Tinc moltes coses a fer, així que no puc aturar-me ara mateix a fer una anàlisi postelectoral.
Ara bé, n'hi ha que n'ha fet un per a les municipals catalanes i un per a les autonòmiques amb l'interès que vincula el vot amb les anteriors Eleccions: les Europees i les Andaluses (per a Podemos i C's).
Això trenca aquell mantra tan repetit a la Ciència Política de que cada eleccions es vota diferent o que l'elector pensa diferent, i que invalidava la comparació entre eleccions posteriors. No només és la gràfica de pujar i baixar sinó l'acte de remarcar aquesta pujada o baixada respecte a les anteriors.
Sense enganys: és molt pràctic per a l'escenari nacionalista català mai no haver de vincular amb les anteriors eleccions, no sigui cas que salti la llebre. Les eleccions catalanes per una banda i les altres per la seva. "I als localitats es vota per les persones". I jo em pregunto en quines localitats viu aquesta gent que sempre coneixen tots els candidats. Evidentment no en localitats de més de 10000 habitants, industrials o de serveis on et passes el dia més a fora, en polígons industrials d'altres localitats que no als mateixos carrers.
Eleccions Municipals a Catalunya maig 2015. Gesop
Eleccions Autonòmiques maig 2015. Gesop
Com a resum meu: per fi eleccions fora de Barcelona o Euskadi amb resultats plurals i amb vot que sembla més proporcional. Ho sembla, que no és que ho sigui, perquè encara existeix la llei d'Hondt, amplificada per barreres del 3% o del 5% en certes autonomies, i amb circumscripcions petites apart d'irregulars, com el cas de Múrcia, comunitat uniprovincial amb 5 circunscripcions, una amb set-cents mil habitants amb Murcia i localitats del voltant (molt més petites, pobles-dormitori, ex-agrícoles, urbanitzacions) i altres amb 60000 habitants amb dos únics municipis.
De cara a una futura llei electoral catalana, COMPTE! Les propostes per a fer circunscripcions autonòmiques en comptes de provincials no només no han prosperat mai sinó que les lleis electorals autonòmiques han anat en contra, com veiem amb Región de Murcia (normativa feta pel PP de Ramón Luis Varcárcel) o amb les propostes de Cospedal (capgrossa del PP, presidenta de Castilla-La Mancha on va fer una reforma per reduir la proporcionalitat i augmentar el majoritarisme cap el 2014, i sobretot, muller d'un paio ficat en les privatitzacions de tractaments cardíacs i ràdioteràpies, la caça del consumidor exciutadà captiu, a Catalunya, Castilla-La Mancha o Madrid).
Segons Mario Moratalla:
De esta manera se da un doble sesgo en función de los grandes, y ocurre que formaciones como Izquierda Unida sólo pueden aspirar a conseguir representación en las circunscripciones de Murcia y Cartagena.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada