20110530

Els invents del Grafópata: Sabadell i els tebeos

Data Estel·lar ¿susvaisfijao? Dilluns 20110530

31 missatges. Acabo de superar en missatges el número de dies del mes i encara em queda un dia. D'aquests, n'hi ha algun que quedarà per a la meva Història. En tot cas, una d'aquelles coses que poden passar un cop l'any. Fins ara era cap a a l'estiu.

M'he trobat amb una informació important: una exposició dels invents del TBO a la seu de la Unnim (Caixa de Sabadell): Espai Cultura Unnim, C/ d'en Font, 25. Sabadell. Això és al centre de Sabadell.

Dates i horaris:
Del 5 de maig del 2011 al 17 de juliol del 2011
Horari: De dilluns a divendres de 17 a 21 h. Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 i de 17 a 21 h. Visites guiades, diumenges i festius a les 12h.

Vull dir: hi ha temps per anar-hi. Que no es digui que ningú no us havia avisat.

No és la primera vegada que Sabadell acull un acte sobre el TBO.  No sé ben bé quina és la relació subterrània entre els comics i Sabadell. Se'n podria fer un petit llistat d'esdeveniments i autors relacionats amb aquesta ciutat. No és un centre editorial important (ha!) ni hi ha un interès especial per la historieta però ocasionalment trobem:

1.-aquell dibuix de Jan amb Superlópez disfressat del C.E. Sabadell (que puja a Segona A). Amb un vincle amb l'Escola de Disseny, no sé si Illa o Esdi (a escollir). Qualsevol diria que a Sabadell tothom és dissenyador; segurament es va pensar en dissenyar roba quan la ciutat encara era tèxtil (es feien draps, no camises, que jo sàpiga... perquè sinó encara en tindríem)

2.- tenim aquella revista Chito (1974-?) impressa al carrer Calasanz Duran de la mateixa localitat,

3.-potser relacionat al seu torn amb aquells dos àlbums històrics de primers 80 sobre Cuto, de Jesús Blasco, vinculats amb la veïna Castellar del Vallès.

4.-La sucursal de l'Escola Joso.

5.-A mitjans dels anys 90: Les tàpies de les obres dels pisos del camp de la Granja del Pas que ara esdiu amb el nom comercial de Parc Central del Vallès, però que no deixa de ser una extensió del barri de Campoamor. Aquelles tàpies -estaria bé que algú ens posés fotos- tenien dibuixos gegants de Coll.



6.-Recordo vagament una exposició amb taula rodona emesa per la tele i tot amb dibuixants del TBO, per no sé quin homenatge (potser va ser per al 75 o el 80 aniversari). ¿Quin any devia ser? ¿El 88, el 89, el 92? a l'enllaç amb entrevista es parla que Lluís Giralt va dur Sabatés a Sabadell al 1995 per participar en
el debat de l’exposició Els dibuixants del TBO. Recordo una frase brutal que crec que ja he comentat alguna vegada. El presentador de l'acte demanava que era una bona oportunitat per fer-los preguntes perquè eran vells i potser era l'última oportunitat. No sé com s'ho van prendre.

7.-Potser va ser Sabadell el segon lloc fora de Barcelona on es va dur l'exposició de Bruguera (aquella tan famosa que va precedir o coincidir amb el primer llibre de Cuando los Comics se llamaban tebeos)


Hi ha més cosetes. Res de mega-important, però moltes cosetes.

Ara penso que un possible eslabó perdut sigui en Lluís Giralt... que és qui ha ofert el material per a aquesta exposició, tal i com es diu a la pàgina de la Unnim.

Rebusco una mica: Lluís Giralt és, ni més ni menys, que Grafópata... el de la magnífica web sobre el TBO.  Va participar en el llibre Els últims invents de Ramon Sabatés (aquell llibre de color carbassa amb el gran cap del professor Franz).

Sabem que va treballar al final d'Ediciones TBO, se'n va encarregar de les reedicions, va fer alguns anuncis que inclús va signar (era publicista), i va passar per Bruguera i per Ediciones B... i que havia conegut els dibuixants anant-hi a Barcelona i trucant els timbres de casa seva quan era petit! I també esbrinem que antigament a Sabadell hi havia força llocs on comprar tebeos.

Sobre la seva entrada al TBO:

Com va anar a parar al TBO?
Necessitava els drets d’una pàgina de la Família Ulises per anunciar una empresa de Sabadell i vaig anar a veure el director, el senyor Albert Vinya.
El va contractar?
Vam parlar de tot, ens vam fer amics i vaig ser conseller de redacció els tres últims anys, de 1979 a 1981. Volien treure el màxim profit abans de vendre’s i els vaig ajudar a publicar reedicions.

Vaig a fer una hipòtesi maginotècnica: s'hauria tractat de la plana sobre La Família Ulises va al Viena (una cadena d'entrepans tipus McDonald's-Pans&Company... però amb una mica més de gràcia, ni que sigui per l'estil vienès i centreeuropeu de la decoració dels seus locals). Potser algú m'ho podria desmentir.

Per a la polèmica sobre què és Art i què No:

Art o artesania?
Art i amb majúscules.
El MACBA no el reconeix.
El MACBA hauria de tenir una col·lecció del TBO.

El MACBA: el Gafapasta's Center... igual és millor que no et reconeguin ser Art.


Si no és la persona que més sap sobre el TBO, pot compartir pòdium amb alguns dels habituals.