20211021

¡Los humanos sois esclavos de las computadoras!

 Data Estel·lar raonable Dijous 20211021

 

Del Pocket de Ases Bruguera Spiderman 1 de Editorial Bruguera

Suelo tener respeto a los malos de la ficción porque a veces tienen más razón que nada.

Quasimodo (Quasi  algo... que os lo busco...Quasi-Motivational Destruct Organism ): ¡Los humanos sois esclavos de las computadoras!


Lo suelta en un tebeo publicado en 1981 en la misma página que nos cuenta lo que pasó antes.

 


 

 Lo clavó el tío. Lo clavó. 

 

 

Inicios de Octubre 2021: la UAB o Universitat Autònoma de Barcelona recibe un ataque informático tan formidable que se pasa semanas, y no ha acabado de arreglarlo al escribir esto, que elimina la web, los correos electrónicos, los envíos telemáticos, los accesos Wifi... todo... y encima salen diciendo que "es normal porque todo está en internet", y eso lo escucho en la radio el 20211021 y pienso que es como si viéramos normal que la mitad de los trenes chocaran contra la mitad de edificios y que la mitad de centrales nucleares explotaran porque existen y es lo que hay. No dudo de que esa justificación la darían, llegado el caso pero conste que no es apropiada, correcta, científica ni económica ni moralmente aceptable.

En 1998 exigían en sus oficinas de preinscripción que "¿és que no tens internet per fer la preinscripció". Pues no, ni ordenador... Eran imbéciles en 1998 y son peligroso en 2021 con una megafacultad de ingeniería y ordenadores a miles desde 1992. 

Queda claro que tendrían que cerrar y ser despedidos los miembros de las facultades de ingenierísa, matemáticas y otras vincuadas a la informática, con sus profesorados y el servicio de informática distribuida, así como los rectores y óganos de gobierno y gestión que han optado por que "todo esté en la red" y obligar a esa esclavitud informática, como también pasa en La Meva Salut--Departament de Salut Generalitat de Catalunya.

Hará unos 5 años hubo un ataque a gran escala que afectó al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Se notó por las escuelas e institutos pero se pensó que era normal porque todo va siempre mal. Pocos días después, una de esas noticias escondidas en un telediario hablaba del Ministerio de Educación. Todo entre líneas y diciendo lo de siempre: "bah, tenemos copias de seguridad para reinstalar". No les importa si se pierden los datos personales de los ciudadanos -en realidad, e-súbditos o súbditos electrónicos sin capacidad de decisión, bajo un corpus de maquinaría incomprensible y obligada, como códigos QR y SMS con whatsupps enviados a móviles con apps que ocupan mucha memoria pensada por y para ricos que pueden malgastar dinero y vidas de esclavos del coltan en smartphones cada trimestre, y con un ordenador junto a a esa máquna, con el objetivo de trabajar gratis para grandes corporaciones como bancos, Administraciones Públicas y empresas que no pagan impuestos pero que tienen poder sobre la vida y la muerte. 

Sé que os gusta ser esclavos de las máquinas. Quasimodo lo aceptará. Ultron también. Los cibermen se complacerán.

 



Copiemos los comunicados con los cuales no nos calman, ni mucho menos. Orden cronológico inverso activado: 


25/11/2021- Informació sobre la reconstrucció dels sistemes TIC

A partir d’ara s’inicia una nova fase en les tasques de reestructuració de tot el sistema informàtic de la Universitat per millorar-ne la seguretat i l’eficiència.

Gestió d’ordinadors personals

Ara es fa més palesa la necessitat d’un canvi de paradigma en la gestió dels ordinadors de la UAB, al qual ens obliga el nou esquema de seguretat:

Es farà una gestió centralitzada dels ordinadors d’ús individual. Aquesta gestió implica el finançament, la compra, la configuració, el manteniment i l’actualització del programari instal·lat a tots els equips, així com la renovació periòdica. El sistema operatiu que s’hi instal·larà serà la darrera versió de Windows per a grans corporacions i tot el programari de seguretat que s’ha adquirit arran del ciberatac.

Els ordinadors gestionats per la UAB garantiran la seguretat, atès que incorporaran un software de qualitat i prestacions avançades .[ESO LO DIRÁN ELLOS Y NO HABRÁ PRUEBAS HASTA EL PRÓXIMO CIBERATAQUE] Aquesta seguretat queda reforçada, per tant, en connexions des del campus i en l’ús com a equip per a la modalitat de teletreball.

Reinstal·lacions

Aquesta setmana començarà la reinstal·lació centralitzada, planificada i esglaonada dels ordinadors personals seguint un calendari.

Tal com ja es va anunciar en comunicacions anteriors, és important que feu el traspàs de les dades que teniu desades en local als vostres equips. Per qüestions de seguretat, cal desar aquestes dades al OneDrive, com a eina corporativa, i no en cap altre dispositiu extern d’emmagatzematge. A més dels fitxers, hauríeu de desar altres elements, com ara el certificat digital o una llista de programari, autoritzat pels serveis centrals, necessaris per al desenvolupament de la feina diària.

Per això, la Direcció de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (DTIC) ha elaborat un document amb unes instruccions que us permetran fer la còpia de les vostres dades: Instruccions per fer la còpia de les vostres dades.

Nova xarxa virtual

En aquests moments s’està enllestint una nova xarxa virtual amb requisits de connexió de màxima exigència, a la qual només s’hi podran connectar els ordinadors gestionats per la UAB. Els equips que hi podran accedir tindran una antiguitat màxima de 6 anys.

La resta d’ordinadors que no tinguin el sistema operatiu Windows no seran gestionats de manera centralitzada i, en conseqüència, tampoc no es reinstal·laran. Aquests equips conviuran amb la resta de maquinari i es connectaran a una xarxa virtual complementària que els permetrà accedir al conjunt de serveis corporatius necessaris.

Gestió de material obsolet

Els ordinadors considerats obsolets són una amenaça per la nostra institució, i per aquest motiu se substituiran de manera progressiva per nou maquinari gestionat per la UAB. Durant els propers anys continuarem renovant els ordinadors d’ús individual amb l’objectiu de no tenir-ne cap de més de 6 anys d’antiguitat.

Obertura de serveis

El dilluns 29 de novembre obrirem el servei SUMMA i l’accés es podrà fer exclusivament des dels serveis centrals. Els dies següents prioritzarem la reinstal·lació dels ordinadors personals de la resta de les gestions econòmiques i departaments del campus. En aquesta fase no estarà habilitada cap opció d’autoservei web.

La setmana següent es faran avenços significatius per obrir el servei SIGMA amb una planificació esglaonada similar.

 

 

20/10/2021 Comunicat de la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona reitera l’agraïment a tota la comunitat universitària per la seva capacitat d’adaptació, el seu compromís i la complicitat demostrada davant la difícil situació que estem travessant. Estem convençuts que sortirem reforçats d’aquesta situació demostrant la gran capacitat de reacció i fortalesa de la nostra institució. 

Es continua treballant en la detecció d’equips afectats amb l’eina de triatge, prioritzant els ordinadors portàtils. Un cop revisats aquests equips, s’iniciarà el procés de revisió dels ordinadors de sobretaula. 

Una vegada finalitzat el procés de triatge de tots els ordinadors UAB es procedirà a la reinstal·lació del sistema operatiu Windows 10 en tots els equips. Els diferents col·lectius anireu rebent instruccions per seguir un ordre de priorització establert des dels centres per tal de procedir a la reinstal·lació del programari en els propers dies. Si teniu documents desats al disc dur, els hauríeu de desar al núvol o en unitats d’emmagatzematge externs

Estem començant a desplegar l’accés a la xarxa per cable. Això permetrà que aquells equips que hagin passat positivament el triatge s’hi puguin connectar. 

Les aules d’informàtica podran donar servei sense connexió a cap xarxa.

El 2 de novembre està previst que es pugui connectar amb normalitat a l’entorn col·laboratiu de Microsoft (One Drive, Outlook i Teams), però encara es trigarà setmanes en habilitar la resta de serveis corporatius.

Es recomana que, una vegada estigui operatiu, es faci servir Teams com a eina corporativa alternativa al Campus Virtual (podeu consultar aquesta infografia amb les seves funcionalitats).

S’han detectat zones d’ombra a la xarxa WIFI provisional del campus que s’estan reparant amb la màxima celeritat possible.

Per tornar a la plena normalitat en el període més curt possible hem de treballar per garantir que tots els procediments es fan amb seguretat per mitigar els danys i accelerar el procés de recuperació.   

 

18/10/2021 – Comunicat de la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona, arran de l’atac informàtic sofert, vol agrair tot el suport rebut de les diferents universitats catalanes, del Govern de la Generalitat de Catalunya i, en concret, del seu vicepresident i de la consellera de Recerca i Universitats. 

Aquesta setmana es començarà a preparar un pla de contingència [POR TANTO: NO LO TENÍAN NI LES IMPORTABA: 1996-2021 informáticos, rectores, vice-rectores y técnicos de todo tipo cobrando pastar larguísimas por no hacer nada, salvo exigir que hiciéramos los trámites "per internet"] per a cadascun dels àmbits per atendre les necessitats urgents i inajornables i per planificar la transició fins a tornar a la normalitat plena. El pagament de les nòmines al personal de la Universitat mai ha estat compromès per l’atac informàtic.

Ja hi ha disponible una primera versió de l’eina de triatge per detectar si els equips han estat afectats i s’aplicarà, en primera instància, als ordinadors portàtils de la UAB. Des de les administracions de centre s’informarà del procediment que se seguirà mitjançant els SID dels centres i dels serveis centrals. Els equips portàtils de la UAB que hagin passat el procés i es detecti que estan infectats seran identificats per tal de ser reinstal·lats.

Ja disposem d’una xarxa wifi oberta (UAB-provisional) a la qual es pot accedir sense credencials, sense introduir NIU ni contrasenya. A aquest wifi s’hi podrà connectar tota la comunitat universitària i aquells ordinadors de la UAB que hagin passat el procés de triatge i no estiguin afectats pel virus. 

Estem treballant per tal de recuperar totes les aplicacions de Microsoft en un termini aproximat de dues setmanes. Això permetria la utilització del Teams com a plataforma de treball. Com a institució no hauríem de fer servir plataformes alternatives, no corporatives, que no donen garanties d’autenticitat a l’alumnat i no tenen filtres de seguretat.

Aquesta situació es pot prolongar en el temps més del que desitjaríem i només la superarem si ho fem conjuntament. En aquest sentit, volem donar les gràcies a tota la comunitat universitària per l’esforç, el compromís i la implicació que ha demostrat en tot moment aquesta darrera setmana.

15/10/2021 – Comunicat de la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona informa que els serveis informàtics han posat a disposició una eina de triatge per als ordinadors personals de la UAB que determina si han estat infectats o no en el ciberatac patit per la institució.  

En aquests moments ja s’ha iniciat el procés d’anàlisi dels equips portàtils per tal de detectar quins han estat afectats pel virus informàtic. En un pròxim comunicat, s’informarà del mecanisme que s’haurà de dur a terme als centres i als serveis centrals a partir de dilluns, 18 d’octubre.
Ja està operativa una xarxa wifi al campus (UAB-provisional), que només dona accés a Internet i a la qual es pot connectar tota la comunitat universitària, excepte el equips UAB que encara no hagin passat pel procés de triatge.

Per motius de seguretat, fins que no s’hagi passat aquesta eina de triatge, els ordinadors propietat de la UAB no s’han de connectar a cap xarxa, ni corporativa ni personal.

Aprofitem per informar a la comunitat universitària que ja ha entrat en vigor la Resolució del Departament de Salut, SLT/3090/2021, de 14 d’octubre, per la qual es retorna al 100% de la presencialitat de la docència.

15/10/2021 – Comunicat de la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona, davant les informacions que han sorgit als mitjans aquest matí, vol desmentir que ens hagin demanat un rescat de 3 milions d’euros per l’atac informàtic patit el passat dilluns 11 d’octubre. Des de la institució no s’ha iniciat cap contacte amb els ciberdelinqüents. Si algú ha actuat en nom de la UAB està cometent una suplantació d’identitat que representa un delicte.  [ENTONCES, ¿DE CUÁNTO ES EL RESCATE Y QUIÉNES HAN HECHO EL CIBERATAQUE?]

No tenim cap constància de filtració de dades de cap mena, però hem notificat l’atac a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades tal i com indica el protocol que han de seguir les institucions públiques en casos com aquest.

14/10/2021 – Comunicat de la UAB

Davant de l’atac informàtic patit a la Universitat Autònoma de Barcelona el dia 11 d’octubre, que ja ha estat denunciat a les autoritats competents, volem expressar el nostre agraïment a tot el personal que està treballant per recuperar la normalitat dels serveis. També volem agrair a tota la comunitat universitària la seva capacitat d’adaptació i el compromís que estan mostrant aquests dies.

Els nostres serveis informàtics continuen treballant conjuntament amb l’Agència Catalana de Ciberseguretat i amb una empresa especialitzada per detectar el grau d’afectació. Prèviament cal recuperar les dades, aïllar-les i analitzar-les. Els serveis corporatius, atès l’alt grau de dependència entre si, s’aniran recuperant de manera progressiva.

Mentrestant es proposaran solucions tecnològiques alternatives que donin una resposta ràpida a les diferents problemàtiques sorgides arran de l’atac informàtic, atès que encara no es pot determinar el temps de recuperació total.

Els serveis informàtics estan desenvolupant una eina de triatge específica per als ordinadors personals que estarà operativa demà divendres. El mecanisme d’execució d’aquesta eina encara no s’ha determinat. Per motius de seguretat, fins que no s’hagi passat aquesta eina de triatge, els ordinadors propietat de la UAB no s’han de connectar a cap xarxa, ni corporativa ni personal.

Dilluns vinent s’haurà habilitat una xarxa wifi al campus, independent i provisional, que només donarà accés a Internet, a la qual es podrà connectar tota la comunitat universitària, llevat dels equips que no hagin superat el triatge.

12/10/2021 – La UAB reprèn la seva activitat el dimecres 13 d’octubre.

El dimecres 13 d’octubre la Universitat Autònoma de Barcelona reprèn les seves activitats malgrat l’atac informàtic patit aquest dilluns. Les classes i les tasques administratives es mantenen i es faran adaptades a les condicions actuals, tot i que les xarxes UAB i Eduroam no estan disponibles. Des de la Direcció de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UAB es continua treballant per restablir, tan aviat com sigui possible, el sistema de virtualització afectat i tornar-lo a deixar completament operatiu. Podeu ampliar la informació a través de les xarxes socials de les vostres facultats i consultar les preguntes freqüents de TIC.


11/10/2021 – La Universitat Autònoma de Barcelona ha patit avui un atac informàtic d’origen desconegut.

L’atac ha afectat, essencialment, el sistema de virtualització que allotja una gran part dels serveis corporatius. Aquesta afectació implica que no es podran utilitzar aquests serveis i aplicatius.

Des de la Direcció de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UAB s’ha actuat seguint el protocol establert per a aquests casos, d’una banda, aïllant les màquines infectades, i de l’altra, aplicant mesures preventives per evitar la propagació a sistemes no afectats.

Un cop s’hagin determinat en detall els mecanismes d’aquest atac, es procedirà a restablir el sistema de forma esglaonada, garantint la integritat dels serveis que es vagin recuperant.

Durant aquesta setmana es treballarà sense la utilització d’ordinadors connectats a la xarxa. Això afectarà a tots els àmbits d’activitat: docència, recerca i administració.


COMO SE OLVIDARÁ:

 

És important tenir en compte que estem encara en la fase d’anàlisi de l’atac. Això vol dir que:

  1. Cal ser especialment prudents per tal de no posar en perill equips que no hagin estat afectats fins ara.
  2. Les instruccions podran anar evolucionant al llarg de les hores, a mesura que es vagi avançant en l’anàlisi de l’atac.

Ús de dispositius al Campus

  • Els equips de la UAB amb sistema operatiu Linux, macOs i Windows fora de domini UAB es poden connectar-se a la xarxa WiFi provisional sense haver passat per l’eina de triatge? Sí. A hores d’ara no hi ha cap evidència que indiqui que els ordinadors amb sistema operatiu Linux, macOS i Windows de FORA del Domini UAB hagin estat afectats per l’atac. Ara bé, cal assegurar-se que els equips en qüestió tinguin totes les actualitzacions de seguretat i pedaços (“patchs”) aplicats. 
  • Puc connectar-me a Internet i amb quins dispositius? S’ha habilitat una xarxa WiFi provisional al campus (UAB-provisional) a la qual es pot accedir sense credencials, sense introduir NIU ni contrasenya. S’hi podrà connectar tota la comunitat universitària i aquells ordinadors portàtils UAB que hagin passat el procés de triatge i no estiguin afectats pel programari maliciós.
  • Puc fer servir el servei d’autoimpressió a les impressores repartides pel campus? No es pot accedir als serveis d’autoimpressió a les impressores del campus. S’està treballant en recuperar el servei d’autenticació per fer possible la connexió al servei amb la validació de NIU i contrasenya. Com a alternativa es pot utilitzar els serveis del centre de reprografia de la Plaça Cívica.
  • Es poden fer servir els ordinadors de les aules convencionals? Sí, però només si es desconnecten de la xarxa abans d’engegar-los i es mantenen desconnectats de la xarxa en tot moment.
  • El professorat podrà fer servir un portàtil per fer classe? Sí, els portàtils es poden fer servir. Cal mantenir-los desconnectats de la xarxa, tant cablejada com WiFi. Es recomana posar-los en mode avió.
  • Funcionarà el sistema de projecció de les aules convencionals? Sí, els projectors no estan afectats i es poden fer servir, tant connectats als ordinadors de les aules convencionals com connectats a un portàtil.
  • Es poden fer servir pendrives per carregar els continguts a projectar? Sí. La recomanació en fer servir pendrives és de sempre ser especialment curosos, atès que poden ser un vector de propagació de malware. En aquests moments, això és especialment important. És imprescindible passar-hi un programa antivirus/antimalware quan es connecti el pendrive a un altre ordinador.
  • Es podran fer servir les aules informatitzades? No, en aquest moment l’ús d’aules informatitzades no és possible.

Ús d’eines col·laboratives (Office365)

A hores d’ara no hi ha res que indiqui que l’entorn Office 365 hagi estat afectat per l’atac. Tot i això, cal ser especialment prudents.

 

Ampliación y edición del 20211128: el problema continúa. La solución de la UAB es someterse totalmente a Windows y considerar que los ordenadores de 6 años hacia atrás son peligrosos... la gran solución "autónoma" es "centralizar". Toma yaaaaaa I+D+i en la UAB más bofetada al sistema mítico de creación de Internet como descentralizada para el caso de una guerra nuclear.