger pròxim a la guerra de Iuguslàvia, que sembla que només té paper per a exigir neoliberalisme, privatitzacions i res d'inversió social, i res d'unió europea en impostos europeus, salari mínim europeu, carta laboral europea, etc, etc, etc... i que sembla que tampoc no sap posar el peu a les qüestions mèdioambientals. 

És clar que Espanya, Portugal, Itàlia, França i potser Alemanya, no sé si Bèlgica, no sé si Grècia, no sé si algun més, haurien d'impulsar alguna unificació més clara que afectés a temes clau com els horitzons de salut pública, les amenaces sanitàries, del canvi climàtic, una política de fronteres comuna i clara, una política de benestar comuna en molts aspectes i una política económica de demanda comuna. Si algú altre hi vol entrar, que entri. Si es volen quedar a que hi ha ara, que no emprenyin (atlantistes, anticsEFTA); si volen fer el seu Brexit: no ploreu, perquè els de l'Est poques ganes de ser europeu han tingut mai. Potser la majoria dels règims fatxes orientals s'haurien d'haver quedat rera el Teló d'Acer. Una federació europea més forta i amb polítiques comunes bàsiques de manera robusta i ràpida, faria resoldre temes clau que afecten a la ciutadanaia, amb més democràcia, és a dir amb responsabilitat social davant del col·lectiu com la que tenen els governs, primers ministres, presidents i ministres de cada Estats, ídem per als conseller autonòmics espanyols o similars càrrec en cada nivell intermedi de govern en altres Estats. Fins ara, els comissaris europeus són un ninos de porcellana que no es poden tocar, als quals ningú no critica, no se'n fa, d'oposició a les seves decisions. Pesos i contrapesos. Efectivitat en l'actuació. Decisions executables directament. El Parlament Europeu hauria de tenir un paper clau que dotés de legitimitat democràtica al projecte europeu, si és que cal seguir-lo pagant perquè la crisi del SARS Covid-19 ha demostrat que Europa MAI NO ESTÀ A L'ALÇADA. 

I ens preguntem quan ho ha estat. ¿Quan matava gent per robar-los or a Àfrica al segle XIX o XX? ¿Quan matava gent en guerres de religió al segle XVII? ¿quan matava gent per reimplantar l'absolutisme a Espanya o a França al segle XIX? ¿quan ha deixat morir desenes de milers a pobres empobrits perquè els atlantistes del Nord i els fatxes de l'Est consideraven que eren uns ganduls mentre ells s'omplien les butxaques de fons europeus? Cal una consciència europea i donar a conèixer qui són els europeus als europeus. Potser no ha interressat perquè així, els diners queien a les butxaques d'alguns sense que ningú ho veiés mentre criticava el veí.

I tornem a la web de la Generalitat de Catalunya amb unes quantes imatges: 

La imatge general: banal, com cada dia. Hi ha un exemple de recerques: "preinscripció", cosa que hauria d'estar marcat com a "aturat" perquè no hi ha classes i els centres educatius tancaven des del divendres 20200313. Així que aquest exemple ja hauria d'haver estat suprimit. De fet, tota la pàgina, fora: una informació general sobre el SARS-Covid19 amb el text del Decret-Llei de l'Estat d'Alarma, que no està posat en preferència perquè és del "malvat Estat Espanyol que ens vol enviar l'exèrcit amb un nou 155".

Potser es pot posar un text amb coixinet però sense enllaçar enlloc.

Si et mous pels puntets de les fotos (no diré on són: perquè tampoc no ho diu la web per a un ciutadà qualsevol), trobes una cosa sobre el coronavirus.

 
La pàgina del Departament d'Educació NO ESMENTA EN GRAN el tancament escolar en tots els seus nivells, obligatoris o no, públics o privats. Incompetència de Nivell A1 amb complement específic de 1000€ més. 




La bonica pàgina d'Emergències: no cal és clar. Total, indicant "Segureta a la muntanya" ja anem servits. Mentrestant, no cal posar els telèfons per a si et trobes malalt o si tens alguna urgència... no passa res, escolti, ja ficarem una frase en petit en algun lloc.

Transports: no es pot sortir de casa. Només agafeu el transport si és important, si heu d'anar a teballar o alguna urgència. Els horaris dels trens canvien... així que el més important és anunciar "què fer si et roben la bici". Ole tu!



En general, la més gran afectació transversal que hi ha avui a Catalunya, que afecta a la ciutadania, els empleats públics i els serveis de l'Administració, o els vincles entre ells, resulta que apareix sovint només com una frase inferior que pot passar desapercebuda.


De manera greu, la Generalitat no parla ni enllaça amb l'Estat d'Alarma.


No seria excusa considerar que es tracta d'una situació excepcional en el ben entès que no tractem sobre l'afectació de la malaltia a la gent sinó sobre la informació d'una ordre, la de confinament, que es podria haver donat en cas d'inundacions severes, d'explosions químiques o altres casos: es tracta de la informació a la població de manera clara.

Em venen ganes de posar imatges de totes les pantalles dels departaments... però és que passa el mateix a tots. "Vols un animal de companyia?" 

Així és Catalunya. Així disfunciona Catalunya any rere any, lustre rere lustre, dècada rere dècada. Però tots el de la web, els que manen als departaments, els càrrecs polítis i els posata dits (càrrecs de designació) cobrar, cobren... i, hui, si cobren. Hui, caram!


Cal estar-se una estona mirant... fa unes hores tenia com 15 webs obertes de la Generalitat que no em donaven més informació que Lydia Lozano quan deia al Sálvame de dies abans per la tarda que si ella podria sortir a passejar el gos sense saludar ningú tot estant amb símptomes de la malaltia. El que responia el (suposat) metge s'entenía millot que 20 web de la Gene amb funcionaris, professionals, informàtics, experts en comunicació pública, política i institucional, amb masters, mestratges, postgraus, doctorats, llicenciatures i graus en filologies vàries i en comunicació, en Dret, dic jo que algun de Ciències Polítiques o de Sociologia no regalat...

 
Hi ha informació però no de fàcil accés ni de trobar, no a la portada de la web, no destacada, sí amagada, sí farragosa, sí no clara. Per exemple, la prohibició de caçar no apareix a la pàgina del Departament corresponent: 

Davant de la situació d'emergència arran de l’afectació pel coronavirus SARS-CoV-2, s'han anat adoptant diverses mesures per reduir l'activitat i evitar les concentracions de persones per prevenir contagis. Des del 14 de març entren en vigor, amb una vigència de 15 dies mínim, les següents restriccions en l’exercici d’activitats per prevenir i controlar la taxa d’infecció:
Transport públic
  • Funciona un terç de la capacitat
  • S’incrementa la desinfecció.
  • Des del 16 de març no es venen bitllets als autobusos sempre que hi hagi altres alternatives per comprar-ne.
Tancaments i suspensions en l’àmbit d’oci
  • Esportiu: estacions d'esquí i de muntanya, gimnasos i altres instal·lacions esportives públiques i privades.
  • Cultural: teatres i cinemes i tots els espectacles públics.
  • Festiu: sales de festa i de concerts, pubs i discoteques, karaokes, salons de joc (casinos, bingos i recreatius).
  • Parcs d'atraccions i temàtics i qualsevol altre d'oci o de lleure.
Tancament restauracióBars, cafeteries, restaurants i altres establiments de restauració. Excepte en establiments hotelers, centres sanitaris o socials residencials.
Tancament de centres comercials, incloent grans superfícies i galeries, excepte els establiments dedicats exclusivament a la venda d’alimentació, neteja i higiene.
Caça i pesca
  • Prohibició de batudes de caça i caça col·lectiva (dos o més caçadors).
  • S’exceptuen les comarques de l'Alt i Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Gironès, la Selva i Osona a l'est del meridià de Vic, i les actuacions en aplicació d'autoritzacions excepcionals per danys a agricultura.
  • No s'autoritzarà cap concurs o competició de pesca continental o caça.
Serveis socials
  • Tancament dels centres i serveis de la xarxa social pública (infantil, discapacitat, dependència i prelaborals).
  • Suspensió de les activitats en els centres ocupacionals, excepte els que requereixin continuïtat de l'atenció.
  • Suspensió de les visites presencials de Serveis Tècnics de Punt de Trobada.
  • Els serveis socials públics i privats podran atendre les necessitats de les persones usuàries amb la diligencia que exigeix la naturalesa del servei.
Suspensió de vetlla de persones mortes per COVID-19
Transport de mercaderiesS’aixequen temporalment, del 14 al 28 de març, les restriccions aplicables als vehicles o conjunts de transport de mercaderies i transports especials.

 
En concret,trobo informació de propaganda del melic: som els millor i ja tenim un medicament, per a d'aquí un mes... que si hi ha, posem pel cap baix, un milió de científics investigant dia i nit per torns sobre aquest virus... si n'hi ha menys, el sistema científic mundial és una filfa, i si estan els xinesos, el alemanys i Trump a punt de comprar-li la vacuna al s alemanys per fer negoci, doncs, a veure, que no sé si la recerca catalana pot ser ni tan ràpida ni fiable. I torno a dir que estem en una civilització industrial amb pressumpta capacitat de producció industrial, en grans quantitats, basada en el mètode científic. 

Ha començat el primer assaig clínic fet a Catalunya per reduir el contagi del coronavirus i aturar la propagació del virus.
En concret, l’assaig consisteix a indicar un medicament antiretroviral a persones positives en coronavirus i un altre als seus contactes. El primer medicament vol reduir el nombre de dies durant els quals la persona infectada té carrega viral, mentre que de l’altre medicament s’espera que eviti el desenvolupament de la malaltia en els seus contactes. Per aquesta doble via, s’intentarà frenar la cadena de transmissió.
Per reduir el contagi cal actuar en tres fronts: reduir el nombre de contactes, quedant-se a casa; reduir l’eficàcia de la transmissió del virus, seguint les mesures d’higiene i de distància indicades; i reduir la durada de la infecciositat.
L’assaig clínic es provarà d’entrada amb prop de 3.000 persones i s’espera tenir resultats d’aquí a 21 dies.
Hi participen conjuntament el Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut, investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida de l’Hospital Germans Trias i laboratoris farmacèutics.
En aquest sentit, també s’ha informat que Catalunya està establint un consorci per desplegar estratègies similars de prevenció a altres països i la Fundació Bill & Melinda Gates ha ofert el seu suport des d’un punt de vista econòmic.
 Si són 21 dies, jo diria que el confinament, com deia el de la màquina del cafè, va cap al mes i mig, com a mínim. 

La por als empresaris, al Sánchez Llibre, al Josep González, a totes les patronals, té aturades totes les decisions i comunicacions clares del govern català i, de retruc, espanyol. ¿Haurem de veure militar tancant polígons industrials per seguretat i sanitat pública i col·lectiva? Potser és això el que no va poder evitar Quim Torra i no va saber donar un cop de puny a la taula per obligar a tancar les empreses no essencials: alimentació, transport. agro-ramaderia, envasos per a alimentació.

Cada cop que un mitjà de comunicació irresponsable o irresponsable mitjà de comunicació fa una primera frase amb "coronavirus" però la segona amb "economia" sabem que vol dir: moriu, treballadors, que només heu de viure per produir per als empresaris. Sabem que vol dir: "subvencions per al empresaris que haurien de tenir provisions tipus compte 14 per fer front a contingències. I que ningú no em vingui, com un profe li va fer a un alumne, en plena falsedat de dades comptables estatals per entrar a l'euro de tots els Estats europeus, de dir "no, res de "tipus 14", que cal que sigui un en concret". Que les empreses, per amagar diners fan servir el Pla General Comptable sense aturador.

Serveis Socials: no diuen que han tancat centres de dia i centre cívics:



Universitats: no diuen que han tancat les unis ni que demanen gent amb la carrera de metge per a hospitals.


Agricultura i Ramaderia no parlen de que és un servei essencial en aquests dies. A l'apartat de caça no diuen que està prohibit pel confinament.

Comerç i Consum: no diuen quines són les botigues que poden tenir obert i quines han de tancar pel confinament: 

Cultura: no diuen que han tancat teatres, cines, espectacles de masses... ni donen, si volen, alternatives com allò del teatre a casa, etc.  

Economia: no diuen que tot ha de romandre tancat i la gent a casa, amb teletreball, com a molt, si no són tals i quals sectors. Tampoc no parlen dels horaris d'entrada i sortida per evitar aglomeracions en vies de entrada, sortida, transports. Donat que el sector privat no se sap auto-regular, la regulació l'ha de donar la Generalitat com a ens superior. I cal enviar un advertiment clar de prohibit despatxar ningú. Que els tràmits, impostos, etc, queden aplaçats fins a nova ordre.


Esports. Lleure: no diuen que gimnasos, CAR de Sant Cugat, poliesportius, parcs, jardins, etc, romandran tancats o amb restriccions. Les piscines, incloses.

Empresa. Indústria i energia. Molt bonica la llista de festes laborals: ens diu que avui no és festa però no diu que estem en confinament. Podríem dir-los imbècils però suposo que ja ho saben.

 Habitatge. Aquí no cal que diguin res: covardament, han estat incapaços de dir que no es desnoni ningú fins al final del confinament o que s'aturin els pagament de lloguer per la mateixa raó. Si no es desnonen, seran per raó de que els jutges estan aturats. També caldria senyalar els casos de què fer si okupen una llar en aquests moments: a una angúnia com el robatori de l'habitatge hi ha la higienització per la malaltia.

Justícia: no diu res de l'Estat d'Alarma ni de l'aturada de serveis judicials, dels jutjats...

Medi Ambient: caça o pesca prohibides no es diu.

Salut: de traca, escolit. Parlen de la vacuna de la grip en gran. En petit, a la part inferior, ja parlen del Covid-19


Esperem que vagin millorant la web...  i no deixin la informació només com un appèndix perdut, donat que és prioritari.
 

 


I dic Catalunya perquè hem mirat altres web municipals i autonòmiques. Aquí només revisarem les pàgines d'Administracions Autonòmiques:




La pàgina de la Comunitat Autònoma d'Euskadi és tot el contrari: coneixen la prioritat https://www.euskadi.eus/inicio/

La Comunitat de Madrid també té destacada aquesta afectació AMB ENLLAÇOS a més informació, tot i que envoltada de més informació . https://www.comunidad.madrid/


 

Ídem per a la Junta de Andalucía https://www.juntadeandalucia.es/


Xunta de Galicia: destacat en gran l'enllaç la web informativa y enllaç al Diario Oficial de Galicia 52-bis amb mesures normatives sobre el Covid-19.

La pàgina de Cantabria dedica totes les seves notícies al Covid-19. L'estil és més de pagina de notícies que d'Administració Pública.

A Asturias estan adormits. La seva pàgina principal no destaca res del tema principal. En petit, tot i que a dalt, hi ha un enllaç minúscul.






Navarra fica l'enllaç en gran: el veus només obrir la web. Important: "se interrumpen los plazos de los trámites en curso". De manera clara.











Canarias. Com a Cantabria, sembla una web de batibull de notícies. Cal enllaçar a més noticies per trobar una web amb informacions vàries sobre el Covid-19.




Extremadura té tres enllaços principals a la part superior de la pantalla: el més gran són ajuts econòmics, és a dir, que els importa poc la salut (que s'enfadin, que s'enfadin però, entre salut, diners i amor, saben què escollir). 
 
Al costat, un enllaç més petit a a una infografia/poster sobre la part sanitària de l'epidèmia. En fi, que bàsicament es auto-bombo amb moltes fotos per al Fernández-Vara, president d'Extremadura, i cap per als continguts.  12 fotos de propaganda del presi i de la consellera... o no sé... perquè de Salut és José María Vergeles Blanca. Ni tenyint-li el cabell... el cas és que no sembla a cap de les conselleres. 

Les fotos són copipegades, com el poster: sense alterar la mida original.

Junta de Castilla y León té molt destacat el tema, tot i que, per aquestes ineficàcies del disseny informàtic que tants cops passa, en moure el ratolí queda tapat el rètol que busquem per un menú d'un altre lloc. Un mal disseny: gairebé impossible de picar-hi. La web fa pudor a algú que ha cobrat molt perquè està mal dissenyada. En canvi, buscant per google directament, hi ha un enllaç menys molest.


Castilla-La Mancha. Perfecte: et trobes el rètol d'immediat. 


Error: jo vull una per a la ciutadania. Després hi ha una web per a ciutadans però m'ha costat tres enllaços per trobar-la.  

Generalitat Valenciana: cri-cri-cri. 

Aquesta gent, els hi han tret les falles, els hi han dit que no futbol i tot això i s'han quedat fora de joc. Cobren moltíssim el Ximo Puig i la Oltra o l'altra... però res. Trobes informació si t'esperes una estona on hi ha un anunci de Miguel Hernández. Enllaça amb un poster: res. Tiu, que cobrar, cobren, eh?

Comunitat Autónoma de la Región de Murcia: dedica gran part de la web a explicacions sobre confinament, abastiment d'aliments, i enllaç al Portal del Paciente.

Illes Balears. Uf. No funcionava la web en tot el dia... un desastre.  Tenen info. Si entres per la web, no ho veus perquè hi ha com tres requadres, cadascun amb una mena de vídeo.  
El del coronavirus és el segon. D'allà vas a la web de veritat... Gens pràctic.

 

Això dels dissenyadors informàtics que els hi agrada molestar amb vídeos i fotos i menus que tapen els enllaços que volem buscar. Si ho busques amb l'anuci que fan a IB3 vas més ràpid però aquí analitzem què trobes i com trobes una informació aparentment bàsica i essencial en una pàgina web 
oficial de l'Administració Pública.

Ceuta: ciutat autònoma que sembla més conscient que comunitat autònomes grans.

La web de Melilla no funciona durant tot el dia.

De les Chafarinas, res.