20210218

Sessió Anàlisi dels Resultats de les Eleccions Catalanes: experiment

 Data Estel·lar xinoxana Dijous 20210218

Anem a fer un experiment. En català i castellà.

PERÒ PRIMER HEU DE LLEGIR LA CRÒNICA QUE VA FER EN DIRECTE MedioGlocal perquè això no ho prendran en consideració els convidats a la mesa rodona, tret d'una minsa referència final.

Estem veient en directe Anàlisi dels Resultats de les Eleccions Catalanes organitzar pel Colpis + ICPS. Dijous 20210218 18h30' fins a les 20h15' aprox.



No sé si parlaré sobre les estadístiques o sobre altres temes.

La mesa rodona es realitza per la ja famosa plataforma Zoom, un dels guanyadors de la pandèmia.

La majoria d'assistents tenen el seu nom però no hi ha una imatge en moviment. Alguns tenen una foto carnet. Que yo sàpiga, és factible posar la imatge en moviment. No la poso perquè, total, tampoc no podem intervenir.

El xat funciona poc en la primera hora, així que no és esperable que hi hagi més conversa.

Els que parlen sí que tenen imatge en moviment, tret d'un, precisament l'expert en comunicació electoral Gabriel Colomé. Potser va parlar al principi, abans d'arribar. Això és una altra: si un arriba de la feina... doncs no arriba mai a l'hora. Quan era en persona, durant anys començava tot cap a les set de la tarda.

La directora del Gesop és administradora del grup però no té ni idea de com donar veu als altres interventors. Es pren amb bon humor.

Posem un enllaç que he trobat: https://support.zoom.us/hc/es/articles/203435537-Silenciar-a-todos-y-reactivar-el-audio-de-todos

Aquests programes són fàcils de fer servir..

Narciso Michavila, famós entre el "mundillo" de tertúl·lies perquè apareix molts cops, acaba sent nomenat administrador per poder ell mateix compartir la seva pantalla. 

Interessant: fa servir un programa estadístic anomenat "Tableau".

"No soy capaz de dejar de compartir", diu. Ho resolt ràpid.

El director del Colpis havia dit una estona abans: "i portem un any de Zoom i de compartir xerrades". Les mancances tecnològiques són greus, sobretot quan sabem que hi ha cursos, que hi ha tutorials, que hi ha gent formada. En fin...

El problema, diu Michavila, és sobreestimar el voto hacia ERC i PSC.

La hora de ir a votar se adelanta en Euskadi, Galicia, Portugal. También Catalunya. La tarde entre las 18 y las 20h, como cuando en Italia cierran los colegios electorales a las 23 pero desde las 20h ya no va nadie a votar. 

 Recordem que l'última hora era quan es recomanava votar als malalts, positius i contactes directes... la gent que es va passar el dia allà, que aquells votants haurien anat "camuflats" durant el dia. Jo plantejo: si tens febre, ¿tens ganes de sortir al carrer a votar?

"Fidelizan mejor la CUP y Vox". 

"Efectito Illa": PSC ya recuperación de voto desde el 2020, con 27 escaños en encuestas. El candidat Illa da un plus y puede que eso lo haga empatar. "La gran recuperación es previa".

En cada sessió electoral es diu el mateix: recuperacions o caigudes són tendències que venien d'abans, i mai no hi ha grans efectes que la propaganda periodística sol esbombar.

Ara m'agradaria trobar a un altre cap d'una empresa d'estudis electorals que deia, en altres sessions, que, quan un partit baixa, no deixa de baixar fins a morir.

També diu Michavila que el C's queia de molt temps abans. 

¿L'abestenció, sense els grans temes candents s'explica només per  la pandèmia o també per una tendència a la desafecció de llarg termini que hauria estat trencada (la tendència) en eleccions viscerals (independència sí o no)? 

Oriol Molas diu que la campanya és només el final d'una sèrie, que tot ja ha passat. Potser canvia un 15%.  "Els fluxes polític són de més llarg període".

A les 19h52' tornen a tenir problemes amb l'àudio. Més ràpid però em  plantejo que són professionals tècnis que estan tot el dia amb maquinetes i tot això.

Michavila: "no se presentaba PACMA que se llevaba la mitad de voto" de partidos extraparlamentarios pero ha habido mucho voto al resto de partidosque no iban a tener escaños.

Voto blanco: El estimado.

Mucho voto nulo: ¿error o intencionado? ¿Dos papeletas erróneas? Casi 300000 papeletas de voto por correo de gente que no sabía que hacer. No se sabe.

"No se puede conocer la sociedad, el votante miente": dice Michavila que eso es mentira. "Con una muestra correcta", el problema es interpretar los datos, no que la información sea incorrecta. 

Diu Michavila que el contracte amb TV3 i la Forta l'obligava a fer "sudokus" amb les dades, basades en "províncies" sense poder dos escons d'una província a un partit que està a punt de tenir-ne, segons les dades.

No lo pillo del todo, pero está bien que sea así, davant

Es passa a un torn de preguntes, ja escrites, que es vol que es diguin de viva veu. 

Farem una pregunta sobre la pròpia gestió electoral, no sobre els resultats: 

Com valoreu la tramesa, per primer cop, de totes les paperetes en un mateix sobre a cada votant?

Se la salten. Després la recuperen. No la responen.  Ni la majoria de les poques quatre o cinc preguntes.

Una participant demana una anàlisi qualitativa apart de quantitativa. Què representen aquells números al Parlament? Es refereix a què pot passar. 

Enviem perquè ja s'ha venut el peix. 

Estem escrivint en directe conforme parlen. 

Oriol Molas: la majoria de gent no és de cap partit. Escull un partit. 

Importància dels debats: baixíssima per molta audiència que tinguin. L'opinió ja està formada. Un grupo d'indecisos pot decidir el vot. Ens ho passem bé però només afecta si hi ha una relliscada gran d'un candidat. Afecta més la interpretació del debat.

Sembla que hi ha hagut una pregunta que s'han oblidat, i sembla que seria la primera segons el seu autor, tot i que no he trobat aquesta pregunta.

Michavila: no es buena fragmentación sin políticos de pactar ni llegar a acuerdos. 

Parla de la tendència als extrems: polarització electoral, política i social.

"Tanta formaciones porque ni siquiera se han sabido poner de acuerdo para sus propias coaliciones".

Les Eleccions poden tenir coalicions pre-electorals (i en surten partits o coalicions electorals) o coalicions post-electorals (coalicions de govern).

Sorpresa electoral para una repetición electoral: más abstención, dice. 

Es calla un augment de Vox.

Michavila acaba dient que ell no hagués celebrat les Eleccions en aquest context. Mai no diuen: "en context de confinament municipal o comarcal per pandèmia, amb 500-900 morts oficials diaris". Hi ha un nou tabú inacceptable per part de gent que són noves classes mitjanes, aquests que sembla que duen la llum a les cavernes. Porten més llum al seu cigar.

Àngels Pont: inèdit primer en intenció de vot per a Salvador Illa com a candidat PSC. Comencen les Eleccions quan l'Illa es presenta. Ara, potser no continua perquè era el que representava. 

No diu: el ministre de Sanitat que sortia cada dia a la tele amb cara de pal.

Aquest Zoom no s'ha tallat a la mitja hora. 

El resultat real de les Eleccions no serà el 14 de febrer sinó, el 28 de febrer o els primers dies de març: passats els 14 dies d'incubació del covid-19 i es vegi quanta gent, entre treballadors forçats, membres de la mesa, i votants s'hauran contagiat, quant n'estaran greus, quants en patiran seqüeles a mig o llarg termini i quant en moriran. Així derrotem els tabús.

Etiqueta "Así en la tele como en las pelis": pensant que el Zoom és un mitjà de comunicació.

 

Al dia següent afegim les reflexions següents: 

 No es va parlar d'on van sortir els vots, malgrat que una persona va preguntar expressament si els homes o les dones van votar més a un o altre partit. És a dir, el Gesop o Gad3 o els professors universitaris o els professionals polito-sociològics no tienen el nivell d'expertesa ni de refinament de dades que fa moltes dècades que sí que tenen als Estats Units d'Amèrica.

Per exemple, vaig sentir a una perruquera (autònoma, petita empresària) que deia que s'havia votat als socialistes perquè "han pagado las ayudas... me han pagado a mí, a aquella tienda de allí, a casi toda la calle que lo ha pedido. Una chica que el gestor le dijo que pidiera la ayuda se ha quedado sin dinero". Va dir que també havien pagat els "ertes" perquè al seu marit li havien pagat. El que no paguen és tot el que es guanyava, el "lucro cesante" (paraules que no va dir aquella persona). No sé si qui no va cobrar és per ara o en general. Així que alguna importància va tenir, segons sembla, la variable económica, i no només la sanitària (candidat exministre de Sanitat que sortia cada dia a la tele) o no només "el PSC no és independentista", per bé que només afecta al seu bloc no-independentista en intenció de vot, segons sembla.

De la resta de partits tampoc no es va parlar.

Qualsevol xat d'un youtube qualsevol té més animació que el de la sessió electoral. Això indica que els que hi van participar el devien sentir com una ràdio, cosa que té un sentit escàs, perquè Internet val el que val la participació. O potser és que ningú no té ni idees ni opinions ni interès en donar-les o aportar al bé comú de la intel·ligència col·lectiva, al debat ni a res. O que cobren treballant poc. 

La mancança tecnològica del Zoom en unes quantes ocasions, sobretot en una d'uns quants minuts sense veu i un parell en què no tenien clar com compartir documents, es va prendre esportivament i amb bon ambient... passades moltes hores recordo que vam enviar al Colpis AL MARÇ 2020, tot un catàleg d'idees de formació i amb persones per assessorar sobre tot això. La resposta va ser que "ja estaven treballant". La mateixa resposta que es va rebre de Ficomic. El resultat és que ningú no ha treballat. Cobrat potser sí. 

Si hi penso més estona em vaig encenent. I us hi hauria de passar el mateix i us hauríeu d'informar sobre altres organismes que conegueu.

"Uns dies després":

De què no es va parlar? 

De Vox. Si va ser per "cordó sanitari": la ciència política ha perdut.

Dels grups segmentats per edat, sexe, lloc d'habitatge, professió, etc, que sí o que no van anar a votar o a quins partits van fer-ho. 

Dels sentiments dels votants sobre les Eleccions.

De la gestió sanitària en general y com va afectar a les Eleccions; no hauria d'haver guanyat ningú.

De la gestio sanitària per a la jornada electoral: una bírria. 

De la gestió de les Eleccions: ja hem dit que no van contestar a la tramesa de totes les paperetes a cada elector.

Del vot rogat o robat i com Unidas Podemos/En Comú Podem o Ciutadans no han fet campanya per a la seva supressió en els 4 anys que porten amb poder, i Podemos al govern d'Espanya.

Dels aldarulls i la seva influència o relació amb les eleccions acabades de fer o les per venir.

De les possibiltats o no de fer govern.

De la porqueria de campanyes electorals: sembla que només contracten els que suspenen els cursos de comunicació política.

Del CIS i de Tezanos: és del gremi d'abans que hi hagués cap gremi.

De coses que se'ls hi hagués quedat al tinter.

De què sí van parlar?

De fer-se autopropaganda gremial: "què bé que ho fem les empreses d'enquestes", "qué bien lo hiciste, Francisco", "qué bien lo hiciste, Àngels", perquè, per una vegada, més d'una ha encertat.

Al xat es va notar apatia total: desinterès. Poques persones van intervenir-hi. Sospito que molts eren de partits o endollats a la feina per partits, així que opinions, ni una, ni personals ni raonades via professional o autors de sociologia o politologia.