20150206

Biblioteques: enquesta sobre clubs de lectura

Data Estel·lar recercadora Divendres 20150206

Novembre de 2014.

A La Maginoteca, pensant en el servei públic i en farcir el blog, se'ns acut donar notícia de les activitats vinculades a la historieta que es facin a les biblioteques.

Fora del préstec de llibres, l'activitat per a grups que una biblioteca sol fer és l'anomenat "club de lectura" o les "tertúlies literàries".

Primer incís: ja comencem. Tertúl·lià va ser el perillós jurista cristià romà. Però es "tertulià", amb ele (l) simple i no el·la geminada (l·l). Quines coses!... amb les quals no estic gens d'acord, per variar.

Encara que hom no ho expressi formalment, hi ha una hipòtesi: "gairebé enlloc hi haurà activitats".

Tampoc no teníem gaire confiança en que hi hagués resposta, tot i que es tracta de biblioteques públiques, és a dir, pagades per tots els contribuents. I que cal que facin rendició de comptes, és a dir, que expliquin què fan. Això se'ns sol passar per alt. No és una botiga qualsevol. No és només un lloc cultural, malgrat que en conec una que hi dedicava com un metre d'ample per 2 d'alçada a llibres de tarot, i no exagero. És que, a més, és un ens públic, de pressupost públic, d'accés públic, no un xiringuito privat. ATENCIÓ a les biblioteques que no han contestat (dos terços).

 Tothom trobarà a faltar biblioteques.

No descartem iniciar una nova ronda a altres biblioteques, tot i que dubto molt que hi hagi variacions significatives.

La idea inicial era no preguntar a biblioteques de la ciutat de Barcelona. Sabem que allà n'hi ha, com a mínim una, que té un fons específic d'historietes. Així mateix, descartem la resta del Barcelonès. En concret, sabem que la Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat té el més gran fons bibliogràfic i una llarga tradició en butlletins sobre historieta.

El que havia de ser una consulta a molts llocs per proveir d'informació sobre la historieta des d'aquest blog es va acabar convertint en una enquesta sobre la relació entre les biblioteques, els comics i els grups de lectors.

L'univers de l'enquesta són totes les biblioteques de la Diputació de Barcelona. La mostra és una porció d'aquest univers: per tant, unes quantes d'aquestes: 35.
A més, n'afegim la de Tarragona. , així que la mostra final té 36 biblioteques.

Ens anem a la segona Corona Metropolitana. Als dos vallesos, sobretot. Intentem fer una mostra de localitats que no fossin grans, per això descartem Granollers. Ara bé, al final, es va optar per insertar Terrassa i Sabadell, que només serveixen per corroborar la informació inicial: només el Vapor Badia de Sabadell te un club de lectura. Per cert, que és impossible contactar-hi.

Teníem informació sobre un Club de Comics a la Biblioteca Pública de Tarragona (l'única de les consultades que no pertany a la Diputació de Barcelona; la seva web és de la Generalitat de Catalunya). Resulta que, per manca d'assistents, es deixa de fer. Una hipotesi més, no demostrable: la reducció de pressupostos ha afectat a aquest club de lectura.

Al final, la veritat és que vam rebre més respostes de les esperades. Encara que són un 38%, menys de la meitat, cal tenir en compte que algunes biblioteques feien una resposta col·lectiva per a les de la seva localitat.

En força casos, les respostes han estat molt completes, molt AMABLES. Inclús en algun cas han anat més enllà de la pregunta inicial.

Em veig obligat a destacar la resposta del Joan Garrigó, de la Biblioteca El Castell de Vacarisses:

si està interessat en la novel·la gràfica i el còmic, recentment hem posat al dia la secció en funció del seu àmbit geogràfic:

-          Còmic espanyol i sud americà
-          Còmic nord americà i anglès
-          Còmic francès i belga
-          Còmic europeu
-          Còmic japonès i d’orient mitjà

Crec que, a més, és una resposta polèmica. A mi m'encanta: l'ordenació dels tebeos pot ser un bonic maldecap. La mateixa signatura sol ser inútil per localitzar un còmic.

L'ordenació geogràfica sospito que no és canònica però és molt atractiva i útil. De totes maneres, tothom a les editorials i llibreries separa els mangues de laresta. Encara recordo una frase de l'època Línea Laberinto de Comics Forum com a broma entre els afortunats redactors: "el que vale, vale, y el que no, al europeo". És a dir, uns afortunats anaven a comentar o editar tebeos de Marvel, de més impacte econòmic i, per tant, més possible continuítat laboral perquè el públic els comprava més; l'europeu podia ser més ben valorat però li calia fer-se un lloc. Per tant, la separació no era entre comic de detectius o d'humor, de camp o de ciutat, d'estil realista o caricaturesc, escapista o realista...

Doncs aquesta resposta que us he senyalat, no és l'única que anava una micona més enllà d'alllò qüestionat

Ah, la qüestió! La pregunta. Sí. El que té fer les coses sobre la marxa: que canviàvem la pregunta però la música era la mateixa:

a) Estic fent un recull d'activitats que les biblioteques fan al voltant del comic (manga, novel·la gràfica, historieta, tebeos.. com el vulguin anomenar).
b) ... si teniu algun club de lectura o similar sobre còmic, manga i/o novel·la gràfica, o activitats relacionades encara que siguen en un altre format.
c) teniu algun club de lectura de comics o novel·la gràfica.
Fem èmfasi en el paraulot "novel·la gràfica" perquè, siguem seriosos, és el que ha entrat amb força a les biblioteques, perquè sembla més presentable, més com un llibre, ha rebut millor crítiques, és més gafapasta. Em temo, però, que no ha aconseguit el tebeo cultureta ser llegit per les dones d'edat mitjana que llegeixen totxos d'històries tristes. I jo diria que pot ser el seu públic, sempre que siguin ensinistrades en què llegir i com.

Però això és La Maginoteca: un dels nostres primers missatges d'aquest blog era una equació que igualava manga=fumetto=comic=tebeo=BD=novel·la gràfica, així que ens obligàvem a formular la pregunta amb el màxim de vocables possibles sobre historieta.

La mostra, com hem dit, es impugnable, és ampliable, i trobareu mancances. De totes maneres, per fer-ho gratuïtamente, és un panorama ràpid del comic entre el 2013 i el 2015 a les biblioteques vallesanes. També es pregunta, perquè la localitat era més gran i per contrastar a veure què, a Vilanova i La Geltrú (comarca: Garraf) i alguna biblioteca de l'Anoia. No ha servit de gaire quan no han contestat. Vilanova i La Geltrú convenia perquè era una localitat gran, així que es podia comparar a les localitats mitjanes del Vallès (Cerdanyola, Sant Cugat) i, a més, és capital (com Terrassa i Sabadell) i té una certa tradició cultural històrica i blablabla. Res.

NOMÉS UNA BIBLIOTECA TÉ ACTIVITATS SOBRE EL COMIC.

QUADRE RESUM. Al final hi ha la taula sencera:


TOTAL DE LES BIBLIOTEQUES QUE SÍ HAN CONTESTAT
14
PERCENTATGE DE RESPOSTA RESPECTE DEL TOTAL DE BIBLIOTEQUES CONSULTADES
38,89%
TOTAL DE LES BIBLIOTEQUES QUE TENEN ALGUNA ACTIVITAT CÒMIC
1
PERCENTATGE DE LES BIBLIOTQUES QUE SÍ TENEN ALGUNA ACTIVITAT VINCULADA AL COMIC
2,78%
PERCENTATGE DE LES BIBLIOTEQUES QUE TENEN ALGUNA ACTIVITAT VINCULADA AL COMIC SOBRE EL TOTAL DE BIBLIOTEQUES QUE HAN CONTESTAT
7,14%
MOSTRA = NÚMERO DE BIBLIOTEQUES CONSULTADES
36
BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES MUNICIPALS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA
35
VALLÈS OCCIDENTAL
24
VALLÈS ORIENTAL
6
ANOIA
6
GARRAF
2
TARRAGONA
1


Tant poc com per a la hstorieta com per a la resta de gèneres. No és només que les biblioteques no facin sinó que les poblacions són com són. Algun club de lectura de novel·la i poca cosa més.

¿Què són les biblioteques municipals, si no un lloc per fer els deures?
 I ara tenen bars, així que moltes dones van a pel poleomenta, d'altres per al cafè; i els jubilats a pispar diaris i les poques cadires que hi trobaran. La lectura o les lectures, la posada en comú, el poc interès per saber coses que no siguin tenir el mateix programet al mòvil com el cunyat, els propis horaris laborals i socials... tot juga en contra.

No faré el truc dels articulistes de premsa dient que "la societat urbana és tan individualista", perquè aquí hi ha ciutats grans, mitjanes, petites, pobles grans i petits, amb i sense urbanitzacions disseminades, amb polígons d'habitatges (altíssima densitat de població), amb més camp i amb més indústria.Web de la Diputació de Barcelona per localitzar les biblioteques, adreces i  llocs web http://bibliotecavirtual.diba.cat/busca-una-biblioteca


NÚMERO D'ORDRE
LOCALITAT
COMARCA
NOM DE LA BIBLIOTECA
RESPOSTA
¿La biblioteca té club de lectura de comics, tertúl·lia, etc.?
Correu electrònic
Resposta citada, resumada o comentari
1
Badia del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Vicente Aleixandre
NO
b.badia.va@diba.cat

2
Barberà del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Esteve Paluzié
NO
NO
b.barberav.ep@diba.cat

3
Castellbisbal
VALLÈS OCCIDENTAL
Josep Mateu i Miró
ACTIVITATS OCASIONALS
b.castellbisbal.jmm@diba.cat
No en tenen però sí que han fet activitats al voltant del comic
4
Cerdanyola del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Ca N'Altimira
NO
b.cerdanyola@diba.cat
No fan cap activitat perquè estan de canvis
5
La Garriga
VALLÈS ORIENTAL
Núria Albó
NO
NO
b.garriga@diba.cat

6
Les Franqueses del Vallès
VALLÈS ORIENTAL
Les Franqueses del Vallès
NO
NO
b.franqueses@diba.cat

7
Mollet del Vallès
VALLÈS ORIENTAL
Can Mulà
PROJECTE
b.mollet.cm@diba.cat
Club de Lectura Pla9 sobre gèneres o mitjans narratius té previst incloure el còmic al 2015 o al curs 2015-2016
8
Montcada i Reixac
VALLÈS OCCIDENTAL
Can Sant Joan
NO
NO
b.montcada.csj@diba.cat

9
Montcada i Reixac
VALLÈS OCCIDENTAL
Elisenda de Montcada
NO
b.montcada.em@diba.cat
No tenim cap Club de lectura de còmic o d'alguna activitat relacionada. Si que tenim una col·lecció de còmic a la biblioteca i fem també exposicions del nostre fons periòdicament. Resposta col·lectiva a totes les biblioteques del municipi
10
Montmeló
VALLÈS ORIENTAL
La Grua
NO
NO
b.montmelo.lg@diba.cat

11
Montornès del Vallès
VALLÈS ORIENTAL
Montornès
NO
b.montornes@diba.cat

12
Parets del Vallès
VALLÈS ORIENTAL
Can Rajoler
NO
b.parets.cr@diba.cat

13
Polinyà
VALLÈS OCCIDENTAL
Polinyà
NO
NO
b.polinya@diba.cat

14
Ripollet
VALLÈS OCCIDENTAL
Ripollet
NO
NO
b.ripollet@diba.cat

15
Rubí
VALLÈS OCCIDENTAL
Mestre Martí i Tauler
ARA NO
b.rubi.mmt@diba.es
El club de comics no va funcionar
16
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Can Puiggener
NO
NO
b.sabadell.cp@diba.cat

17
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Els Safareigs
NO
b.sabadell.es@diba.cat
Resposta pròpia
18
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
La Serra
NO
NO
b.sabadell.ls@diba.cat

19
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Nord
NO
NO
b.sabadell.n@diba.cat

20
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Ponent
NO
NO
b.sabadell.p@diba.cat

21
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Sud
NO
NO
b.sabadell.s@diba.cat

22
Sabadell
VALLÈS OCCIDENTAL
Vapor Badia
b.sabadell.vb@diba.cat
Resposta col·lectiva en nom de la resta de biblioteques. No vaig aconseguir resposta mai del Club de Lectura de Novel·la Gràfica clubngrafica@gmail.com.
23
Sant Cugat del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Gabriel Ferrater
NO
b.st.cugatv.gf@diba.cat, bibliotecagf@santcugat.cat
Respon per les dues biblioteques de Sant Cugat.
24
Sant Cugat del Vallès
VALLÈS OCCIDENTAL
Mira-sol-Marta Pessarrodona
NO
NO
b.st.cugatv.mp@diba.cat, bibliotecamp@santcugat.cat

25
Santa Perpètua de Mogoda
VALLÈS OCCIDENTAL
Josep Jardí
NO
b.st.perpetua@diba.cat
al mateix recinte van fer una exposició no prevista sobre Escobar entre el gener-març2015
26
Tarragona
TARRAGONÈS
Biblioteca Pública
ARA NO
bptarragona.cultura@gencat.cat
Sabia que n'havien fet però "Degut a la poca demanda del Club de lectura de còmics la Biblioteca Pública de Tarragona ja no fa aquesta activitat. Malgrat tot, aprofitem per dir-li que disposem d’un important fons de còmic que pot trobar a la Planta baixa de la Biblioteca."
27
Terrassa
VALLLÈS OCCIDENTAL
Central
NO
NO
bct@terrassa.cat

28
Terrassa
VALLÈS OCCIDENTAL
Districte 2
NO
NO
bd2@terrassa.cat

29
Terrassa
VALLÈS OCCIDENTAL
Districte 3
NO
NO
bd3@terrassa.cat

30
Terrassa
VALLÈS OCCIDENTAL
Districte 4
NO
NO
bd4@terrassa.cat

31
Terrassa
VALLÈS OCCIDENTAL
Districte 5
NO
NO
bd5@terrassa.cat

32
Terrassa
VALLLÈS OCCIDENTAL
Districte 6
NO
NO
bd6@terrassa.cat

33
Vacarisses
VALLÈS OCCIDENTAL
El Castell de Vacarisses
NO
b.vacarisses.ec@diba.cat
MOLT AMABLE, INSTRUCTIU
34
Vilanova del Camí
ANOIA
Vilanova del Camí
NO
NO
b.vilanovac@diba.cat

35
Vilanova i La Geltrú
GARRAF
Joan Oliva i Milà
NO
NO
b.vilanovag.jo@diba.cat,

36
Vilanova i La Geltrú
GARRAF
 Armand Cardona Torrandell
NO
NO
b.vilanovag.act@diba.cat