20191204

XII Jornada El còmic, una eina pedagògica.

Data Estel·lar materialitzada Dimecres 20191204

El

XII Jornada El còmic, una eina pedagògica

 

Us enllaço tots els materials de les Jornades pedagògiques realitzades al marc del Saló del Comic/Comic Barcelona (llegiu el següent parèntesi) pel Departament d'Ensenyament/Departament d'Educació (depenent de l'any i l'empresa que calgui beneficiar per fer rètols).

Solen ser força interessants per l'apassionament dels ponents.

També serveix per a reduir el complex d'inferioritat dels intel·lectuals del comic. Antoni Guiral es va passar anys plorisquejant que la historieta no entrava als centres educatius. No es va poder convèncer que no era veritat: els docents volen que els alumnes llegeixin llibres, tebeos o prospectes farmacèutics, el que sigui. Sempre acabo dient que tampoc no és que la dansa clàssica estigui tot el dia als plans escolars ni als mitjans de comunicació, per tant, no tot està tota l'estona al bell mig dels focus.

Això sí: que els centres educatius són un gran negoci és una dada ferma. I la nova tongada de novel·les gràfiques basades en bustos parlants, sense moviment, amb molta farfalla de parla o amb escenes mudes inintel·ligibles, tot al servei d'un nou atac ideològic i pedagògic, de conducció moralista dels lectors, que cal veure amb la perspectiva de la Història de la Literatura Infantil i Juvenil des del segle XIX. Gianni Rodari: torna ja!  I allibera'ns dels pedagogs i dels intel·lectualoides.

Un negoci: el de vendre llibres a escoles, instituts i universitats que cal pavimentar prèviament fent que sigui acceptat (no ho era? jo dic que sí) per la comunitat educativa.