20130728

Perdre Balears

Data Estel·lar n'horabaixa Diumenge 20130728

Heu perdut algun tebeo? Molts? Pocs? Tant se val: fa ràbia sospitar o saber que un té un àlbum però no trobar-lo per enlloc.

De vegades, un sospita on ha anat a parar:  de llibres i paraigües no se'n tornen gaires.

Algun cop, en algun mercat es pot tornar a trobar en un estat acceptable. O és po piratdescarregar. No serveix per a toms amb interès sentimental: me'l van regalar en tal ocasió, etc.

Aquí parlo de dos volums perduts: tots dos son de Quim Bou, autor avui consagrat amb qui havíem parlat via llista de correu o ens havíem llegit en aquest llunyans i primitius temps en què els productors, els lectors, els fans, els critics, editors o aspirants podien trobar-se de manera més o menys franca, abans que es decidís separar els móns per evitar interferències i suspicàcies per edat o vincle amb la tasca editorials.... que compreu i no molesteu, que si vull alguna cosa de vosatres  ja us diré que us apunteu al meu  feixbuk!

El primer és  el primer album d'Orn, perquè es impossible trobar-lo en català.he perdut un tebeo que mai no he tingut. Em venia de gust en català, i es veu que és l'únic cop que no han sobrat, mentre que sí que n'hi ha en castellà. Per cert i seriosament: que Dolmen envïi gent que sàpiga el que ven, perquè no és acceptable que a la parada del Saló del Comic 2013, hagués de ser el comprador qui li digués a la venedora l'ordre dels números....igual amb Balears Abans i Ara.

D'aquesta interessant col·leció, la venedora gairebé em fa dubtar, si no fos que jo tenia molt clar que tenia taules i navetes en altres volums, i que sabia que els editors solen ser molt totxos en coses d'Història: que es van entestar a dedicar 10 insuficients volums, a un per any i mig, a la Història de Balears, malgrat que la potència rau en donar més presència al Neolític, la gran aportació balear a l'Arqueologia i l'Arquitectura.

Quim Bou esdevé amb Orn i els dos o tres primers volums de Balears Abans i Ara en el representant d'un gènere propi que anomeno talaiòtic: un entorn que sembla el de Conan el Bàrbar i tantes novel·les i jocs, però passat pel "cerebru", tot com molt assenyat i moderat.

Doncs  bé per no dir malament, just no trobo el segon tom: La Cultura Talaòtica.

Té una alçada característica: 24 cm, i el llom és blau amb lletres grogues frtont de massa volums blancs, vermells o negres.

 A veure si el trobo. I vostès també. (com qui no vol la cosa...)

Sobre comics neolítics o eneolítics, post-talaiòtics, potser podem parlar de Yugura, d'Hermann+Vernal. Parla de les lluites de poder entre els hereus del poble númida, importants històricament perquè van ser aliats dels cartaginesos, per vendre's després a Escipió l'Africà. A favor o contra els romans, la cavalleria númida va ser cabdal.

En ambdós casos, Balears  Abans i Ara i Yugurta, com a la Historia oficial des del segle I, els cartaginesos passen com un eco, de puntetes, malgrat la seva importancia a les illes Balears, i a la Península Ibèrica (encara existeix Carthago Nova = Cartagena). És un d'aquests pobles que travessaven l'estret de Gibraltar assíduament: els fenicis-cartaginesos, els grecs-escites que arribaren a Galícia i a Irlanda (segons El Llibre de les Invasions) i d'altres, amb cultura, mites, llengua oral i escrita, construccions i un tret comú: el genocidi romà els va fer oblidar amb una propaganda romana i posterior on es minimitzava o es reduïa el seu paper. Què en sabem de veritat dels pobles ibers, celtes(=gals, grecs escites), i de la civilització tartèssica? Gairebé res. Una gent rara, que van deixar un tresor, que surten citats a la Bíblia (a l'altra cantó del món...¿no era tan difícil la comunicació i els viatges?), amb unes pedres en forma de T, immenses, un fanal a la fi del món... total, res... no és per res: però hem pedut i no hi ha pressa per trobar molta cosa. Com es nota que els romans  van guanyar i  que els germànics van voler legitimar-se  en ells.

1 comentari:

Nani Blasco ha dit...

Bones reflexions, que comparteixo i suscric. Si Aníbal no l'hagués cagat davant de la ciutat de ROma, i hagués invaït la ciutat a pesar de tenir un exércit exhaust (li van arribar 2 dels 50 elefants famosos) potser ara diríem "els nostres pares, els fenicis" via cartaginesos.
Grpacies Magin!