20080710

Em quedaven 4 cosetes sobre el Doctor Who

Data Estel·lar quesíqueno Dijous 20080710

Ja sabeu que estic fent neteja de papers que tinc pels rodals de l'ordinador.
I em vaig trobant coses...

D'algunes, com aquestes, no sé si n'havia fet esment.

Són sobre el Doctor Who:

  • No hi surten pakistanesos ni indis... tret d'algun cas d'algun actor (pel nom als crèdits). Però són una part important entre els habitants de Gran Bretanya.
  • Grassos=dolents. El nazisme dels prims s'imposa.
  • Aníbal va usar el vinagre per esmicoles les roques dels Alps. No ho sabia.
  • El Big Ben és destruït en un episodi, en una imatge i situació que sembla basada en l'11S (el del 2001). Es parla d'armes de destrucció massiva. Inclús hi ha un atac preventiu contra els extraterrestres, mitjançant un míssil britànic. Hi ha una guerra pels recursos energètics, com a Irak (o a Afganistan: cal prendre posicions per estar a prop de les canonades del gas que han de travessar Àsia). En comptes de petroli, sembla que tota la Terra pot ser combustible per als alienígenes. "Carbón, imposible, si aún fuera petróleo" (citat dels clàssics: SL: Los Alienígenas, és clar).
  • Un dalek demana en un episodi: "exigeixo ordres". És una ordre curiosa: jo exigeixo obeir.
  • El mateix dalek li diu al Doctor: "som el mateix". Són els darrers, estan fora de context, realment han canviat i ja no són el que eren en el seu moment però el llast del passat els impedeix de ser una cosa millor. És una d'aquelles frases que semblen importants, que apareixen contíuament, i que fan semblar que el Doctor Who és una sèrie que val la pena. Tot i que només hi hagués fum al darrera.
  • Una altra frase, ara del Doctor Who, citada de memòria: els humans, els éssers més salvatges i perillosos de tot l'Univers. Només gaudeixen destruint.
  • El Doctor Who al 1941 es diu als britànics durant la Segona Guerra Mundial: beat the Germans, save the world... and don't forger the Welfare State. En català: derroteu els alemanys, salveu el món... i no oblideu l'Estat del Benestar.
Aquesta frase caldria analitzar-la amb una calma i una tranquil·litat de la que no disposos.

1.-No diu "els nazis". Es refereix als alemanys. És a dir, com si fos una guerra comuna, tradicional, un enfrontament entre enemics habituals.
2.-Expressa el sentiment de superioritat britànic, que ve de segles enrere, respecte la resta d'Estats. Suposo que tot ve de quan no van ser envaïts per l'Armada Invencible. El Doctor Who -el seu guionista- s'oblida que els Estats Units i la Unió Soviètica també van contribuir a l'alliberament d'Europa del domini nazi. I que el paper posterior de Gran Bretanya, perdut l'imperi colonial, va ser de bastat menys perfil en un món dominat per les dues superpotències. Evidentment encara va tenir molta influència, sobretot, a la Commonwealth, i sobretot en el camp econòmic, i té un seient fix al Consell de Seguretat de l'ONU i té armes nuclears... però evidentment això no implica salvar/haver salvat cap món.
3.-Però m'agrada l'optimisme que duu la frase.
4.-I m'encanta la menció a la creació de l'Estat de Benestar, que és realment la gran aportació britànica a la Civilització humana. També tenim aquí una visió nacionalista britànica sobre la gènesis de l'Estat de Benestar, donat que hi ha estudis que la remunten a Bismarck (recent creada Alemanya del segle XIX), que va crear un sistema de Seguretat Social per impedir victòries polítiques dels moviments obreristes, o als països escandinaus, al coixí social dels països socialistes... Es tracta d'un fenomen que es dóna a diferents llocs d'Europa de diferents formes i per les mateixes dates. Realment, se'm fa difícil decidir a quin lloc van inventar realment les polítiques socials i econòmiques que s'acaben anomenant Estat de Benestar. De totes maneres, que sigui citat, pot ser fruit de l'humor anglès (britànic) o pot ser realment com un element d'orgull, tot i que des dels anys 80, amb Thatcher, Major (conservadors) o inclús Blair, l'Estat de Benestar s'hagi reduït. Això em recorda que la taxa per contaminació de Londres, que va implantar Red Ken Livingstone , ha estat eliminada un cop aquest líder laborista díscol amb el New Labour de dretes de Tony Blair, ha perdut les Eleccions (arrossegat per la impopularitat de Gordon Brown i del laborisme al 2008). El nou Alcalde s'ha plegat a les exigències de Porsche, que havia denunciat les mesures pro-ecologistes al jutjat. La justicació, com és habitual, és que són moltes pel·les i afecta al negoci dels cotxes de luxe.

No sé si les mesures de Brown realment serien efectives.
Però ara tenim clara una cosa: Porsche és una empresa antiecologista, que gaudeix amb la destrucció del Medi Ambient. Hom pensava que els cotxes de luxe eren millors en tot als cotxes normals però els darrers temps he après que gasten més combustible per kilòmetre; per tant, malbaraten l'energia, malbaraten els diners i malbaraten els recursos naturals i contribueixen activament a la destrucció del planeta. Aquesta posició de Porsche de denunciar un Ajuntament en comptes de millorar la seva antiquada, patètica i bruta tecnologia, ens posa de manifest que els cotxes de Porsche i la marca Porsche són pitjors que tota la resta de cotxes del planeta.

Per tant, se'ls hi hauria d'eliminar la llicència per fabricar i vendre vehicles.

Segur que encara em queda alguna més sobre el Doctor Who. He parlat de Marta Jones save the world?