20110318

Expo 13 Rue Paluzie i Expo Massagran

Data Estel·lar nominal Divendres 20110318

M'ha fet gràcia trobar que hi ha una exposició "bibliogràfica" sobre Ibáñez (sospito: que posen el llibres que tenen a la biblio) a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.

No és un lloc habitual per fer expos d'Ibáñez ni de tebeos. És cert que l'ona expansiva de la Biblioteca Tecla Sala de L'H s'està fent sentint any rera any.

En aquest cas, l'exposició porta per títol: "13 Rue Paluzie". I, si fos una exposició del seu catàleg de tebeos de Mortadel·lo i Filemó, això explicaria el mateix títol.

Barberà del Vallès és una ciutat industrial i dormitori (i que ningú no es molesti, i menys si és de l'Ajuntament, perquè n'és), d'uns 27000 habitants. Es troba a tocar de Sabadell (co-capital de la comarca, el Vallès Occidental) i de Badia del Vallès (el municipi independitzat cap el 1991, el més petit d'Espanya i amb més gran densitat de població). A una mitja hora de Barcelona (sobretot per causa del trànsit).

Alhora em trobo amb la informació sobre els llocs on hi haurà una altra exposició: 100 anys de Massagran.
Es tracta del més gran èxit literari de l'autor en català i per a joves i per aprendre català, i que es va donar durant els anys 10-30. L'èxit de les nove·les de la revista Patufet, que va donar nom fins els anys 80 als tebeos a Catalunya, en competició amb el vocable "tebeo". "T'he comprat un patufet". El seu autor fou en Folch i Torres.

Igual d'exitosos en vendes i diversió, i d'oblidats per la intel·lectualitat, menys quan els poden utilitzar en benefici propi: Ibáñez i Folch i Torres.