20150429

Una oportunitat: Supercatalà 2.0

Data Estel·lar dospuntcomazero Dimecres 20150429

Cita prèvia:

p15va: Casa particular de Mordor, bé, una de tantes.


Conec a un que sempre li dóna oportunitats a comics nous i diferents, d'autors novells. Al principi, perquè es pensava que, de mica en mica s'ompliria la pica, i que s'aconseguiria continuïtat, que l'editorial seguís apostant per allò. En vistes que l'huracà de la realitat s'endugué aquesta mentida, les oportunitats es dónen a segons quins projectes, a segons quins tipus de dibuixos. 

De totes maneres, sovint no hi ha continuïtat, però el mateix que passa amb fanzines passa amb autoedicions o amb editorials grans o petites. 

Així que, gresca i xerinol·la quan et pots trobar la segona part d'un tebeo. Art 88/46 n'és un. Potser ja en parlarem, però ja n'havíem parlat. L'altre és Supercatalà 2.0: Conspiració. Editat per Ooso Comics. Dibuixat per Olga Resina i Pelfort en un estil de capgrossos que semblen ninots "achuchables" (hum, estaven pendents d'una fàbrica de ninots, de producció lenta que no va arribar a temps al Saló del Comic 2015), i amb guió Sergio Pérez Moya, la historieta és encara millor que l'anterior.

La parada del Saló del Comic tenia una currada parafernàlia amb porexpan pintat que donava mil voltes a tantes parades de grans editorials. Era la catcova, la cova del Supercatalà, amb un ordinador de porexpan, i amb una pilota pintada com un dron, que haurien de posar a la venda.

Crítica i reivindicació social, un inici i un final inesperat per ser una segona història, tret que hàguesim vist certa portada del número 2 de Nuevos Titanes d'Ediciones Zinco, encara n'hi ha més.

Per començar, i lluitant contra les grans editorials que ens han fet combregar amb rodes de molí: SÍ ES POT fer comics a tot color.

Per seguir, la forma de narrar no és habitual. No és ni molt de certs comics ni de certes pel·lícules. És com una barreja de reflexió dels autors/protagonista amb consciència d'implicació social, però amanit amb canvis d'escenari continus. Però també bafarades d'altres personatges, com Mordor, que són alhora reflexió i una forma de fer avançar la història: "Ens ha costat temps crear una societat autoritària" (p71v2 i altres).

Una vegada l'hi van donar un premi al programa Polònia per haver creat uns referents catalans.. caram, com si ells haguessin inventat les imitacions, 15 anys després d'Alfons Arús o 10 després de Los Guiñoles del Plus, 22 després de Jordi LP o 30 després de Pedro Ruiz.

Doncs què no caldria fer llavors amb Supercatalà?, que per seguir-lo bé cal viure a Catalunya, no en un entorn catalanista, sinó merament català, amb els presentadors dels Telenotícies o el programa del Josep Cuní, o certs tertul·lians, gent de la qual, a unes males, no ens cal ni conèixer els noms (hei, jo me'ls sé) però que un diu: "em sona de la tele".. Entendre moltes referències i coses quotidianes com el paisatge urbà, es pot entendre bé vist des del territori, com poques vegades passa.

Quan s'empra el nom propi de Mordor per a un banquer., cal saber que és el nom d'un lloc ominós del Senyor dels Anells amb el qual els manifestants Indignats/15M/Democràcia Real Ja  o altres van batejar les negres torres gratacels de La Caixa, a l'avinguda Diagonal de Barcelona, a prop de la zona universitària i del Corte Inglés. El lloc que domina Barcelona, les oficines de decisió antidemocràtica de Catalunya. Allà s'hi van prendre importants decisions, com es va dient poc a poc des d'aquell 2011-2012... realment manen sense moure's de la cadira.

Es juga amb Barcelona, però amb llocs no tants comuns. Al primer era el Banc d'Espanya, edifici de la Plaça Catalunya, oblidat i abandonat fins que sigui regalat a algun amigot del govern.

Es barregen discursos o notícies reals passades per la caricatura visual (un programa de 8 al Dia, programa de notícies-tertúl·lia del canal 8TV -Grupo Godó-; un retall de diari) a efectes de ciència ficció no tan llunyana: drons que voleien i vigilen la ciutat mentre capten dades dels ciutadans sospitosos, potser avançant-se a un futur debat, similar al que hi va haver al 1996-1997, sobre les càmeres de seguretat als carrers. Identificaran individus molestos i, si cal, els neutralitzarien, matarien, etc. Compte que els drones són ulls amb els nervis del darrere i tot. Una mica Doctor Who.

Pocs guions són tan explícits i acres amb el poder, amb noms i cognoms. Un està fart, des del 2001, si calgués precisió en el temps, del "es diu el pecat però no el pecador". Cal dir els noms, perquè no són mers errors sinó plans mestres per robar, per acaparar, per vituperar o per fer-se amb el poder, per desnonar, per rifar-se'n dels febles. I no pocs ho porten fent des del segle XIV. 

M'agrada una cosa que em feia por a la primera part: ¿un heroi merament independentista? La imatge de la disfressa és una mena de bandera catalana amb un estel. Realment, tot això no apareix. Això potser explica la poca presència mediàtica: es tracta d'un comic que posa les tintes contra banquers, contra polítics... res que molts no pensin, però que significa que es mou en l'ingrat eix sòcioeconòmic, a dins de la clivella esquerra-dreta, oprimits-opressors.

Ens trobem amb institucions que un no sap si són o no reals: el SICAT: Servei d'Intel·ligència de Catalunya, que es coordina amb el CNI (Centre Nacional d'Intel·ligència), veritablement existent. És a dir, que la Catalunya nacionalista de CiU no té problemes en coordinar-se amb l'Espanya eterna del PP per lluitar contra els veritables i perillosos enemics. Subtil, complicat, potser no buscat. 

El que és curiós és que existeix un CESICAT, desenvolupat sota polèmica per ser un estri independentista (els futuribles espies de la Catalunya independent) o per ser-ne un de control contra activistes socials o un per evitar piratejos a la xarxa informàtica d'internet pública.  Ficció i realitat juntes. Al programa de BTV, LA Rambla, un tertul·lià en parlava sobre el tema durant el 2014-2015.

La historieta s'ha finançat via crowdfounding, i els paganinis han sortit en caricatures. En un moment determinat, un en reconeix algun. Al final del tebeo hi ha el llistat "per ordre d'aparició".

Dos dubtes finals: 

1.-Per què escriuen els vocatius sense coma: "Almo vull que em donis una cosa" [p38v3] en comptes d' "Almo, vull que em donis una cosa". Això és continu. 
2.-Per què "altero ego". Jo sempre he vist "alter ego".

20150425

¡Reeditad Superlópez: El Infierno! Change.org

Data Estel·lar divinadeladeath Dissabte 20150425


Inexplicable. Extraño. Intrigante.

Si uno tiene la historieta de Superlópez titulada EL INFIERNO, igual no se ha fijado nunca en que NO ESTÁ DISPONIBLE EN TIENDAS.

Yo lo tuve desde el principio: el Superhumor Superlopez número 6 lo contiene: curiosamente la reedición de los primeros superhumores llegó hasta el tomo 5, un inencontrable para mí, pero no continuó con el tomo 6. Notablemente intrigante.


Desde el año 2004 leo o escucho a lectores de Superlópez que preguntan por esa aventura.

Cuando comencé a interesarme por el asunto, me di cuenta de que "algo hay, llámalo fuerza, energía, pero algo ahí".

Pasado el tiempo, mis supersentidos se agudizaron para escudriñar tebeos de Superlópez en saldos y tenderetes de mercadillos y salones de comic.

Llega el Saló del Comic 2015: había bastantes tebeos de Superlópez en varios formatos: Olé grande (desde 1993-1994), Olé pequeño (antiguo), superhumores grandes y pequeños. En la parada de Ediciones B-Grupo Zeta, montones, nuevos (o de primera mano): ninguno de ellos era El Infierno.

Hay quien lo ha buscado por tiendas físicas y por Internet, pedido a otros fans... nada.

"Mortadelo Extra"
Nº65 (Feb'96)
Ediciones B
"Super Humor Superlópez nº6"
Tomo recopilatorio (29x21cm)
Ediciones B, Mayo 1997
ISBN: 84-406-7409-0 (mal ISBN)
"El Infierno"
Colección Ole! nº28 (29x21cm relieve)
Ediciones B, Mayo 1996
ISBN: 84-406-6326-9
"Las Mejores Historietas del Cómic Español"
Las Mejores Historietas del Cómic Español nº29
Unidad Editorial, Agosto 2005
ISBN: 84-96507-47-5
ISBN obra completa: 84-96507-18-1


Se publicó como indica el cuadro superior, extraído de la web cachislamar.com, así, y ya con mala fortuna: únicamente el primer episodio en la última o una de las últimas revistas de Ediciones B-Grupo Zeta. El Grupo Zeta nunca tuvo un interés real por las revistas ni por los personajes procedentes de Editorial Bruguera. Supongo que, conforme llegó la jubilación de trabajadores de imprentas, redacción y dibujantes, el Grupo Zeta fue cerrando el grifo para quedarse con lo único que le interesaba promocionar, de manera innecesaria, porque ya era lo más vendido: Mortadelo y Filemón, un poco del Capitán Trueno, algo de Zipi y Zape y Superlópez porque hubo un suspiro en el que pareció que iba a ser el sucesor de Mortadelo en cuanto a popularidad y ventas.



¿Cuál ha sido la causa de su no reedición?

Los superhumores no suelen reeditarse. La Colección Olé pequeña cerró, la grande, Olé Superlópez también se acabó, para ser sustituida por lo mismo pero con otro nombre (algún amigo directivo al que habría que justificar su sueldo, sin duda): pero esa Fans Superlópez no duró nada. En formato de aventura única,  sólo existen los Magos del Humor, que no se reeditan, y donde jamás se ha publicado El Infierno.

Repito: ¿cuál ha sido la causa de su no reedición?

Hipótesis maginotécnica por comprobar que sospecho como bastante clara: CENSURA.

Mira que se han escrito cosas y cosas en todo tipo de tebeos de Bruguera y de B.

El Infierno no es la única actualización de la Divina Comedia, de Dante, dado que también exite la de 1989-1991 de Vladimir Sakov, la de Las Aventuras del Capitán Donqui, que yo sepa de un único tomo en castellano, un segundo en ruso pero vendido en España por los espacios del Saló del Comic i la Il·lustració de antaño, y me temo que nada más, aunque uno desespera. Además también existe una italiana de Disney.

Nunca me ha extrañado que tal vez Jan se hubiera basado en Sakov.

¿Conflicto de copyright? ¿Por qué? Ambas obras serían compatibles. Encima, ambas son lamentablemente inencontrables. La del ruso es más una novela, y se plantea así en una introducción explicatoria del objetivo de su obra: una verdadera novela gráfica en varios tomos, no una martingala de un artistilla para colarnos sus comidas de tarro.

  Dante ejecuta una obra que se puede interpretar de muchas claves: como inauguración de la literatura italiana (en lengua románica), cierto que posterior a la catalana. En clave religiosa cristiana, mitológica y de recuperación del legado greco-romano del Trecento que inica el Humanismo (el centro es el humano; no de ser buena gente) y el Renacimiento; también se considera una obra de amor... no pienso destripar nada porque el libro es más encontrable que el tebeo. Sin embargo, también es una obra política, muy crítica, donde mete a los opositores a su cuadrilla y clan en el infierno, y mete en el Cielo a sus amistades y aliados políticos.

Es cansino escuchar o leer a tanta gente que "no hablemos de política, que son tebeos o películas o..." pero es una cuestión de pura sociología política, de redes sociales, de quién es quién y quién puede y le permiten escribir y publicar: Dante, como miembro de una de las élites en conflicto. Llámele élites, llámele clanes, llámele mafias... su interés era controlar los resortes del poder y del dinero, ser aplaudidos y bien vistos y hacer guerras contra los demás, a ser posible guerras en las que murieran subordinados. Mala gente.

Dante hace complicados equilibrios para no condenar a mitos intelectuales precristianos: no van al Cielo porque no fueron bautizados, etc.

Actualizado, pues hay que hacer algo parecido, Jan es justo e inmisericorde: mete en el Infierno a montones de personajes asesinos que han llevado el mundo a la guerra. Es muy concienzudo en cuanto al sistema de distribución de castigos y a quién les toca. Es difícil de seguir a ratos, si no te tiene clara la obra original... pero ¿acaso alguien la había leído? ¿No nos pasamos el año oyendo sobre obras maduras, adultas, que no te lo den todo digerido? Es una obra autoconclusiva: ¿no estamos siempre diciendo lo de la novela gráfica contrapuesta a la serie de continuación? Es una obra reflexiva: ¿tú habrías tomado las mismas decisiones que el autor a la hora de catalogar a tantos personajes históricos?

Lo más flojo es lo de las Furias o Brinnias, porque dá la sensación de que deberían haber aparecido en La Caja de Pandora, ¿o no?

Pero hay albums más flojos en general, los hay con escenas más difíciiles de seguir.

Los que no los hay son con más trepidancia. El lector llega a vivir al ritmo infernal de la obra, repleta de detalles visuales, culturales, lingüísticos, de recursos estilíticos... sólo he notado algo así en las primeras aventuras de Blueberry, en las cuales uno acaba con la lengua reseca y los dientes rechinados por la arena del desierto.







20150423

BCN chatarra

Data Estel·lar bungu Dijous 20150423

La Maginoteca no suele recomendar tebeos. ¿Para qué? Mira, ojea, hojea y decide.

Sin embargo, me llegó un tebeo de esos que no me pensaba comprar y que voy a escribir en MAYÚSCULAS: BARCELONA. LOS VAGABUNDOS DE LA CHATARRA. Norma Editorial. . Primera edición: abril 2015.

Guión: Jorge Carrión. Periodista en prensa diaria y otras yerbas.
Dibujos: Sagar Forniés  (No Segar, que es el de Popeye). Dibujante MUY compulsivo.
Coloristas asistentes: Miki Aloy, Isavena Comeras... y además agradecen a mucha gente que pasó por allí.


Ni idea del precio: me lo dieron.

Es un tebeo que debería ser del género-formato novela gráfica pero no es novela... es un reportaje gráfico. 

Toma a un dibujante y que se pase el rato dibujando, como si estuviera tomando notas en una rueda de prensa o haciendo fotos sin parar. El dibujante no es lo más difícil que ha hecho: parece más dificilillo dibujar músicos mientras los demás bailan conciertos con luces parpadeantes y envuelto ruido (si es de pago es música, siempre lo olvido)
Pues eso es lo que tenemos.

Provocador el título al  poner el vocablo "Barcelona", que es "la marca Barcelona" a una temática de pobreza, cuando sabemos que la pobreza no está en la agenda política, pública ni mediática, más allá de cuatro estertores. 

La pobreza se sustituye por cosas raras como "el crecimiento del PIB", "las vallas de Melilla y las devoluciones en caliente y el hacer cumplir la ley", "las previsiones para el año que viene sobre la perspectiva de la economía española"...

Meter la Barcelona de los cruceros de lujo, de las tiendas de lujo, de los turistas de lujo, de los rascacielos yi la especulación de lujo, de los Aguirre-Newman Real States Agencies todoeninglésinventaupávender+... meter esa Barcelona en el tema de la pobreza como no se hacía desde ¿cuándo? ¿desde nunca? ¿desde el Equip Butifarra! en los años 70? ¿Desde antes de los Juegos Olímpicos? ¿Desde la urbanización de Carpanta de 1984? ¿desde los intentos que hizo Alfonso López

Los vagabundos de la chatarra son esos seres que deambulan de contenedor en contenedor buscando chatarra, metal, cobre, maquinaría electrónica... con carritos de los supers (nos explican cómo los consiguen: a veces pidiéndoselos a compradores para no gastar los 50c o el euro que vale).

La mayoría son negros. Cayuqueros los llamaba yo, porque pensaba que eran los de los cayucos que llegaron cuando ya estaban en crisis.

El tebeo en incompleto, precisamente porque los negros salen menos, pero no es menos cierto que es una necesaria aproximación a esta situación social. Están por todos lados, recorren kilómetros y kilómetros, los escasos reportajes televisivos explican por boca de gente que les compra que con el dinero que consiguen o al que se paga esa chatarra NO se puede vivir. 

Cuando digo "incompleto" quiero decir que no se explica todo, que igual hay cosas que estarían también explicadas en un estudio sociológico sobre Economía Étnica: Empresariado Étnico en España, por Joaquín Beltrán, Laura Oso y Natalia Ribas (coordinadores), , 2006, Cidob.

El reportaje, en un momento determinado, da un vuelco hacia raíces anteriores, hacia la autogestión de un pintoresco personaje que parece hacer su propia revolución, Abudu o Kheraba. Se hunde en el fangar de la violencia policial del estilo "le pegaron un montón de tiros a un camerunés" de manera desproporcionada. En otro momento, se explica lo de los deshaucios de okupas de naves industriales convenientemente abandonadas por latifundistas de terrenos urbanos que sólo esperan la próxima burbuja inmobiliaria.

Diseccionan en pocas líneas y viñetas el 22@ o antiguo Pueblonuevo o Poblenou. De industrial a de servicios de grandes empresas con rascacielos. De talleres de coches a gente que compra y vende ligas de fútbol, que son millonarios siempre en bancarrota.

Parcialmente nos muestran el gran secreto en campo abierto: els Encants o Mercat de Bellcaire, el rastro de Barcelona donde, presuntamente, se puede encontrar de todo. Cierto periodista considerado cronista de Barcelona, adscrito al diario La Vanguardia, comentaba en un documental audiovisual que la alta burguesía del Eixample se deshizo de gran cantidad de objetos de artesanía, orfebrería, lámparas de cuidado trabajo... que acabaron en el rastro a precios irrisorios.


El tebeo juega con escenas sueltas, con separaciones por medio de textos insertos en la historieta: hojas explicativas con el dibujo de clips, etc. Que la historieta es el medio más potente lo demuestra la facilidad de uso de cualquier elemento formalmente ajeno para convertirlo en una viñeta más, en un recurso estilístico más o en una forma de transmitir la información más.

Mención aparte son las opiniones de los autores, y pienso que el famoso Maus tiene responsabilidad, dado que su uso está muy extendido en la novela gráfica.

Los autores salen en bicicletas del bicing de Barcelona, como gafapastas que son, lo que nos permite ver otros paisajes de Barcelona, calles, etc. 

Dialogan sobre lo que van a hacer, con quién se van a encontrar (un poco como lo vimos tiempo ha en historietas sobre periodistas, precisamente, o sobre detectives), pero también sobre las impresiones u opiniones. Una de ellas me sobrecoge: irse a jugar a fútbol porque ya se está harto de tanta miseria. 

Es decir, ellos pueden escapar de ese entorno y volver al Gafapasta's Center, que es un trabajo de oficina más, con horario definido y acotado en el tiempo y el espacio: acabado el encargo, el reportaje, se pueden alejar definitivamente de esos barrios. Tremendo.

Esto lo escribo uno de esos días en los que he oído sobre un desahucio, dos o tres cánceres, una separación, una problemática infantil y una depresión, en conversaciones dispersas como quien no quiere la cosa.

No se hacen largas sus casi cien páginas. Uno siempre espera una explicación más. 93 páginas, con un prólogo en texto, a lo que se añade un epílogo con 4 páginas de entrevista a Joe Sacco, el gran referente en el periodismo gráfico (véase Gorazde Zona Protegida). Es una entrevista que a mí me suena que fue emitida en un programa gafapa del canal33. Al verla pensé: pero si...

Al final es cierto que hay un toque como de reportaje de ComandoActualidad o del programa ese de Glòria Serra, que se muestran cosas pero no se profundiza. Sin embargo, hay menos impactos visuales, menos portazos. Hay más reflexión. En el comic el lector domina con sus manos y con sus ojos y con su interés por permanecer el tiempo que desea ante una imagen. Si esa imagen tiene contenido, y en este tomo lo suele tener, tiene datos, o puntos de interés, el lector puede sacarle mucho provecho, al margen del texto escrito. Es la gracia: el tebeo no es sólo texto ni sólo imagen. 

Viñetas de doble página, primeros planos, planos generales, bicicletas, caras, barcos, platos de comida o manifestaciones ¡Ahora lo veo en esa página!, siluetas, colores, páginas oscuras, un poco de todo. 

No es como la típica novela gráfica que sólo sabe poner esos mazacotes de texto superior que siempre nos han dicho que o están superados o son de malos comics. Es un tebeo que usa una gran variedad de elementos gráficos de la historieta. 

Para mejorar: cuando hablan en catalán, tendría que estar escrito en catalán. Sobretodo, el discursillo de un inmigrante en una rueda de prensa. Forma parte del idioma como medio de ascenso social: te van a escuchar más o antes si hablas en catalán (jo, y el chaval, un inmigrante que vive de okupa sin trabajo ni nada, mira el esfuerzo que encima hasta sabe catalán). Cosas catalanas, pero es que es el contexto social, cultural, político y mediático.

Para el debate: Jorge Carrión le suelta a Joe Sacco:

 "el auténtico new journalism está en el comic de no ficción". 

El dibujante Sagar lo dibuja con los ojos cerrados, con un cierto aire de ridícula superioridad, lo que ya parece una especie de opinion del dibujante del estilo: "jo, tío, t'has pasao": guionista y dibujante pueden expresar a la vez sus opiniones, uno con el texto y otro con el dibujo. Ignoro si otros medios son tan dúctiles.

 No hay más justificación de esa frase, pero es interesante que se dé dicha opinión. 

Da la sensación de que uno pudiera ir a su librería de comics habitual y preguntarle a su, ejem, librero favorito, qué nuevo tomo de comic de reportaje periodístico de no ficción ha salido ese mes. Yo una vez pregunté por el Superhumor Superlópez número 5 y un poco más si me deportan.

De todos modos, está claro que los medios de la historieta son útiles para estos reportajes. Dado el recorrido de venta de un comic, sugiero reportajes un poco perennes, como el de los nuevos chatarreros al que Ecoembes y Ecovidre y los ayuntamientos y gobiernos varios odian porque les quitan el negocio, porque reaprovechan, reutilizan antes que reciclar (que es la última R): antiguamente, años 90, se decía, que primero se reduce, luego se reutiliza y luego se recicla. Cuando tiras una botella en un contenedor diseñado para romperla, no se reutiliza la botella, no se limpia ni se lava ni regresa a su posible circuito. A lo sumo, se reaprovecha el cristal. 

Vale, muy bien: pero yo leo Superlópez. Ah, vale, en ese caso, tú ya sabes de lo que va la cosa, porque Jan hace muuuuuuchos años que desvela cosas de ese estilo en sus álbums. No es más de lo mismo porque no es el fondo en el que transcurre una aventura (sea ésta una excusa para contar lo otro), sino que aquí son dos periodistas (el que escribe y el gráfico, lo que pasa es que el segundo no va con la cámara de fotos simplemente sino que también va con el lápiz y el bloc de dibujo).


20150422

Un dels nostres

Data Estel·lar versemblant Dimecres 20150422

Ja ha arribat el malastruc. Doncs igual sí, però la sensació és que entre Charlies Hebdos i coses així, sembla que el dibuix, la il·lustració i, d'aquí, la historieta, estiguin al punt de mira.

Pensaba què passaria al Saló del Comic 2015. Res. Ara bé, me n'adono que, on altres cops hi havia exposicions sobre la llibertat d'expressió, els periodistes i el comic (¿any 1988?), o els Borbons, o la crisi... al 2015 no hi havia cap referència a Charlie Hebdo ni a res d'això.

La Sociologia et fa fixar-te en allò que no hi és, preguntar-te per què no hi és.

Per descomptat, Ficomic va evitar tenir cap problema o cap bomba ni mediàtica ni de les altres, per defensar uns dibuixos lletjos o de mal gust, tot i que ha estat molt habitual.

Què va fer Hergé quan les va veure que venien malament? Va embarcar en Tintín a una ridícula recerca d'un tresor amb plànols i vaixells antics. Després, el va muntar en un coet. Escapisme.

En un coet ens van muntar a Ficomic: entre la ciència ficció i coses encara més innecesàries com l'ESA o la Universitat nosèquina, llocs on mai no veureu un anunci per treballar, tret que tingueu "contactes" o, en llenguatge de veritat, endolls, algú que us endolli. Ui, sí, i després  et fan una prova, és clar, que això sempre dóna prestigi. ¿Encara no he dit avui allò de les universitats i els partits polítics? Doncs ja està, per si algú vol fer un llistat de professorat.

Exposició excel·lent en quant a quantitat i varietat... que em va fer oblidar fins el dilluns que no hi havia cap referència a l'acudit mordaç, a allò políticament incorrecte. De fet: ni paradeta de Mongolia ni de El Jueves i només un anunci d'una altra revista.

Que el creixen poder terrorista no es fixi més en el comic.

Què va passar durant la setmana? Doncs que Stock de Coc continua estant d'actualitat, cada cop més. Aquí, Hergé sí la va encertar amb una història de carregament d'esclaus en vaixells de càrrega, amb pirates (o "màfies" com diuen ara), allà  segrestant els pelegrins cap a La Meca i a les notícies comprant paquets de gent als camps de refugiats de les guerres africanes i subornant després els treballadors dels camps d'arribada a Itàlia (però sabem que això por passar a Espanya i que, a més, segons quin empresari ibexià s'enduria una bona morterada).

Europa s'ha reunit i diu que ja veurà què fa. El que sabem és el que ha fet: destruir Líbia perquè Gaddafi no els volia regalar el petroli. En èpoques "crisi i no es pot" de l'estiu del 2008, la ministra de defensa d'un partit de dretes, el PSOE, Carme Chacón, va enviar un milió d'euros diaris durant un mes per matar moros. Gràcies per la seva contribució al desastre mediterrani, Chacón y Zapatero. Després ja van fer la reforma laboral contra els assalariats i la reforma contra la Constitució. I això és perquè eren responsables. Tot això en el marc de l'OTAN. Europa ha contribuït a la destrucció d'Irak, de Síria i de l'Àfrica central (la primera guerra mundial africana pel coltan i altres matèries primeres està impulsada per les empreses i governs europeus i estadounidencs). Després no volen allaus a Ceuta i Melilla i no volen pasteres ni cayucos ni màfies de transport i d'explotació d'éssers humans que viatgen i dormen drets per encabir-hi quants més millor.

Ai, las! Però ¿què va a passar el dilluns?  Un atemptat. Diferent però d'efectes durs. Un alumne de 13 anys, suposadament aficionat al manga "Another" (es veu que el publica Ivréa, ni idea) va matar un professor però sense voler perquè no era el que tenia a la llista.

El professor de Secundària Abel Martínez era aficionat al comic, segons la premsa.

Veieu? És com si hi hagués una conxorxa. Contra els que hi agraden els dibuixos.

He intentat buscar informació específica però dubto dels enllaços que vinculen el nom amb la historieta, tot i que estaria bé fer una mena de mostra a les llibreries amb els comics que li agradaven, com a petit homenatge, res més podem fer per algú que va intentar ajudar.

Straczynski va fer uns números de Spiderman, entre 2001 i 2007: Peter Parker tornava a l'institut, ara com a professor. El primer episodi que recordo es veu immers en un típic problema de violència dels instituts de barris pobres iankis. Típic, segons les pel·lis... ¿típic segons la realitat social? Als anys 90 ja van posar detector de metall a les entrades d'alguns centres educatius, per impedir armes.

La història acaba sent, sí, senyora Consellera Rigau (CiU), sí senyor Ministre Wert (PP) de com l'agenda de la pobresa NO us interessa. De com les retallades, l'austerici fan mal, i llavor es dediquen hores i hores d'entrevistes en ràdios i teles (dimarts 20150421) a tenir la Rigau dient mil cops que el nen assassí estava malalt. De com no es fa res dient que sí que es fa.

Notem la desaparició de la notícia de la víctima, de l'assassinat, un que passava per allà. Un dels nostres.

L'enfocament és amagar la víctima assassinada com si no hagués existit, i enfocar l'alumne com a malalt, no com a assassí.

Perquè llavor s'entra en un altre capítol: el de "com és que tenia ballestes i ganivets de matar", "quina estupidesa és això del pare col·leccionista d'armes"... i, tirant del fil, la pregunta final: QUANTES ARMES HI HA A ESPANYA/CATALUNYA? Quant gent boja té ganivets de matar óssos o llops en un país sense óssos ni llops? Quanta gent amb depressió té permís d'armes i fan pràctiques de tir? (com a mínim, n'hem conegut un individu) Quants pares de quants de vosaltres tenen escopetes "perquè els hi agrada la caça"? Doncs molts més del que sembla. És un negoci que sospito que s'argumenta amb un "m'ho mereixo" o "em cal", igual que es deia amb els telèfons mòbils:

-Em cal per trucar la nena quan surti de la discoteca i anar-la a buscar.
-Li cal perquè, és clar, és que ara té xicota.

Són exemples basats en fets reals.

El DEBAT SOBRE LES ARMES a Espanya (i, per descomptat, tot el que passa a Espanya és que passa a Catalunya, per molt que els de les estelades diguin que desconnecten: els espanyols sou així) és un debat inexistent.

Només surt l'espant (2013) que el Rei Joan Carles no pot caçar elefants: quan la seva feina com a cap de l'aristocràcia és matar des de l'època visigòtica, alana i sueva. I tenir dret a caçar, mentre els serfs, els pobres tenien impedit de fer-ho, per menjar. Hipocresia: la premsa ho sabia hi s'ho callava. Un altre debat és sobre el No-paper de la premsa.

I més hipocresia: "ai, els americans que tots tenen armes com si fos l'Oest". Però alhora, silenci oficial sobre quanta gent, a Espanya, té armes de foc i blanques (que són els ganivets, navalles i altres).

El debat s'acaba on comença el negoci i on ataca a individus concrets: amb el meu pare no t'hi fiquis, amb el meu amic no t'hi fiquis, que són bona gent i només tenen escopeta de caça perquè els hi agrada la natura. I un ganivet de supervivència (hahaha, cof-cof) sempre va bé.

Proveu a treure el tema: a veure si s'hi continua o es desvia o s'intenta no contestar: no contestaré perquè em pot incriminar.

L'altre debat el trec del text de La Vanguardia 20150421

Abel Martínez Oliva era un professor errant. Un d'aquests docents acostumats a peregrinar per diferents instituts de Catalunya per cobrir vacants temporals, amb el somni que un dia arribaria l'esperada plaça fixa. I això l'obligava, amb 35 anys, a esforçar-se més del normal en la preparació de les classes, ja que moltes vegades la matèria que li tocava impartir en aquestes substitucions no era la de la seva especialitat. Ell s'havia llicenciat en Història.



M'agradaria sobremanera saber si Xavier Rambla, sociòleg i professor, que parlava tant sobre el Capital Humà s'ho creu. Si pensa que l'esforç serveix d'alguna cosa.

A Diari de Girona 20150422 deien això:

malgrat que ell venia de la secundària i al principi li va costar una mica situar-se en una escola de primària, tot i que li van tocar els alumnes més grans, de sisè" (...). L'Abel havia impartit classes d'anglès, plàstica i socials. "Recordo que va participar activament en el Cantània"

Feia Primària i Secundària perquè era Mestre i Llicenciat. Els mestres poden sol·licitat entrar a la borsa de treball de Primària, és a dir, anar a treballar a  Escoles d'Infantil (3-5 anys, Educació Infantil, 3, 4 i 5 Anys o P3, P4 i P5) i Primària (6-12 anys, 1r a 6è Primària). Els Llicenciats amb l'acreditació (el CAP o el màster o mestratge que demanin addicional, un escurabutxaques) poden demanar anar a veure si els truquen de la borsa de Secundària per a l'ESO.



Sentia entrevistes al ministre i la consellera, frases soltes o respostes encadenades... no estaven preparats. No ho han estat mai. Ella no sabia ni el nom del professor ni la seva formació ni el temps que hi era. A l'entrevista amb Mònica Terribas, el dia després, la consellera Irene Rigau, només seguia la veta a la periodista.

Realment, ¿hi ha algú preparat en algún càrrec de comandament? Vull dir preparat tècnicament i no només per fer-se la traveta amb un competidor per una poltrona.

Segurament: NO.

És un altre debat: el de la PREPARACIÓ i QUI COMANDA i QUI POT ACCEDIR AL COMANDAMENTS.

No va tenir mai l'oportunitat d'exercir la docència a la seva Lleida natal

Quanta gent té l'oportunitat de poder treballar a la seva localitat o en un lloc que l'interessa? Dons qui no pot fer-ho, està fora dels debats de les ciutats. Per això, les Eleccions Municipals tenen debats tan ridículs la majoria de cops, que no afecten a gairebé ningú, debats dels quals només poden xerrar els que ja hi són, i hi són "de tota la vida" i estan incrustats allà dintre.

En general, el debat sobre l'oportunitat i també sobre la igualtat d'oportunitats que, en bona part, és el debat de la casta (i són casta molts dels que han implantat el terme), és un altre dels debats inexistents.

Recentment havia expressat als seus amics més propers que començava a estar cansat de tanta peregrinació per instituts de Catalunya, però que era el que tocava si volia treballar com a professor. A Lleida vivia amb els pares en un pis

Parlem de precarietat del professorat, de precarietat de la gent preparada, dels que van estudiar, dels assalariats.

Comentava un tècnic de telefonia que els d'una banda de la província els envien a l'altra banda i a la inversa. I que fan fora a qualsevol, també de baixa, és clar. CONSELLERIA DE TREBALL, MINISTRE DE TREBALL: ¿hi tenen res a dir de que, com en temps de ZP i Aznar, les empreses facin fora la gent que està de baixa, que està malalta, que està feble?

Afegia el tècnic que, quan un demana deixar la feina, pactar l'atur, etc... l'empresa diu que no, que estan contents. La rèplica ingènua però amb la veu alçada és: "no m'enteneu, que vull marxar". No hi ha tracte: pitjors condicions, i marxes però tu, sense atur.

Que cap mal anomenat economista i ben anomenat neoliberal no parli de la lliure cessió de la força de treball: és fals. Si lliures la força de treball, aquell atur pel qual pagues només el reps si a l'empresa l'interessa o si no va al FOGASA (Fons de Garantia Salarial) perquè estafen els diners dels treballadors perquè els menyspreen i no volen pagar-los segons el tracte fet.

En aquest cas, el professorat és de precarietat al sector públic.

Però, compte, els tècnics de telefonia treballen en empreses subsubsubcontractades per part d'una marca que no té actius reals, Telefónica o T-Systems o..., i que ha provocat que cada cop que subcontracten i prenen possessió dels treballadors, els rebaixin les condicions de treball fins arribar a la vaga març-abril 2015.

Telefónica CENSURA la notícia. Telefónica és una empresa privatitzada (és a dir, robada als contribuents: ¿o a tu et van donar en accions directes tot allò que pagaves quan era pública?). Es va privatitzar a favor del PP per un govern del PP, així que els seus caps són gent del PP, com César Alierta, exsenador del PP. Abans ho va ser del company de pupitre d'Aznar, Vilallonga. A això li diuen lliure competència i coses així.

Aquestes empreses reben sucosos contractes de l'Administració (que no t'ofereixen a tu, o sí?), del mateix Departament d'Ensenyament, per exemple. Ara bé, per què la Generalitat empara i no persegueix o prohibeix que entrin en licitació pública les empreses que subcontracten, és a dir que precaritzen i que desvirtuen contractes públics.

No ens agradaria la resposta quan veus els consells d'administració de gent que allà no duen estelades.


A aquells que coneixien bé aquest professor no els sobta pas que fos un dels primers a anar a ajudar una companya quan va sentir crits procedents de l'interior de l'aula on l'alumne armat amb una ballesta estava sembrant el terror. "Aquesta reacció és pròpia de l'Abel",

En aquest cas només podem constatar que sembla que li va millor a qui passa de tot, a qui no es mulla, a qui mira cap a una altra banda quan esbudellen algú en un vagó... fantàstic

"Era un gran aficionat als còmics. Aquest món l'enamorava, i també era un apassionat seguidor del Barça

Barça, natació (en un paràgraf no citat) i els comics.

Sobre els comics: 
 
Del Diari de Girona abans esmentat: 
 
"Era un noi molt sensible, i molt aficionat al còmic i a la música. A mi em va fer descobrir alguns personatges i alguns grups."

Quins personatges serien?


A risc d'equivocar-me vaig a posar enllaços que semblen dels interessos de la historieta d'Abel Martínez Oliva:

Una imatge de Prezi sobre comics: és una visió general i penso que se centra força en Marvel i DC, amb una definició sobre "manga".

Un dels signant té el seu nom.




Enllaç rere enllaç em surt una pàgina d'Ariel Olivetti amb referències sobretot a DC.

Igual era un altre. Però deixo constància que estaria bé posar aquesta taula de comics seleccionats entre els que li agradaven a les llibreries durant uns dies, amb el seu nom. Ja sé que no ho faran.

20150419

Baltasar y F: volviendo del Saló del Comic 2015

Data Estel·lar risras Diumenge 20150419

Bueno, pues ya está: mucha gente y mucho calor y muchísimos originales de todo tipo en el Saló del Comic 2015. Si que había cola para entrar el domingo, sí. Y para comprar entradas. Lo que pasa es que es cuestión de montárselo. Ficomic o alguna empresa debería repartir gorritos para el sol: los cachuzos esos de Son Goku que regalan a ratos, no sé, algo, para entrenerse y no insolarse.

Un paseo raro. No me esperaba encontrarme con originales de Anacleto ni de Robin Robot ni de Pafman ni de Topolino... ni siquiera de los Vengadores de cuando cambian de la formación más o menos inicial a la de Ojo de Halcón. No esperaba disfrutar de originales de autoras de tebeos para niñas: a ver si os enteráis ya porque lo teníais allí delante: OJOS GRANDES PARA TEBEOS PARA NIÑAS, IGUAL QUE EL SHOJO MANGA IBA A DESARROLLAR. Que no hay tanta distancia cultural ni historias malayas.


al escribir esto ya me salen los cien asistentes de: 113000 asistentes.

Había bastante gente y mucha calor pero no sé si tanto personal.

El 33 Salón Internacional del Cómic de Barcelona cerró esta tarde sus puertas habiendo recibido 113.000 visitantes, un aumento de 7.000 asistentes respecto a la edición del pasado año. La ciencia ficción y la fantasía heroica han sido los ejes temáticos de este año, protagonistas de la macro exposición central, Cómics fantásticos, de más de 400 originales, y de buena parte de la programación, que ha incluido charlas y actividades relacionadas con el mundo de la ciencia, por un lado, y con las leyendas, por otro.
Lo más curioso es haber hablado, así en plan tal, con dos autores completos y comansis. Bueno, y con un editHor.

Hablaremos de uno de ellos. 

Me ha firmado esto: 



Las Aventuras de Baltasar y Franco es un tebeo de Pablo Peúbe publicado como fanzine (sin ánimo de lucro, pues) y que cuesta 3€ EN COLORES. Vale, de Peúbe y de má gente, pero el dibujo es suyo y es el único que me ha firmado.

Reconozco que me tiraba muy p'atrás al ver a los protagonistas. ¿Y si hubiera sido Pol Pot y Gaspar

Alfinal lo compro. Veo que sale Juan Tamariz, así que me convenzo de que todo va a ir bien. 

Buen dibujo. 

Guión en forma de tira o de una página o de historietas de 3-4- páginas. 

Un uso continuo de flashbacks, a la vez que una atemporalidad total: hay DVDs, en unas historietas están en 1973 y en otras en 1939, aunque la segunda pueda ser posterior. Pero eso si seguimos la Historia y la Cronología Oficial. Véase Offiicial Handbook of the Iberian Universe volume 3, por Josep Fontana (dir. mcfit) et al.

Franco se aparece como un verdadero inconsciente, con una cara de pillo y bobalicón. No es un destripe: si habéis visto monedas.... 

En el prólogo se da en el clavo con la frase: "YA ES HORA DE QUE NOS RIAMOS DE ÉL COMO ES DEBIDO". 

La idea se extrae de conversaciones cinéfilas de unas amigas. Se ve que hay dos tipos con esos apellidos, así que todo es cuestión de usar los apellidos para los nombres del rey mago y del dictador de las monedas de duro.

Ha habido un cierto revisionismo, a veces consciente, a veces sin querer. En la historieta hemos leído algunas pruebas de superhéroes en las cuales suele haber alguno creado por el Franquismo: tipo Tríada Vértice y otros. En Franco, Una Historia Alternativa, como libro de antología de cuentos de diversos autores, se opta también por dotar de superpoderes a Franco, cosa que en alguna historieta da una sensación buscada de angustia. Pienso en la del superFranco con control de las tormentas.

Por tanto, tratarlo como un personaje de chistes, bastante bien pensados y elaborados, te hagan on o gracia, era algo, no sólo necesario, sino que parecía extraño que no se hubiera hecho antes.

Miento: sí se había hecho. En algunos El Jueves y revistas satíricas. Pero ¿qué pasa? Que personajes como Martínez El Facha se acaban convirtiendo en tiernos. Espanto. 

En la tele, en Antena 3TV, a mediados de los 90, el programa Al Ataque, de Alfonso Arús, corregidme si me equivoco, puso un sketch con Franco. Nada del otro ElJueves pero le aplaudieron la cara a críticas por parte de montones de franquistas que enviaron cartas de protestas. 

Fue más fácil imitar al Rey Juan Carlos I de Borbón y Borbón, Jefe del Estado del Reino de España (uuuuuf, un respiro) a finales de la década de los 90, cuando Manel Fuentes hizo una imitación de la voz y algunos gestos en el programa nocturno Crónicas Marcianas, presentado y liderado por Xavier Sardà y del a productira Gestmusic Endemol (antiguo grupo de afiliació, Fact... digooo, La Trnca). Se lio una en los medios de prensa progresista: "a ver qué va a pasar", "qué miedo". Siempre hemos pensado que Manel Fuentes estaba protegido para hacer esa imitación, que no era precisamente la mejor, pero que, claro, tanto va el cántaro que al final suena la flauta o algo así. Lanzo la hipótesis de un vínculo con el Partido Socialista: "tú, tranqulo, que ya le hemos dicho a la Casa Real para que aplaque y luego tal". El Jueves ya había publicado las famosas caricaturas que el Rey luego les solía pedir para coleccionar (o para dejarlos sin originales, qué se yo).

En cambio, Franco seguía siendo un hueso duro de roer, y eso que estaba sobre una losa que hay gente que vive en menos sitio.

Debió de ser recién iniciado el siglo XXI cuando el programa de la radio RAC1 (Minoria Absoluta convertido luego en programas televisivos en 8TV (ambas: grupo Godó, monárquico) y luego en el programa Polònia de TV3, y dirigidas por un independentista (osea, para empezar, alguien opuesto sin fisuras al Franquismo), Toni Soler, del grupo surgido de El Terrat original (Andreu Buenafuente; Oriol Grau que es el hacía de Palomino, Xavier Cassadó, Xavier Grasset, etc.), osea, de una generación ya de la EGB, nacidos en los años 60, en un entorno mediático como el catalán y en idioma catalán, osea, de más restringido público (más difícil de que se entere alguien), pudieron hacer imitaciones de Franco, en manos de un periodista salido de TV, muy documentado sobre el tema: Manel Lucas. Sus frases o discursos sobre actualidad siempre tenían referencias históricas a actos, frases, anécdotas o sucesos de Franco. En ese sentido, es una especie de biografía.

Manel Lucas caracterizado de estatua de dictador en foto de El Periódico de Catalunya









También hubo problemas. 

Mas curioso es cuando hubo problemas por parte del público por la imitación, también recurrente, de Lluís Companys o de Francesc Macià. Para simplificar: no se les podía imitar porque los ejecutaron, porque Franco los persiguió o porque ¡qué disparate, qué falta de respeto!

Por lo visto, la falta de respeto siempre es un socorrido recurso, pese a que, en esos tres casos, la documentación y la caracterización eran extremas.

Por suerte, se siguieron haciendo esas imitaciones.

Y, por fin, en el 2014, un grupo liderado por Peúbe. Sí, el de OjodePez, el de los crikos, el de Entodoelcolodrillo. Él, digo él.

Curiosamente, uno de los sucesos allá mencionados, en el cual Franco tiene un papel explosivo, se podía leer en algún documental que, si no él, el llamado "búnker", los irreductibles llevados a la derecha extrema (los azules, etc.) que pedían involución en vez de aperturismo económico y la pugna entre los liberales en lo económico del Opus Dei hacia el sector militar del régimen, habrían sido los que se habrían cargado a Carrero Blanco, y eso según algunas opiniones de la propia familia. A ver si pasan alguna vez ese documental, en sustitución de algún programa desinformativo donde salga Alfonso Rojo y los de Gran Hermano. Incluso se señala al entorno familiar de Franco y/o a Arias Navarro.




¿Qué esperamos para el futuro? El muñequito apretable antiestress del Franco de Las Aventuras de Baltasar y Franco.

Se ve que es un número único porque la persona que se inventó la idea pasa de seguir con la tuna.

Postada del 20160219: ¡y encima premiaron la obra en Expocomic 2015! Panda de podemitas bolivarianos perroflautistasdehamelin.

20150418

20150418 NO AL TTIP SÍ A LA CIVILITZACIÓ

Data Estel·lar NO AL TTIP Dissabte 20150418

Un es pregunta a si mateix si val la pena fer un article al blog o simplement xerrar sobre un tema o callar..

¿Cal recordar que el dissabte 18 d'abril a partir de les 17h o cinc de la tarda hi ha una manifestació contra el TTIP? Barcelona: Passeig de Gràcia. Busqueu la resta de llocs.

Doncs sí.

TTIP es un tractat negociat en secret amb els Estat Units d'Amèrica
El CETA és un tractat negociat en secret amb Canadà.
El TISA és encara pitjor: afecta als serveis: converteix en MERCADERIA i deixen de ser drets: la Salut, l'Educació, les Pensions o tot allò que us pugueu imaginar.

Tot això afecta i afectarà la vostra vida.

La democràcia desapareix. Que no és que n'hi hagi gaire però ara van de veritat. Contra les esperances i desitjos de la Democràcia Real Ja.

Empreses mitjanes i petites, autònoms, defensor del Medi Ambient, malalts per causa de porqueries industrials o per productes fabricats expressament malament... haureu perdut qualsevol batalla. Perquè regular, legislar, advertir contra el tabac (Philips Morris contra Uruguay), voler els rius i l'aire net o passable, tenir la intenció de menjar aliments saludables, sans, amb poca química, carn gens hormonada (o poc hormonada), carn, peix o verdura no transgènica (no OGM) alimentar-se en  definitiva esdevé prohibit.

Els eurodiputats, després de queixar-se, només han pogut veure alguns fulls sota la presència d'un segurata espia funcionari de la Comissió Europea que impedia que fessin fotos o prenguessin apunts o notes a llapis. Tot és secret per als ciutadans i per als representants dels ciutadans.

La Comissió Europea ha declarat la guerra als europeus y lluita durament contra la democràcia, juntament amb el govern dels Estats Units, de Canadà i de les grans empreses multinacionals (altra nom; transnacionals). Les empreses multinacionals sí que han estat a les negociacions secretes.

Perquè LAS EMPRESAS MULTINACIONALES SÍ QUE HAN PODIDO ESTAR EN LAS NEGOCIACIONES, ELLAS O SUS PEONES DE LOS LOBBIES O EMPRESAS QUE ACTÚAN EN SU NOMBRE PARA DEFENDER SUS INTERESES, Y CUYOS MIEMBROS PASARÁN LUEGO A SER ABOGADOS EN TRIBUNALES PRIVADOS PARA DEFENDERLAS O PARA HACER COMO SI DEFENDIERAN A ESTADOS.

Resulta que el dijous 20150416, la tertúlia del programa matutí El Món a RAC-1 (Grup Godó). Programa i cadena de gran audiència a nivell català, anava del TTIP en rèplica a Ernest Urtasún, eurodiputat d'ICV contra el TTIP,. Els tertulians eren Gonzalo Bernardos, Jaume Barberà i Vicent Sanchis

El Jaume Barberà en contra.

Espero que es pugui sentir aquí  la tertúlia El perquè de tot plegat.

 http://www.racalacarta.com/download.php?file=0416%2008h%20(Dijous%2016-04-15)%20El%20perque%20de%20tot%20plegat%20(%20).mp3

Des del minut 59'21" d'un total de 1h27'27" que diu l'arxiu d'àudio. Quan diu: "son les nou i trenta-sis minuts". En sis minuts.

Jaume Barberà: "el Vicent hi estarà d'acord".
Vicent Sanchis: "Tot el que sigui llibertat de comerç, i vostè no?"
Jaume Barberà: "... i desregularització".

Un exemple que posa Ernest Urtasun: la perillosa empresa Suez (Agbar, Aigües de Barcelona) contra la tornada a la gestió pública de l'aigua de Buenos Aires.

En resum, la ultradreta financierista ja està organitzada i els seus portamveus, els seus Sanchis ja estan als mitjans de comunicació defensant "la liberalització" com si això volgués dir "llibertat" quan vol dir "esclavitud.

Dir "liberalització" no genera "llibertat".

Els neoliberals són gent rica que està protegida des del naixement fins a més enllà de la mort en llocs de poder, de feina còmoda i adequada.

Els neoliberals fan servir contínuament una adaptació del llenguatge de Goebbles. La gent normal no podem llegir llibres del gran comunicador polític, artífex dels grans èxits de comunicació del nazisme. Ah, però, compte, que no dubti ningú que qui pot manar al món segur té edicions anotades sobre com manipular la informació.

Així, diuen "llibertat" on cal dir "esclavitud".

M'agradaria saber quant van

"Vaig haver de deixar el meu mòbil, la meva llibreta, el meu boli (...) vaig poder veure les ofertes de la Unió Europea" però no les que els Estats Units fan a la inversa.

El Parlament Europeu fa 800 esmenes.

El TTIP es pot aturar amb mobilització ciutadana com van aturar l'ACTA (privatizar en empreses les dades ciutadanes).

20 mobilitzacions a Espanya, una a Barcelona 17h.

Potser parla una 7 minuts sobre el TTIP.

Li pregunten durant 4 minuts sobre sobre Pablo Iglesias+Rei+Juego de Tronos i sobre el Barça "perquè n'és soci".

Lògicament Gonzalo Bernardos, que va d'economista trampós massa cops per encabir-s'hi en l'estructura típica de la dreta econòmica que orbita al voltant del PSC (PSC-PSOE), dons diu allò que s'ha de dir, que s'explica a tooooootes les classes inicials d'Economia: que el lliure comerç és fantàstic. Resulta que sempre s'obliden que és positiu per a certes empreses i sectors:.

Dit clarament: el país o empresa que posa a la venda pomes o minerals, malament.
Els que exporten productes manufacturats de més tecnologia, que han estat dissenyant, gairebé sense excepció, originalment en entorns proteccionistes. Anglaterra protegia la seva indústria tèxtil a base de bombardejar amb la seva flota, la més gran del planeta al segle XIX, altres països com els de Sudamèrica.

Els Estats Units d'Amèrica donaven cops d'estat contra els altres països per tal d'impedir el desenvolupament industrial i obtenir l'accés a les matèries primeres (coure de Xile, 1973).

Als anys 80 ja han aconseguit que el Deute Extern de molts països fos tan gran que, mitjantçant assessors formalmente conòmics del FMI o del Banc Mundial, dinamitessin els seus sistemes de protecció pública de les classes desfavorides. Lliure comerç. Privatizació, tancament o venda a empreses estadounidenques i també algunes d'espanyoles, de grans sectors. Dolarització de l'economia que vol dir: paga'm en dolar, oh, sí però és car d'aconseguir-los, i amb el meu sou en moneda del país no puc comprar gaires coses, així que la inflació s'amaga sota una capa de pobresa creixent i extrema que arriba a classes mitjanes (que no són els obrers assalariats, per molt que el llenguatge trampós ens ho vulgui fer creure). Les importacions cada cop són més cares perquè els productes d'exportació en forma de matèries primeres, amb el temps permeten comprar menys productes manufacturats: cada cop calen més pomes per comprar una televisió.

Resultat final: crisi del corrallito d'Argentna 2001.

Els lectors de superherois Marvel ho recordaran bé perquè Comics Forum posava el preu per a Argentina a finals del 90. De cop i volta, va deixar de fer-ho: les condicions economiques d'Argentina... com la de tants altres països que van ser obligats a un lliurecanvi que era la panacea i, amb el qual, segons els llibres d'Introducció a l'Economia, segons el professor d'Economia Gonzalo Bernardos i algun dia diré els dels profes que vam tenir o patir, les poblacions van patir gana, inflació amagada però real, atur, pobresa creixen, i desigualtats per arribar al corralito, és a dir, a que els teus diners no es poden treure del banc. Sense subsidi d'atur, sense sanitat pública, sense educació pública, i sense possibilitats de negoci, perquè el Capitalisme no duu a ser empresari. Per ser empresari calen diners, no idees. Ajuts públics, com li va a passar a les empreses que rodegen la NASA o l'Exercit USA o les gran empreses de Korea del Sud o de Japó o de Xina o de Franá. Diners, no idees. I, a ser possible, amics a l'Ajuntament o, pujantpujant, a la Generalitat o al ministeri.

Cosa que recorda força, i no per casualitat, al camí que va des dels Criteris de Maastricht fins a la punxada de la bombolla immobiliària de 2008. El que va de Pedro Solbes al seu deixeble Rodrigo Rato (1992-2003)i de Rato a Solbes (2003-2010).

El lliurecanvi no duu prosperitat per si mateix.

I, a més, el TTIP NO és lliure canvi: és negoci per a les grans empreses ja establertes.És submissió dels treballadors. És manca de democràcia. És un cop contra la civilització.


Mentra le ultradreta ianqui es va inventar el xoc de civilitzacions furgaven en la foscor en la seva lluita contra la civilització.




Stan Lee en el Saló del Comic... de 1998

Data Estel·lar NoAlTTIP Dissabte 20150418

Si los anuncios de las revistas Bruguera nos gustan bastante, los de Comics Forum suelen tener un toque especial. Bastantes de ellos se han podido seguir en el necesario blog de ADLO.

¿Qué pensaste cuando leíste que, POR FIN, Stan Lee venía a España? Pues que "NUNCA HA HABIDO UN SALÓN COMO ÉSTE".

 Contraportada de Peter Parker: Spider-Man, 7 "Flashback". Comics Forum. Fecha: IV/1998.
El dibujo

El dibujo pega con el del contenido: Stan Lee suele presentar y despedir las historietas de este excepcional número. Excepcional por que son historietas numeradas "menos 1", así que anteriores al primer número. Ah, la interesante Recta de los Números \scriptstyle \mathbb{R}eales. También es excepcional en contraste positivo con respecto a la mala calidad y lío y falta de continuidad y coherencia que hay en el resto de Spiderman de esta etapa post-BenReilly y post-Clon.

Recta Numérica \scriptstyle \mathbb{R}

Sin embargo, el dibujo procede de otro lado: de la última viñeta de la última página del también excepcional Generación-X. 13Forum (225 pesetas) correspondiente al Generación-X, volumen 1 nº17USA., dibujado por Chris Bachalo y con tinta de Mark Buckingham.. Ya, que no te lo crees:


Planeta-DeAgostini trajo a Stan Lee a Barcelona para el Saló del Comic de mayo de 1998.

Celebrabanlos 15 Años Forum... "¡¡irrepetible!!" Pienso lo mismo: el impacto y el estilo de los tebeos de Comics Forum no ha sido superado ni alcanzado. En la sucesora, Panini, eliminaron los correos con los lectores y, de hecho, la comunicación real con el lector. Si no paseas por sus webs, no te enteras de sus proyectos, aunque sospecho que ni ellos lo hacen hasta que desde Milano les dicen: ahora esto. Y eso pese a mantener un equipo que era casi el mismo... es fácil, si subcontratas a los trabajadores.

El caso de ECC se combina con el de los continuos cambios y reinicios de DC Comics. El que entre en el espacio del Saló del Comic 2015 de ECC y no haya estado muy pendiente... ¿qué comprará? Ya te lo digo yo: nada. Porque no hay manera de saber de dónde viene y a dónde va cada tomo, si son unitarios, si son actuales o si se enmarcan en alguna saga, y cómo se podrá seguir. De nuevo, a menos que uno siga y persiga la información vía Internet.

Ciertamente, había más comunicación con los lectores y compradores en Comics Forum en 1998, cuando apenas unos pocos tenían Internet y algún lector comenzaba a enviar algún mensaje de correo electrónico (¿de verdad crees que "imeil" es más fácil de decir, o "emilio", que también lo escuché alguna vez?) y la mayoría eran cartas.

De hecho, para tantas empresas, Internet fue la oportunidad, no de acercarse a los consumidores sino de suplantarlos y de enviarles sus catálogos sin tomar en consideración sus necesidades. Ya sé que esto es heterodoxo (usease, que no lo dice nadie) pero ¿cuántas veces y cuántos correos y cuántos temas no se abren en redes sociales internáuticas que parece que preguntan, que piden opinión y que son sólo lo que llaman marketing de guerrilla, e-marketing, community management,  comunicación empresarial, publicidad encubierta o irles abriendo boca a los consumidores para que deseen aquello que les van a ofrecer? Las opiniones o valoraciones o intereses o propuestas de abajo, de fuera, de los consumidores, usuarios o lectores son desechadas de forma habitual.

¿Recordáis "el bot de Planeta"? ¿O las réplicas de los foros de Norma? Recuerdo que la gente se quejaba ¡cuando eran activas las listas de correo! Creo que aquellas "no-respuestas" o respuestas automatizadas por programas que eran como respuestas de un robot ante preguntas molestas o que no entraban en el plan editorial para nunca se han convertido en tramas más complejas. Es algo que lo podemos (ayayay que ha dicho "podemos") ejemplificar en los comics pero que no exclusivo ni está originado en ese sector ni en el editorial y del libro en general sino en todos los sectores.

También había manipulación en las respuestas de los correeros o de los editores de las revistas, que primero fomentaban que se hablara de un tema y luego recibián "montones de" cartas pidiendo la publicación de aquello que habían fomentado. Pero también tenían más en consideración (¿o es una sensación?) la publicación de críticas o sugerencias que iban por otro lado, como cada vez que los lectores pedían Rom (¿o eran Los Micronautas?) pero se les respondía algo que, pasados los años, aún es más raro de entender: que era imposible porque los derechos eran de Marvel y de una empresa de juguetes... Vamos, y en Planeta no había nadie que considerara en firme pagar a ambas empresas, en lo que, visto hoy en diá, era un negocio claro, porque sí que se leen "montones de cartas" sobre esa solicitud nunca llevada a cabo. 

 Creo que ese anuncio de 1998 refleja un óptimo a partir del cual, si sabes Matemáticas avanzadillas, podrías hacer la primera y la segunda derivada y notarías como la cosa o se estabiliza o acabará inclinándose hacia abajo. Intentaban recuperar el kiosko, pero ese canal de venta fue desapareciendo a la vez que se hacía hostil. Intentaron comunicarse con los lectores (Cartas al Editor Alejandro Martínez Viturtia) pero los caminos iban por Internet y se acabarían separando, más cuando todo pasase a la gran empresa multinacional que incluso imprimiría en Italia, si fuera posible. Intentaron publicarlo todo, con cierta lógica, en orden cronológico o vinculado temáticamente (tebeo nuevo de tal personaje, tebeo viejo del mismo o de su serie original). Y se intentaron acercar al pública de la manera más lógica: hacen tebeos, y publican Marvel, así que había que traer al demiurgo Stan Lee. Y nadie más que Comics Forum lo ha hecho. 

Si nos vamos s Ediciones B-Grupo Zeta: es que han evitado traer ni a sus propios dibujantes cuando estaban vivos.

20150416

Saló del Comic 2015: Una i Vint-i-dos

Data Estel·lar soulegió o cent-mil Dijous 20150416


23 conferenciants.

1 dona.

22 homes.

Sabem que el món de la historieta és força mascul·lí, força homosexual, en tant molt són del mateix sexe. 

Ara, no tant, eh?

Si ens posem a mirar currículums, la majoria són gent de ciències, enginyers, etc, vinculat amb el tema de ficar tecnologia per donar llustre als comics. A mi, tota la tecnologia que faci servir coltan, és a dir, mort i desesperació, no em sembla cap gran avenç. Així que cal preguntar-se per què promocionar-la quan el normal és que calgui un capital gran per desenvolupar el que sigui, de tal manera que només grans empreses transnacionals ben assentades poden fer alguna cosa. Qui em deia feia anys que els enginyers de la seva empresa, aquella persona n'era una, es dedicaven a rebre faxos d'Alemanya amb els plànols?

Compte: les xerrades sobre ciència i comic les presenta Jordi Ojeda, així que és com una nova versió d'una cosa que ja va passar fa molts anys. "Comic i Ciència" no sé si va ser al CCCB o algun lloc així.

Ojeda és un showman. Val la pena assistir-hi: preguntes, interpel·lacions, dades addicionals i algun acudit. 

Molt bé: les carreres de ciències sempre han tingut més presència femenina però ni així. 

No cal ser feminista. És que ¿ningú més troba exagerada la proporció 1 a 22?

I a més: no és una conferenciant més, sinó que és Tania Sánchez, que ve en pla Belén Esteban, per mèrits massmediàtics platocràtics: perquè és tertul·liana, perquè ha tingut un embolic polític (de ser candidata d'IU Madrid a sortir-se de la coalició)... i perquè ¡sí, no em mireu així! perquè forma part del culebrot Yo El Coletas  (personatge secundari, xicota o ex-xicota de Pablo Iglesias, la figura política en ascens per mèrits mediàtics): és a dir, una dona que no ve per ella sinó com a substitut d'ell: no cal ser feminista per adonar-se que la flaire no és bona per a la igualtat de gèneres. "A veure si vingués també el Coletas" es deuen dir a Ficomic.

 Si el llibre que ve a presentar no anés signat per ell, suposo que no trobaríem la presentació, trist però és així, al Saló del Comic sinó en algun centre cívic amb quatre coneguts, com a molt. Telecràcia, Giovanni Sartori, etc.. Autors mediàtics del dia del llibre de Sant Jordi als autors mediàtics al Saló del Comic, com aquell any que va venir el llavors ministre Juan Fernando López Aguilar per parlar del Capitán Trueno (s'hi assemblava de cara)... i que ara també ha estat d'actualitat per estar encausat per la seva pròpia llei de violència.

Molt bé: aquest personatges atreuran més l'interès de les teles i de les notícies de frases de 20 segons de la ràdio, però igual també estaria bé dur autores d'historietes, que, no sé, que dic jo...

Vindrà a presentar el llibre sobre anàlisi de Joc de Trons. És interessant com el frikisme, en esdevenir negoci en fer-se de masses, ha caigut del tot en mans de les diferents castes burgeses, gafapastes i hipsters.

Ara suposo que enteneu una mica més el plurisignificat del regal d'una capsa de Jocs de Trons que va fer l'eurodiputat de Podem al cap de l'Estat del regne d'Espanya i, per tant, Rei d'Espanya, Felip VI de Borbó i Grècia. Li deia que pot venir l'hivern dels canvis, que hi ha interès d'anàlisi politològica en aquella narració transmèdia ("para que pueda entender la crisis de España")i... a més estava fent propaganda poc subliminal del assaig que la seva amiga presentarà al Saló del Comic la mateixa setmana.

Amb foto de Elmulticine ¿?




Suposo que et paguen per fer aquesta propaganda.

I aquells temps que Hugo Chávez regalava Las Venas Abiertas de América Latina, el gran llibre d'Eduardo Galeano.

Si ens anem a les Sales d'Actes:

Sala d'Actes 1

Mireu on hi haurà dones:

16.00 - 17.00: Taula rodona Les autores clàssiques del còmic femení. Ponents: Carme Barbará, Josune Muñoz i Marika Vila. Modera: Antoni Guiral.
17.00 - 18.00: Trobada de Bryan Talbot i Mary Talbot amb els seus lectors. Presenta: Natalia Mosquera. 

Compte:  van dones a una xerrada sobre autores femenines: AUTORA, no autor



Sala d'Actes 2: tret de les Jornades Pedagògiques (accés restringit a membres del Departament d'Ensenyament) o a una d'Star Trek, presència gairebé nul·la.




20150414

Mejor tebeo infantil 2015: El Impostor

Data Estel·lar decampionat Dimarts 20150414

El equipo de la Maginoteca es tan amplio que no es raro que se repita año tras año la cifra de cien mil asistentes al Saló del Comic de Barcelona. Entre sus misiones, la de localizar tebeos "para todos los públicos" o, peor, "apto para un lector infantil", algo que siempre ha repugnado (desde 1988, cuando menos) al Saló del Comic. 

¿Cuál ha sido el mejor tebeo infantil publicado por un autor español en España durante el 2014-2015? 
¿Cuáles han sido sus cifras de venta?

La respuesta tramposa es mencionar alguna de las historietas de Mortadelo y Filemón de los últimos quince años, que no son para niños, aunque las lea quien sea.

Ha habido meritorios intentos.

Ante mí tengo Los hijos de Aramar, por la dibujanta Sonia Moruno yi el guionista Jos, de Ediciones Babylon, esa editorial de temática, como mínimo, adulta por lo general. Recuerdo haber sido bien atentido en una ocasión en la que llevaba pulserita todopoderosa también llamada acreditación y de una manera más indolente pero aceptable en una posterior ocasión. 

Es una historia de niños-bichos en un entorno mágico. ¿Problema? La maldita manía de querer convertir en "gente de hoy" a todos los personajes, como si ponerles sayas de otros tiempos fuera a expulsar unos lectores que, ojo, ni siquiera es seguro que alguna vez se tengan. Otro problema: pandilla de niños listos con una especie de ruido de fondo de cosa ochentera de las que ya no nos debían haber gustado entonces.
Los personajes ponen ojos de personajes de Disney-Pixar o de aquellos que hacían películas de perros. 
 Virtudes: fomento del compañerismo entre los niños. Es de aventuras. Por fin hay algo así.

Más: ¡es en bellos colores!


Problema grave: lo más seguro es que no haya más historias. Únicamente aparece la mencionada más arriba en el catálogo de la editorial.

Otra historia nueva cuyos componentes aseguraban que irían sacando más y más en diferentes salones y ferias por todo el territorio, cosa que no sé si creerme es: Aarthalans Adventures 1, La primera misión, del cual ya hablamos en el 2014, que no os enteráis. Publica No Lands Comics. Lo hace un montón de gente, entre ellos el guionista Nax, la dibujanta Olaya Valle, el colorista Marcel Pérez Massegu o el dialoguista Ark. Los recordamos algo sosos en su  stand del Salón del Manga (venga, nenes, que os interesa a vosotros lo de vender) pero firmaron un dibujo dedicado. 

Es otro mundo de fantasía pero, otra vez, con esos límites, de "cuidadito que no todo es válido": perros que hablan cuando están solos. De nuevo, una idea setentera y ochentera. Que los humanos y los perros no se entienden ni hablan,. A mí la fantasía con limitación de velocidad me repele. Eso sí: se trata de un universo geográfico con distintas series para diferentes edades, lo que está bien. Eso sí: yo intuyo, una vez leídos varios, que la parte infantll de la que hablamos es la menos interesante para la editorial, a cuyos mandamases les tira más la sangre y la crueldad (ver el número cero. Ya veremos.

El tebeo infantil no interesa a los editores ni a demasiados críticos. Consignas muy repetidas han sido las de "los tebeos no sólo para críos" que pasó a convertirse en "los comics no son para críos", y aquí el palabro "críos" ya nos da "tiricia". en sí mismo.

El mejor tebeo infantil que uno ha leído este 2014-2015 es Las Aventuras de Quicky: El impostor. Publica Nestlé España, ha sido publicado dando de regalo dos bolsas de polvo de chocolate para la leche Nesquik, metido en un estuche amarillo de cartón. Su autor es Ramon Maria Casanyes o Ramón María Casañas, según los títulos de créditos: autor completo. 

La Maginoteca se pone la medalla de haber sido los primeros en hablar sobre Casanyes ya en 2006, en los inicios del blog.

Virtudes: buen dibujo, detallado, con sólidos personajes, los niños que salen no molestan aunque la presentación de los personajes tire para atrás al ver a tantos niñoslistossietesecretoshollister. 

Un grandísimo uso del color de M,.Aranda, y creo que es de los primeros momentos que se usó un coloreado por ordenador, ¿Es posible?

Momentos cómicos.

Aunque Casanyes diga que no se basó en el personaje que dibujó acreditado a veces como guionista, el malo es un transformista como Mortadelo. Réplica sarcástica: "Sí, y Quicky llevas las orejas como los dos pelos de Filemón"... hombreeeee, ahora hablamos el mismo idioma.

Monumental documentación gráfica, no en balde Casanyes hizo montones de fotos de París, porque disponía de buen presupuesto para la historieta. 

Problema: formato pequeño que a veces dificulta fijarse en el dibujo.

El otro problema: es una segunda edición. La primera fue en 1996

¿De qué nos suena esa fecha? De que por ahí estuvieron  los estertores de las revistas de Ediciones B, que casi ya no se podían considerar dirigidas al público infantil.

Es curioso: desde que Editorial Bruguera desapareció, todas y cada una las editoriales han abominado de la búsqueda del público infantil salvo por la infantilización de personajes como los superhéroes, de los que se hacen versiones más sangrientas y más "tinytoon".

En la base del abandono hubo dos elementos: 

1.-Miseria: las editoriales no querían pagar a autores españoles. Prefirieron importar.Lógicamente se cercena la producción española.

2.-Superioridad intelectual: yo, el intelectual, hago lo que me place y dibujar para niños no me interesa. Tengo miras más altas: dibujar al Castigador o KissComics o cosa que yo digo que están muy bien pero nadie me entiende.

No voy a salvar a Cavall Fort: es una publicación que basa su fortuna en estar incrustada en el nacionalismo catalán. Las subvenciones la salvan. El comic es un "a més a més" y no han querido que fuera lo principal. Lo que han conseguido es poner pocas historietas y eliminar, por jubilación o límite de la esperanza de vida, los textos prolijos de autores de cuentos y novelas infantiles-juveniles. Entraron en una etapa típica de cuatro textos con cuatro dibujos. Suerte de las contraportadas: a alguien le debieron exigir a Viladoms que dibujara exactamente y sin ninguna genialidad, como Peyo y con paisajes a lo sumo como en el pueblo de Champignac-en-Cambreusse: En Pesquis y Baliga. La niña es conveniente oscura no-marroquí. Historietas de una página cómicas pero bienitencionadas. ¿Cómo decía la censura franquista sobre Zipi y Zape? Los niños no pueden ser ni malos ni tontos de puro buenos ni muy movidos ni parados... y encima aquí hay una niña. Ya sabéis lo que dicen en Pafman (autor: Cera) sobre una normativa que impide que los personajes femeninos salgan malparados enl as historietas cómicas

Gracias, Casanyes (enlace a sus memorias, pincha, ya tío)  y gracias, Nesquik, por ofrecernos en el 2012, la segunda edición (primera: 1994) de El Misterio de las Ortigas y en 2015, El impostor

Es triste que tengamos que tirar de productos de desayuno y no de editoriales: ni Nesquik ni Cavall Fort estarán en el Saló del Comic. A la segunda empresa sabemos que no le interesa: fueron a regañadientes cuando les hicieron el homenaje del 50º Aniversario. La primera, ¿quién sabe? Igual aún nos podría deparar alguna sorpresa. Al menos, para el 2015, anuncian que Quim Bou, autor de Ornis en Cavall Fort, irá a una exposición colectiva y además firmará. A ver si publican el primero de Orn (no de Ornis) en catalán de una vez. Y traen el de Història de les Balears: Cultura dels talaiots. A un nivel muy básico, en Baleares han entendido lo que voy a decir a continuación.


Es curioso que tantas editoriales hayan decidido pasar del tema de llevar el negocio a los niños. ¿Que ellos no compran tebeos? Ya: ¿y los docentes, maestr@s, profesor@s? Escuelas, institutos, esplais, bibliotecas infantiles-juveniles... un gran sector. Recuerdo haberlo comentado en formato *.voz en las pocas ocasiones que he hablado con algún profesional, incluido algún editor, y notar que no les llamaba la atención. ¿De verdad el negocio editorial está en publicar y vender tebeos o libros?