20200113

2050: Després de l'Escalfament After The Warming

Data Estel·lar recercada Dilluns 20200113

Al Canal 33 van emetre dos o tres cops un curiós documental que potser va tenir 2 o 3 episodis. Les dades real les teniu per Internet, però m'interessa destacar la meva impressió.

Durant anys vaig buscar-lo per Internet, "perquè tot està a Internet".

En castellà, només trobo algú que el comenta com a part de Conexiones o Connections, i sí que podria ser, sí. El vídeo, res.

La meva forma de buscar és primer en l'idioma d'emissió. Que jo sàpiga, la CCMA no té res sobre això, i valdria la pena si estiguessin interessats en no llençar els diners dels contribuents a les seves escombraries.

Només subsidiàriament busco en un altre idioma que no sigui el de primera emissió o visualització que jo recordi, i només en última instància busco al youtube, perquè això de fer que tot el tràfic d'internet passi per una única empresa ens afebleix com a cultura, com a democràcia, com a tecnologia, com a tot.

Però gairebé mai no es troba en l'idioma original ni en la web adient d'emissió original ni de la institució que ho va fer per primer cop.

Però al 2012 ja vam fer esment a aquest documental i al seu autor, James Burke, historiador de la Ciència i periodista, era el protagonista i conductor d'un viatge pel temps i per l'espai, per climes i geografies, cultures y tecnologies fins a arribar a un futur assolat pel canvi climàtic però ple d'esperança on es vivia en petites comunitats i se sortia poc a l'exterior per por a l'exposició als raigs ultravioletes.

El concepte de documental era innovador. Encara n'és. No semblava "car", amb efectes especials estúpids que hem vist en falsos documentals de falsos animals futurs i altres coses. Era enginyós més que car. Parlava de tot. Se seguia fàcilment i era tan clar que xoca que hi hagi tanta gent al poder que menystingui de boca o pels fets tot això de l'escalfament global o del canvi climàtic o de com la industrialització descontrolada en mans de xusma inútil, assassina i àdhuc ecocida ens duu i ens durà cap a un escenari perillós.

El documental no és estrident en les paraules però sí en les dades i els fets.,

Com que he donat 8 anys a les miríades de teles públiques i privades que hi ha Espanya, com que TV3 passa de recordar aquest documental i no sembla que el tingui a la seva pàgina web, hem tornat a buscar, hem acceptat anar a la web que no volíem i hem trobat que algú altre sí que va gravar i sí que va aconseguir digitalitzar el documental en català.

myotragus3 
el va penjar cap el 2009. Estem al 2020. Sembla que només interessa quan surt una neneta que la duen quatre rics que s'hi fan fotos, com si un terç de la gent no sabéssim des dels anys 1970, 1980 o 1990 o 2000 que el Medi Ambient és vital.

Política populista d'aparador i res més. 



 
Van dividir el documental en trossos. Potser va ser perquè pesés menys en pujar-lo a la web o perquè era el requisit que demanava llavors Youtube. ¿No deien que es podien enviar trossets de vídeo tipus cita però no programes ni pel·lis senceres? Quins temps aquells abans del poder omnímode:













 Després de l'Escalfament After The Warming

En anglès, el van penjar al 2012, és a dir, quan jo, aquí fregant els plats, vaig parlar d'aquest tema. Significa que podria haver estat cobrant per aquestes feines tots aquests anys, però això ja ho sabíem. Maleït context social...



En cas que no funcioni, encara en pego, una altre, de vídeo: