20220316

Invisibles

Data Estel·lar plúmbia Dimarts 20220316

 

Per als fans de la Ciència de l'Administració i de la Gestió Pública! 

Entrevista a un membre PAS que vol dir "Personal d'Administració i Serveis", cosa que indica que és un mindundi dels que cobren poc i que no són de cap branca poderosa de l'Administració pertinent

 (no és mestre, professor de secundària, bomber, policia ni cap altre gran grup corporatiu). Auxiliars administraius/ves que treballen en tasques d'administratius o de gestió inclús, és a dir, que cobren poc però sovint fan tasques de cobrar més sense cobrar-lo, subalterns per a la Generalitat =conserges per als Ajuntaments i altres grups professionals com Tècniques d'Educació Infantil (TEEI o TEI; algú cobra molt per posar i canviar sigles) que són com mestres subalternes per als alumnes de 3 Anys, és a dir, que fan de mestres en molts casos però cobren la meitat del seu sou, Tècniques d'Integració Social (TIS) que segurament hauria de ser feina de sociòlogues però això no arribaria mai i que és identificar tots els problemes sòcio-familiars (inclosa la violència amagada) i les Educadores d'Educació Especial (EEE) amb un nom casualment massa semblant al mestre d'Educació Especial... sense sortir del món educatiu hi ha les vetlladores, personal dedicat a atendre en exclusiva un alumne amb greus problemes (n'hi ha molts: ¿quanta droga us heu empassat, pares i mares?) que són contractades amb contractes brossa privats temporals i de 3 o 4 hores diàries com a molt a sou d'aquelles execrables empreses amb el nom de "fundacions" (amb noms de curateria o de catalana però que són empresetes de treball temporal que pretenen que ens estan fent favors). I això es repeteix en altres àmbits de l'Administració: que ni són funcionaris o que són funcionaris dels més avall, de la finestreta.

 Tenen un article 29 que diu: "i a part d'aquestes tasques, el que digui la direcció". Sense informació dels Departaments de la Generalitat, que els cedeixen com si fossin serfs de la gleva a senyorius feudals. Formació poca o nul·la, contactes a través d'empreses subcontractades o similars com els Serveis d'Assistència a l'Usuari que és com si, per treballar, només poguessis parlar amb el del 1004 per avaries del telèfons i dels programes informàtics.

El sindicat Intersindical els va treure a la llum per una vegada en una entrevista el 20220131.

El personal PAS dels centres educatius: els grans invisibles

1 – Qui és el personal PAS i de qui depèn organitzativament?
Les treballadores i els treballadors del PAS som el Personal d’Administració i Serveis dels centres d’educació. Som treballadors públics no docents del Departament d’Educació, destinats en un centre educatiu, en el qual realitzem tasques de gestió administratiu i de suport a la docència.

Organitzativament el nostre cap és el director del centre i el secretari però per tota la resta som treballadors públics del Departament d’Educació.

2- Quines tasques fa el personal PAS?
Això depèn del lloc de treball que ocupi: si es tracta d’un auxiliar administratiu o administratiu realitza les gestions i procediments administratius competència de la secretaria dels centres docents, si es tracta de personal subaltern fan tasques d’informació, de control d’accessos, d’atenció a l’alumnat, s’encarreguen de la copisteria i reprografia, etc. A més a més hi ha el personal PAE: és el personal tècnic d’atenció educativa i tècnic d’integració social (TEI, TIS) que possibiliten una atenció més individualitzada, suport i seguiment per a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

3- Els horaris són els de la Funció Pública de la Generalitat?
No, el PAS tenim horari especial, és a dir: en nombre d’hores globals sí que és el genèric, però en la distribució de l’horari diari, dies personals, etc., no estem subjectes al marc de l’horari general. En tenir horari especial, ve molt més condicionat per les necessitats del servei, i això suposa molta més discrecionalitat de decisió per a la Direcció del centre, que serà la que marcarà l’horari finalment. Quant als dies de lliure disposició, també hi ha hagut instruccions en aquest sentit, i si més no, la realitat és que per al PAS aquests dies no són de lliure elecció sinó que s’han de fer coincidir amb el tancament dels centres per vacances de Nadal o Pasqua. [TRADUÏT: la llei diu que els funcionaris tenen una dies per assumptes propis que no existeixen; res d'horari continuat ni sense tardes ni res d'això. No explica que es fan més hores que la resta del personal -docent, etc- que treballa allà dintre perquè aquí sí que s'acompleix el número d'hores de la resta de l'Administració, 37.5 hores setmanals, que sí que són menys que les hores oficials de 40h setmanals al sector privat però que són més que les del servei on són assignats]

4- Habitualment quines són les condicions laborals?
No es pot generalitzar, però sí que és una constant en el PAS el fet de sentir-se bastant aïllats dins dels centres pel que fa a la seva problemàtica. Els nostres caps directes són docents que no han tingut contacte anterior ni coneixements de la normativa de funció pública, de vegades ni sabien que som treballadors/es de la Generalitat, que som cossos generals de la funció pública de la Generalitat (pel que fa al PAS) i quina és la normativa respecte a horaris i condicions de treball. Això fa que sempre hagis d’estar explicant i en alerta perquè no ho tenen tant assumit com podria ser en un Departament. No tenen assumits els drets i deures que tenim, els horaris, els permisos, els dies de vacances, etc. Ni tampoc es tenen massa clares les funcions i tasques pròpies del nostre lloc de treball: es produeixen qüestionaments que, pel que sembla, en Serveis Territorials o Departament ni es plantegen i per aquest motiu s’originen tensions entre el PAS i la Direcció en molts centres. [el tema principal és que les direccions de centres, instituts, comissaries, bombers i centres cívics, entre d'altres, haurien de ser politòlegs o sociòlegs: això mai no succeirà perquè es tracta d'un pinso molt bo, de diners sucosos per a grups corporatius establerts d'antic. El 99% del sindicalisme, tant en sindicats com en sindicalistes, els tenen oblidats: són grupets corporatius que, com a bon representants del neoliberalisme, ajuden als grups forts i que cobren més en aquesta construcció de la societat laboral dual amb uns a dalt amb boníssimes condicions de feina i representació i una part avall, i ho veiem en els falsos autònoms, en les externalitzacions de serveis públics i de magatzems privats, amb dolentes condicions de feina, un exemple de les quals són aquests dies de -falsa- lliure disposició],.

Pel que fa al personal PAE, tinc entès que es regeixen pel conveni laboral que sigui vigent, però imagino que tenen també aquest problemes de desconeixement i de qüestionament d’horaris, etc.

Com dic, el PAS sent l’aïllament perquè ets la «rara avis» entre la majoria de personal docent del centre, entre els quals hi ha els teus caps, i l’aïllament perquè al no estar en Departaments no estem en contacte amb d’altres treballadors públics del nostre cos o escala, i tampoc les nostres condicions de treball i problemàtica concreta no són les de la majoria d’aquest personal dels cossos generals de la Funció Pública de la Generalitat malgrat que pertanyem nosaltres també a aquests cossos generals.

5- En temps de pandèmia, respecte als funcionaris de d’altres àmbits de la Funció Pública, com han sigut les condicions laborals?
Doncs la gran diferència és que a l’inrevés que la majoria de treballadors/es de la Funció Pública de la Generalitat, el personal PAS, no ha pogut fer teletreball, exceptuant les primeres setmanes de confinament al 2020 i molt excepcionalment casos de persones especialment vulnerables. [i, si l'ha fet, ha posat el burro y el arreo: ordinador, instal·lació informàtica completa, telèfon, i cap documentació ni formació ni informació: la Generalitat i la resta d'Administracions Públiques, els seus alts tècnis, tecnopolítics, càrrecs de confiança, directius de vista d'àguila de mig i llarg termini només van mirar cap a Puigcerdà i cap els seus sous i dels familiars que han col·locat des del 1995]

Es va catalogar el PAS de personal essencial i automàticament se’l va descartar de la possibilitat de fer teletreball. [això va passar  sense parar amb tots els traballadors inferiors: els de dalt estaven comprant per Amazon a casa i els d'avall estaven morts de por a les portes de les oficines esperant el coronavirus, amb material insuficient de protecció -mascaretes, pantalles caríssimes de preu però baratíssimes de fabricar en qualsevol empresa de plàstics del Vallès, sense assesoramet, sense formació, sense protecció, sense ajut] Fet que és incongruent, segons el meu punt de vista, amb el que se’ns negui el complement d’atenció al públic [els sous i salaris de l'Administració General solen ser tan baixos, en realitat, que s'afegeixen "complements" perquè sembli un sou de veritat i arribar als 1000 o 1200€, i alguns llocs de treball de manera aleatòria tenen complements d'atenció al públic que NO SOLEN COBRAR grups com el PAS dels centres educatius, que atenen famílies, alumnes, comercials, transportistes, personal de l'Ajuntament i docents]. Perquè si som essencials per a aquest públic, i hem d’atendre’ls presencialment sí o sí (i no només és l’alumnat i professorat, sinó tota la comunitat educativa, famílies, exalumnes i també ciutadania en general que demanen certificats, etc.), allò lògic és que se’ns reconegués aquest complement igual que es fa als treballadors de d’altres departament que atenen el públic en un percentatge tant elevat d’horari.

Evidentment les condicions laborals amb les mesures de ventilació, etc., no han estat les que haurien d’ésser: es passa fred, a més a més, pel que veig en general, en els centres es fa difícil que es respectin les mesures de distància, de nombre màxim de persones, etc. Per d’altra banda, el tema de l’administració electrònica encara està molt poc instaurat als centres educatius i tot ha estat més complicat i feixuc en aquest sentit també.

A tot això afegiu-hi que compten com a comunitat educativa per a la feina bruta, per se comptat en vagues com la d'ensenyament, a la qual no estan convocats ni tenen res a guanyar, però no compten per a rebre formació en condicions ni carrera professional ni augments de sou ni informació directa de la Generalitat sobre importants canvis normatius (és habitual trucar al SAU, i que diguin: "això fa molt de temps [=3 mesos] que és així" o que els treballadors del Departament, unes veus llunyanes per telèfon es vagin passant la pilota perquè no tenen clar de què va el tema sobre el que es pregunta).

 Segurament es pot viure raonablement bé però també queda clar que la Generalitat ha optat, des de 1980, donar el pitjor servei a la ciutadania, tingut en compte que tots els treballadors assalariats paguen escrupulosament immensos impostos que haurien d'haver-se invertit en una Administració Pública i una Gestió Pública Directa de qualitat que es va decidir i se segueix decidint que cal triturar. I penseu si és normal que sigueu els pacients malalts els que facin els tràmits amb un telèfon mòbil que heu comprat vosaltres, que cal que sigui de bona qualitat per a baixar-se els seus aplicatius de Salut, que cal que tinguis un correu electrònic tu com a ciutadà, que ni el móbil ni el correu són públics ni amb cap control de seguretat de dades ni de qualitat públiques, i que sigueu els pacients els que facin la feina. Ídem per als tràmits d'Hisenda i dels Ajuntaments: tots els partits polítics, tots els dirigents i tots els gestors públics han decidit que cal privatitzar tota la gestió pública, la part bona de diners a tones a empreses dels amics i amigues i la part dolenta als ciutadans-clients-súbdits o e-súbdits o e-serfs.  Que sí, que els lladres-bancs ho fan... i que se'ls hi hauria d'haver aturat els peus a la primera de canvi però és que són ells mateixos: no és una història diferent, són els mateixos amics, familiars i coneguts d'ells.