20200729

L'hora del The Mogollon News

Data Estel·lar mogollonesca Dimecres 20200729

Sobre The Mogollon News Passo a respondre a un comentarista perquè sé que m'enrollatré persianísticament.


Comentari al que respondrem:




Doy por todavía activo este blog, y me animo a escribir unas líneas. Estoy muy contento y sorprendido de que alguien haya escrito una reseña (también a modo de recordatorio barra tributo) a esta mini-sección del 'The Mogollón News', que siempre he considerado virtuosa en forma y fondo. Lo digo, paradógicamente, habiendo leído sólo un par de sus ediciones y teniendo únicamente UNA en formato papel (Mortadelo, Año XV - 1984- Nº 188). Se recopiló en su momento 13 Rue del Percebe... y daría lo que fuera por que se recopilaran los 'The Mogollon News', por pocos que vieran la luz. Desearía respuesta del autor de la entrada, aunque de entrada (valga la redundancia) sea sólo para confirmar la existencia de más ejemplares de algún modo o forma disponibles en formato escaneado. Alternativamente, sería bueno ir consiguiendo referencias aún más precisas si cabe al respecto de los ejemplares que vieron la luz. Mi agradecimiento muy sincero; agradecimiento sólo parcialmente dominado por el gobierno... aunque no diré de cuál.

Sí, el blog és actiu.
És bo estar content.
No és l'únic ressenya rara que trobarà a La Maginoteca.
L'origen: 

20171201 The Mogollon News:


Et responc en català perquè veig que així està el teu blog (ho prefereixo a "bloc"). The Mogollon News comença a larevista Mortadelo cap el 1984.

Poso el títol de la secció en cursiva y amb aquest vermell fosc amb el que La Maginoteca marca les publicacions.
 És possible trobar alguna secció similar a SuperMortadelo (la mateixa revista fins a desembre de 1983) o a Mortadelo Especial (descartat) o a Extra Mortadelo , però és una sorpresa, no una certesa. Sempre d'Editorial Bruguera: 1983-1986. Exemple, no es troba al Extra Mortadelo previ al número descrit a continuació.

A Mortadelo 170 amb data 19840102, comença la nova etapa de la revista (numeració i majoria de continguts de SuperMortadelo, nom de la revista Mortadelo, i alguns continguts de la Bruguelandia dirigida per Armand Matias Guiu). A la pàgina 7, tenim la potser primera pàgina amb el títular: "Mortadelo Limpia, Fija y Da Esplendor", "Stop a los barbarismos" (que ens fa pensar més aviat en un redactor catalanoparlant perquè només he sentit parlar de "barbarismes" en les classes de Català), "¡El País no se Hunde! (Tenemos un submarino)" y "Mogollones Varios" (frases inventades de polítics).

No en cada número però sí en la majoria, apareix aquest indispensable element de la llibertat de premsa. El tinc controlat fins a Mortadelo  275, p34, de maig 1986, amb els títulars següents: "Editorial Meditación sobre el Futuro" (que potser caldria llegir entre línies com passava a la premsa del tardofranquisme perquè Bruguera s'enfonsa del tot i desapareixen les seves revistes en cosa d'un mes). "Laboral: Manifestación de Princesas" (una altra notícia a llegir en clau interna), "Anuncios por Palabros" y "Deportes Campeonato Mundial de Aguantar Rollos Macabeos Final Spain-URSS", notícia signada per Coss i Tass Pasao Press, així que es Jesús de Cos o J.Cos, el guionista que hauria hagut d'esdevenir el René Goscinny espanyol (vegi's Los Desahuciados en América, Fernández en Forrogorro), si a Ediciones B-Grupo Zeta haguessin tingut una mica de vista, no gaire, però una micona, i si a resta d'editorials no haguessin estat simplement alienes als món dels sentits.


Em passen aquesta informació de latiacomforo:

Info del forer Juan_81:

The Mogollon News, a falta de comprobar el Mortadelo 199, 51 entregas de 1 ó 2 páginas. En orden descendente:

Etapa Mortadelo: 275 (Mayo 1.986)-273-272-271- 267-264-263- 256-255-251- 249-248-247- 232-231- 224-221-219-217- 216-214- 212-210- 209-208-207-205-203-200- 
Mortadelo 199 tiene una entrega de 1 página. [info per Archivérez08]
198-197- 196-195- 191- 190- 189- 188-187-186-185-184-181-180- 179-178- 175-174-171-170.

Etapa Super Mortadelo: 168-163 (Septiembre 1.983) 

Considero que forma una agrupació junt amb Diálogos para Besugos per Armand Matias Guiu (contingut no polític, no d'actualitat, però sí d'humor absurd i lingüístic), les fotos manipulades (de vegades sí amb contingut o polític o d'actualitat) i amb bafarades i la secció El Futuro Es Ayer també conegut com a Domènec86 (acudits de l'era nuclear per Domènec) i l'Incréible pero Mentira que és una secció de llarga durada des de Vázquez, Ibáñez i arribant a mitjans 1980 a Domènec (aquest Mortadelo Especial), que no és d'actualitat política però és com una secció de notícies del món del tipus "l'home més ràpid del món... però només en presència del seu sastre".  O la secció Pasatiempos para Gente Inteligente de Jaume Rovira per a l'any 1986. Potser intentaven fer un pas cap a revistes tipus El Jueves o a la premsa periódica (diaris, setmanaris). Si la intenció era aquesta: intent fallit. Per a mi, que dona amplitud i varietat a la revista juvenil.

Aquesta secció NO passa a Ediciones B-Grupo Zeta. És molt curiós perquè el Grupo Zeta està altament polititzat. Els seus productes són revistes de periodisme de recerca, molt vinculat a la Transició. Són aquells periodistes que publiquen Tiempo, Dinero, Interviú, Panorama, El Periódico de Catalunya y tota la resta de diaris associats. Quan toquen els tebeos de Bruguera, a partir de 1987, per contra, la direcció empresarial, li treu tota la part que sembli més adulta, més per a grans, les historietes de dibuixos realistes. Fan passar Edmond (autor d'insuperables sèries com Doctor Impossible, Jan Europa) a un gènere caricaturesc, per bé que li permeten mantenir l'estil més o menys ultra-realista.

  The Mogollon News sol aparèixer a cada revista. O la porta Armand Matias Guiu o potser Jesús de Cos. Això significa que hauria durat entre 1984 y 1986, en lliuraments setmanals. La majoria de revistes i tebeos es troben escannejats en una mansió (no dono més pistes: busca per internet o a latiacomforo). Els números de The Mogollon News no van vinculats entre ells ni van numerats en ordre. Tot és un acudit que comença i acaba en aquella pàgina, mitja pàgina o dues pàgines si tenim molta sort. 

Si t'hi fixes, és molt similar al que tant la ràdio com la tele ha fet anys després. No es troba tan lluny tant de 7 de Notícies, del 2001 i altres programes que va fer Toni Soler i la seva empresa Minoria Absoluta com Polònia o Està Passant.

Ens pot recordar a Caiga quien Caiga o a El Informal, programes de mitjans 1990 y cap el 2000.

Segurament que no tan lluny del programa del Gran Wyoming, El Intermedio, de La Sexta. Todo Es Mentira, etc.

En tots aquest programes les notícies s'expliquen amb acudits.

Les dues diferències són:

-el pegar-se a l'actualitat. The Mogollon News parla de coses de tota la temporada, de més llarg termini que no una setmana, tot i que queda molt passat, lògicamente:  Crisi del Euro-Míssils, Cas Flick.

-The Mogollon News s'inventa notícies aliens a la realitat però que semblen tan o més rídículs que la realitat mateixa. Genialitat. El Toni Soler no entén que uns nens vegin el seu programa com si els personatges tinguessin vida pròpia: "un dia a l'Artur Mas el van agafar els extraterrestres i un altre dia.." Clar: té més lògica i és més xulo. De fet, tots aquests programes juguen a crear característiques i personatges. Per exemple, el Rajoy que la gent pensava que existia era el de Polònia: només un babau. Error.

A la premsa, hi ha hagut unes quantes seccions de premsa diguem-ne inventada. La famosa revista La Codorniz ja en va fer ús. De fet, va declarar la Guerra a Anglaterra i va treure moltes notícies, entrevistes, dades militars, espionatges, causes de la guerra: beuen té, etc.

A Catalunya, El Bé Negre va ser un setmanari satíric de la Segona República. Va ser recuperar o homenatjat a La Vanguardia, cap a finals dels anys 1990, un títol de l'estil (no ho recordo, no trobo la informació) El Web Negre (amb potes rosses), nom també i segur d'una web satírica del 2008. L'Amb Potes Rosses va sae un número únic de 1979.

El que vull dir és que un nucli bàsic i en una pildora d'una pàgina ja apareixa al 1984 en una revista infantil-juvenil d'Editorial Bruguera, una secció manegada per una gent que mai no han estat ni reivindicats ni homenatjats ni descrits ni entrevistats ni reconeguts.

3 comentaris:

Deus Ex Machina ha dit...

Déu vos guard.

Sonarà (i vull que soni) a tòpic horrorós... però no sabria per on començar; i per tant, ben probablement regni caos i desordre en la meva resposta.

En primer lloc, li agraeixo les referències temporals, numériques i toponímiques vinculades als números on van sortir els 'read all about it' del Mogollon News. Deuen ser els anys, que em fan ser i seguir espès en recerques a la xarxa, de forma que li dic el següent: he fet algunes troballes al punt de fòrum que vostè m'ha indicat... en tant he trobat el fòrum en sí. Només que, segurament, a l'hora de trobar compilacions accessibles, allò que en diríem munts d'arxius en format estrany (o rar), en cremallera (o zip), o les variants oportunes, allà m'hi perdo indefectiblement. Cert és que, després de tant de temps, un dels recursos que espontàniament he fet servir és aquell de la ruqueta, ja molt velleta. I allà sí que hi veig coses grosses i més petites, si bé no és de ben segur la millor forma. Després tornaré a aquest tema concret.

Em conmou tanta memòria per part de vostè en quant a referents similars, tant en les pròpies revistes de Mortadelo i les seves edicions, com en d'altres tipus de mitjà. En efecte, hauran passat pels meus ulls alguns exemplars de 'La Codorniz', en els quals la realitat serveix d'eina i de joc mentre que després l'enginy individual fa part de la resta. Em vénen al cap flashos de 'Por favor', 'El Papus' o l'actualitat (ja no rabiosa, sinó rabiant) explicada a la manera de Perich a les 'Noticias del 5º canal'.

Els meus records televisius també van una mica per on vostè diu, per a trobar punts d'enllaç amb Mogollon, per lleus (o no) que fossin. Mitjans/finals dels anys 90s i anys 00s em queden, paradoxalment, lluny: veia poca tele, i per tant vaig veure'n ben poc. Sí recordo, més enrere i ja anys 80s, que l'il·lustre J.M. Bachs i els encara més il·lustres Tom, Romeu i Perich al darrere muntaven noticiaris hilarants (i en tinc alguns de desats) a Tres i l'Astròleg ("3 Notícies", amb una formosa albergínia rotatòria com a careta de presentació) i Filiprim ("Comencem, com sempre, amb notícies _autèntiques_ del dia..."), o que Monocho Alpuente i el mateix Wyoming que vostè esmentava feien un review al programa del Miguel Ríos que, no tant per fons com sí per forma, en deixaven anar unes quantes de to semblant ("Buenas noches, España!; buenos días, América!"). En Calçada (abans conegut com Calzada) també era àgil i ho demostrava amb el seu equip en certes seccions i èpoques de 'Persones Humanes', si mal no recordo. Amb un toc més barretinaire i previsible, no el recordo tan càustic ni surreal, però.

En algun altre camp gens lligat al còmic havia vist píndoles d'aquest humor, en forma molt poc regular això sí. Jo que estic vinculat i molt a la informàtica antiga i sistemes de 8 bits, recordo algun intent de la revista MicroHobby per llançar notícies "empassables" curiosament en data propera als Sants Innocents; o bé Micromania en el seu format gran, que (aquesta sí més constantment) duia una secció de, diguem-ne, notes i apunts del camp del videojoc fetes creïbles.

Deus Ex Machina ha dit...

(segon part; es veu que hi ha una limitació de 4096 caràcters...)

A casa em van omplir, sobretot, dels volums standard de la Col·lecció Ole de MyF. M'ha de disculpar perquè òbviament no en sóc _gens_ entès. Vull dir els de tapes de cartró prim, amb el distintiu de Colección Olé al racó superior esquerre. De revistes diferents, amb tapes de format paper, me n'arribaren molt i molt poques en comparació (m'estic referint ara als Super Mortadelo, Especials, i demés variants i èpoques en les que no hi entenc). És per aquest motiu, que les poques dosis de 'Diálogos para besugos', de 'Increíble pero mentira', dels relats curts escrits que alguns incloïen i ignoro si duien nom de secció com a tal, que les fotografies amb textos alterats, i que els propis Mogollon (entre d'altres seccions que ara jo no pugui pensar) em semblaven i semblen, ho diré així, impròpies d'un "tebeo" en el millor dels sentits. Un cert sabor a un Librovisor o una Cuarta Parte de La Bola de Cristal però en format escrit.

Jo voldria acotar algunes dades i seguir parlant-ne. Així sense voler, li proposo que es miri aquestes sis lletres (siravj), hi posi darrera un d'aquests símbols de mail (@), en aquests senyors de bústies que ningú coneix (gmail), i li posi un (com) precedir de puntet. I vejam si se m'anima a conversar una micona, que sap que el meu interès és prou manifest. Entretant, seguiré atent a la "Predicción para mañana, para pasado, para el otro y para toda la vida" d'el temps que duia l'edició de l'exemplar 188. No sé com s'ho van fer, però certament encara és vigent.

Segur servidor,
Albert

maginelmago ha dit...

És cert aixo del Papus, etc. Ho tenia pensat però se'm va passar d'escriure-ho. I la part del Filiprim ("professooor Peeeriich"). No sóc bo en arxius digitals: la mansió, la mansió. Aquest blog respon per coses en paper o coses digitals "actuals" (com vaig fer fa por sobre comics valencians i aragonesos). No sé quina cosa és el Librovisor. I m'agrada molt que hagis trobat el límit de 4096 caràcters, perquè així aprenc alguna cosa... i queda clar que ja no sóc l'únic que s'enrotllar als internets.