20150312

¿També des de la cúpules?

Data Estel·lar parapol Dijous 20150312

Joan Botella, doctor en Ciència Política: els aspirants, com els establerts durant la Transició, són partits muntats des de les cúpules. Tant se val que es diguin Colau o Iglesias.

Durant  la Transició, els partits polítics van tenir problemes per disposar de 90000 candidats per a cada lloc a se escollit. Amb la por que entrés qui no interessava, un cenacle a la cúpula de cada partit decidia qui era i qui no era candidat. Desconeguts, no. Millor, coneguts. Millor familiars. Millor amics. Això es perpetua. Els electors no poden canviar ni un mot de la llista electoral configurada des d'uns partits que són de notables (els notables que decideixen i s'imposen als quadres i les masses), i això ja és elaboració maginotècnica i no botellística.


Amb el temps, qui entra a un partit no ho fa per cap ideologia o afinitat sinó pel repartiment de llocs de feina ben pagats. Per això, tots els partits estan tenint tants problemes a les candidatures de Madrid, el lloc on més hi ha a repartir.

I sempre hi ha la possibilitat de desplaçar algú "de Girona" per a Girona per un cuner (de cuna, imposat per la cúpula del partit per ser el cap de llista i que després obtingui un seient de diputat i potser un ministeri o conselleria). Exemple: Rubalcaba:

 Ara li falta per Ceuta o Melilla, Las Palmas i haurà recorregut Espanya de Nord a Sud sense anar-hi. Si reconquisten Sidi-Ifni i Guinea Ecuatorial, encara podria ser diputat més al Sud. Si es recuperés Flandes encara podría ser diputat més al Nord. Ridícul. Simplement: un cap de llista perquè fos ministrable i que el partit en aquella província no molestés.

Certament, hi ha un cert messianisme mediàtic. Podem es declara plantejat i debatut i decidit de forma horitzontal però contínuament surten informacions del control exercit per la facció de Pablo Iglesias, amb els seus recolzaments.

Ada Colau pot ser la cara visible de la PAH o de Guanyem. Evidentment, s'ha mogut molt. Ha tingut de cara els mitjans de comunicació que l'han fet coneguda.

Dimecres nit: m'assabento que hi ha hagut una mena de xerrades opaques, en tant que m'estic passant bones estones buscant per internet i atent als mitjans i no les coneixia: un debat un o dos o tres anys tard sobre federalisme i aquestes coses entre Iceta (PSC o com es diguin)) i Rivera (Ciutadans o com es diguin) i un altre mig de presentació d'un llibre sobre Colau (Guanyem o com es diguin), Iglesias (Podemos o com es diguin) i Fernández (CUP o com es diguin).

Aquesta opacitat amb calendaris per internet que solen anunciar allò ja passat em fa sospitar sobre un interès en semblar ser participatius però evitar que hi participi algú de fora.

A la inversa: ¿on són en xerrades sobre regeneració democràtica com a la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell?

Com em van dir després: aquí cadascú va amb els seus i no a veure els altres. Correcte: sospita confirmada un altre cop.

Així doncs, un bon moment per fer aquestes preguntes sobre elits polítiques, participació de base, horitzontalitat o verticalitat en la presa de decisions i programes, sobre si els canvis es vol que siguien real, sobre si realment hi ha tanta gent disposada a canvis i sobre si tenen idees de veritat. Per exemple: teulades solars, xarxa de trens per tot arreu, salari mínim de veritat, llocs de treballs i sous dignes de tal nom, ajudes socials, i com es pensen defensar de les ofensives de la ultradreta i dreta dura mediàtica (que és tota).

L'ACCIEP i el COLPIS, de tot això,en farà bat de tot això: Debat: Noves formacions, nous lideratges. Noves formes de fer política?

Data: dimarts 20150317
Hora: 19h a 20h45'. Ja saben vostès que els conserges manen sortir cap a les 20h25', així que...
Lloc: Aula Magna de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona Gestió Acadèmica de la Universitat de Barcelona 
Adreça: Avinguda Diagonal, 684, Barcelona.
 
 https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://www.acciep.cat/wp-content/uploads/2015/03/Acte_17_Mar%C3%A7_Target%C3%B32.pdf
 
Atents: Podem, C's, Procés Constituent,  CUP.

Malauradament serà més un debat electoral municipal de Barcelona per part dels alternatius als establers que una explicació real sobre el que fan però pot ser força interessant.