20210205

Sobre Arcadi Oliveres

 Data Estel·lar reconnectada Divendres 20210205

Llegim: 


L'Arcadi Oliveres està greument malalt. El seu horitzó és breu, però ple d’amor. Conscients que ha fet camí amb molta gent, la seva família ha creat un web per vehicular els missatges que li voleu fer arribar. Així l’Arcadi, mentre pugui, us anirà llegint:missatges.arcadioliveres.cat

 

No em funciona la web, potser perquè ho escric des d'un servidor informàtic de l'Administració i teel veuen perillós. Tenen raó. 

Donat que ens enrotllem molt, millor escriure aquí algunes dades: professor d'Economia Mundial amb un despatx ple de llibres sense gaire interès perquè li ordenessin, les seves classes han estat un compendi de dades connectades en xarxa, amb anècdotes, noms d'individus, d'empreses, de països, biografies, estadístiques, preus... després caus que era l'antieconomia, el que la Facultat de Ciències Económiques i Empresarials (als anys 1990 així es deia, al 2020: Facultat d'Economia) volia evitar amb matemàtiques per a eliminar el pensament i on només sortia que el món funcionava bé quan un ho tenia tot i els altres, res.

Arcadi Oliveres, per contra, ha estat explicant el que passa i com passa, que l'Economia no només són derivades de segon grau, sinó relacions interpersonals d'elites polloses que passen del comú dels mortals aquí i a la Coxinxina.

Ha parlat, en classes i conferències, de projectes, d'experiències, del que ha estat i dels possibles canvis. Ha recomenat Las Venas Abiertas de América Latina  d'Eduardo Galeano, i ens recorda al James Burke de Connections

Comerç d'armes, drogues, economia, ecologia i medi ambient...  tot això és Economia Mundial. Tot això no s'explica a la mateixa assignatura, Economia Internacional, a la carrera d'Econòmiques, on tot t'arregla amb "tipus de canvi" i "tipus d'interès" i "els blocs econòmics".

"De Mèxic potser en sé molt però un dia vaig dir: aquest cotxe que tens és prou còmode, està molt bé... i em van respondre: és el mateix model que un que tu havies tingut". És a dir, no tothom s'hi fixa en tot però cal valorar-li la capacitat per posar un mapa en un discurs oral amb noms, amb dates, dades i una mica d'humor anant d'un punt a un altre que sembla que no tenen relació.

Ara ja sabeu una mica, no del tot, perquè aquest blog, La Maginoteca es l'únic blog de tebeos que també parla de tebeos, i per què, perquè vam estar atents a les classes d'Economia Mundial, els articles o missatges tenen connexions complexes i una voluntat enciclopèdica, encara que cobren ni per enciclopèdia ni per Ciència Política ni per Economia ni per Sociologia. Coses de rics, coses de burgesos. Si haguessin fet una carrera de descarregar camions...

 Quina malaltia té? Puc endevinar-ho. Callar-s'ho no fa bé a ningú: per començar al que hagin estat a prop o a dintre d'aquests processos. Deu ser càncer. 

I és curiós que tants d'altres es mantinguis vius. Si algú es pensava que no ho diríem és que no havia llegit aquest blog mai.


Notícia NacióDigitalCerdanya 20210203:

L'economista, activista social i expresident de Justícia i Pau Arcadi Oliveres està greument malalt. Per aquest motiu, la seva família ha habilitat un web on tot aquell que vulgui pot vehicular els missatges que se li facin arribar. Així ho ha fet saber una neboda seva, Victòria Oliveres, des del seu compte de Twitter, que explica que "el seu horitzó és breu, però ple d'amor".
 


Arcadi Oliveres és un referent de la cultura de la pau i un expert en economia alternativa. Va fer la seva tesi doctoral sobre la indústria d'armament a l'[E]stat [E]spanyol, un dels seus àmbits de recerca crítica. El seu nom està estretament vinculat a campanyes de solidaritat, des de la que reclama destinar el  0,7% dels pressupostos en ajudes al desenvolupament o a la lluita contra el comerç d'armes. Va ser, junt amb la religiosa Teresa Forcades, un dels impulsors de Procés Constituent.
Acardi Oliveres va estar implicat al 15M en un pas més de les seves classes i les seves conferències. 
En un fet inèdit per algú de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) o de qualssevol universitats, inclús una vegada, com a mínim, va a anar a Badia del Vallès, a 300 metres de la UAB,  minúscula localitat per extensió amb una de les més grans densitats de població d'Europa, obrer i ple de problemes socials. La universitats no-lloc burgès, i els seus integrants, no és ni hi són per a escampar coneixements als barris populars, encara que hi vagi poca gent.
 
<iframe width="1129" height="635" src="https://www.youtube.com/embed/BKKQvL81zOc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 
Nota final: a l'entrevista diu que ni pistoles de joguina, ni Capitán Trueno ni Hazañas Bélicas, que el seu pare li estripava un tebeo d'aquests que li havia prestat algun amic: "això no entra a casa". El seu pare era pacifista (no em queda clar si ja abans o després) i va haver d'estar tres anys a la Guerra Civil enviat pels republicans, amb 9 mesos en un camp de concentració a Galícia per Franco

És interessant perquè podria haver creat l'efecte contrari: no li deixes allò i el vol molt. 
I el Capitán Trueno, per bé que hi ha batalles, se sol considerar una mena d'activista pels Drets Humans en uns tebeos sobre l'Edad Mitjana mitificada.