20080514

Update the Universe

Alternative Stardate Wednesday 20070514

He buscado en una nota que había perdido hace unos días...

¿Castellano, català, English? Ho he pensat... La sèrie la fan al Canal33, així que, en català...

AVISO DE DESTRIPES -- AVÍS D'ESBUDELLAMENTS -- SPOILER WARNING

El Doctor Who fa un viatge en el temps. Arriba, amb la Rose Taylor i el Miki (escrit Mickey), a una Terra d'una altra dimensió. Se'ns diu que ha estat una casualitat. Que és impossible tornar-hi... En Miki s'hi queda, en aquell món alternatiu buscant els ciberhumans, que tenen aspecte d'Ultron (primera aparició, Avengers #54 (1968) i del primer Iron Man (Tales of Suspense, #39, març 1963). Els ciberhumans (cybermen) van ser creats al 1966 per a la sèrie de televisió britànica Doctor Who... Ben mirat, també semblen playmobils.


D'aperitiu hi havia "control mental via Ipod".Els auriculars els hi diuen "ipod" a l'original en anglès -no "original anglès" perquè l'original és gal·lès-.
No us en refieu de ningú que porti això a les orelles

D'entrants, tenim "exoesquelets". L'episodi, per cert, va ser emès pel Canal 33, el dia de l'estrena cinematogràfica d'Iron Man.

Aquests exoesquelets seran anomenats "ciberhumans" i es veuen a ells mateixos com una "humanitat 2.0", no tant una evolució (concepte biològic) sinó com una actualització (concepte informàtic). Així, tot comença amb gent aturant-se pel carrer, tothom alhora, per rebre la mateixa informació dels mitjans de comunicació amb els auriculars, inclús rient tots a la vegada amb el mateix acudit... De nou, la sèrie Doctor Who no fa sinó exagerar, res, una mica, el que passa a l'actualitat, amb gent que vesteix igual (dient que vesteixen diferents) i que riu del matei o té les mateixes opinions sobre el tema que sigui, essent aquestes les opinions que permeten l'acceptació social. De fet, els ciberhumans només accentuen això: l'homogeneïtat humana. El procés sembla el dels skonns, que feia servir l'altre Zorglub al 2062 (Espirú i Fantàstic: La Revifalla de Z, de Tome+Janry).


Alto... segur que m'oblidaré detalls, frases a mig fer... Si algú se n'adóna, que m'ho digui i intentaré solucionar-ho... És que hi ha tantes coses per dir...

Els ciberhumans fan igual que el software dels ordenadors connectats a Internet: sense que ningú ho demani i, sovint, CONTRA la voluntat de l'usuari de l'ordinador, s'actualitzen el Windows, el Java, el Internet Explorer, el Flash, l'Adobe, el Panda, els antivirus, coses rares com Nvidia fins que un dia l'ordinador mateix falla del tot per culpa de les actualitzacions... Per exemple, el programa "Explorer.exe" pot deixar de funcionar. Per si algú s'ho pregunta, Explorer.exe és el programa que fa funcionar l'escriptori i les icones. Sospito que allò que explica Ibáñez quan li demanen si usa l'ordinador va ser un problema amb l'Explorer.exe... Ibáñez en fa el gag a Mortadelo y Filemón El Ordenador ¡qué horror! Resulta que les seves filles li van regalar un ordinador i, en fer-lo servir, "me desaparecieron los iconos, las ventanas, las puertas, todo, un desastre, oiga... así que lo apague y lo dejé allí en un rinconcito para que no molestase".

És com quan van decidir que el VHS ja no servei i que ara tot era DVD. A mi no m'ho van consultar. El VHS és millor, tret de la mida. Total, per la manera com les empreses de pel·lícules desaprofiten la potència del DVD (poquíssims idiomes, per exemple), ja ens podíem haver quedat amb el VHS. No, el Beta era pitjor (diguin el que diguin, qui ho digui). O això de la tele analògica a la TDT... Si a mi ja em va tan re-bé la tele normal i corrent, amb la seva antena, per què m'haig de posar la TDT? No, és que es rebran més canals... I què... Ja en rebo una pila, entre estatals, autonòmics, comarcals i locals... i només hi ha programes de crits i concursos-estafa de trucades de telèfon. Per un canal que faci un cop cada dos anys un Doctor Who o similar... no em calen més canals... És una actualització que no he demanat però a la que, com els humans convertits en ciberhumans, no puc dir que no... perquè l'amenaça és gran: "no tindràs tele demà".

Per acabar, amb aixó, diré que ens trobem en un PRESENT ALTERNATIU. N'havia sentit a parlar de "futurs alternatius"... pero no passats... ehem... no, d'això... vull dir, presents... presents alternatius... No sé res sobre passats alternatius... Quina cosa... més... eeeeh... anòmala, oi?

Però llavors arriba un episodi, que havia d'arribar i que és el de l'enfrontament entre l'Institut Torchwood i el Doctor Who... De fet, quan jo l'estava veient, anava pensant que tot allò dels fantasmes... és que apareixen fantasmes per tot el planeta, i la gent està encantada, i no els tenen por ni res... doncs, anava pensant que podria haver estat una trampa, una forma d'enxampar el Doctor Who per part de Torchwood... que és una paraula que, com va passar amb "Llop Ferotge" s'ha anat repetint per molts episodis, des de la invasió de Nadal (i aquí ho desvetllen sense més) fins l'Home Llop de 1879, quan la Reina Victòria va fer crear la institució Torchwood per lluitar contra els aliens. Llàstima que no fos així, vull dir, que no fos una trampa per caçar al Doctor perquè, com diu la cap de Torchwood, "vostè és l'enemic".

El lema de Torchwood és: "if it's alien, it's ours".
La seu és Torchwood Tower (nom per a la població: Canary Wharf). Això val moltes pel·les i la pregunta és lògica: "quin pressupost teniu?" ("how much money do you have?"), "molt bo" ("enoguh"). De nou, la tradapatació al català supera l'original, com havia passat amb els diàlegs del episodis inicials, on el llenguatge més de carrer i de barri en català sonava més lògic que en anglès.

A Torchwood volen crear l'Imperi Britànic. La mare de la Rose diu: "el què? L'Imperi Britànic no existeix"... i li responen: "encara no".
I no accepten el Sistema Decimal... Cosa que qualsevol pot sospitar. Parlen de "tones imperials". És una mesura de massa realment existent:

1 tonelada 0,9842 toneladas imperiales 1 tonelada imperial 1,016 t

Això em recorda que vaig llegir que es podien fer taules en blogger... usant una cosa del htm...

Se'ns diu en un dels enllaços anteriors, que aquest sistema està en desús inclús a Anglaterra... Ho hauria de comprovar.

Jo apuntaria una relació entre Torchwood i la IIDPCP però no ho faré, per descomptat.

I ara tinc apuntat: "poques imatges mudes o musicals... La majoria d'escenes de la sèrie tenen diàlegs o veu d'algun tipus"... En realitat, no deien això les meves notes perquè ho tinc abreujat molt. Però la idea em sembla certa. Quan gravo, passo ràpid allà on no hi ha informació rellevant... Al Doctor Who, sempre haig de tornar enrera perquè es deia alguna cosa... i tot el que s'hi diu sembla interessant per seguir el fil de la història.

Apareix una esfera negra que ha aparegut de sobte.. El negre és l'absència de color, segons Newton, més o més, "more or less". Això no ho diuen a la sèrie. És de collita pròpia. Però pega bé perquè és absència de llum, de color, i es repeteix que l'esfera no té massa, no té cap característica física. Existeix perquè està allà però no hi ha evidència física... I ara hi ha la part bona: "és una nau de buit" (voidship, crec que li diuen en anglès... però no ho trobo. Si al google poso "voidship doctor" apareix directament el Doctor Who a "Imatges"... al·lucino).


Com es pot veure, a mi m'agrada aquesta sèrie però també hi ha crítiques negatives. Penso que he hagut de suportar revisions modernes bastants pitjors de conceptes i sèries velles.

Per cert... ¿ja he dit que els trens de la Renfe-Rodalies funcionen malament i que inclús ara sembla que no els importa sacrificar els treballadors de les vies? Va passar dimarts 20080513a Montcada i Reixac. I una via que mai no ha estat protegida per als vianants i trànsit rodat automòvil és una via destinada a matar gent per voluntat del Ministeri de Foment: per tant, "sacrificat". És un incís... perquè no totes les desgràcies són Ciència Ficció. Ni són divertides. Els trens van entre 5 i 20 minuts de retard tota la setmana en diferents hores, uns per la tarda, i d'altres pel matí.


Aquesta bola negra existeix en la no existència, al marge de tot el que hi hagi en aquest món (ah, per això em deu haver vingut parlar de Rodalies).
L'única imatge que he trobat a Internet...
Home... si podria usar la càmara de fotos i fer fotos a la tele.
Cutre? Sí, però nos ens hi jugarem pas que no sigui efectiu.

El Doctor ens diu que, fins llavors, era teoria... una nau que permet viatjar entre dimensions, entre diferents realitats (aquí, senyores i senyors, jo he notat l'anterior episodi)... i que, un cop a dintre, permet estar a fora de l'Univers, independent del Big Bang, de la desaparició de l'Univers o de la vinguda del següent... Un lloc on no hem de notar la presència dels tertulians dels programes del cor... Tot i així, el Doctor Who l'anomena, "l'erm", "l'infern"... però llavor el Dimoni, el Diable no hauria viscut a l'infern. Aquest punt és important.
Molt bé, sí, n'he trobat una altra, d' imatge...

Convindreu amb mi que aquest text té poc ordre. Així doncs, no us espantareu si ara col·loco una nota sobre la mandamás, la gran cap de Torchwood.
La de l'esquerra, la de negre, la que té pinta de manar

El seu nom és Yvonne Hartmann i és terrible perquè sembla absolutament real. És el personatge que més por m'ha donat de tota la sèrie. De nou, els britànics esdevenen mestres en l'art de mostrar com a personatge una organització social. La directora de Torchwood té aquell pentitat i aquell somriure de les que cobren per manar i que pot voler dir qualsevol cosa negativa, i ho diu de la mateixa manera i amb el mateix to de veu. Diu que se sap els noms de tothom que treballa a Torchwood... com a estratègia d'una organització. Això és sociologia de l'organització. És allò que no sol sortir en les historietes, sèries o pel·lis de conspiranòies: és la cultura de l'organització, el tracte que es dóna a la gent. Poques vegades s'és vist aquesta explicació -breu, curta, mínima, però de zero a un hi ha un univers- en una institució d'aquest tipus. Vol dir que empren criteris de gestió pública o de gestió empresarial, en alguna de les seves branques o teories o escoles. Esade a Torchwood... Sí. Ah, els britànics...

I això em recorda el perquè volia escriue aquest missatge... perquè ha d'haver-hi un crossover entre Martin Mystère i el Doctor Who, és a dir, entre els italians i els britànics. I ja estaria tot. Seria perfecte.

Tornant a l'escenificació britànica de les institucions, hi ha el cap de la policia metropolitana, dient allò que diuen els ministres del nostre país quan hi ha perill: "l'augment d'activitat fantasmal és inofensiva".

En Miki resapareix... mira, si aquest missatge surt mitjanament bé serà perquè tinc una habilitat especial però l'estic escrivint amb interrupcions constants de tot tipus. Ha vingut de l'altre realitat alternativa on s'hi havia quedat, cosa aparentment impossible i no se li acut al guionista -tant de bo ho expliquin millor- que "el doctor s'ha equivocat molts cops". I, d'alguna manera, ratifica una idea que em quedava al final de l'episodi "Rise of cybermen" i és que hi havia possibilitat d'una sèrie d'aventures amb el Miki i el company per tot el món lluitant contra els cyberhumans.

Coses noves per a mi:
  • l'esfera negra que és una nau del no-res que porta al no-res. Ja n'he parlat.
  • La invasió des de tot arreu. Es demana a la gent que s'estigui a casa... però allà els fantasmes també es materialitzen. És com si les tecnologies ... no, no parlaré d'Interne, que està molt vist... és com si es pogués atacar a tothom amb els telèfons mòbils. Una ciber-invasió.
  • L'aplicació d'una cultura de l'organització a una intitució. Per una vegada no són esclaus o gent que té la ment menjada per una mena de secta que és la institució. Sí, bé, ehem, potser el dolent de Superllopis: El Supergrup tindria un comportament similar quan va voler contractar a Juan López (això de "Llopis" va ser una horrible tradaptació).

I, per fi, apareixen, és clar, els daleks, que són les némesis del Senyors del Temps (la raça del Doctor)... i que ja van destruir a l'altre doctor, i a tot el planeta Terra de dintre d'uns segles.

Daleks, ciberhumans, Miki, Torchwood... què més... Jo sospito que el següent episodi, el que donaven el dia i l'hora en què vaig començar a escriure això pot ser el darrer.

L'anunci per al proper episodi tenia una frase d'un ciberhumà: "podem actualitzar l'univers" ("update the univers")... Insuperable...




"Exterminar", vull dir, "publicar missatge"

1 comentari:

Anònim ha dit...

Amigo Magín, me veo en el pesar de hacerle un pequeña enmienda: Canary Wharf no es una población, sinó una zona de Londres que corresponde a un complejo de oficinas.
El lugar debe estar repleto de connotaciones, porque no es la primera vez que se usa como emplazamiento en una obra de fantasía/ciencia ficción con subtrama conspiranoica y universos paralelos de por medio. Le remito a l cómic los Invisibles, en el arco argumental de presentación "Sin blanca en el cielo y el infierno"... Yo creo que es por el edificio con forma de obelisco que preside el conjunto.