20090608

Plou o no plou

Data Estel·lar amb temperatura de xafugor Dilluns 20090608

Sí, ja ho sé, no em doneu la llauna: hauria de parlar de les Eleccions Europees, igual que ho hauria de fer de les basques i gallegues... Però, ufff..., mira, aniré a un lloc on ens fan creure que analitzen els resultats electorals tot en pla politològic... I, llavors, ja veurem.

Però, entretant, jo tenia de parlar d'una cosa que va escriure el meteoròleg més important, Alfred Rodríguez Picó, al seu article diari a El Periódico de Catalunya. El tinc retallat... però no el tinc a mà.

Això que faré és ficar-me amb el gran Altocumulunimbus dels homes del temps... Una institució. Però no només és que ho pensi des de fa anys, sinó que el mateix meteocomunicador em dóna les dades que fa que jo exclami: em ratifico, com diria el senyor astrònom de Superlópez La Caja de Pandora p22v3.

1.-És un fet evidentíssim que, durant la setmana el clima al hinterland barcelonès és menys plujós que els caps de setmana.

2.-Hi ha temporades que sembla com si els núvols no poguessin caure.

3.-Ara bé, sembla com si els divendres, des del migdia, y els dissabtes o diumenges, plogués. Hi ha hagut anys on han caigut una mena de tempestes exagerades en cap de setmana. La meva impressió: ha plogut el que caldria haver plogut durant tota la setmana. No seria només un fet causat pel clima mediterrani.

4.-Què hi ha a Barcelona i la seva àrea metropolitana que impedeix la pluja entre setmana i la descarrega els caps de setmana? La mala sort. Ca! Què s'engega les matinades de diumenge a dilluns i comença a apagar-se cap els migdies i durant els vespres-nits dels divendres. Sí: les calefaccions i aires condicionats de milers d'oficines, garitos, bars, botigues, supers... i les fàbriques. Bafarades immenses de calor entre setmana. Cotxes en moviment, per anar i tornar de la feina, autobusos, autocars, motos... en una quantitat més gran que entre setmana, ni que sigui perquè, sovint, dissabtes i diumenges, hi ha alguns carrers cèntrics tallats, o perquè la gent agafa el cotxe i escampa, ehem, la boira de la metròpolis. La contaminació.

Però serà veritat o no que plou més en cap de setmana:

¿Sempre plou el cap de setmana? He fet un recompte des de l’1 de setembre dels dies de la setmana amb aigua. El resultat ha estat: 16 dissabtes amb pluja, 15 dimarts, 14 divendres i diumenges, 13 dijous, 12 dimecres i 10 dilluns. També plou entre setmana. (extret d'El temps del Picó)


Sí, evidentement, també plou entre setmana. No ho negaré. A més, l'estadística sembla que surt dels dies de pluja del curs 2008-2009, extremadament plujós, després del període de sequera del 2008, quan semblava que mai més no plouria, si fem cas dels politicastres i dels comunciastres i dels periodicastres. Després, algun d'aquest li va preguntar a un d'aquells si ja podien deixar-se oberta l'aixeta mentre es rentaven les dents, i aquell, que diu que era del ecosocialistes "de debò" va dir que sí... Toma, morenín...

He fet un full de càlcul. No sé si es veurà bé:

Els resultats són els següents:

1.-En dies de la setmana presos com a individuals: el dia més plujós es dissabte (16 dies), el segon és diumenge (14 dies) empatat amb divendrs (14 dies). Cau a 10 dies el mateix dilluns!

2.-En dies de la setmana presos com a dies contigus en parells: la parella més plujosa és dissabte i diumenge està empatada amb divendres i dissabte (30 dies), 3 dies més que la parella de dies següent (27 dies).

3.En dies de la setmana presos com a trios de tres dies contiguos: el trio guanyador és el capsetmaner Divendres+Dissabte+Diumenge (44 dies) ; a un dia de distància de Dijous+Divendres+Dissabte (43 dies). I quatre més que la combinació dissabte+diumenge+dilluns (40 dies).

Què curiós! Dilluns, quan totes les xemeneies, motors, fàbriques, ordinadors i electrodomèstics calefaccions (atents, perquè no se'n sol parlar) i aires condicionats es posen en marxa a l'engròs en tot tipus de feines, dilluns, és quan baixa la mitjana de dies de pluja més. El sotrac de connectar-ho tot de cop?

A veure si funciona l'enllaç.