20231107

Avui Diumenge 2005: final de El Víbora

 Data Estel·lar guardada a la capsa plàstic Dimarts 20231107


 

El 20050116, el suplement dominical del diari Avui intitulat Avui Diumenge, va fer un número força extraordinari que el posa a la categoria de Revista Especialitzada en Comics de número únic. Treia la notícia de la magna exposició sobre l'Humor Bruguera (sempre cal fer servir el nom d'alguns dels intel·lectuals del règim, en aquest cas, un Terenci Moix, que també s'hi havia passetjat per l'editorial) i també hi havia més notícies sobre tebeos, no vinculades ni temàticament ni de cap manera. 

Potser va ser l'únic cop que un dominical esdevenia una revista especialitzada en comics amb entrevistes a autor que sempre són oblidats al món. Jan, Enrich, Cifré (entrevisten al fill, que també va ser il·lustrador a la premsa catalana). No, els mots anglesos no duen accents: comic no en duu... "patufet" tampoc que és una paraula catalana que es feia servir: jo la conec de sentir-la entre castellanoparlants per mostra la potència que va arriba a tenir. 

Per cert, també surt una caricatura de Vizcarra, considerat llavor el millor caricaturista, consideració que li permetia tenir una poster a doble pàgina a la revista El Jueves, la serie Granotes Endiumenjades per Daniel Boada, la versió del diumenge de la sèrie Granotes i Cuques.

Carles Santamaria, qui al 2005, era el director del Saló del Comic de Barcelona, publica un article a la secció de Comic que són dues notícies que haurien merescut un tractament més ampli, per bé que, com que sempre són ignorades, doncs almenys se'n va donar: el traspàs de Will Eisner (oficialment, el discutible inventor de la novel·la gràfica) i la mort de la revista El Víbora.

Sembla ser que el diari Avui era receptiu al tema de la historieta en general. No puc dir més perquè desconec el tema, és a dir, que no sé si tenien més capacitat de donar les dades correctes o feien com la resta de la premsa.

 Escolta, doncs mai no parles d'El Víbora... a veure si serà perquè em dona més fàstic que una altra cosa. Aqui escric sobre coses que sé que han estat arraconades... m'estava revisant la revista que donaven llavor a mode de catàleg, El Tebeo del Saló, del Saló del Comic de Barcelona de 1988: tret d'un anunci d'Editorial Joventud i un article del tot-terreny Alfons Moliné, no hi ha res sobre Yoko Tsuno ni sobre sèries, personatges i autors d'Ediciones B-Grupo Zeta. Tots els autors dels quals se'n fan un perfil són per a adults i la selecció d'il·lustració sembla expressament bruta. Ideològicament ho tenien clar.

Aquí també ho tenim, el que passa és que no cobren de les Administracions Públiques ni de les empreses.

 



 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El Víbora era el buque insignia de la línea chunga.
Era línea chunga vs línea clara (Cairo) aunque tuviesen a autores en ambas revistas.
El Víbora sigue la tendencia de Azagra dibujo deliberadamente feo aunque al contrario que él, algunos sabían contar historias, otros acabaron fuera del medio al ser más honrados o tener las relaciones de aquel.
La endogamia del cómic, algunos publican sólo por enchufes no por lápices.

Anònim ha dit...

Además al Víbora le pasó lo que al Jueves, no conectaba ya con casi nadie.
El Jueves de momento aguanta por la empresa, pero ya se están hartando y hace poco recortaron madera muerta.