20140206

Concurs Escolar Saló del Comic 2014

Data Estel·lar bafaradant Dijous 20140206

Un altre any es realitza el concurs escolar de comics.

Enguany s'anomena III Concurs Escolar Saló del Comic: Catalunya, Passat i Futur.

S'adreça a l'alumnat de Cicle Mitjà i Superior d'Educació Primària; i pera la Secundària: ESO i Ensenyaments Postobligatoris (Cicles Formatius, Batxillerat).

Ara bé la part interessant: va del Tricentenari. ¿De lo cualo? De la commemoració de la caiguda de Barcelona al 17140911 front l'exèrcit de la dinastia borbònica francoespanyola.

Com que alguns altres, com n'Oriol Garcia Quera, ja han fet el comic corresponent, força ben documentat en roba, arquitectura, urbanisme de la ciutat, etc., doncs han optat per sortir-se per la tangent.

Per a Primària: Com t'imagines Catalunya d’aquí 300 anys.

Per tant, una història del futur, futurista, potser de Ciència Ficció. Tot hi cap.

Per a Secundària: Un moment en la història de Catalunya.

Per tant, tampoc el 1714. No sé si per evitar repeticions de les historietes o per donar més marge de llibertat al públic o per esvair la sensació de tostó tronat d'aquests temes. Que a mi em podien encantar però que, a la que surts del pamflet político-mitológic, és un avorriment de traïdors per totes bandes: res de nou.

2 pàgines. A mà, en color o blanc i negre.

Atents a la covardia sòciolingüística: "Els textos dels còmics poden ser en català, occità o en les altres llengües curriculars."

Les altres llengües seran el castellà, parlat per la majoria dels alumnes de manera quotidiana. L'experiència ens diu que l'habitual és que, o les obres siguin mudes o mig-mudes a molts concursos (i són les que guanyen) o que siguen en castellà.

O potser l'anglès, o el francès o l'alemany, quan els alumnes el tinguin com a llengua estrangera i, a més, el professorat corresponent tingui el poder dintre de l'institut o escola de poder fer que els alumnes facin un dibuix (Plàstica...) en Anglès (Llengua Estrangera).

Per tant, bàsicament, el text elimina per la via legalista el mot "castellà" a base d'assimilar-lo a altres llengües, reduïbles a l'anglès.

Per descomptat, i no és cap novetat: ni amazight, ni romanès, ni àrab ni demés algaravia serà considerada.

La data límit d’admissió de treballs és el dia 11 d'abril de 2014
.
Els participants han de fer arribar els treballs a l’adreça següent:
Departament d'Ensenyament
Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics
Concurs Saló del Còmic
Via Augusta, 202 - 226, planta 2C
08021 Barcelona



Els treballs s’han de lliurar en un sobre tancat, dins del qual s’ha d’incloure un
altre sobre tancat amb les dades següents:
• Nom, adreça i telèfon del centre de l’alumne.
• Títol del treball
• Nom i cognoms de l’autor o de l’autora (cal fer constar els dos cognoms,
tret que només en tingui un)
• Curs i grup a què pertanyen
• Nom del professor que ha dirigit el treball.
• Escrit amb el vistiplau de la direcció del centre a la participació de l’alumne
en el concurs.

Per tant, com estiguis en un centre educatiu on el claustre passi de mandangues, ja pots ser el jove Ibáñez que et quedes sense concursar.

Els premis indiquen normalització... del món del videojoc, és clar, i no dels tebeos:

"els guanyadors de cada categoria rebran de premi una Nintendo 3DS XLamb un joc New Art Academy i els finalistes un lot de còmics. A més,les obres guanyadores i finalistes s’exposaran dins del marc del Saló del Còmic.
 
 
No rebran pas comics, que són una cosa bruta, antiquada, en paper... allò que llegien els nens petits.
 
Anem a per una cosa xula. Una Harley... o una DS:  això no era un cotxe de Citröen?
 
Si veieu avall del text el símbol
Sembla la prova del nou. Per no dir que sembla aquell símbol dels mapas històrics per marcar batalles, que igual és la intenció en un entorn polític de vocabulari cada cop més bèl·lic, violent, frontista i preocupant.

Aquest símbol s'ha d'escriure als documents de la Generalitat de Catalunya durant el 2014 o fins que diguin prou...

Que quedi clar que 3 milions d'euros s'han gastat, almenys en fer el típic logotip que han fet uns bons amics de sempre, grans consultors i grans publicistes i amb gran sentit artístic.
 
Hum... 3 milions d'euros... el que s'hauran estalviat de les beques. I no és cap demagògia perquè beques escolars de la Generalitat no n'hi ha des del 2012 . La dreta té les seves prioritats de despesa pública i l'esquerra sol callar.
 

Impossibilíssim trobar informació oficial (Pressupostos Públics) i no estirabots de polítics (Mikimoto, Pere Navarro, Enric Millo) sobre el tema.