20100511

Siege: Pròleg a La Saga Acreditats

Data Estel·lar no he agafat la baixa Dilluns 20100510

Tres dies de Saló. Moltes hores. Molta gent. Molta informació. Poques cadires. Però he resistit i aquí hi sóc.

Començo amb una saga prèvia que ens uneix el remot passat patagònic amb el Saló del Comic de Barcelona 2010.

Com molts de vostès no recordaran (he dit molts? diguem-ne <1000), al principi de la maginoteca vaig fer un missatge amb enllaços sobre Educació i tebeos. Aquell missatge estava  basat en  enllaços... cosa que no feu mai en un blog seriós, si us plau... i menys si no sabeu com enllaçar. Així que al cap d'un temps vaig haver de editar el missatge per fer-ho bé.

Resulta que, des del 2008, més o menys, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya fa una activitat per a docents anomenada Jornada. El Còmic una Eina Pedagògica.

A mi em sona molt atractiu. I tindria moltes idees. Em van dir que una de les conclusions que es van extreure però, va ser: vostès proposin idees de manera gratuïta a les editorials. I aquí jo començaria un debat sobre el perquè les empreses privades catalanes passen d'esforçar-se en res i volen que tot sigui subvencionat i regalat, mentre fan negoci. En aquest article no hi entraré perquè només copipegaré el que he trobat buscant la relació profunda que durant tota la dècada 2000-2010 (els anys zerozero o zerontes) porta el món de l'educació intentant apropar-se al món de la historieta. Sí, falta algun projecte general, una cosa més ben muntada, el que sigui, però hi ha hagut esforços continuats.


Comencem amb això tan curiós: http://www.vectorpark.com/


XTEC: Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya. Web del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. N’hi ha de similars a altres Comunitats Autònomes (consulteu-les). Funciona des del 2000. En el període 2000-2010 s’ha referit a multitud de temes sobre el món de l’Educació, tant Infantil (fins als 6 anys), com Primària (6-12 anys), Secundària o d’Adults. Entre les seves novetats inclou informació interna per a docents i treballadors. Tot i així, ha trobat no poc espai per enllaçar amb el món de la historieta. El que vull deixar clar és que deu anys són molt i donen per a molts enllaços sobre comic, il·lustració o similars (en aquest sentit, mireu l’enllaç sobre l’inventor del subrmarí)... Alhora, però, la quantitat y varietat de temes a què ha de fer front una web com XTEC mostra, des del meu punt de vista, un interès més que no pas anecdòtic sobre la Historieta:



Narcís Monturiol: http://www.monturiol.net/

El científic dibuixat


Apart, es poden veure antics enllaços sobre còmic que ja no deuen estar en actiu. És a dir, que aquesta llista seria ampliable.

Buscant al Google la combinació “XTEC còmic”, apareixen força enllaços que parlen sobre tebeos, i que solen ser enllaços del propi XTEC, és a dir, webs per dir-ho així, de producció pròpia.

ButlleTIC còmic: butlletí electrònic sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació (sobre informàtica, ordinadors, internet) que es publica des del 2006.

Clic sobre còmic. Les activitats Clic o Jclic (“jotaclic”) són una mena de jocs en format Flash o alguna cosa semblant. Funcionen com a exercicis del llibre o d’una revista de passatemps però per ordinador.

Pobre Manolito (Gafotas) y el comic

PDF sobre stripgenerator






Nota: un CRP és un Centre de Recursos Pedagògics. Cada cert número de centres educatius accedeix a un CRP, al qual és possible demanar-li estris relacionats amb una temàtica, per tal d’utilitzar-los a una aula durant una . Aquests elements solen estar guardats en una maleta o similar; per això se’ls anomena sàviament com a “maleta” amb l’afegitó del tema. Exemple: “Maleta dels pirates”.

N’hi ha més.

Hi un autodenominat portal educatiu edu365 . Com l’XTEC té un bon llistat de novetats periòdiques; en aquest cas, des del 2007-2008. He seleccionat algunes de les relacionades amb la Historieta gràfica, la il·lustració o similar:

L’Arca Revistes catalanes antigues: col·leccions senceres de revistes, es diuentre les quals tenim En Patufet, Xut (de futbol, amb caricutures), El Bé Negre (inspirat en Le Canard Enchainé) o El Cu-Cut.

Al 2010,enllaç a Cavall Fort (a un reportatge sobre rugbi, això sí). Al 2009 es va enllaçar amb continguts en línia de la revista bé que no amb les historietes, sembla ser. No deixa de ser propaganda però no deixa de ser un vot a favor dels comics per part del sector de l’Educació, tot i que se’ns ha estat repetint fins ahir mateix que l’educació formal rebutja la historieta.
Guia de lectura de Geronimo Stilton, col·lecció de llibres amb la qual els italians fan les historietes de Miki i de Donald i el Tio Gilito però pel seu compte. Els llibres estan profusament il·lustrats en colors, de vegades amb olors. Les il·lustracions estan immerses en el text, en una mena de gairebé tebeo, que si no l’és en faltaria poc. Cap al 2009 se’n poden veure els àlbums de còmic tradicional.

Pixton : generador de comics
Bitstrips: generador de comics
Kerpoof: generador de comics. A mi se’m queda aturat abans d’accedir-hi.
Storybird : per crear i publicar històries
Zimmertwins: per fer pel·lis de dibuixos animats.


Directament, al 2010, edu365 fa un enllaç a la pàgina oficial d’Asterix
Pelayo y su pandilla. Dibuixos, animacions i alguna historieta. Estil de dibuix semblant als aquells dibuixos animats belgues i europeus de l’Est sobre uns gossets que tenen un tiet que era un gos volador... i amb una idea de partida a Pelayo que potser estigui relacionada amb la italiana Pimpa (que va ser ja publicada per Editorial Bruguera al 1986, que sí)

Como dibujar manga. Interessant en el sentit que està col·locat enmig d’una pila d’enllaços sobre el dia de la dona.



Inqualificable web sobre dibuixos de superherois

Amb tots aquests enllaços espero haver triturat aquell prejudici que tenen certs teòrics del món del comic sobre com odien els tebeos els mestres, professors, el món educatiu i pedagògic. Res més lluny de la realitat, donat que el sector educatiu està famolenc de trobar andròmines per dur el missatge educatiu a cadascú d’uns alumnes molt diferents entre ells.

Així, des del 2008, dintre del Saló del Còmic, es fan les Jornades Pedagògiques de què he parlat abans.




Ara vull enl