20120423

Promoció de la historieta

Data Estel·lar Dilluns rosenc 20120423

Nota prèvia: la infomació que hi ha aquí, em sembla que NOMÉS AQUÍ la trobareu AGRUPADA.

Al Canal 33 informa Ficomic que faran el documental Històries de Bruguera. Serà el 20120423. Atents a la tele!

http://www.tv3.cat/videos/4060450/Histories-de-Bruguera

No permet visualitzar-lo al blog.

Que no dic que no sigui cosa meva... però que penso que aquest any s'està fent molta propaganda (ja sabeu la diferència entre propaganda i publicitat? doncs, la gent comuna fa servir la primera, que és la incorrecta en termes científics... i així ho faig). Vull dir: molta propaganda dels tebeos, de forma subterrània, però contínua. Flor d'un dia? (ehem!) Intent de marcar amb força un cluster que no tingui a veure amb el totxo? Pot haver-hi una mica de tot, en un país sense gaires recursos però amb gran variabilitat d'objectius. En aquest moment, interessant és dir que el tripartit va donar una certa empenta als tebeos, amb presència del Conseller de Cultura, que solia ser pastura d'ERC ,en actes de Ficomic, i també el PSOE de Zapatero, amb allò del Premi Nacional. Tinc la sensació que, si bé els comics no són adscribibles a cap ideologia, sí que els partits esquerranosos (ni que sigui de boca i no de fets) han fet més promoció. Heus allà el tradicional concurs de Comics de Cornellà de Llobregat, que és del PSC "de sempre", com es percep per l'anagrama del mateix ajuntament, en lletres blanques i fons vermell, massa similar al del partit, com passa en tants ajuntaments de partit hegemònic i etern.

Ara bé, se sol acusar (que ho he llegit en gent molt seriosa), i he escrit "acusar", el Franquisme d'haver utilitzat els comics perquè no tenien intel·lecuals ni intel·lectualitat pròpia des de la banda de les dretes i ultradretes, ja a la Guerra Civil. Punt de vista propi: la dreta coneix bé com fer arribar més fàcilment un missatge. M'ho demostra clarament i contínuament. Mosseguen on fa mal, sense rodejos. Potser per això van fer servir la historieta, un mitjà que sol anar directe al gra. 

També va ser el Tripartit qui va intentar posar en marxa el projecte del Museu del Comic a Badalona. Segurament  la fàbrica estarà morta molt de temps, i qui sap si okupada.

De totes maneres, quan al novembre de 2010 hi ha un canvi de govern, CiU no fa taula rasa en aquesta qüestió -potser l'única-. Al contrari. Us demano que entreu a la pàgina edu365, una pàgina de temes d'educació de la qual ja n'havia parlat. Certament és una pàgina tècnica, feta per funcionaris, però és evident que a dalt sempre hi ha unes directrius polítiques, per això han estat escollits, que diuen "parleu d'això sí, d'això no". Per tant, entenc que hi ha una aposta per aquest sector econòmic i cultural.

Doncs no és la primera vegada que posen enllaços sobre Comic... però aquesta vegada s'han passat. Mireu la captura de pantalla. Fa molt de goig. Inclòs Sant Jordi té una bafarada. Segurament hi ha enllaços que ja s'han utlitzat, però hi entra comicat. No està malament la promoció d'edu365 sobre la historieta.


Recordem que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat col·labora amb el Saló del Comic amb l'activitat de formació per a docents: El Comic. una Eina pedagògica. La meva informació diu que aquesta activitat sol anar plena, amb docents i assimilats (mestres de Primària, professors de Secundària, personal de Centres de Recursos Pedagògics...), és a d

Si hem vist TV3 els darrers temps, el programa Divendres va fer aparèixer Òscar Nebreda i Pilarín Bayés (Any Pilarín; exposició al Palau Robert, al rovell de l'ou de Sant Jordi a partir del 20120419 al 20120911, data míticaXD, i amb un desenvolupament que permet que un visitant del Saló del Comic pugui anar-hi perquè li va en dates)... Van xerrar sobre un seguit de personatges catalans de la historieta, entre els quals hi havia Ot el Bruixot, Jep i Fidel, Mortadel·lo i Filemó, Makinavaja, Superlópez... Latiacomforo en va fer esment.

Atents, perquè el dibuix de Zipi i Zape que surt és del Cera i Ramis. Atents a les disquisicions del Nebreda sobre que Zipi i Zape són les classes desfavorides i Don Pantuflo representa el poder establert. Uau! Un historietista i humorista que ha llegit tebeos. Pensava que no m'ho trobaria mai en aquestes contrades!




Ficomic anunciava la participació de l'Institut Français en activitats vinculades a la BD. Com l'arribada de Guy Delisle... ja sabeu qui. També hi faran un Concert de Dibuixos el 20120425... diuen que és el primer, però al Saló del Comic del 2011 (i del 2010?) en van fer alguna cosa similar: un dibuixa mentre un altre toca.

Però és que resulta que l'Istituto Italiano, en una voràgine d'activitats culturals mai vista, també fa incursions en la historieta, en aquest cas amb documental (enllaç al PDF de l'agenda d'activitats).
El 20120422 la revista Cavall Fort va celebrar la seva festa del 50è Aniversari al Parc de l'Estació del Nord de Barcelona.

Si parlem del Saló del Comic, Cavall Fort hi serà present, si més no com a protagonista d'una exposició sobre 50 anys de comic en català, perquè fa vora 20 anys que aquesta revista no es deixa veure. La darrera vegada, cap al 1991, va ser molt bo: llibre d'Ot el Bruixot, d'aniversari, i revistes de saldo a 100 antigues pessetes que són el equivalent de 20 duros dels d'abans, dels que valien 5 pel·les el duro. Tant de bo poguéssim tornar a un món de numerons tan apassionant. Però Cavall Fort no es troba entre els expositors tampoc aquest 2012... Ja és gran la cosa: que al Saló de Barcelona trobem editorials balears, venedors estadounidencs, fanziners saragossans... però no una revista catalana i en català, perquè no està interessada en participar. El negoci és el negoci.

També torna la Renfe. Denostada per la seva inepta gestió des del 1997 (quan el PP va prendre les regnes del regne de la Renfe) i en caiguda lliure des del 2002, el traspàs de competències a la Generalitat només va servir per llençar la pasta en pintar els trens de Rodalies del mateix taronja que els Regionals. Es van fent obres de millora d'estacions, que ja tocava, però això és d'Adif, l'empresa que ha privatitzat l'espai públic de les estacions de mala manera. Així, i sense ser extens: Barberà del Vallès, Montcada-Santa Maria, La Llagosta, El Prat de Llobregat, La Sagrera-Meridiana o Montmeló tenen estacions noves o arreglades, més d'una tristement soterrada. Podríem parlar abastament sobre com l'estupidesa humana pot fer que una estació soterrada apenes tingui llum, o que un porxo arribi fins la darrera porta del tren, però no a cap de les altres. Sempre per gent no aficionada i que no fa gratis la feina ni per altruisme, sinó que està fet, facturat i cobrat per grans empreses, UTEs, empreses d'enginyeria i tal que han cobrat...

Al 2012 la Renfe torna per fer descomptes del 30% a l'entrada als que viatgin en tren. Anoto les condicions: 

Las únicas condiciones son:
· Viajar entre el 1 de Mayo de 2012 y el 8 de Mayo de 2012
· Y presentar la Cédula de Viaje, habiendo rellenado el apartado de “Titular D/Dña…” con tu nombre y apellidos.

Los canales para solicitar el descuento del 30% de RENFE son: estaciones de tren, oficinas de venta y agencias de viajes.

Cambios y anulaciones tienen la misma consideración que para billetes emitidos a Tarifa General.
Esta oferta no es acumulable a ninguna otra. 


Durant aquest 2012, a més, hem pogut assistir a RAC1, al programa Versió Rac1, de Toni Clapés, on ja es va imitar la veu d'Ibáñez. Setmanes després, el dia 20120412 a El Món a Rac 1 (el programa del matí), el dibuixant va ser entrevistat: Aquí el mp3. I aquí l'enllaç per si no funcionés:
http://www.racalacarta.com/download.php?file=0412%2011h%20(Dijous%2012-04-12)%20Dialing%20(%20).mp3

RAC1 és del Grupo Godó, com La Vanguardia... lògicamente, a El Periódico de Catalunya del 20120423, presentaven en foto els autor del Grupo Zeta, entre ells, centrat, hi era Ibáñéz... i també hi havia un reguitzell de gent d'altres editorials. A La Vanguardia, per contra, no hi havia menció -no la vaig saber trobat, i menys amb foto- a Ibáñez, autor d'un grup mediàtic rival. Semblava una mena de pacte, oi?: es posa una entrevista a la ràdio del Grupo Godó però no a la premsa escrita. Perquè el Grupo Zeta no té ràdios ni teles (tot i que igual es pensen que sí).


Si repetim amb Mortadel·lo i Filemó, Londres 2012, segons dades del Gremi de Llibreters, en català se situa com el 4t llibre "infantil i juvenil" més venut en català el 20120423, però està en un panettone italià: en primera posició Stilton: El Llibre i la Rosa (el personatge que es mou en aquella línia de la qual vaig parlant darrerament, entre la i·lustracio i el comic; és aquell té la bandera catalana que es pot veure a les parades i carrers per la Diada de Sant Jordi en català... però que no apareix en la versió en castellà, tot i que es tracta de Barcelona aquest 23 d'abril, i no una ciutat inventada... com que no hem vista banderes dels Estats Units o de França o de Texas o d'Anglaterra i també del Regne Unit i no ens hem mort de tifus per aquesta causa... ai, els editors, que parlen d'art i cultura quan volen dir ideologia i negoci; per tant, no interessa representar la realitat paisatgística). L'altra part de l'entrepà és el cinquè llibre infantil, que és un altre Stilton: El Secret del Coratge

En castellà, compte! perquè també inclou barreja de llibres i de comics, de ficció i no ficció... En tercer lloc, Londres 2012... en quart Stilton: El día del libro (el que us deia abans)... i en cinquè, també Stilton: El secreto del valor. Tot i això, la p5 de El Periódico de Catalunya del 20120424 li dedica un apartat generós a les signatures d'Aleix Saló, qui presentava Simiocràcia, amb una campanya mediàtica per Internet similar a la de l'any passat (potser l'autor que millor ha aprofitat les lliçons de Marketing de Cels Piñol. el conegui o no, en persona o per l'obra). De Saló repetirem allò típic: és de Ripollet... que fa il·lusió saber que no només hi ha abúl·lia, atur, pisos o notícies macabres en aquestes ciutats.

Aquí no s'acaba tot. Em consta que a les Escoles Oficials d'Idiomes (que no deixen de pertànyer al Departament d'Ensenyament-Generalitat de Catalunya) s'ha fet servir aquest text de Saran Koly, anomenat Des mangas très téléphonés, durant l'abril de 2012... Parlar de manga i d'ebooks  per l'època que voreja el Saló del Comic de Barcelona a algú li pot semblar casual... sobretot si hi creu, en les casualitats.

El dimecres 20120502 Tarragona trepitja fort: l'Associació Ariadna duu al seu Club de Lectura el Paco Roca de L'Hivern del dibuixant.Com que pensen anar en tren al Saló del Comic, suposo que els servirà de molt el descompte de la Renfe. Menys paguis d'entrada, més tebeos pots comprar.

Per tant, ens estem passant la primavera rodejats d'activitats tebeístiques...i les que em deixaré. 

Per exemple, és posar la tele i veure pel·lis de tot tipus basades en personatges de comic... apart de sèries de televisió, d'animacio o imatge real que en deriven directament o estan molt influïdes. Això, potenciat en setmanes prèvies al Saló de BCN, no és realment cap novetat. Com em deia un amic, el comic s'ha convertit en la R+D d'altres arts i mitjans, d'altres narracions. Com va escriure i dibuixar Scott Mc Cloud, cada cop hi ha més dels nostres infiltrats... com diria el ja citat, la Resistència lluita contra el Papa Alejo amb tots els seus mitjans... o, en versió més païble, el comic esdevé metàfora popular, com passa amb La kryptonite nella borsa

Sant Jordi. 23 d'abril. Dia del Llibre i la Rosa. Ah, ja sabeu de què va.... mort de Cervantes, Shakespeare (o no), de Wordsworth (l'inventor del Word?) de Pla, La ràdio i el fòrum diu que Josep Maria Berenguer ha mort el 20120423. Així doncs, tenim una altra víctima del 23 d'abril, Dia del Llibre, que ara ja podem convertir en Dia de la Historieta... millor: Dia de la Novel·la Gràfica.... Dia del Comic Incloent-hi el Manga... massa llarg... Dia dels Sterankosrars. Dia dels Tebeos. Bon dia. Bona tarda.
Postscriptum: Fan un cosplay (disfresses) de robots al Saló del Comic... Si Ijon Tichy ens pogués veure... Anirem amb una bruíxola, si els senyala, els farem fora... fins que només quedi en Tichy o una rentadora.