20181117

Ambrós a À Punt TV

Data Estel·lar chè Dissabte 20181117

La tele valenciana À Punt té una sèrie documental anomenada Homenatges.

En un lliurament emeten Miguel Ambrós el geni discret. 40 minuts que no tenen només allò de sempre de la censura sinó un apartat familiar i personal ben interessant.

El títol ja ens diu què passa: que no el coneix ningú... i que, a més, va refusar aparèixer en entrevistes a la tele, ràdio, premsa escrita... 


Ambrós és el dibuixant i creador gràfic del Capitán Trueno i del Corsario de Hierro... amb idea i guió entre aventurer i còmic per part de Víctor Mora.

Com passa desastrosament amb TVE o amb TVC no som capaços d'"embeder" o d'insertar el vídeo directament.

Només  hem pogut posar l'enllaç anterior.


El documental: interessant el to familiar. La complexitat de saber què passà amb la repressió franquista, amb els familiars, els avantpassats... la maldat franquista de posar anuncis als diaris per obligar els senyalats a que s'auto-detinguessin i anessin pel seu compte a camps de concentració. ¡Suficient per fer un guió del Capitán Trueno en tebeo o pel·lícula! Fer-hi cas podia ser mortal de necessitat. No fer-hi i romandre a la ciutat, també. Amagar-se a l'horta, treballant-hi, va salvar "el tio Miquel", Ambrosio... qui, segons sembla, pogué haver fet servir les fesomies de familiars per personatges del Capitán Trueno.

La pròpia declaració positiva sobre "las ideas francamente izquierdistas" del mestre Miguel Ambrosio Zaragozá (amb accent... com si fos l'habitant "saragossà", "zaragozano" i no la ciutat de "Zaragoza") fan que el Franquisme el pugui localitzar. I és que potser hauria estar molt bé que tothom s'hagués dedicat a avaluar l'aptitut professional dels docents i no les seves idees polítiques, si és que en tenien.
 ¡I  ens perdem el Caballero/Jinete Fantasma per falta d'editorss en aquest país!

Álvaro Pons xerrant sobre El Príncep Valent: "efofly [què vol dir això?], un comic costumista, és la vida d'una persona a l'Edad Mitjana"... gairebé el sento dir: "és novel·la gàáfica, slice of life medieval".


¡No sabi jo això de les  2 edicions simultànias al mateix kiosk de Colección Dan Capitán Trueno!, una tot seguint l'edició original i una altra que s'inicia des del número 1 a l'alçada del 50. Sí que sabia -llista de correu del Capitán Trueno temps era temps- que hi havia diferents edicions de la Colección Dan. y otra que se inicia desde el uno a la altura del 50. Sí sabía -lista correo Capitán Trueno años ha- que había distintas ediciones de la Colección Dan en el mismo kiosko.

Diuen que al Rastro pegues una puntada de peu i surten exemplars del Capitán Trueno dels anys 1950 o 1060. Doncs serà a València, escolti, perquè a Barcelona i rodalies, mai ha estat així. N'hi ha o n'hi ha hagut de facsímils del Periódico de Catalunya de cap el 1999, de Trueno Color i no gaire i alguns d'antics però res de l'altre món.



Dades: 
 Ambrós: 36 primers quaderns a llapis i tinta.
 Següents 200: llapis. Tinta d'un altre, no acreditat.
 Després ja s'imposa la cadena de muntatge d'Editorial Bruguera amb fotocòpies de les cares expressives fetes per Ambrós perquè la majoria dels altres dibuixants no tenien la seva habilitat ni de lluny. 
 ¿De veritat aixó és la famosa llibreria Futurama? Doncs és una llibreria de tebeos o del que sigui que només es pot comparar a Catalunya amb la Casa del Llibre/Casa del Libro del Passeig de Gràcia o la de Rambla de Catalunya en mida, organització o inclús en les rampas-passadissos. Barcelona en la seva decadència però amb l'auto-bombo sempre actiu i sempre que no comparis amb coses de fora.