Data Estel·lar xistttt Divendres 20150320
El Departament d'Ensenyament, programa Impuls a la Lectura, cada cop convoca més iniciatives docents que vinculen el comic amb l'aprenentatge dins del marc del Saló del Comic.
Data: Dijous 20150416
Hora: 17h-20h.
És una activitat per a docents, és a dir, en principi no oberta a tothom. Ara bé, qui sap a qui coneixes.
Algun cop m'havien dit que hi havia un mestre de ¿León? Em va fer gràcia perquè sóc conscient que els mestres que hi van són de centres educatius públics catalans. Alhora, indica, la necessitat de fer aquest tipus d'activitat, en tant que hi ha públic disposat a venir des de fora. També sé que una vegada hi va anar una representació canària amb unes interessants activitats i l'experiència de coordinar-se entre diferents illes, pagant-se els viatges en ferry de la seva butxaca (així de ve funciona també l'educació canària).
Hi ha un parell de visites guiades per a professorat de Primària i per a Secundària (separats però iguals), apart de les ponències (gent que xerra, sense preguntes, que en llocs tipus Saló del Comic això no agrada i sempre es diu que "no hi ha temps" o pitjor: hi ha traductors de viva veu).
Sobre les visites: si no teniu ni idea i voleu entrar gratis, correcte, però no solen aportar cap informació que us permeti guiar-vos de cara a dur ni alumnes ni altres professors. Tampoc no hi ha micròfons, així que no sentireu el que digui l'encarregat de Ficomic de la visita guiada.
Sovint he sabut (no "he cregut") que jo o algun altre pel seu compte us podria fer una visita a mida dels vostres interessos, també educatius: què hi ha a les exposicions que pugui interessat a nivell educatiu (que n'hi ha que només són publicitàries) i per edats quins còmics tal o per temàtiques i no aturar-se només en quatre novetats gafapastes. És clar, llavors caldria que cadascú es pagués l'entrada.
La sensació vaga és que no hi ha un interès per mostrar perquè "tothom ja sabem de què va", i uns quants dels assistents potser ho saben però altres docents no en tenen ni idea.
Si teniu l'oportunitat i la curiositat, pegueu l'orella o afegiu-vos a algun grupet i ho notareu.
En resum, la visita guiada té molt camí per millorar, sense embuts.
En canvi, les xerrades solen ser, segons les nostres dades, força estimulant, SEMPRE QUE FICOMIC I FIRA DE BARCELONA TINGUI A BÉ DE FER LES XERRADES EN UN LLOC AÏLLAT ON ES PUGUI SENTIR TOT BÉ, VEURE-HO BÉ, I QUE NO MOLESTI EL SOROLL AMBIENT DE LA RESTA DEL SALÓ. Aquesta petició la fem estesa a totes les activitats de xerrameca, tipus meses rodones, conferències, presentacions, etc.
Per cert, jo aniria més enllà i obriria la mà a noves activitats: una mena de cessió temporal d'algun espai per fer alguna activitat no establerta formalment a l'agenda. Algun grup de gent, de fans, de fanziners, d'algú que vulgui presentar, en cas d'haver espais lliures, podrien tenir accés durant un temps establert, posem 90 minuts, a una activitat súbita, no planificada. Tenint en compte que sovint hi ha estones buides a les sales i que solen anar-hi poques persones, no caldria gairebé preparació. Exemple: un duu un portàtil amb la informació i el connecta al projector.
Hui, sí, ja em conec mitja resposta: "la dificultat d'organització". Jo us plantejo suggeriments per obri a nous formats un Saló del Comic.
Com que val la pena conèixer-lo, malgrat hom no pugui assistir, inserim el programa de la jornada:
16:45h. Acreditació i signatura
17:00h. Conferència
L’art del còmic. Per què treballar el còmic a l’aula?, a càrrec d’Antonio Altarriba, Premi Nacional del Còmic per L'art de volar i catedràtic de literatura francesa de la Universitat del País Basc, ens apropa als recursos narratius del còmic i ens dóna les claus de per què treballar el còmic a l'aula i com fer-ho. Guia didàctica El Arte de Volar.
18:15h. Experiències a l’aula
18:15h. Vinyetes a l’aula, a càrrec de Manuel Piñeiro, mestre de l’Escola Els Secallets
de Coma-ruga [Samarruga de la Punta, per als lectors de Mortadel·lo i Filemó]. Es presentaran les activitats del taller de l’àrea de visual i plàstica dedicatal novè art “Unders[a]tanding Comics. How to create a còmic strip”. Aquesta activitat es fa a 5è de primària durant tot el curs i es fa bàsicament en llengua anglesa, tot i que també inclou activitats en català i castellà.Manuel Piñeiro manté el blog educatiu secaheroes sobre activitats en anglès, teatre, i sobre comic també.
18:40h. Homenatgem el Tintín, a càrrec de Magda Salvadó, Nil Saldanya i Foix Ortiz, mestres de l’Escola Mas i Perera de Vilafranca del Penedès. El Tintín, amb el seu poder de convocatòria, va convidar el 15 de novembre del 2014 tots els seus amics de l’escola, les seves famílies i els mestres en una matinal literària. Algunes activitats que es van fer van ser: busquem el tintinòleg de l’escola, fem el coet d’en Tintín, busquem els amics d’en Tintín, creació d’un còmic, racó de llibres del Tintín...
19:05h. Maletes de còmic, a càrrec de Gemma Fontova, Ana Isabel Garrido i Carles Casas de l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà de Llobregat. Es va organitzar una gran exposició de còmics a la biblioteca del centre que va servir de base per a l’elaboració d’un treball de síntesi a segon d’ESO, en què l’objectiu final va ser l’elaboració d’un còmic col·laboratiu, i també per a una activitat de l’assignatura “Economia i organització d’empresa” de primer de batxillerat. Aquesta activitat es va fer en coordinació amb el CRP Baix Llobregat 5, en el marc d’actuacions de foment de la
lectura centrades en el còmic.
19:30h. Endinsa’t en el món del còmic! Dani Zarzuelo, dibuixant de còmic, i ÀlexCosials, coordinador del programa LECXIT, de la Fundació Bofill (coordinador de projectes de la Fundació Jaume Bofill), que té per objectiumillorar la competència lectora amb activitats en horari extraescolar. Presentació d’un taller on infants de 9 a 12 anys descobreixen i aprenen els secrets amagats que hi ha
darrere de la creació d’un còmic i on poden ser els creadors de la seva pròpia història. [el marketing de les paraules per dir "dibuixar un comic de tema lliure"]
Proposta d’activitat grupal emmarcada en el programa LECXIT (Lectura per a l’èxit educatiu), a càrrec d’Àlex CosialsUna pregunta d'impossible resposta raonable: com es treballa al Patronat Català Pro-Europa (una institució de CiU, de Carles Gasòliba, que van integrat a la Generalitat de Catalunya).En Dani Zarzuelo va ser convidat a les II Jornadas de Comic de Barbastro 2014, a les quals algú recordarà que es va homenatjar Tran, el de Plurilópez/Constancio Plurilópez Vecino del Quinto, el arquitecto y diseñador de espacios Tete Gutapercha y Purita, Agencia Matrimonial, anys 70-80 Bruguera. Són les jornades organitzades per Juanfer Briones, el d'aquell comic sobre els templers: El Último Templario, basata en una novel·la, que van trobar una tarda en un Saló del Comic. Esperem la segona part. En teoria ha tret Templario. El Renegado II... ¿Hi ha un Renegado I?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada