20100423

Quan sentirem una frase com aquesta

Data Estel·lar drakiana Divendres 20100423

Vinc de sentir que uns nens coneixien el drac de veure'l al Caprabo i quan van a comprar peix... i tenien raó, perquè era un drac que normalmente hi ha en un mercat.

I també vinc de fer repartidor de roses, d'escombriaire de bassals i de trencar escombres, d'entrenar-me per a la BBC (Bodes, Batejos i Comunions) i de llegir una entrevista al Periódico de Catalunya, divendres 20100423, p47, a un cineasta de nom Isaki Lacuesta.

Diu "El cine es distingeix per la manera d'atrapar el temps".

I em pregunto immediatament: "Quan sentirem una frase com aquesta en una entrevista de tebeos?"

És a dir, quan llegeixo tebeos jo noto que hi ha alguna cosa especial... cap entrevista, i gairebé cap reportatge en premsa generalista o especialitzada, no me'n parla d'aquestes sensacions o d'aquells trets distintius. Potser ho puc resumir en allò que va dir Scott McCloud, que si ho repeteixo sovint és perquè gairebé que només li he llegit en ell: que el còmic és un art seqüèncial on cada vinyeta marca el temps i l'espai, i això, vulguis que no, ja té una certa màgia.

Podeu opinar -feu-ho- si m'equivoco i si realment el 90% d'entrevistats sobre la historieta diuen frases com la del mencionat cineasta... I que es pot aplicar també a músics o a escriptor de llibres.


Què he llegit jo a historietistes? Doncs perles com que no llegeixen tebeos, així, i no només a un o dos, no. Que hi ha crisi. Que les coses estan malament. Que es desperten per la nit perquè se'ls hi acudeixen idees. I als reportatges i als historietistes, i als crítics i als bloguers i a massa gent: referències al cinema, o a "que és un còmic per algú que no llegeix còmics". Avui és el dia de la rosa, i no sento que se'n facin o se'n venguin per a gent que no els hi agraden les roses. Què més llegeixo? Ah, sí: a les revistes i reportatges, dades i més dades i dates i més dates, de noms d'autors, editors estadounidencs, gent que passava per allà, com si aquesta acumulació ennoblís la Historieta esdevenint-se alguna cosa més excelsa. L'Estadística al Còmic; a no confondre amb La Estadística en Cómic (llibre que només serveix per al tema 0 i 1 d'Estadística).

Què falta? Algunes, vàries, moltes idees amb força atractiva eliminant actituds defensives.