20120420

La TDT se l'emporta el vent, i la resta també

Data Estel·lar postventificada Dimecres 20090128

EL QUE VA PASSAR EL DIA DEL DESASTRE DEL VENT: LA CATALUNYA QUE MAI NO FUNCIONA. LA CATALUNYA QUE S'ENFONSA. SEGONS L'ESBORRANY DEL 20120430

On eren les cadenes de televisió el dissabte 200901224, el dissabte de la Ventada? On eren els famosos canals temàtics de notícies de la TDT?

Eren on volien ser: a una reunió d'aquestes estúpides del Partit Popular, de la mateixa manera que no surten de l'edifici de la Borsa quan donen notícies d'Economia. Són amb les notícies fàcils.

Això a nivell espanyol. Ni 24h (canal de TVE, que pago jo com a ciutadà que paga impostos), ni Intereconomía (el canal fatxa que estava amb les seves partides de xarada habituals), ni CNN+ (un canal que no sé quina utilitat té), ni cap altre cadena van informar de la notícia o notícies que s'esdevenien. Ni Catalunya, ni la Comunitat Valenciana (amb el seu incendi que afectava a diverses localitats i a 15000 persones evacuades), ni Galícia (potser una mica més però sense passar-se), ni Madrid (on sembla que també hi havia alguna de grossa). Aquests són els canals TDT.

Clar, perquè eren cadenes espanyoles, direu. Molt bé, vinguem "a la nostra", que diria el Ferran Monegal, el crític televisiu que té un programa de màxima audiència a la Xarxa de Televisions Locals, la qual tampoc no va informar de res. A destacar els canals on participa la iaia Odette Pinto, Canal Català (antiga televisió Sabadell-Canal50). Cadenes locals: zero. Va informar Barcelona Televisió de tot el que succeïa o de part?

I, ara sí, "la nostra": ni TV3 ni el 3-24 van servir per res més que per confirmar que no tenien més notícies que la de la caiguda mortal del poliesportiu (pista de vent o com es digui) de Beisbol. I això perquè hi van anar el Montilla i el Saura.

TV3 i el 3-24 no tenien, com a preferència, la notícia del PP. En tenien preparades dues tan estúpides: un congrés de CiU (que no es va poder realitzar pel vent, segons es deia, tot i que això significa que hi van anar, el que implica que els propis diputats i el propi Artur Mas no sabia que hi hauria perill per ventada, cicló o ciclogènesi evolutiva)... i una reunió d'ICV per donar-li cops a l'esquena al Joan Saura per allò de la manifestació contra el genocidi perpertrat per Israel, que va desencadenar una ofensiva diplomàtica mai no vista contra Catalunya per part d'Israel. Aquesta imatge de Joan Saura en una reunió de partit és la que ens demostra que el Govern de Catalunya o el Departament d'Interior NO estaven en alerta i NO estaven preparats ni atents als esdeveniments d'una catàstrofe climàtica, d'una tempesta de vent i dels seus efectes.

És clar que qualsevol que hagués trucat als telèfons d'emergència, 088, bombers, policia local, ajuntament, 012 o asseguradores hauria sabut (com ho va saber aquest bloguer) que tot estava col·lapsat des de les nou del matí del dissabte. És a dir, el Departament d'Interior de la Generalitat no havia reforçat els telèfons d'emergència. Endesa (Fecsa-Endesa) no havia reforçat (mai no ho han fet, per cert) els seus telèfons. A l'asseguradora Mapfre els telèfons no funcionaven. Ni empreses privades ni entitats públiques servien de res ni tenien activada cap alerta ni cap servei reforçat. Ni sabien el que passava ni podien donar resposta. Simplement, ximplement estaven desbordats PERQUÈ NO TENIEN NI IDEA que hi hauria una tempesta de vent durant 8 hores.

Tornant als mitjans de comunicació, les cadenes de televisió van censurar o no van donar cap informació que no fos la dels nens morts a Sant Boi de Llobregat. I això perquè és la típica notícia d'impacte, de sang i llàgrimes que permet dir paraules repetides i buides, com "dolor", "ràbia continguda" o "unitat". Per cert, el poliesportiu no va ser destruït pel vent, sinó pel típic ajuntament especulador de terrenys que tenia pressupostat el canvi del poliesportiu dos anys enrera... però, com sempre, s'esperava a que li aprovés la Generalitat un pla urbanístic per especular amb els terrenys. Per descomptat, tot això passa en un barri pobre. No pot ser de cap altra manera. Els autodenominats d'esquerres porten sis anys al govern de Catalunya però han estat incapaços de moure un dit per aquests barris.

La TDT també té cadenes de ràdio. Allà es podia demostrar com cap d'aquestes cadenes donava notícies referents al tema del vent.

Només una ràdio, la RAC-1, que és a la TDT i a la FM normal, va ser capaç de fer un programa especial. Allà vam saber una mica què passava a Catalunya: Alcaldes que trucaven a la ràdio perquè Endesa no els responia. Endesa sol menysprear els Ajuntaments com a ens inferiors. Cent mil abonats sense llum des de la nit del divendres. Això no va sortir a la tele, ni al 3-24. Quan el tipus perillós que manava a Endesa i l'altre, el carapeix de REE, van anar a parlar al Parlament, suposo que van amenaçar contundentment en privat als diputats contra qualsevol notícia negativa. Per descomptat, els problemes van ser la caiguda de torres elèctriques, aquelles torres i aquells cables que els maleïts ecologistes i veïns han demanat que siguin soterrats... Endesa i REE sempre han optat pel que deien que era més barat: torres a l'aire. Doncs, ara torres al vent i dues setmanes, és a dir, un mes i mig en temps català, de problemes de manca d'electricitat. I el cost de tornar a hissar les torres. Això no hauria passat si el govern de l'Estat i de la Comunitat Autònoma haguessin legislat per a què les instal·lacions elèctriques fossin soterrades. Però ells només pensen en els cèntims a curt termini i en què l'impacte paisatgístic i els animals torrats per electrificació són sensibleries ecologistes que només porten "a una nova Edat de Pedra". En realitat, com és habitual, són els antiecologistes d'Endesa i de REE els que duen la població a l'Edat de Pedra, perquè ells, i no el vent, són els responsables dels talls elèctrics a l'engròs.

Se sabia que hi hauria vent... però no tant. El pronòstic del temps de El Periódico del dimecres, dos o tres dies abans no esmenta. Ni l'article del famós Alfred Rodríguez-Picó, meteoròleg tan valorat, no deia res sobre prevenció futura per al cap de setmana.

En resum, ningú no hi estava preparat. Una de les causes per no estar preparats és la coneguda com "aquí no passa mai res". En aquesta ocasió, 8 morts, cases sota els pins, boscos arrasats, teulades arrencades, talls de llum...

L'altra causa és la misèria mental que hi ha en aquest país. Va saltar el poliesportiu de Sant Boi... que no va ser l'únic. M'ho veia venir. Des de fa uns pocs anys hi ha unes estructures que es veuen fluixes. Són poliesportius o pistes esportives de ciment o terra dur tapades amb una teulada de joguina. Quan passo per la vora d'una d'aquestes estructures he pensat sovint si això no és gaire fràgil. Doncs ja tinc la resposta: és fràgil. També han saltat teules d'escoles de primària i teulades d'instituts de secundària. Se suposa que aquests edificis haurien de ser especialment resistents. Se suposa que quan la gent es queda sense habitatge per catàstrofes els fiquen en poliesportius, escoles i instituts, perquè serien edificis públics, grans, amples, etc. Doncs això era abans de l'època de la misèria, on tot es fa prefabricat.

Vau veure els totxos grisos de Sant Boi? Estaven nets. Semblaven peces del Lego. El mateix vaig veure en altres poliesportius que havien saltat. No s'hi veia ciment. I són peces grises buides, preparades per tenir uns ferros per dintre, que no s'havien posat.


Per què cap mitjà de comunicació no va fer una mena d'España Directo de veritat amb els problemes que hi havia a tot el territori? Per què no vam saber si no pel teletext que hi havia el mateix problema a França? Per què no em vaig assabentar fins al dimarts a la nit, que a Suïssa també hi havia hagut vents? Per què retallen i territorialitzen problemes i notícies, esdeveniments que succeeixen a tot arreu? Per què no va ser un desastre a Euskadi però sí a Catalunya? Per què mai no és un desastre a Euskadi però sí a altres llocs, quan els problemes són els mateixos? ¿Potser perquè pensen i gestionen més?

Menció apart mereixen els responsables tècnics, des del President de la Generalitat fins avall de tot: res.

Hauria de parlar de la Ministra de Foment, però passo de parlar de senyoritingues andaluses amb ment de propietaris absentistes i de latifundistes . Gent que només volen esclaus que acceptin les seves responsabilitats. Els trens de Rodalies no van funcionar a la C4 Nord (Barcelona-Manresa) des de les 13h fins a les 19h: això no sortia a les notícies; en canvi sí que hi sortien

Pel que fa als bombers: si les teules cauen d'un edifici a les 9 del matí, i hi ha risc que continuen caient... com és que els bombers arriben a les 22 hores, a la nit, i SENSE ESCALA. Més estúpid que un bomber sense mànega és un sense ganes i sense escala. Això va passar. I a sobre volien entrepà. La policia local, l'autonòmica (Mossos d'Esquadra) i els altres ni es van apropar. Ni ningú de l'Ajuntament, ni aquell dissabte ni el diumenge posterior ni els dies ni setmanes posteriors.

L'empresa asseguradora no va ni cas. No va atendre telèfons o no va enviar ningú. Ni llavors ni en cinc mesos. Potser el mateix dia era difícil per la quantitat d'incidències... pero mig any em sembla massa. Aleshores van començar una agressiva campanya publicitària dient que et tractaven com una mare... serà com una mare drogadicta i maltractadora de nadons, de les que no els donen de menjar perquè se n'obliden. Només va funcionar la cosa per insistència diària i per una comercial autònoma que igual ven assegurances que números de loteria, i no per una empresa gran.

L'empresa que canviava les teules podia ser un empresari amb corbata... un altre dia venia un noi, amb les bambes destrossades que demanava als veïns que el guiessin des del terra, mentre ell s'enfilava SOL i SENSE PROTECCIONS com si estigués al circ. Després, al capvespre, un company el podia venir a recollir: o estaves atent o deixaven la brossa al carrer. Se suposa que tot això s'ha de llençar a abocadors controlats: Evidentment era una altra mentida. On estava el partit que es deia ecologista... doncs està clar, ni aquest ni cap altre partit, ni cap legislador ni executor de la llei no havia aparegut enlloc on hi havia hagut brossa de les obres durant els anys de la Gran Especulació Immobiliària, per analogia.

AQUELL DIA QUI VA VOLER VA APRENDRE QUE CATALUNYA NO FUNCIONAVA MAI.