20130507

Roma als Còmics: Liber nubeculatus ad Tarraco (sic)

Data Estel·lar macarronicensis lingua Die Martis Nonae Maias 20130507


Liber nubeculatus: llibre de tires il·lustrades, còmics, tebeos, manga, patufets, Bande dessinée, fumetti...

De nou, els comics desembarquen a Tarraco dins dels festival Tarraco Viva, el Festival Romà de Tarragona. Aquí el programa per al 2013. Per si semblessin poques les activitats al voltant del còmic, teniu 10 dies, del 20130516 al 20130526 plens d'activitats a qual més curiosa: in rusticam romanam linguam De com la llengua llatina es va transformar en la llengua catalana;  Rudiments per a la fundació d'un imperi: Virgili i L'Eneida; visites guiades, inclús a l'excepcional maqueta de la ciutat; documentals sobre Carthago Nova, sobre "l'ordinador de fa 2000 anys"; carrers, cases i negocis. El que passa és que sospito que quan diu que una activitat és "per als més joves"sigui només per a visites guiades dels instituts, que ja m'ho conec això. Segments tancats de consumidors captius: hi van sense més opció o s'intenta evitar que hi vagi algú que no acompleixi les condicions... La Tarraco del segle V i VI, amb els antics monuments en ruïnes o amb canvi d'usos; jocs de rol per conèixer Roma (hum); la vida dels íbers i romans; o la ruta de la Roma Bética (Corduba); cuina romana; la taberna libraeria (les llibreries mostraran llibres sobre el món romà... que no siguin tots els típics bestsellers d'un assassinat misteriós a la decadent Roma); els bombers a Roma!.

Sembla una assignatura de Llatí de 2n de BUP en dues setmanes.
 
Valdria la pena haver posat els noms dels títols en llatí: el que engloba els restaurants, etc, igual que allò de les llibreries.

Molt bé... si això sembla poc encara n'hi ha més.

L'Associació Ariadna farà dues activitats entorn dels comics sobre Roma.


LA NISSAGA DEL CÒMIC ALIX
Dijous 16 de maig, a les 19 h, a la Llibreria La Capona
Dins dels "no tants" còmics d'època romana, un dels que destaca perla seva longevitat i qualitat és Alix, del francès Jacques Martin, que el va iniciar inclòs a la revista Tintin l'any 1948. Des de llavors 32 còmics ens endinsen en el món de finals de la República Romana a través de les aventures d'un jove gal-romà a través de tots els territoris conquerits fins aquella data, amb rigor històric i una preciosa línea clara d¡arrel franc-belga.
En col·laboració amb l'editorial NETCOM2, que ha regalat els còmics a la Biblioteca per poder fer aquest club, llegirem l'aventura número 13 de la nissaga, El Espectro de Cartago, i el dijous 16 de maig, a les 19 h, a la Llibreria La Capona, ens trobarem amb l'editor César Espona on ens explicarà més coses sobre aquest gran personatge. [nota: en el moment d'escriure això, no hi ha cap informació a la secció de notícies de l'editorial]

ROMA ALS CÒMICS: El còmic com a recreació visual de la vida romana
Diumenge 19 de maig, a les 11.30 h, a la Volta del Pallol (Tarragona)
La xerrada està entesa com una extensa investigació pels còmics que parlen de Roma, amb especial incidència en com com plasmen la realitat històrica. Com a les novel·les o al cinema, l'afany principal del còmic és entretenir. Destriarem les fidelitats i anacronismes, i sobretot gaudirem de les imatges més espectaculars que els diferents autors han reconstruit l'època, amb un parell de sorpreses amb Tàrraco com a protagonista.Les  dues activitats semblen interessants per si mateixes, tot i les reticències que un pugui tenir sobre Alix.

Alix és l'obra que va dur a posar en marxa l'editorial Netcom2. Per simplificar el tema: si ningú no vol publicar el nostre personatge, ja ho farem nosaltres: entusiasmant. Van comprar els drets per traduir en castellà i llestos. Jacques Martin va oblidar tot allò que li caldria haver après d'Hergé, en quant a legibilitat i agilitat, de tal manera que E.P. Jacobs, per comparació, fa de Blake i Mortimer una obra plena de vitalitat i equilibri entre imatge i text.


L'Espectre de Cartago és una aventura que ha estat present a les botigues durant molts anys com a saldo... no sé si era de Norma... per tant, no deixa de ser una de les aventures més conegudes i trobables del personatge. Les que més es publiquen en més editorials són les que els editors consideren millors, i els lectors també...