20200213

Així es riu el Règim dels barris pobres: el cas Ribot i Serra

Data Estel·lar a trossos Dijous 2200213


isabadell. Foto portada: el pati principal de l’IES Ribot i Serra, l’any 2017. Autor: J.d.A

Mig Sabadell és un desastre... Tota la zona "Sud" de Sabadell és un desastre, volgut i pensat pels que manen, no sigui que es millorés molt i donés alegria. Potser l'última cosa lógica va ser la creació de la Plaça Picasso. La resta ha estat "deixar-ho caure".

No cal que us enfadeu, ni els habitants, ni els pocs activistes ni els tècnics municipals que han evitat curosament aquelles zones feréstegues ni els polítics que ignoren el que hi ha més enllà del despatx, del bar o d'algun casal okupa al Centre. Com diria doña Jaimita: "la verdad ni daña ni ofende".

Institut Ribot i Serra de Sabadell, barri de Campoamor, pegant a la Creu de Barberà, pegant al Polígon Espronceda, de forma falsamente neutra dit "Sector Sud de Sabadell"... 

Un edifici en ruïnes des de l'any 1979, quatre anys després d'haver estat posat en marxa com a "Centro Piloto y Experimental de EGB". Convertit en institut amb la LOGSE a mitjans dels anys 1990, cap el 1997. 

Els carrers dels voltants són impracticables, amb voreres impossibles fetes miques perquè el Règim, en forma de tots i cadascuns dels alcaldes de Sabadell, va optar per no fer cap arranjament que no fos l'especulació immobiliària: carrer Leonardo de Vinci, etc... i, ja enruta entre el 2019 i 2020, l'alcadessa Anna Farrès per fer especulació immobiliària al davant: al camp de futbol-excamp de futbol (un d'aquells llocs que tants barris pobres de la Regió Metropolitana converteix en "aquí hi portaran els de la Mina", és a dir, els delinqüents perillosos i socialment conflictius de l'oficialment dit barri pobrelmàtic de Catalunya). Mentrestant, a Barcelona, barri benestant de Sant Gervasi (el dia del company, Sant Protasi, sortia la notícia a El Periódico de Catalunya), es queixaven per un possible tanatori que podria destorbar la pau del barri pel moviment que podria dur-hi. 

Allò va ser notícia en un diari en paper perquè era un barri ric de Barcelona.

Hem d'anar a isabadell per trobar l'única notícia sobre que no es pot fer una assignatura perquè l'edifici no està preparat. 

L'edifici de l'institut Ribot i Serra sempre ha estat un desastre: sense manteniment, amb persianes caigudes, uns patis grans sense cuidar, vagament millorat cap el 2010... 

La Generalitat se n'hauria de fer càrrec del manteniment (que no caigui a trossos) dels instituts.

... excepte que l'edifici escolar fos de propietat municipal. Com passa, amb les escoles de primària, això obre la porta a que el uno por el otro, la casa sin barrer. Després, un minut de silenci, un llaç d'algun color nou i a seguir cobrant.

DECRET 199/1996, de 12 de juny, pel qual s'aprova el Reglament orgànic dels centres docents públics que imparteixen educació secundària i formació professional de grau superior.

7

Ús social dels edificis escolars afectats
En el cas d'edificis escolars de propietat municipal que han estat afectats, per necessitats d'escolarització, per impartir educació secundària o formació professional d'acord amb el que preveu la disposició addicional 17.2 de la LOGSE, els ajuntaments tenen prioritat per al seu ús fora de l'horari escolar i durant el període de vacances escolars, en els termes i les condicions que s'estableixin.
En tot cas, els ajuntaments hauran d'adoptar les mesures oportunes en matèria de vigilància, manteniment i neteja dels locals i instal·lacions, de tal manera que aquestes dependències quedin en perfecte estat per al seu ús posterior per l'alumnat en les seves activitats ordinàries.
Tanmateix, se n'hauran de fer càrrec de la despesa generada.

¿Quants equips directius, un dels membres dels quals és el Secretari, hauran passat, per l'Institut Ribot i Serra des de l'any 1997?  El secretari és un professor funcionari (membre del cos docent) que cobra un plus pel càrrec addicional. Poca broma, per molt que es queixin. Que és un "complement" que pot ser de 500€, 6000 mensuals o més! Dic jo que això permet treure hores a la setmana per enviar cartes i correus electrònics durant anys i anys per queixar-se de la manca de manteniment, per fer-ne, de manteniment, per dedicar-se a abocar-hi diners del pressupost o per queixar-se públicamente de la manca de finançament per part de l'aportador principal, la Generalitat. Callar cobrant tant... pot ser tant habitual com vomitiu.

Article 17

Competències del secretari
17.1 Correspon al secretari dur a terme la gestió de l'activitat econòmica i administrativa de l'institut, sota el comandament del director, i exercir, per delegació d'aquest, la prefectura del personal d'administració i serveis adscrit a l'institut, quan el director així ho determini.
17.2 Són funcions específiques del secretari les següents:
i) Vetllar pel manteniment i conservació general del centre, de les seves instal·lacions, mobiliari i equipament d'acord amb les indicacions del director i les disposicions vigents. Tenir cura de la seva reparació, quan correspongui.
j) Dur a terme la correcta preparació dels documents relatius a l'adquisició, l'alienació i lloguer de béns i als contractes d'obres, serveis i subministraments, d'acord amb la normativa vigent.
k) Aquelles altres funcions que li siguin encarregades pel director de l'institut o atribuïdes per disposicions del Departament d'Ensenyament.

I la Generalitat, ara Joaquim Torra (no el familiaritzeu que no és de la vostra família) com a President, fent el ploramiques dient que hi ha un gran dèficit i callant que s'han endut calentets milions d'euros per al seu gran negoci de la independència, de la CUP, de JxCat/PdCat i tota la resta de baronies i el gran partit de la dreta catalana anomenat irònicament "Esquerra" Republicana de Catalunya, amb el seu conseller Bargalló (especialista en canviar el nom del Departament d'Ensenyament en "Educació" i no fer res més)... i els de la resta de partits, com C's, calladets, perquè realment el seu model de societat, d'economia i de benestar és el desigualitari i residual.

Per tant, Generalitat de Catalunya amb els Departament d'Educació (Ensenyament abans) i Economia o com el vulguin anomena, és l'Administració responsable i culpable del cas de Ribot i Serra... lògicament, en un barri que interessa que tingui deficiències, com les tenia en temps de Franco, que segueix i seguirà sent el gran referent ideològic, el gran líder al qual es tendeix en aquest país, i al país li poseu el nom que vulgueu, monarquia turca, república inexistent, en teniu molts, de noms a escollir, que és un tema que al Règim li agrada molt, els noms i els acrònims en comptes de les polítiques públiques que solucionin problemes reals de la gent real que paga impostos reals i que duu alpargates reals.

página 41 de la publicació de la Diputació de Barcelona:  Guies de política educativa local Manteniment de centres educatius
10. Aspectes competencials (...) Instituts d’ensenyament secundari (IES)En aquests centres, propietat de la Generalitat de Cata-lunya, tots els serveis, despeses corrents i inversions de reposició van a càrrec d’aquest organisme.L’ajuntament no té competències en els instituts d’ensenyament secundari
  De nou, la culpa o la responsabilitat o les competències normatives (legals, reglamentàries, d'actes administratius, etc.) és de la Generalitat de Catalunya.

Ara bé, mira que hem vist llaços i pancartes a l'Ajuntament de Sabadell. Mai NO HEM VIST NI VEUREM pancartes demanant que es millori l'Institut Ribot i Serra. Al darrera hi ha un interès clar, per repetit al llarg de dècades, de deixar morir els barris. I no és que el Passeig de la Plaça Major pugui entrar en una llista de llocs idíl·lics per passar un cap de setmana, cert, però, si tens tot l'entorn podrit arquitectònicament i urbanística, això augmenta la sensació de brutícia, de desencís, de tristor, en un marc amb problemes socials eternitzats. 

Mai no hem vist ni veurem l'Ajuntament entrant pel seu compte per fer obres perquè és la seva ciutat i els seus ciutadans. Mai no hem vist ni veurem el seus alcaldes i alcaldesses enfrontant-se a la Generalitat de manera clara. Quan Marcet es va enfrontar a Franco, la destitució va arribar més aviat que tard; quan Bustos va enfrontar-se a la Generalitat pel finançament de la pista d'atletisme de "Catalunya" perquè no pagava l'Artur Mas de llavor, tampoc no va durar gaire, en aquest cas per "corrupció"... de 5 alcaldes democràtics, 3 implicats en corrupció: Bustos per si sol, i Fernàndez i Serracant, qui deien que no els hi agradava l'"estil Bustos" (no, gràcies) i van optar per l'estil Jodorovich a l'Artextil, amb la participació clara del banc que dona nom a la ciutat i la immobiliaria que està a tot arreu. 


Això de les ungles és un símptoma de moltes coses.


Un instituto de Sabadell cancela las clases de estética por riesgo químico

El centro lamenta que con la suspensión no puede dar respuesta a la alta demanda de la asignatura de Técnica de uñas acrílicas, que recibe muchas solicitudes a partir del auge de Rosalía




Un centro de estética, en una imagen de archivo.
Un centro de estética, en una imagen de archivo.
El departamento de Educación de la Generalitat obligó el pasado jueves al Instituto Ribot i Serra de Sabadell a suspender las clases de la asignatura Técnicas de uñas acrílicas, que se imparte en el ciclo formativo de Estética y Belleza que ofrece este instituto. La cancelación de las clases se debe al riesgo químico que provoca la falta de ventilación de los elementos tóxicos que se usan para trabajar en esta técnica. El departamento instó al instituto a adecuar la sala con un extractor, y a pagarlo con su remanente, mientras que el centro lamenta que la Generalitat no se haga cargo de este gasto.


El riesgo químico dio pie a una denuncia del sindicato CC OO: “La falta de sistemas adecuados provoca que después de las clases las partículas queden en suspensión en el aire y se filtren a otras aulas del centro”, explica Marina Iniesta, delegada de prevención del sindicato. Los químicos detectados son amoniaco, formol y acetona, y pueden causar dificultades de atención, mareos, dificultades al respirar y náuseas.
Los hechos ya fueron denunciados en 2014, y se aplicaron medidas preventivas a la espera de mejoras en las instalaciones que todavía no han llegado. El coordinador de riesgos laborales del instituto confirma que “ya hace años que pasa”, aunque el problema se ha agudizado: “Con la Rosalía y las demás cantantes con uñas, tenemos más demanda, y con más concentración de alumnas el problema de los gases es más grave”. Lamenta que la solución que propone la Generalitat es inviable: “Nos dicen que no tienen dinero para arreglarlo, y que lo pague el centro. Pero nuestro instituto está dejado de la mano de Dios, y nuestro remanente se va en mantenimiento”. Por ahora, el centro ha optado por continuar las clases en el patio con unas mesas especiales.
El Ayuntamiento de Sabadell, por su parte, lamentó en un comunicado que “todavía no se haya encontrado una solución” y urgió a la Generalitat a tomar medidas. El departamento de Educación se limita a asegurar que los técnicos de prevención visitaron el centro el viernes y que “se está estudiando qué proyecto hay que hacer: se trata de una obra con un sistema de extracción”.



També caldria saber les condicions laborals quan treballen en centres d'estètica, si tenen ventilació adequada o si és mllor ja aprendre sense tenir-ne per foguejar-se.


  • Una assignatura queda a mitges perquè les instal·lacions no estan preparades per treballar amb materials químics. 
  • “És la gota que fa vessar el got”, denuncia el professorat després d’anys de reclamacions per millorar les instal·lacions d’un centre amb 800 alumnes. 
El sindicat Comissions Obreres denuncia les condicions de treball i estudi que hi ha en una assignatura del cicle formatiu d’Estètica i Bellesa de l’Institut Ribot i Serra, al barri de Campoamor. Segons el sindicat, el centre no té bons sistemes d’extracció d’aire localitzat, cosa que provoca mareigs o dificultats respiratòries fins al punt que al desembre es van aturar algunes classes. El professorat assegura que és la gota que fa vessar el gas. 
Des de l’any 2014, diu el sindicat i confirmen fonts del professorat consultades per aquest digital, una avaluació de riscos va detectar risc químic, però en aquest temps el departament d’Educació no ha dotat el centre públic dels sistemes d’extracció d’aire localitzat i ventilació general suficient. Al·leguen manca de fons.
Al centre s’imparteix ESO, batxillerat i també cicles formatius de grau mitjà i superior. En total hi ha uns 800 alumnes. Entre la FP hi ha diversos cicles d’estètica, com el de grau mig d’Estètica i Bellesa (l’únic que s’ofereix a Sabadell en centres públics) o també de Perruqueria i Cosmètica Capil·lar. Segons el sindicat el productes químics que s’utilitzen a l’assignatura ‘Tècniques d’ungles acríliques’ del cicle d’Estètica i Bellesa sumats a les infraestructures insuficients provoquen una situació de “risc per la salut tant de les treballadores com de l’alumnat del centre”. Posen com a exemples l’aparició de símptomes com “mareigs” o “dificultats respiratòries” a causa de la inhalació “involuntària dels agents químics perillosos”.
“Treballem amb productes químics que desperten gasos i olors i l’aula no té sistemes d’extracció adequats. Per molt que obrim les finestres i les portes, l’olor s’estén pels passadissos i les altres aules. Una olor molt forta i desagradable que acaba afectant l’alumnat de la unitat docent, el professorat i també altres alumnes de l’institut”, ha assegurat a aquest digital una font del professorat.
Tot plegat va arribar al màxim a començament de desembre de l’any quan la direcció del centre es va veure obligada a interrompre l’activitat docent de l’assignatura. El sindicat ha demanat aturar qualsevol activitat amb risc químic que posés en perill la salut del personal de l’institut.
I ara què?
Ara com ara l’assignatura s’ha quedat a mitges i tant el centre com Educació busquen fórmules de poder acabar el curs. No obstant, el professorat demana més inversions al centre, que té més de mig segle de vida, goteres, una façana apuntalada i en alguns casos sense el material necessari o condicions fora de normativa. “Passa el temps i no veiem cap millora consistent al Ribot i Serra”, lamenten.
Recolzament municipal
El Govern municipal ha lamentat que “la situació no s’hagi pogut resoldre abans per la via del diàleg i emplaça l’administració de Catalunya a trobar fórmules d’entesa amb la comunitat educativa que garanteixin les condicions de ventilació necessàries perquè es pugui impartir l’assignatura suspesa, permetent a l’alumnat completar la seva formació, així com el conjunt d’activitats que es porten a terme al centre educatiu”.
Asseguren que des la regidoria d’Educació de l’Ajuntament ja s’ha contactat amb la direcció de l’Institut per conèixer l’estat actual de la situació i es contactarà amb els Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat per veure quines són les possibles sortides i emplaçar l’administració de Catalunya a donar-hi una resposta àgil i efectiva.