20110510

Guia per saber què no votar: ARE

Data Estel·lar triturancamps Dimarts 20110510

Tots els que no sigueu constructors, especuladors immobiliaris o amics d'algú, tots els que no tingueu un interès econòmic directe... no podeu votar una cosa que es diu ARE: Àrea Residencial Estratègica.

Els AREs són una cosa que s'han inventat per destruir les poques zones que són o semblen camps, descampats, zones obertes, amb quatre arbres i vuit arbustos, allò que tenim a l'Àrea Metropolitana. 100 àrees en un total de 86 municipis catalans... i això que no s'han venut els monstres que han destruït els paisatges en la darrera dècada.

És el mètode que els Ajuntaments estan fent servir per dur-nos a la propera Bombolla Immobilària. Amb l'impuls de la Generalitat (PSC, ERC, ICV-EUiA i ara CiU, són els partits directament implicats).

Fer blocs de pisos immensos, altissims, fins que no recordem que hi havia Sol abans del sòl urbanitzable. Crear una cosa falsa, les VPO, Vivendes de Protecció Oficial, que no són per als desfavorits, sinó per a gent que cobra molt i amb fàcil accès al crèdit hipotecari, és a dir un desvirtuament total del concepte de pisos de protecció oficial. Si no cobres més de 1500€, no t'acostis a una VPO... i això només en una quantitat petita, minsa, respecte de la quantitat a construir de blocs de pisos lletjos i gegantins, a més glòria dels florentinos i del fomentadors de subcontractes.

Ho solen acompanyar de caramels enverinats: "zones verdes", un rar concepte que no significa parcs públics amb herbes i plantes, sinó que pot voler dir uns patis interiors dels recintes privats, amb tanques exteriors, i que pot voler dir, també, gespa de plàstic. Huuuui, què ecològic, això de posar el terra pintat de verd, que resulta que cal regar-lo tant o més que la gespa habitual, que no és precisament ecològica al clima mediterrani.

Per tant, els partits politics, candidats individuals i candidatures a favor de les AREs...  NO es voten.

Llocs amb AREs previstes i futuribles on es pot observar com queden tacades les zones que, des de 1960, ja tenen elevadíssimes densitats de població i una necessitat de serveis per a la població actual més que no pas una necessitat d'atreure'n més, de població. L'explicació és que es deuen els decisors públics als constructors i aquest tipus de gent. Després, amb una escola de nyigui-nyogui, prefabricada amb quatre restes, insuficient per encabir els alumnes d'abans ja en tenen prou.




Un lloc amb oposició no sé si al fons però, en principi, sí a la forma d'un ARE:

I aquí la proposta fermament a favor de l'ARE, de l'Alcalde i alcaldable (=candidat a ser Alcalde, per als que, com jo, no entengueu la paraula fins que la llegiu mil cops)

En aquesta web, veiem una ARE que inclou exactament l'única zona no construïda del municipi (sí, tot i que el que coneixeu sabeu que hi ha una altra... és perquè per allà hi passa una o dues autopistes, per això van deixar les figueres dels antics horts dels jubilats) . Per cert, no veier l'escola. No, aquella cosa blanca envoltada de verd, és una casa que hi ha de tota la vida. L'escola estaria a la part marró... Hi és! De fet, al mapa escolar hi surt!

Per descomptat, l'ARE de Barberà del Vallès, que és el que veiem a la foto anterior, canviarà absolutament aquesta barriada.

Una web amb al·legacions parcial i sol·licituds d'aturar-lo.

Aquí, unes palabres buides:

El ARE ‘Sector Estació’, es una propuesta para generar una centralidad en un entorno de baja densidad, utilizando como foco un gran vacío-parque que viene generado por la afección aérea del Aeródromo de Sabadell, y que resuelva la conexión viaria interna a través del ferrocarril. Se trata de generar un tejido residencial diverso y versátil, rico en gradaciones entre espacio público y privado, que incorpore criterios sencillos de urbanismo sostenible, y conseguir un espacio de identidad y de referencia en el municipio.
Què vol dir "gran vacío". Doncs que els portamveus dels especuladors, i també dels Ajuntaments, només
veuen ple allò que té maons, ciments i formigó, i hipoteques. Allò que canvia de rústic a urbà, on hi ha plusvàlues que només coneixen els implicats.

"Espacio de identidad"... no s'amoïni, que cada barri de cada localitat ja té la seva identitat sense necessitat que vinguin de fora a destruir el poquet paisatge i el poquet d'ordenat.

Anem a una altra localitat: Santa Perpètua de Mogoda. Fins a quan serà perpètua la urbanització incessant en Valleslones i demés en aquesta localitat que podria haver estat bonica i ordenada? Doncs, sembla que fins que quedi un pam lliure. Així, tenim aquí el macro-projecte Can Taió,

Veiem com, tant PSC com ICV (antiga alcadessa, qui, a les anteriors Eleccions Municipals va posar un cartell d'Ecologistes de Debò al darrera del nou entapissat de plàstic d'un parc Mein remodelat, per primer cop des del 1981, Substituir el terra per plàstic n'és molt, d'ecologista. Això explica que es posin medalletes sobre la nova especulació urbanística. En aquest cas, el "parc urbanístic Can Filuà", a tocar de l'autopista i de les naus industrials, en allò que era un bonic paratge agrícola. En el cas del PSC fan un escrit anomenat "A quién quieren confundir" (no hi ha un enllaç directe) perquè la CUP, un grup d'oposició va dir que feien construccions mentre que hi havia quantitat d'habitatges desocupats a Santa Perpètua d'ençà l'Era de la Gran Especulació (que havia estat malauradament dirigida per ICV en aquell cas, abans de perdre una de les últimes alcaldies que li quedaven... i un es preguntava per què). Ja hi ha un consorci constructor, evidentment.


Al menys, si això fos Castelló, potser tots sucaríem de les corrupteles urbanístiques. O, potser, el missatge que llencen PSC i ICV és que millor que tirem pel dret i no amb intermediaris... directament al PP, vull dir...


Fixeu-vos, si us plau, en com cada projecte -n'hi ha més, però ho deixo aquí- parla del seu àmbit estrictament local. Per exemple, l'ARE Les Planes II es troba a uns 500 metres (que siguin mil metres; menys de deu minuts caminant) de l'ARE de Montcada per unir el que és un barri només construït per especular amb gratacels fastigosos, amb el continu urbà de la resta de la localitat (defensat per l'excalde a l'enllaç). En cap cas no es farà esment de l'altre ARE, per tant, de l'impacte mutu en densitat de població i sol·licitud de serveis compartit, xarxes de transports, infrastructures... essent així des del mateix plantejament de la Generalitat, com si cada localitat barcelonesa estigués separada de la següent per Los Monegros.