20181021

Això no pot fer-se per televisió

Data Estel·lar aixònopotveures Diumenge 20181021

Hi va haver una època abans de la TDT, abans de Youtube i abans del Club de la Comèdia (hiptsergafapastisme del comptaacudits cutres de tota la vida de la tele). Abans inclús de José Mota o del seu duo Cruz y Raya. Abans de Polònia... hi havia una quantitat insospitada de programes de fer riure que s'emetien alhora en molt menys cadenes.

Potser va ser una moda: programes d'sketchos evidentment de fabricació pròpia (TVE, TV3 i prou, que les cadenes privades sempre van ser de no invertir) o dels Estats Units o del Regne Unit, algun altre país... i amb varietat de continguts o de tipus d'humor i humoristes. 

Això va arribar a una mena de màxim quan el mític i mai no ben ponderat Circuit Català de Televisió Espanyola va emetre un programa d'humor de protagonisme infantil, centrat en què els nens eren els que guanyaven per així dir-ho i que tenien raó sense moralitats i emès en franja infantil: dissabtes a les 8 o les 9 del matí... 

El títol era Això No Pot Fer-se Per Televisió.

El títol original: You Can't Do That on TV.

Crec que ho té per ser menyspreat i menystingut: per al públic infantil, en català, pre-internet... només un parell n'han parlat: 

Això No Pot Fer-Se Per Tv a Las Series de Nuestra Vida

 

FA SEGLES QUE ME'N RECORDO A DESHORES I LLUNY DE L'ORDENADOR I PENSO: aniré al yutú aquell a veure... doncs no hi ha res, així que la meva ment de majorista va ser prou llesta d'evitar que anés corrent a "l'internet on hi és tot". 

 

 

encara que jo diria que posa l'emissió del programa massa d'hora, que si a las 6 o les 7. 

Això es devia emetre a TVE-2, aliè al programa contenidor cada cop més llarg de TVE-1.

¿Increïble? Un cop que el bigdata m'ha escudrinyat, entro, surto i m'ofereix els vídeos. Quina por, tius!

 

 

No trobareu la música ni la imatge que creiem que hi havia a les nostre pantalles: una cançó cantada per un nen o amb veu infantil en català: "nananà nanà nanananà... això no pot feeeer-se... per teeeleeevisióooó" i que no té res a veure amb el que es pot trobar en anglès, que sembla gairebé un altre programa, si no és perquè apareix un sketch recorrent d'un dictador sudamericà en un pelotó d'afusellament. La víctima és un nen, cosa insòlita a la tele d'abans i després.

 The execution scenes nearly always feature the following exchange between firing squad leader El Capitano and the intended victim:
El Capitano: Ready!... Aim!...
Kid: Wait a minute, stop the execution!
El Capitano: What is it this time!?
(and, if the kid succeeds in tricking El Capitano into letting him/her go)
El Capitano: That is one sneaky kid...

Vivim en un país d'usar i llençar: el programa semblava anglès i amb una tanda curta d'episodis, el que ara en dirien "un parell de temporades" aquells que volen aparentar que saben de què parlen, però en realitat sembla que va durar de 1979 a 1990, així que a TVE va arribar quan s'acabava a la tele de Canadà. ¡Un programa canadenc! Com la sèrie aquella de l'home calb amb bigoti i poders mentals...  la de 1980.  No es va aprofitar tot el que podia donar de si aquell programa: tants anys reduïts a un any o poc més d'episodis setmanals.

Sé que el programa era vist perquè recordo haver sentit la cançó fora de casa alguna vegada.

El programa no ha estat mai repetit ni ho serà mai.

Ah, sí! Això de sortir de les portes de platja de colors per fer acudits de pregunta i resposta, sí que me'n recordo: 



Potser sí que va tenir influència: es "maltractava" els concursants que eren nens com passava a Matraca No, programa mític del qual ja en vam parlar fa poc... i ara que he trobat aquesta informació sospito amb força que a TV3 van copiar aquella part. A mi no em sona la part del concurs i la pintura que es llençava els nens però algun teleespectador sembla que sí ho va veure.


El títol del programa estava molt bé perquè la idea és que tot es podia fer a la tele. Recordo a un tal Tola baixant en un mini-helicòpter a l'esquena en un programa de TVE. Elefants... era habitual... cantants de tot tipus... en fi, coses que ningú que hagi vist la tele després del 2001-Gran Hermano-Operación Triunfo no pot ni sospitar. 

Però tot estava controlat, així que hi havia coses que no es podien fer a la tele... però quines coses serien aquestes? I qui les podria dur a terme? Estava bé que fossin nens, perquè tradicionalment, en algunes cultures, estarien fora encara de moltes normes socials... per tant, com heu pogut llegir perquè tothom sap anglès segons sembla: el nen podia escapar-se de l'escamot d'afusellament. Imperava una altra lògica.

Semblava que el futur sí que seria un lloc on valgués la pena viure perquè seria millor, amb regles millor fetes... es veu que els que van crèixer no van veure mai a la tele coses com aquestes.

 

 

I parlant d'escamots... no sé si algú recorda uns estranys teleñecos francesos, emesos a TV3 cap el 1987 o 1988... del subgènere francobelga de dictadures sudamericanes, amb un cosí de l'Epi però amb la cara d'un taronja aclarit... 

 

Què poc que sabem... i què poc que es pot trobar.

 

Epíleg: M'he posat a buscar, no pas dibuixos, sinó ninots animats, una mena de teleñecos francesos, i és que un dels seus protagonistes era una mena de mig cosí de l'Epi, com acabem de dir, pero amb la cara més grogugenca. Em sona que eren episodis curtíssims de tot just 5 minutets

La història semblava ser de continuarà... si inclús em sona haver llegit "à suivré". Hi havia una mena de dictador sudamericà i un acudit sobre si es deia "afusellar" o "fusellar", que no dic que fes gràcia sinó que mostra una mica la raresa del producte àudiovisual i com el subgènere de dictadures sudamericans impacta tant al TFE o Territori Francòfon Europeu. 

TV3 la va emetre cap el 1986 o 1987 i ai més. Cap a les 17h30' i no més enllà. Vindria a ser l'any que començava Doctor Slump i que el Capità Harlock s'allunyava de les nostres galàxies. Per a mi és més "anys 1980" però igual al TFE eram és aviat "anys 1970"


Era com una versió còmica d'una història d'aventures...  més que un Tintín o un Spirou. 

El cosí d'Epi s'agafava a la cistella d'un globus.

... El que no recordo o no sé és el títol o la música, i he buscat  "marionettes animeés françaises tv show production", etc. 

 

Lúnica cosa que se li pot assemblar en aspecte però que no és, però que igual és del mateix estudi, productora, fabricant o artesà surt aquí.



 

 

 

 

 

 

3 comentaris:

robert ha dit...

"Això no pot fer-se per televisió" ho donaven per TV2 a l`estiu de 1990 pel migdia, i era una mena de sèrie infantil-juvenil. Era una mica friki, però era molt divertit i entretingut, jo en tinc grans records.
Llàstima que avui en dia estigui tant oblidat.

maginelmago ha dit...

Oblidat com tantes coses de "l'Era Pre-internet", que són aquells potser 10 anys abans de la implantació de la màquina. Ja hem diràs si tu tens més sort en trobar vídeos de l'Això no pot fer per Televisió" per internet.

Marta Pau ha dit...

Pareu l'acció, que això fa por, això no pot fer-se per televisioooooó