20110128

Vídeojoc: l'esclau de naik

Data Estel·lar expensive is cheap Divendres 20110128

Molt sovint, a les webs d'Educació hi ha coses interessants.

Avui he trobat Sim*Sweatshop, un joc sobre quant costa fabricar unes sabates. Tota aquesta morralla que en diuen roba, que no té les talles adequades, que està mal cosida, que és com la mala roba del anys 70, però que es ven com l'única possibilitat a la majoria de cadenes de roba, i a les botigues xineses, i als grans magatzems, tot això sol venir dels esclaus que les empreses transnacionals (que no cal ni que siguin gaire grans) tenen a Àsia. 

Curiosament, em sobta que la gent no es quexa mai no del preu (que tothom pot veure que no val ni 600 ni 100 ni 80  ni 50 allò que tenim allà al davant) ni de l'absoluta manca de qualitat. La gent veu una marca i interpreta que està sortint guanyant amb un tracte: fardar a tal preu és comprar a bon preu. 

El preu d'unes sabates por ser de 2€ en origen... però aquí no valen menys d'un número de dues xifres amb les desenes més enllà del "1". I no seria rar que fos un número de tres xifres. El cost del transport ha estat mínim durant décades (un altre factor del perquè ho fan en altres llocs).

El joc és dur... no pel que es veu sinó pel que succeeix: alimentar-se, comprar sabates al propi fill... pot dur a la ruïna. 


Però ¿oi que Zapatero ni cap president autonòmic ni Durao Barroso no han prohibit l'entrada dels productes dels esclaus? Doncs mira que tothom ho sap que els fan esclaus, que els empresaris que els fan servir són amos d'esclaus, i que amb això fan mal.