20151124

Còmic en femení en contextos àrabs: el Líban i Tunísia

Data Estel·lar euromed Dimarts 20151124



Conferència «Còmic en femení en contextos àrabs: el Líban i Tunísia»,
Data: dimarts, 20151124 novembre

Hora: 19h15' a 20h15'
Lloc: Sala Aleix Carrió (1a planta). ELISAVA, La Rambla 30-32. Barcelona
Entitat: Elisava



Copipego: 

Elisava presenta aquesta ponència en anglès per a mostrar l'actualitat de l’expressió gràfica als països àrabs on les condicions polítiques i socials no ajuden a l’aflorament de produccions arriscades que sovint són censurades o prohibides.

Tot i això, i degut en gran part a causa de l’alenada de llibertats que va portar la Primavera Àrab, es pot afirmar que estem assistint a un boom de les publicacions de còmic, il·lustració i dibuix per a adults, així com dels fanzines en llengua àrab.
A la conferència titulada «Còmic en femení en contextos àrabs: el Líban i Tunísia», les dibuixants i fundadores de revistes Lena Merhej (Líban) i Noha Habaieb (Tunísia) ens explicaran de primera mà l’efervescència de les expressions gràfiques als seus països, així com les seves experiències personals com a dones dibuixants a la societat àrab.
 Ponència en anglès, oberta a tots els públics, ubicada dins del marc del Postgrau en Il·lustració i Còmic d’ELISAVA.
Quan diuen "per a adults" tremolo perquè es veu que hi ha en l'ambient una incapacitat total per fer coses per a infants o per tots els públics; es considera repugnant. 

Sona molt interessant. 

Noha Habaieb té 27 anys ¿i ja treballa de comics? 


L'IEMED i Casa Árabe de Barcelona ja va col·laborar amb ella, com podeu veure a la web que parla sobre la seva obra Les Costureres del 2014 i amb el títol original en francès (Les Couturières). La web es FundaciónAlfanar la qual inclou més comics àrabs. Malament quan no es pot picar: són imatges que diuen que hi ha tal o qual web.


Sobre Lena Merhej existeix informació en anglès que ens fa recordar que Barcelona (=Catalunya=Espanya) no és un lloc pioner sinó que fa seguidisme d'allò que es cou més enllà de les estretes fronteres físiques, geopolítiques, culturals i mediàtiques: 


Lena Merhej (PhD) is a visual storyteller an expert in graphic narratives in the interdisciplinary field of visual studies, narratology, and computer science. She previously taught at the American University of Beirut and the Lebanese American University, and gave various workshops on animation, illustration and comic books. Her animation Drawing the War (2002), her comic book, كمان سنة (Another year, 2009), and her book مربى ولبن (Yogurt and Jam, 2011) received international awards. She is a co-founder and contributing member of the comics magazine Samandal.
 Per si no us creieu: ja ha estat present al festival Shubbak a Londres el juliol 2015.
Aquí sembla que sí que hi ha espai per a la il·lustració per nens.

Per si no ho sabíeu, realment existeix un comic àrab. En recordo un llibre que vaig fullejar cap el 2002-2003. 
Sospito que aquestes autores es basarien en la iconografia de Marjane Satrapi (Persèpolis)



Resulta que Elisava és l'Escola Superior d'Enginyeria i Disseny de Barcelona de la UPF (la universitat pública que va muntar CiU als anys 1990 perquè els seus professors i alumnes no es freguessin amb la xusma de les altres universitats públiques: aquestes coses s'han de saber, i millor que faci mal) i que tenen un POSTGRAU EN IL·LUSTRACIÓ I COMIC. 

No t'amoïnis: jo tampoc no ho sabia. 

Quina sensació. No sabia que la vida era així: el que no existeix només arriba 20 anys tard.

 Titulació: Diploma de Postgrau d’Il·lustració i Còmic, títol expedit per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona.
Nota informativa: Imprescindible demostrar un maneig bàsic del dibuix. Es valorarà el domini de l’anglès.
Edició:3a 
Durada:Anualment es realitza una edició de Setembre a Febrer
Crèdits: 30
Idioma: Castellà [ESO ES EL NACIONALISMO CATALÁN QUE AMENAZA EL IDIOMA]. És recomanable tenir coneixements bàsics d’anglès, ja que alguns materials o conferències impartides podran donar-se en aquest idioma.
Horari: Dilluns, dimarts i dijous, de 17h a 21.15h
Destinataris:Graduats en Disseny, llicenciats en Belles Arts, Publicitat o Comunicació, professionals amb experiència acreditada: Directors d'art, publicistes, creatius de televisió, cinema, Internet i altres mitjans audiovisuals, artistes, guionistes i dissenyadors gràfics, editors o individus amb projectes editorials o personals que incloguin llenguatges gràfics.
Direcció:MERY CUESTA. Crític d'art, comissària independent i dibuixant de còmics. Llicenciada en Belles Arts, i Màster en Comunicació i Crítica de l’Art per la Universitat de Girona. Guanyadora del  Premi Espais 2002 de la Crítica d'Art. Combina les seves col·laboracions habituals com a crítica d'art en el suplement Cultura/s de La Vanguardia, amb articles i tires còmiques per a altres publicacions i fanzines, aparicions en televisió i intervencions regulars en ràdio. www.merycuesta.com
En fi: destinataris... suposo que estic fora. En un altra vida.