20180605

Presentació Veus Barberà

Data Estel·lar ronca Dimarts 20180605

En vam parlar, d'aquest projecte anomenat Veus Barberà sobre periodisme local, ¿barrial, comarcal, institucional, insurreccional de tè i birres

Ara anunciem la presentació per si algú té la curiositat:

Dia: 20180605
Hora: 19h.
Lloc: Auditori Maria Feliu.
Adreça: Carrer Nemesi Valls, 35.



I buscant informació sobre agenda cultural d'aquesta localitat ens trobem amb una altra plaga espantosa que s'ajunta a la del mosquit tigre (a l'espera de quan transmeti el dengue i altres malalties tropicals), la vespa asiàtica que menja ruscs i fereix greument els humans o al morrut vermell (picudo rojo, Rhynchophorus ferrugineus) que ha acabat amb les palmeres: l'escarabat-vespa barrinador de les moreres sembla el pitjor de tots els móns i el que sembla la fi de les moreres.

Si tenim en compte que les dues espècies d'arbres de jardí han estat palmeres i moreres, i que després ja hi ha els pollancres i els castanys o plàtans d'índies, tot cop que els pins van ser assassinats cap a finals dels anys 1990, el futur arbori urbà sona trist i magre.


Nova plaga d'escarabat-vespa barrinador de les moreres

31/05/2018 - 07:45
A Barberà del Vallès s'ha detectat la presència de l'escarabat-vespa barrinador de les moreres, Xylotrechus chinensis, una nova plaga desconeguda a Europa, originària de l'Est Asiàtic, que està afectant a les moreres de Catalunya.
Referent a aquesta nova plaga, la Regidoria de Territori i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barberà del Vallès, conjuntament amb l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB i el Servei de Sanitat Vegetal, DARP, de la Generalitat de Catalunya, ha realitzat un estudi els resultats del qual han estat ja publicats recentment a una revista suïssa especialitzada en recerca i anomenada Insects, i al qual es pot accedir des d'aquest enllaç: A New Alien Invasive Longhorn Beetle, Xylotrechus chinensis (Cerambycidae), Is Infesting Mulberries in Catalonia (Spain).
L'escarabat-vespa barrinador de les moreres, Xylotrechus chinensis, pertany a la família Cerambycidae, i perfora el tronc i l’escorça afectant a la correcta circulació de la saba. En infestacions severes s'assequen branques importants senceres, causant la mort de l'arbre.
Aquesta nova plaga prové de l'Est Asiàtic, i probablement ha estat introduïda a Catalunya a través d'embalatges de fusta de materials d'importació de Xina i Corea. Aquesta nova plaga es va detectar l'any 2014 a partir d'avisos de la ciutadania.
Afecta als municipis de Cerdanyola del Vallès, Badia del Vallès i Barberà del Vallès, i actualment s'ha detectat la seva presència també al municipi veí de Ripollet.
En aquests moments s'estan estudiant mesures pel seu control. Durant la recerca, s'ha descobert un probable parasitoid d'aquest escarabat-vespa, el Stephanus serrator, que és una vespa autòctona que parasitaria les larves del Xylotrechus chinensis.