Data Estel·lar I+D+r+i+wL+IVA Dijous 20210520
Flipant, flipant, flipant.
Entro a la web de la UAB cada tant de temps, en un antic costum de comprovació si funciona Internet en general o si el problema és del meu ordinador. Si la web de la UAB s'engega, doncs ja està.
Hi poosen alguns estudis i curiositats científiques, des de fa un temps, però no gaire, no creguin, com a mínim els primers 16 anys del segle XXI, no era així,.
HAN DESCOBERT EL QUE LA SABIDURIA POPULAR CONEIX DES DE FA MIL·LENIS. Això sí, ara això ho cobren alguns llests que poden viure de la Universitat i dels endolls. Quina sort per a ells i què malament que no ens hagi tocat a nosaltres aquesta loteria universitària!
Els pobles blancs, encalats, la pintura blanca, el blanc que reflecteix la calor... tot això ho he msentit sempre. També la calç permet eliminar malalties infeccioses
Que la verdor, que les plantes, els arbres, els boscos atreuen humitat i poden ajudar a reduir la sequera i, en part la calor, ho hem sentit de tota la vida.
NO CAL ANAR AL COL·LE PER SABER-HO. La majoria d'andalusos, de dones andaluses que han estat pintant cada anys les cases als seus pobles i després els pisos o les cases a les ciutats catalanes HO SABIEN I EREN ANALFABETES.
A Lanzarote, les cases són blanques i tenen una inclinació per captar l'aigua de pluja. Anem al segle XV.
Similar a Grècia. Com a mínim principis del segle XX.
Al 20210519 L'"ACADÈMIA", el nou nom de moda per a la màfia que es passar per ciència, diu que ells han descobert allò que tothom ja sabia.
Sospito que un dia d'aquests ens diran que es poden menjar taronges, unes fruites que, a sobre, en un altre estudi, diran que tenen suc.
Podem afegir que, amb menys construccions, menys densitat de població, menys cotxes, menys xemeneies de calefacció i menys indústries, menys ciment, menys asfalts i unes ciutes menys denses, més esponjoses, plenes de camps, descampats, arbres, arbrades, boscos i zones verdes, és a dir, tot allò que HEU DESTRUÏT -i la UAB HA ESTAT ESPECIALISTA EN DESTRUCCIÓ VEGETAL des de 1968 fins el 2021- es podrien plantejar hipótesis una rera l'altra que dirien "potser es reduïria la calor, potser baixaria la temperatura, potser estaria tot més net, potser hi haura menys mugre a l'aire"... però aquestes hipòtesis, una per element (construccions, densitat, vehicles, etc.) i d'altres que agrupessin més d'un element, fins a una hipòtesi que els agrupés a tot, caldria verificar-les amb molts estudis. No es pot simplement anar a veure què passa a les zones agràries o què passava abans. Caldria uns 38 anys d'estudis per poder cotitzar amb uns amics i passejar-s'hi per aules i per congressos i per ministeris en pla expert. Quina manera de llençar els diners!
I, si voleu saber una cosa que ja es va dir fa anys: la temperatura d'Almeria havia baixat a causa dels plàstics de color clar dels hivernacles. L'antiecologinme militant agroindustrial feia un favor a l'ecologisme contra el canvi climàtic: la notícia va sortir al 2008 PERÒ CALIA LLEGIR LA PREMSA. Incloem la notícia després de la de les cobertes blanques
I al 2010 es tornava a repetir.
Hoooy las ciencias atontecen que es una barbaridad.
Atent a l'estudi i l'enllaç a la web
Cobertes blanques i més zones verdes mitigarien els efectes de les onades de calor a les ciutats
Un estudi de l'ICTA-UAB avalua l'efectivitat de diferents solucions urbanes per reduir la temperatura a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Combinar les dues estratègies reduiria la temperatura en 1,26 graus de mitjana.
19/05/2021
La freqüència i intensitat de les onades de calor a les ciutats està augmentant a causa del canvi climàtic, amb un gran impacte negatiu en la salut i els índexs de mortalitat de la població. Les activitats antropogèniques i els materials de construcció afavoreixen l'acumulació de calor a les ciutats, i la radiació solar emmagatzemada durant el dia a l'asfalt i els edificis s'allibera lentament durant la nit, generant un important estrès tèrmic. Per fer front a aquesta problemàtica creixent, les ciutats han d'establir estratègies de mitigació eficients que permetin reduir la temperatura durant les onades de calor. [waaaaa: quin descobriment: que l'asfalt provinent del petroli s'escalfa... aquesta gent no han jugat mai al carrer i no han caigut mai de genolls a l'asfalt ni se'ls ha aturat mai el cotxe a l'autopista ni han viscut mai una nit d'estiu desde 1975 fins ara, per exemple]
Un estudi realitzat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) avalua l'efectivitat de solucions com la creació de cobertes blanques (també fredes) als edificis i l'ampliació de les àrees verdes urbanes a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Els resultats, publicats recentment a la revista científica Urban Climate, demostren que l'aplicació combinada d'aquestes dues estratègies permetria aconseguir els majors índexs de reducció de la temperatura durant aquests episodis estiuencs.
Per dur a terme l'estudi, els investigadors van utilitzar un model meteorològic que incloïa 11 tipologies diferents de zones urbanes a l'AMB i simulava l'onada de calor registrada al juliol de l'any 2015, quan es van assolir temperatures diürnes d'entre 35ºC i 40ºC, i temperatures nocturnes superiors als 25ºC. La recerca s'ha dut a terme en el marc de el projecte ERC URBAG, liderada per la investigadora ICREA a l'ICTA-UAB Gara Villalba.
L'estudi va simular diferents escenaris de mitigació a partir de solucions com la creació de terrats freds a les cobertes dels edificis residencials i industrials, o l'increment de les àrees verdes d'acord amb els objectius del Pla Director Urbanístic (PDU) de l'AMB. Els terrats freds s'obtenen pintant de blanc les cobertes per augmentar l'albedo, és a dir, el percentatge de radiació que reflecteix la superfície, i que no és absorbida per l'edifici. Per la seva banda, el PDU preveu la creació de 6 parcs urbans i àrees verdes amb un total de 255,64 ha al 2030, el que suposa incrementar la vegetació del 32,54% al 35,92%.
Els quatre escenaris analitzaven els efectes d'augmentar l'albedo fins a un 0,85 pintant de blanc els terrats, preferiblement els plans i més accessibles; incrementar les zones verdes amb un reg diari de 2 l/m2, i amb un reg superior de 5 l/m2, i un últim escenari que combinava l'opció dels terrats frescos amb la creació de zones verdes amb reg de 5 l/m2 .
Els resultats mostren que l'escenari que combina les dues estratègies és el que té major impacte, amb una reducció mitjana de la temperatura de 1,26ºC. La reducció arriba als 4,73ºC durant el dia (a les 15h), i els 1,88ºC durant la nit (21h). Aquest descens de la calor també té efectes positius en el consum energètic, amb un 26% menys de despesa en aire condicionat.
El primer escenari de cobertes fredes permet reduir la temperatura mitjana en 0,67ºC, però és més efectiu durant el dia, aconseguint una reducció màxima de 3,83ºC a les 15 hores, davant el descens màxim de 1,63ºC durant la nit (7h). L'estratègia d'augment de les zones verdes redueix la temperatura en menor mesura, si bé ofereix millors resultats en l'escenari amb més reg (descens de 0,15ºC de mitjana per a reg de 2 l/m2, enfront d’un descens de 0,61ºC a l'escenari amb reg de 5 l/m2). "Hem vist que quan s'incrementa la irrigació, la reducció de temperatura diürna millora notablement gràcies a l'efecte de refredament causat per l'evapotranspiració", comenta Joan Gilabert, primer autor de l'estudi.
Tot i la reducció de la temperatura en tots els escenaris estudiats, la regulació tèrmica que resulta de la combinació de les dues estratègies (cobertes blanques i àrees verdes) és la de major impacte. "Combina els beneficis de reduir la temperatura durant la nit a causa de l'augment del verd urbà, amb la reducció de la calor diürna gràcies a l'augment de l'albedo i la irrigació, combatent els efectes de l'onada de calor durant 24 hores", explica Sergi Ventura , coautor de l'estudi, qui afegeix que les cobertes blanques provoquen el descens dels termòmetres en les àrees urbanes més cèntriques i denses, mentre que els parcs ajuden a disminuir la calor a les zones més properes.
Aquest estudi exemplifica com aquests esforços de modelització urbana poden ajudar els responsables de la presa de decisions a nivell de ciutat sobre la millor estratègia de planificació urbana per contrarestar els impactes de les onades de calor, que es preveu que augmentin a causa del canvi climàtic global i la intensificació de les taxes de urbanització.
Article de referència
Gilabert, J., Ventura, S., Martilli, A., et al. (2021). Abating heat waves in a coastal Mediterranean city: What can cool roofs and vegetation contribute? Urban Climate. https://doi.org/10.1016/j.uclim.2021.100863
Los invernaderos bajan la temperatura de Almería
Un estudio atribuye el fenómeno a cambios en la reflexión de la luz debidos al color blanco.
El extraño fenómeno no había pasado inadvertido en medios científicos, pero ahora un estudio ha propuesto una explicación verosímil: como si se tratara de un espejo, el color blanco de los plásticos refleja la luz solar hacia la atmósfera y ello frena el calentamiento de la superficie. En cierta manera, los invernaderos contrarrestan a nivel local el efecto invernadero de carácter planetario. El trabajo, que se acaba de publicar en la revista Journal of Geophysical Research, ha sido coordinado por un grupo de investigadores encabezado por Pablo Campra, profesor de la Universidad de Almería (Ual). También han participado Mónica García, Yolanda Cantón y Alicia Palacios. Durante la primera fase del estudio se analizaron las temperaturas de los dos principales observatorios de la zona, situados en Las Palmerillas-Cajamar y La Mojonera, y se compararon con las de otras estaciones cercanas que podían servir de referencia.
El resultado fue que las temperaturas en la comarca del Poniente han bajado una media de 0,9 grados desde 1980, que es cuando empezó la expansión de los invernaderos, mientras que en Málaga, Granada y Murcia-San Javier el aumento ha rondado los 1,3 grados. Así pues, ha habido una diferencia de más de dos grados. En cuanto a la lluvia, en cambio, no se aprecian variaciones significativas. El observatorio de Almería-aeropuerto obtiene resultados intermedios: las temperaturas aumentan a partir de 1980, pero luego descienden en los años 90 hasta alcanzar un balance prácticamente nulo. "Se puede observar cómo los invernaderos se van acercando a la capital a medida que pasan los años", dice Campra.
En segundo lugar, los investigadores analizaron si había habido cambios en la reflectividad de la luz, el llamado efecto albedo, y para ello usaron los datos facilitados por el sensor Modis del satélite Terra, de la NASA. Aunque ya se sabía que el mar de plástico es la única estructura creada por el hombre visible a ojo de pájaro desde la Estación Espacial Internacional, los resultados fueron llamativos: desde 1983, el efecto albedo en el Poniente almeriense ha aumentado un 9%, es decir, se refleja hacia la atmósfera un 9% más de energía.
CAMBIO DE PAISAJE "La comarca ha pasado en tres décadas de tener un paisaje de matorral semidesértico y algunos cultivos al aire libre --explica Campra-- a estar cubierta casi en exclusiva por invernaderos blancos de tipo parral". El color no es un detalle baladí, ya que el blanco es el que mejor refleja la luz. Si los invernaderos fueran oscuros, insiste el profesor de la Ual, no habría pasado lo mismo: "Cuanto más clara sea la superficie, más energía se devuelve a la atmósfera". El experto insiste en que el efecto protector de los invernaderos ha tocado techo en Almería porque ya no se instalan ni se pueden instalar más. "Nos han servido para ganar varias décadas de tiempo", resume. "Si se eliminaran todos los invernaderos de golpe, las temperaturas podrían subir de forma catastrófica", concluye Campra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada