M'agrada mirar l'oferta de cursos d'estiu, malgrat que no en faci cap.
Suposo que és el mateix que amb els catàlegs de mobles, electrodomèstics o alimentació... a veure què hi ha d'interessant.
El catàleg de la Universitat de Barcelona (UB, la Central) s'anomena Els Juliols de la UB i tinc la impressió que és el més complet des de fa molts anys.
Els preus són entre 140 i 185#, depenent de si ets exalumne, o si et matricules al darrer moment.
Anem al que ens interessa... de vegades.
Tenim el tradicional curs d'Antoni Guiral Conti sobre comics. Al 2014 s'anomena Còmics i cinema: convergències i divergències.
Dades tècniques:
Durada: 20 h
Dates del curs: Del 30 de juny al 4 de juliol
Horari: tarda, de 16 a 20.30 h
Localització:
Barcelona - Edifici Històric de la UB
És per la tarda i a l'Edifici paquet de Ducados, que és bonic en si mateix, a més de fresquet, cosa moooooolt important: hi ha fonts, estanys o com es diguin els bassals artificials, i una sensació gòtica que segur que és tan falsa com la resta de Barcelona. Bonic.
L'equip guiralista habitual torna a aparèixer:
- el pluridisciplinar i verborreic hospitalenc (què en pensarà de les idees annexionistes cap a Barcelona que surten de tant en tant?): Nicolás Cortés Rojano
- Pepe Gálvez, periodista divulgador de la historieta, i guionista amb compromís sòciopolític. No pots deixar de ser-ho si col·labores amb l'historietista Alfons López.
- apart de Marta Armengol Royo, qui ja havia participat, com a mínim al curs de La Dona als Comics o al de Manga: un comic amb característiques pròpies (el títol podria ser més horrible si s'ho haguessin currat).
Si algun dia teniu l'oportunitat d'assistir a alguna d'aquestes xerrades, val la pena fixar-se en el paper de moderador, apuntador i controlador de Guiral: interpreta si el públic reconeix o no tal tendència, tal contingut o coneixement, i vehicula la xerrada dels conferenciants o resol dubtes. La gràcia és que això, que hauria de ser normal en qualsevol curs o classe universitària o d'un altre tipus, no n'es gens, d'habitual ni de normal. Per tant, és un valor a afegir a la divulgació mateixa de la historieta.
Ara bé, el títol del curs ho deixa clar, així com els convidats de la majoria de dies: guionistes i animadors de cinema. Gent que diran que es fa el millor que es pot i que el llenguatge del cinema i del comic és diferent i blablabla.
El programa, com a servei públic maginotècnic:
Programa
1. Del còmic al cinema... i del cinema al còmicData i hora: 30/06/2014 a les 16:00h.2. El guió animat d’una pel·lícula és com un còmic?Data i hora: 30/06/2014 a les 18:30h.Antonio Navarro Santalla, historietista i animador, director del llargmetratge d’animació “Los Reyes Magos” [en castellà]3. Anàlisi d’un còmic al cinema: WatchmenData i hora: 01/07/2014 a les 16:00h.Nicolás Cortés Rojano, tècnic de cooperació de l'Ajuntament de l'Hospitalet del Llobregat. [en castellà]4. «Aquesta pel·lícula és com un còmic»Data i hora: 01/07/2014 a les 18:30h.5. Correlacions entre les grans superproduccions i el cinema alternatiuData i hora: 02/07/2014 a les 16:00h.6. Les adaptacions al cinema de còmics europeusData i hora: 02/07/2014 a les 18:30h.7. Narrativa de còmic versus narrativa de cinemaData i hora: 03/07/2014 a les 16:00h.Iván Pintor Iranzo, professor d'història del còmic i de cinema contemporani a la Universitat Pompeu Fabra [en castellà]8. Teoria de la narració en les adaptacions a tota mena de pantallesData i hora: 03/07/2014 a les 18:30h.9. Una qüestió d’autoriaData i hora: 04/07/2014 a les 16:00h.Óscar Aibar Puentes, guionista i director de cinema. [en castellà]10. Creadors entre el còmic i el cinemaData i hora: 04/07/2014 a les 18:30h.
No sé si hi ha tant d'interès en el cinema com el còmic... perquè hi ha un altre curs sobre cinema, fantàstic i de Sitges. Hi hem punxat en sospitar qui hi havia al darrere i l'hem encertat: el món del frikisme barcelonès té una estrella que parla d'economia, empresa, fa acudits, dóna rèpliques enginyoses i sap moure's per un escenari de teatre mentre fa entrevistes i comenta dibuixos... ho va fer un divendres de maig del 2014 a les Jornades Comiqueres a l'Institut Français, organitzades per SD Distribuciones i el FNAC. El seu nom és Jordi Ojeda, i va ser el gran descobriment tebeístic que he fet aquest any, tot i que ell en fa molts (ehem!) que es troba a dins.
El títol del curs és El Festival de Sitges i el cinema fantàsti i de ciència ficció del segle XXI.
Copipego tota la info, per si a algú li interessa. A mi em va la part d'espectacle del mariscal, però en quant a contingut preferiria poder assistir (impossible) al de Conflictes actuals i cooperació internacional, per bé que és molt però molt limitat (Kurdistan, Afganistan, Bòsnia-Herzegovina, Tibet i un batibull de conflictes islàmics i africans). També el de Construcció de la pau sembla curiós. I més curiós encara: no em sona el nom de cap politòleg o politòloga.
Coordinació
Angel Sala Corbi, director de continguts del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.
Contingut
La crisi econòmica, els atemptats de l’11S, la grip aviar, el canvi climàtic, el calendari dels maies, els asteroides errants, els robots socials i moltes altres notícies similars han estat i són titulars dels mitjans de comunicació dels darrers anys. Hi ha qui diu que aquest és el motiu de la proliferació de títols vinculats al cinema de gènere fantàstic, molt sovint amb un èxit comercial notable, tal com demostren les recaptacions de taquilla setmanals. Si recordem com, a finals de la dècada dels noranta, ens preparàvem de manera col•lectiva i potser ingènua per l’apocalipsi que havia de suposar l’efecte de l’any 2000, podríem dir que alguna cosa ha canviat en aquests vint anys en l’àmbit del fantàstic en general i en el cinema en particular. Això ho saben molt bé els aficionats al gènere, que, any rere any, han constatat aquesta evolució dins la programació del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Amb aquesta experiència i la de les sales de cinema, el curs analitza com són el cinema fantàstic i la ciència-ficció del segle XXI des de diverses perspectives. Aquesta visió múltiple ajuda a entendre i viure una activitat cultural amb 46 edicions d'història que, a més d’entretenir, ens pot transportar a noves dimensions…
Programa
1. Noves tendències del cinema fantàstic i de ciència-ficcióData i hora: 14/07/2014 a les 16:00h.Angel Sala Corbi, director de continguts del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.2. Escenaris de la fi del món: l’apocalipsi cíclicData i hora: 14/07/2014 a les 18:30h.Angel Sala Corbi, director de continguts del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.3. Les noves formes del mal en la societat: terror i postmodernitat al segle XXIData i hora: 15/07/2014 a les 16:00h.Jordi Sánchez Navarro4. La marca Àsia o com hi ha una manera diferent de fer i crearData i hora: 15/07/2014 a les 18:30h.5. Diferents percepcions de la realitat: vital o virtual?Data i hora: 16/07/2014 a les 16:00h.Angel Sala Corbi, director de continguts del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.6. L’exploració de l’espai: la revisitació d’una aventura clàssicaData i hora: 16/07/2014 a les 18:30h.7. Intel·ligència artificial i robòtica: quan el protagonista és un robotData i hora: 17/07/2014 a les 16:00h.8. Cossos envaïts o mutats: virus i biotecnologiaData i hora: 17/07/2014 a les 18:30h.9. L’autoria en el gènere fantàstic: quan el nom és importantData i hora: 18/07/2014 a les 16:00h.Joaquin Casas Moliner10. El cinema que ens arribaràData i hora: 18/07/2014 a les 18:30h.Manuel Carballo, guionista i director de cinemaNacho Cerdà Luque, director de cinema i creador de Phenomena ExperienceAngel Sala Corbi, director de continguts del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.
Informació d'interès
Durada: 20 h
Dates del curs: Del 14 al 18 de juliol
Horari: tarda, de 16 a 20.30 h
Localització: Barcelona - Edifici Històric de la UB
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada