Data Estel·lar venia a parlar d'això Dimarts 20111220
... del Barberapithecus.
El resum és: s'ha localitzar l'homínida més antiga fins ara a la Península Ibèrica (no és viva, això no) a l'abocador de Can Mata. Tindria 11 milions d'anys.
En un altre lloc, han localitzat un nou gènere de primat al qual han batejat amb el nom de la localitat de Barberà. Fa gràcia. De cognom, el d'un investigador col·lega de Crusafont
No és cap secret que la riba del Ripoll al seu pas per Barberà del Vallès (antigament, Santa Maria de Barberà), és una zona on tradicionalment s'han trobat moltes restes prehistòriques. Inclús hi ha un museu a Sabadell (si hi piqueu les lletres icp.cat, la web està tan mal feta que us redirigeix a un servidor de correu: hi heu d'entrar via google). De fet, n'hi ha dos, perquè hi ha l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont (que abans tenia a l'aparador un mamut o potser un mastodont, però sembla que era de broma... per aquestes contrades no hi ha res de veritat, tret de la Zona Hermética). I també hi ha el Museu d'Història, al qual s'hi tornen a referir a la zona aquesta per coses antigues. Tot molt bé, tret que és tant desconegut per algú de fora com per algú de la pròpia comarca i localitats implicades. És el que han volgut les autoritats culturals durant dècades. Així la cultura no es contamina per gent forània. De fet, ni un museu ni l'altre van fer mai un gest per visitar escoles ni barris. Igual ho fan darrerament (entrat el segle XXI), donat què el negoci fàcil del sector de l'educació ha augmentat exponencialment (fent un mapa conceptual, un parell de fitxes, tenint dos monitors a 800€ perquè els docents no hagin de carregar amb la part feixuga de l'excursió, ja tens muntadet el negoci).
Llocs com Can Llobateras (també conegut com Cañogoteras, perquè hi ha una font on de vegades hi raja aigua, en quantitat suficient com, amb paciència i cops de garrot contra els competidors, omplir garrafes d'aigua), tenen una certa fama entre els frikis de la paleontologia i les coses prehistòriques.
.L'haurien trobat a "Castell de Barberà"...que està pel rodal abans descrit. No imagineu cap castell, com a molt una masia amb porqueries d'aquestes noves que fa l'Ajuntament per modernitzar. Ni merlets ("almenas") ni res. El més semblant a castells i palaus són unes naus industrials.
Sembla que hi ha un loc encara millor per trobar fòssils: l'Abocador de Can Mata... (Vertedero de Can Mata) conegut entre el fandom pithecantròpic: a Els Hostalets de Pierola, a la comarca de l'Anoia.
Estem parlant d'unes quantes dents.
Doncs bé, si us agafeu les notícies de premsa o la mateixa espantosa pàgina i pitjor article de l'ICP, podreu fer com jo, i barrejar les dues coses: l'homínid més antic s'hauria trobat a Barberà. A veure... què no sabeu separar en articles diferents les notícies. Per a què existeix la possibiltat de fer entrades i articles diferents, per a què existeixen les galindaines gràfiques de la informàtica, el disseny de pàgina, el periodisme... per a què, dic jo?Si quan teniu dues notícies les agrupeu... que ho faci jo, pobre bloguer aficionat... però que ho faci gent que cobra... que treballa d'això... És com el BOE o el DOGC, els diaris oficials on van les lleis i reglaments i altres normes, que difícilment poden estar pitjor maquetats. Però allà hi ha gent que cobra una pasta per manar com es fabrica. Que sempre hagi d'acabar igual...
Enllaç a un abstract o resum en anglès. L'article va ser escrit per David M. Alba, Salvador Moyà-Solà, Josep M. Robles i Jordi Galindo. I només ho cito a efectes de cita, perquè no l'he pogut ni llegir ni res i la causa la dono dintre de dos paràgrafs.
L'article amb la informació va ser publicat on line el 20111119... ai caram...i l'Institut Català de Paleontologia ha trigat un mes sencer, com la premsa generalista, en donar la notícia... flipant. Això són les noves tecnologies, la mundialització i la globalització, el tot va molt ràpid i ens connectem amb qualsevol lloc del planeta un no-res.
Per descomptat, per llegir-lo online cal que t'apuntis. La cultura és així i això: ràpida, àgil, sempre disponible, a l'abast de tothom. Sí, senyors. Al menys, no sembla de pagament... però sí que n'és, de pagament. L'hi podeu dir frau: jo l'hi diré. T'hi pots apuntar a Wiley Online, gratuïtament... però per llegir cal pagar, coses que ja hem pagat amb els nostres impostos, és clar.
A la web de l'Ajuntament de Barberà sorprèn que no surti... Deuen saber que el Barberapithecus no votava sociata, per tant no saben que el PSC encara no existia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada