Data Estel·lar exposada Divendres 20220610
Cavall Fort ha posat en marxa l’exposició itinerant "Cavall Fort celebra 60 anys" que recorrerà diferents biblioteques de la XBM durant aquest any 2022. L’exposició forma part de les accions organitzades per a commemorar el 60è aniversari d’aquesta revista que és una de les més prestades a les biblioteques.
L’exposició, que es va inaugurar el passat 10 de maig a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra de Barcelona, està basada en el dossier publicat a la revista del mes de desembre passat, mes en què va fer 60 anys. El dossier, ple de jocs, anima els lectors a entrar a l’edifici de Cavall Fort (un edifici imaginari i força esbojarrat) per a celebrar l’aniversari d’una manera divertida. Ara, l’exposició convida tothom a viure aquesta experiència. En els plafons que la componen, els visitants poden descobrir diferents espais de Cavall Fort a través de jocs ambientats a l’edifici on es fa la revista.
Biblioteques on es pot veure l’exposició:
- Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. Barcelona. Del 7 de maig al 19 de juny.
- Biblioteca del Casino. Manresa Del 25 de maig al 15 de juny.
- Biblioteca Tecla Sala. L’Hospitalet. Del 25 de maig al 15 de juny.
- Biblioteca Frederica Montseny. Canovelles. Del 25 de maig al 15 de juny.
Fins aquí la notícia.
Ara, l'hora de l'anàlisi.
Cavall Fort és una estimada obra que empre ha tingut una cura especial per no ser-hi present, com tanta obra catalana, a la majoria de ciutats.
Potser són mals gestors de biblioteques a Sabadell, Terrassa i més enllà del Vallès Occidental del nou-cents mils habitants, però sobta que:
a) 2 exposicions siguin a les 2 biblioteques oficialment de teeos: Can Fabra i Tecla Sacla.
b) Una al centre... anava a dir a les bases de Catalunya però no sé si agafeu l'acudit: Manresa.
c) Curiosament, no a Vic ni Solsona... origen dels bisbats editors.
Les iniciatives de Cavall Fort, Rialles, etc, sempre han estat, les controlo des dels anys 1970 en diferents anuncis, curosament no vinculades a escoles ni barris castellanoparlants i d'origen barrial immigrant. Llavors, quan es parla de promoció cultural i de la llengua i blablabla, cal posar les coses en un context: es promocionen les coses en certs llocs i certs barris ni certes localitats. No barris obrers sino burgesos. No llocs castellanoparlants o multilingüístics sinó homogenis d'arrel catalanoparlant o de parla induïda en català per interès o arribisme.
De fet, a nivell ampli, si no és Justo Molinero el que va fer aquelles sardanes gegants, tot això no s'hauria viscut mai en àmplies i majoritàries capes socials. Que potser no calia i que potser no interessava. No sé jo.
Oh, sí, Canovelles "sembla Moràvia" (paraules sentides molt cops)... però és el típic lloc que té moltes ànimes, una de més benestants.
I així anem. Una pena perquè 1970-2022: no han canviat ni gota, ni gota.
3 comentaris:
Un altre fracàs d'una política separatista tan ciega com a inutil
El mateix barça des que segueix la política del separatisme és el hazmerreir d'Europa..
El separatisme només condueix a l'enriquiment dels uns i la misèria de tots els altres.
No estem parlant del mateix.
Publica un comentari a l'entrada