Data Estel·lar sensedemocràcia Dimarts 20201020
EL QUE VE A CONTINUACIÓ ÉS DE SOBRES CONEGUTS. SI NO ET SONA, PREGUNTA A QUÈ T'HAS DEDICAT TU I ELS TEUS CONEGUTS DES DE 1980.
Una institució no democràtica, no escollida pels ciutadans pren decisions top-bottom amb una manaire que es diu d'esquerra alternativa participativa. l'AMB decideix portar al passat i eliminar els contenidors arreu, imposar horaris (impossible) de tirar les escombraries i que et guardis les més porques a casa els dies que ells vulguin. És la Recollida Porta a Porta. Ho decideix també la normativa de la Generalitat i de la Unió Europea: és a dir, ho decideixen els partits majoritaris i minoritaris, culpen els ciutadans i exculpen les empreses i s'autoexculpen els Governs. M'indiquen que, per a finals d'octubre de 2020, el futur s'acabarà a Barberà del Vallès, per exemple.
Això del reciclatge està mal muntat. Si voleu saber com fer-ho bé, EM PAGUEU perquè ho sé fer.
Però està ben muntat si del que es tracta és que el contribuent pagui per dotar de matèria primera a les empreses: barata, neta i ordenada. Ai, si la siderúrgica s'hagués pogut muntar així al segle XIX!
Així les coses, Greenpeace anuncia una cosa per tots sabuda en converses informals: Ecoembes menteix:
<iframe width="635" height="357" src="https://www.youtube.com/embed/Rk5uez8lkfM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
El plàstic, el vidre, el paper... la brossa neta. Aixó és el que els ajuntaments volen recollir per passar-los als seus amics, i no volen que això passi als drapaires. Ja Zapatero, mentre agonitzava el seu govern, va voler muntar uns controls contra els drapaires. Ara n'hi ha més que mai, amb carros dels supers per tot arreu. El negoci era clar i havia d'estar en grans i poques empreses.
Que les escombraries les recolli FCC o Ferrovial o Acciona a cada localitat de cada partit de dretes, esquerres, centre-esquerres, centre-dretes, independentistes o no, amb contractes que esclavitzen els ciutadans draconianamente, només indica que no van ser ni decisions errònies ni contractes signats sense saber de què anava la cosa... que tampoc no seria justificable només veien la quantitat en milers de llicenciats, graduats, etc, que surten de les universitats cada any per comunitat autònoma des de 1995. Eren i són contractes expressament signats per esclavitzat diners i poblacions, per impedir decisions posteriors de revertir la privatizació, per capturar la brossa bona i perquè els ajuntament no fessin les dues activitats obligades pel sentit comú i per la llei: neteja i escombraries, i funerària.
Tots els ajuntaments i tots els partits i tots els polítics col·laboren en aquesta indigna causa.
La gent separa la brossa bona i neta i se'ls acusa de fabricar escombraries, només se'ls recull la brutícia de veritat de tant en tant, un cop per setmana o cada quinze dies (compreses, bolquers, restes de menjar, peles de fruita, peix, etc.). Tot allò que fa pudor, te'l quedes a casa. El plàstic bo a Ecoembes; el vidre bo a Ecovidre. Si no: amenaça, multa i reducció del tipus de material que volen obtenir.
?Qui va decidir cap el 1985 que no calia tornar els envasos a les botigues?... cosa que es feia quan hi havia bodegues de barri però que va desaparèixer quan es van instal·lar els supermercats i les grans superfícies, que tenen "gran superfície" per encabir envasos (ampolles, tetra-bricks, llaunes, pots de iogurt Danone, envasos de Cola-Cao).
Això no és reciclatge, no és ecologisme, no és moral ni ètic.
Però els governants locals, catalans, espanyols i europeus ho saben millor que tu i per això fan el contrari del que demana la reducció, la reutilització, el reciclatge, les necessitats del medi ambient, la moral i l'ètica.
El vidre el trituren. No netegen l'ampolla i la fan servir de nou. Mai.
Quan el tetra-brik va a al contenidor blau, dolent... però quan va al groc, només recicla el cartó (contenidor blau). La barreja antiecològica de cartó i alumini s'ha de separar amb gran quantitat d'aigua (la llet Celta deia que això era ecológic), i des del 2010 tots els "cartrons de llet" duen un tap i una base del tap de plàstic: és a dir, tres materials en un envàs que dura un dia ("consum recomenable 3 dies un cop obert" solen dir els tetrabriks):
En 2011, la empresa Stora Enso logró separar, por primera vez, los materiales de un tetrabrik para reciclarlo por completo, el llamado proceso “Clean”. Invirtieron 10 millones de euros para instalar esta tecnología en una planta en Castellbisbal (Barcelona). Sin embargo, el resultado de la inversión no fue el esperado y en 2015 se vendió la fábrica.
En la actualidad, un importante porcentaje del reciclado de Tetrabrik en España lo lleva a cabo SAICA (Sociedad Anónima Industrias Celulosa Aragonesa) desde su planta de El Burgo de Ebro. SAICA es la empresa a la que Ecoembes le ha asignado, entre abril 2017 y marzo 2021, los briks recuperados del cubo amarillo en todo el Estado, salvo las Islas Canarias.
SAICA extrae el papel de estos envases pero envía a vertedero el 25% restante, un residuo mezcla de polietileno y aluminio. Este mezcla de plástico y aluminio, se exportaba a China, como reconoce Tetrapak, hasta que este país prohibió la entrada de residuos plásticos en 2018.
Oi que no heu sentit d'empreses que facin prospeccions mineres als abocadors que tenen un segle?
Aquí, l'article de Greenpeace amb data 20201020:
El GREENWASHING de las empresas de reciclaje
Gracias a la inversión y el esfuerzo realizados en sus campañas de comunicación, Ecoembes es un auténtico rey del Greenwashing.
Un ejemplo lo tenemos en su campaña “Piensa con los pulmones” en la que Ecoembes informa que: “reciclar 6 latas de aluminio equivaldría a librarnos de 10 minutos de emisiones de CO2”. Lo que no dice es que parte de sus envases son incinerados en alguna de las 10 incineradoras que existen en España.
Ecoembes además, en muchas de sus campañas publicitarias pone al consumidor, es decir a ti, como principal responsable del reciclaje de envases ¿Pero es esto verdad, somos los ciudadanos los principales responsables?
Definitivamente NO. Desgraciadamente una ciudadana o ciudadano puede llevar a cabo un esfuerzo por reciclar, pero has de saber que solo 1 de cada cuatro botellas que se depositan en el contenedor amarillo se reciclan ¡Y ya has visto lo que pasa con el tetrabrik!
El sistema de gestión de envases que se lleva a cabo en España es totalmente ineficiente para el medio ambiente y tremendamente caro para el ciudadano. Te explicamos aún más:
Cuando compras una botella, parte de ese dinero va a la empresa productora para que, a su vez, mediante el punto verde, pague a Ecoembes por la retirada del envase. Pero, en paralelo, el ciudadano, o sea tú, pagas una tasa de basuras al Ayuntamiento por todos los envases que no están en el cubo amarillo (aunque lleven punto verde y deban ser también gestionados por Ecoembes). Además de los impuestos que pagas para las infraestructuras necesarias para la “gestión” de los residuos de Ecoembes (incineradoras y vertederos). [AMIGOS ABOGADOS: UN MISMO CONCEPTO ESTÁ GRAVADO 3 VECES Y NO LO HABÉIS DENUNCIADO]
Cómo puedes ver los ayuntamientos y con ello los ciudadanos, están soportando el caro e ineficiente sistema de Ecoembes.
Pero… ¿no había una alternativa? Pues sí, Greenpeace junto con otros colectivos ecologistas, sindicatos, consumidores… llevan tiempo pidiendo mejoras que beneficien al conjunto de la sociedad dentro del nuevo texto normativo y una de las propuestas ha sido el SDDR (Sistema de Depósito y Devolución). [enlace lo pongo yo porque soy generoso]
Ecoembes, más centrado en maquillar su impacto y responsabilizar al consumidor, que en apoyar nuevas alternativas para la recogida y gestión de envases, ha realizado una contra campaña de acoso y derribo contra el SDDR, mediante publicidad en redes e incluso realización de estudios “independientes”, como fue el efectuado por la Plataforma Envases y Sociedad y que cuenta con multitud de errores conceptuales.
Los esfuerzos de Ecoembes por bloquear el SDDR llegó hasta el gobierno cuando en 2011 se estaba redactando la nueva ley 22/2011 de residuos y suelos contaminados. Tras presiones tanto desde fuera, como desde dentro del gobierno, el SDDR quedó aparcado en favor del SIG. Una vez más las mejoras medioambientales quedaron relegadas por intereses económicos.
Alberto Vizcaíno López, conocido ambientólogo y consultor ambiental ya denunciaba esta situación:
La evidencia de que Ecoembes estaba monitorizando mi actividad en Internet y gastando dinero en ocultarla no tardó en llegar. Pero para aquel entonces yo ya había sufrido el acoso de un periodista cercano a la Directora de Comunicación y Marketing de la empresa. pic.twitter.com/1t8VSaSyrL
— Alberto (@alvizlo) 1 de Septiembre, 2018
El lobby que realiza Ecoembes para mantener su imperio y defender su sistema de gestión es inmenso. Ecoembes financia cátedras universitarias, periódicos, radios, organizaciones y campañas de publicidad. Patrocina la sección de medio ambiente de los periódicos de gran tirada, como El País, Público, El Mundo o eldiario.es, también la Cadena SER.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada