20240308

Drac Shenron...

 Data Estel·lar només fes-te la idea Divendres 20240308

Akira Toriyama...  68 anys de felicitat que ens has donat.

S'afegeix a Leiji Masumoto 松本零士 (Capità Harlock; ✝20230213 ), Carlos Pacheco (Arrowsmith. Avengers Forever, Iberia inc i les seves explicacions sobre els perquès dels detalls de les seves vinyetes, ✝20221109) i Francisco Ibáñez (Mortadel·lo i Filemón. El Botones Sacarino. Pepe Gotera y Otilio, etc, etc, etc., i les seves entrevistes de mil mots/minut ✝20230715 )

 En voler escriure aquest article obituari em trobo amb una trucada pitjor perquè és d'una persona coneguda d'aquelles que "la operación ha salido bien pero solamente puede respirar con una máquna y está en la UCI"... entremig, queda un "y algo ha sucedido que..." que la gente sempre es calla com si establir deduccions fos innoble.

Segona notícia a la revista Fortune... efectivament: en algun lloc del món que no és Espanya ni Catalunya Ràdio hi ha periodisme i entenen que cultura, economia i lideratge, aparte de literatura i entreteniment, s'hi troben en Toriyama


 

 Fes-te a la idea que hi hagués un ésser increïblement gran però que només es pogués veure en unes circumstàncies molt concretes, com l'Aurora Boreal o com un lloc per aparcar a la teva ciutat... 

que faci, doncs cent, o cinc-cents o mil anys que no apareix, però que, si aparegués, li poguessis demanar gairebé qualsevol cosa, com un geni de la llàntia meravellosa... Afegim que trobar aquell ésser, un monstre immens que no sabem com reaccionarà, que posarà tot el cel del planeta fosc, no fos fàcil perquè no hi és sinó que cal invocar-lo, no amb encanteris sinó amb una quantitat màgica, set o 7, d'unes esferes com de petanca d'origen ignot, potser extraterrestre, com Déu o el Dimoni, perquè i si fossin extraterrestres, no necessariament "primigenis" ni "ancestrals"... i si qui està destinat a trobar aquelles bales de petanca fos un nen estrambòtic que només pensa en atipar-se a menjar i que té una cua com de mico... i si us digués que això no cal que ho imaginem perquè algú ja ho ha imaginat per a nosaltres i que encara li ha afegit llegendes japoneses, xineses, contes europeus, monstres de les pel·lis de Hollywood, merenaris de comics USA, exèrcits secrets amb cintes vermelles, pobles àrabs, invasions espacials amb comandos de 2 o 3 o que poden conquerir i destruir tota la Terra i que són familiars d'aquell nen superpoderós com Superman, orfe... i que qui pot trobar les boles màgiques és una noia malcarada però molt llesta i que ho fa amb una tecnologia molt avançada de l'empresa del seu pare, creador de les càpsules hoi-poi, que de digievolucionen tot tipus d'estris, eines, caravanes, tendes de camping, cases, vehicles, partint d'una petita ampolleta de la mida d'una pastilla per al mal de cap... i que encara sereu testimonis de la invasió i destrucció del planeta originari del Déu de la Terra per un paio ridícul amb nom que significa "Refredador" però periillossísim i que té al seu servei un encara més ridícul Exèrcit Secret de 5 individus que poden conrear guerrers poderosos... i que cadascun d'aquests passos estarà farcit de personatges complexos a quin més sucós fins el dia que algú vingui del futur a intentar salvar el passat malgrat que el seu present ha estat destruït i que et trobis que encara hi havia androides de l'antic Exèrcit de la Cinta Vermella, amb un insecte en metamorfosi permanent que, tot i ser derrotat in extremis, no serà la menor amenaça: ¿has lluitat mai contra un xiclet? y contra déus de tot l'univers? Qui pot creure's que el més gran farsant del món hagi pogut salvar tota la vida del món, de més d'un planeta inclús? 

 

DONCS NO CAL QUE HO IMAGINIS: AKIRA TORIYAMA HO VA IMAGINAR PER TU I PER A TU amb la facilitat que alguns hem tingut per a barrejar figuretes i joguines de tot tipus en una única història sense que tot fossin guerres. 

I tot això amb els millor colors i les millors tonalitats, les millors bandes sonores que es quedaran gravades a la teva ment i una pila de mangues que només van arribar a Espanya perquè l'Alfons Moliné, l'home de les mil fites tebeístiques, sabia de l'existència del seu origen en tebeo per contactes a Japó, cosa que ignorava el 100% dels editors i altres herbes... en una llarga ètapa 1990-2010 sense material de merchandising real sobre Son Goku

 Anant amb el cotxe, en no sé quina cadena de notícies de la ràdio FM Freqûència Modulada, que jo preferia l'Ona Mitjana però ja només li queden dues cadenes... no és podcast, és ràdio de la de passar la rodeta a veure què es troba... em sembla sentir que Akira Toriyama ha mort i que ens n'assabentem ara... ah, crec que era al RAC105, 20240308 8h35' aprox... "que hi haurà una concentració al Consolat de Japó amb pares dient que aquells dibuixos sí que eren bons i no el que hi ha ara, amb tot el desconeixement del que veuen els seus fills" i feren una enumeració de personatges d'animació, això sí saltant-se la petita nota de que fa molt de temps que hi ha noves temporades de Dragon Ball en alguna cadena de dibuixos animats (no sé quina perquè no coincideixo, la meva vida i els horaris de la tele i el meu desinterès per posar-me a buscar tele a la carta i coses així...). També us diré que hi ha hagut cromos de Panini des del 2022 de, com a mínim, tres col·leccions diferents i que, avui mateix i sense que els nens ho sabessin, un 0.4% dels menors d'edat de Catalunya duen samarreta al·lusiva a personatges de Bola de Drac, o a la seva roba d'entrenament, i una quantitat semblant de cotxes particulars tenen pegatina al maleter amb una mena d'ombra de Goku. N'he vist 7 d'entre 300 nens i faig l'extrapolació entre una població no otaku ni friki ni amant de la cultura que no sigui el futbol. També m'he trobat amb la total ignorància i menyspreu: una persona, docent i directiva del món educatiu que ha viscut TOTA la seva vida laboral en el món de desenvolupament de l'anime, del món otaku, del manga i, en concret, de Doctor Slump i Bola de Drac. 

-Qui s'ha mort?

-El creador de la Bola de Drac

-Ah. puf... i els ull mirant cap a un lloc imprecís, allà on veu que no hi ha una saca de diners i que desvetlla el desienterès i la ignorància.

No et dic que et miris el miler d'episodis, ni els 13 fundacionals que em van enganyar fent-me pensar que, per una vegada, hi havia una sèrie japonesa "xinesa" curta PER FI!

Que és cultura, que és sociologia, economia, etc.

Però em pregunto què has entès del que deien els alumnes durant els darrers 40 anys si no saps res sobre Bola de Drac... i això hauria d'anar en afegit: One Piece, Naruto, Sailormoon, Campeones-Oliver y Benji, i un seguit de personatges de jocs d'ordinadors i els seus continguts.

Potser algú recorda la polèmica noventera en cartes de diaris contra la violència que marcaria els nens que veien Bola de Drac. El resultat va ser que el Govern de la Generalitat de Catalunya va instar a posar la sèrie fora de l'horari infantil, a les 12 de la nit però també a les 13h del migdia. Eren uns anys, 1994-1997 (potser algun entre ells i no tots) que es podien emetre entre 3 i 4 episodis seguits que eren repetits a l'altra franja horària o que una franja donava una etapa i l'altra en feia els més moderns i violents.

Certament, no van aprendre mai que hi ha dibuixos animats per a diferentes edats i que, evidentment, no era normal que tots els nens de 3 anys es passessin 1991-1992 veien la Bola de Drac i després enllacessin amb Musculator. 

No menys cert és que no tenim dades sobre si Bin Ladin, Bush i Bush II, Netanyiahu,, Solana, Hamas, Karadjic o els Taliban o inclús Putin i tots els assassins amb pistoles a escoles USA, narcotraficants mexicans o maltractatadors espanyols s'hagin passat la vida veient a Freezer i Cor Petit.

Akira Toriyama va ser un alè d'aire fresc.. el Barroc que t'expliquen amb problemes els llibres i els profes de Lite s'entén només veient el générique o intro de Doctor Slump, amb un horror vacui total, una quantitat increïble de personatges, colors, detalls, sons i moviments.

Abans de seguir, la caspa era expandida per Toriyama. Es podria veure modern però, de caspa, n'hi havia. Tot el seu tractament de la dona, ampliable a tot l'anime i manga, té tones de caspa. Oolong i el seu desig la primera vegada que és convocat el Drac sagrat, un desig provocat pel seu guionista, és caspa... i que les úniques dones interessants siguin adolescents perquè, en casar-se i tenir fills, desapareixen... i passa amb totes... Bulma queda més protegida i així i tot és com una mena d'assessora perquè al cap i la fi, deu ser la humana més intel·ligent a nivell tecnològic, en absència del seu pare... però queda fora un cop arriba el seu marit, l'assassí Vegeta (aquell canvi mal explicat i que ens vam empassar) o el seu fill, sigui petit o gran.. i més encara es veu amb la Xixi, que esdevé una mestressa de casa, cosa factible y acceptable, si no fos que cal afegir -hi adjectius del tipus: "xisclant, neuròtica, histèrica".  Però ¿i la A-18? El cas és més greu perquè se la suposa super-forta, més que el seu marit Krilin, però gairebé no fa res d'important en el sentit d'espectacular, sense comptar la seva filla que, tenint una edat semblant a Son Gotan o Trunks (Tranks) ni parla. 

Drac Shenron però jo ho he sentit com a o Xenon i també llegeixo Shen Long...  

Toriyama passa per mi com el paio amb la més àmplia concepció de la cultura popular en un sentit ampli. Accepta tot el canon USA des de King Kong i Superman, tots dos a Doctor Slump i també a Bola de Drac però incorpora el canon de Japó de grans catàstrofes, mechas = grans robots i el prendre-s'ho tot a broma...

Fa una cosa que aquí, digueu-li Occident, Europa, Espanya o Catalunya no es pot fer: i és afegir tot el que hi hagi de Japó com el menjar... dona fàstic veure que qualsevol producció àudiovisual europea, més encara si és per a trepanar cervells infantils, només poden viure en llocs d'una Califòrnia de cases unifamiliars i prendre menja brossa USA. No veuràs mai un menú de kilòmetrre zero. Sí que potser hi ha un o dos que coneguin coses de Japó, de Xina o de Corea del Sud o de Tailàndia, però aquí no hi ha hagut mai interès, per racisme occidental i supremacisme europeu, de conèixer res sobre les seves ficcions. No s'han emès en mitjans de comunicació de masses... així que tot l'entramat nipó amb Akira Toriyama al capdavant, supera a Europa, América del Nord i l'Amèrica aquella de l'altra banda, la que té gente molt rica i alienada. Així que qualsevol adaptació correcta i ben documentada en roba, paisatge o arquitectura d'una novel·la europea, la trobaràs als animes, no en les minses i errades producciones europees o estadounidenques.


Akira Toriyama demostra el poder tou japonès: el poder d'assimilar i reemetre la cultura popular dintre de Japó i cap a tot el món. 

És gairebé impossible resseguir les influències i caricatures de situacions del cinema d'aventuras, de terror o dels comics que hagin aparegut amb Arale o amb Son Goku.

Des dels clàssics del cinema fins a elements de vídeojoc quan no eren encara el nou Sant Graal de l'educació dels nadius digitals, quan eren un negoci en auge però mal vist pels mateixos que el permetien: els adults de la Generació Tap.

Pot donar als més avorrits: combats d'Street Fighter i de Wrestling dit aquí d'Arts Marcials en un escenari fix com és el tatami real o el que són les runes de pedres d'un planeta a la vora de la calamitat.. i als que busquen diversió: personatges complexos i escenaris variats, al menys fins que algú va decidir simplificar tant la quantitat com les psicologies.

Algú creu que s'hauria pogut trobat traduïda alguna edició de Viatge a l'Oest .almenys en castellà, sense el manga, l'anime i l'efecte arrossegament d'Akira Toriyama i de Bola de Drac durant tots els anys 1990. 2000, 2010 i més enllà amb edicions indefinides i inclús especials (i els editors japonesos ho van acceptar i tot, cosa rara)

Podria seguir però tinc feina.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Descanse en paz, para mi Toriyama y era una mezcla japonesa de Francisco Ibáñez y Manuel Gago, era humor y aventura sin respiro.
Que mundo tan triste sin los 3 se nos está quedando.
Las polémicas ya empezaron con Mazinger Z y comando G , esta última censurada en todo occidente, cortada y con los robots zark 7 y Roberto para tapar los cortes brutales de la censura.
No se para que traían anime y le metían semejante tijera.