20070725

Còmic a ses illes

Data Estel·lar bogaisia Dimecres 20070725

Això també ho haig de fer avui. Al Saló del Còmic 2007 hi havia una paradeta sobre còmic balear. Hi havia alguna cosa interessant... i sobretot un fulletó amb la seguent web.
Es tracta de la web de l'Institut d'Estudis Baleàrics

Primer de tot, una crítica: això de fer pàgines web en Flash és un error monumental. Són lentes, pesades, no pots tornar enrere quan vols, maneguen l'usuari com volen... al final, un s'atipa, li dóna a l'aspa i adéu web fastigosa. Doncs la web del IEB està feta així... i la dels còmics, igual, i les de les editorials i els autors, tres quarts del mateix. I una altra: sóm a les Illes Balear, i la web està en català, castellà i anglès però no en alemany i, molt menys, en àrab o en amazig... Que s'ho facin mirar, això!

En l'apartat positiu: s'hi poden descarregar documents, del tipus revistes fetes per l'IEB. Això és fomentar la cultura.

I què més? Que jo diria que hi ha una presència decisiva de la gent de la historieta i la il·lustració tant en la web com en les revistes de l'Intitut: notícia destacada, al juliol, sobre la la mostra de cómic de les Illes al Saló de Barcelona a l'abril, dibuixos de Pere Joan a la revista sobre Literatura Infantil i Juvenil, la qual sembla tenir una especial cura en la selecció d'il·lustracions.

El número 1 de la revista té un article sobre "El còmic infantil i juvenil a Mallorca". Per cert, els textos solen ser trilingües per defecte. Crec que es molt rellevant aquest article. Legitima, com ja ho sembla en veure la web, d'alguna manera, l'origen del còmic balear en el menorquí Benejam (Melitón Pérez, La Familia Ulises, Eustaquio Morcillón i Babalí, l'esperit del TBO... revista de la qual ja n'he parlat dos cops avui... sí, hi ha dies que escric massa per d'altres temporades que no res... així em penso que enganyo la calor).

Parlen de "còmics didàctics destinat a difondre la història de Mallorca". Immediatament jo penso en l'Equip Butifarra! de mitjans del setanta... I no m'equivoco gaire:
Aquest és el cas d'Història de les Balears, editada l’any 1981 per l’editorial Saco Roto i patrocinada per la Caixa de Balears Sa Nostra. Els creadors varen ser l’Equip Butifarra, integrat per Joan Aliu, que s’encarregà de la documentació i el posterior guió, i pels dibuixants Alfons López i Rafel Vaquer. Ambdós dibuixants procedien de Barcelona, on havien treballat a les revistes Más Madera!
Aquí hi ha un problema. Segons el que jo conec (un anunci en una revista): "Más Madera!" fóu una efímera revista Bruguera de cap a l'any 1985 o 1986, és a dir, posterior a l'àlbum esmentat, la data del qual me la crec, donat que la majoria d'Històries de tal o qual localitat, són de la primera meitat dels anys 80, com a molt.

Donem les gràcies a Tino Regueria i la seva completa Guía Visual de la Editorial Bruguera (1940-1986), p256:
"En 1985, los dibujantes históricos de Bruguera abandonan la editorial y firman contrato con otra empresa. En respuesta a dicho movimiento se presentan, al año siguiente, varias cabeceras nuevas. Con Más Madera! se intenta reflejar el pulso de la calle"
(...) La revista la realizan los componentes del Equipo Butifarra: Bosch, A.López, Aliu, Ferry, Espinosa, Guiral, Beroy, Das Pastoras, etc.
Em pregunto si va exiistir una altre revista amb el mateix títol cap a 1980 o 1981 però ho poso en dubte. Em temo que es tracta d'un altre cas de "total, no cal informar-se, només són tebeos" o un cas de "poc-rigoritis". Per cert, veig que el número 9 diu: "El Fontanarrosa, nuevo baranda invitado"... Bruguera va publicar, fins i tot, al famós dibuixant argentí traspassat Us heu pensat alguna vegada què passa amb una web quan el seu autor mor? Jo sí... I ara ho he vist. Un no pot actualitzar la web, tot i tenir una notícia important per als fans.

De fet, tinc feblesa per tornar a l'Equip Butifarra!... Una feina interessant, des dels anys 70... nononononono...

Passant als anys 90, parlen de Pere Joan i de Max (no en parlen de principis dels 80 en aquest autor).

I arribem als anys 00 amb la revista Esquitx, que té pinta de voler ser un Cavall Fort balear, i formada per autors... com ho diria... no ho trobo, "de disseny", que peguen entre ells, que... no sé... entre Alex Fito, Max i

En resum, es tracta d'un còmic vinculat directament a la tasca docent de l'Educació Secundaria Obligatòria (ESO): llegir en català, aprendre coses sobre Mallorca, el de sempre. Així ho entén el Govern i el patrocina. Després algun llest, dels que cobren per dir coses, vull dir, ens dirà que el còmic s'hauria de patrocinar i que les institucions educatives s'hi haurien d'implicar... però sospito que molts autors dibuixen còmics o il·lustracions pre-historieta gràcies a les empreses editorials del llibre de text a les web afins o a tallers de còmics i similars fets per als adolescents als instituts. Qui va dir que un examen de la Selec tenia una historieta de Mortadelo y Filemón per comentar... I després voldran que el jovent llegeixi tebeos... Monstres!

I l'apartat que, per a Catalunya, diríem, nacionalista, i que existeix arreu, també té cabuda en aquest text i en la pròpia imbricació de la historieta balear per a ser legítima com a mitjà de comunicació per part dels poders socials i polítics de les illes: és quan se'ns diu que "reinterpreten miniatures de Ramon Llull" o una cosa així. De fet, de Benejam ja passem a que va ser el dibuixant dels llibres medievals del filòsof, escriptor (el primer a Europa en llengua romànica i no en llatí) i juantxi-friki (però no gafapa) Ramon Llull, qui va introduir la historieta a ses illes... Competir contra un miniaturista medieval és difícil per a qualsevol dibuixant actual. sí, senyories, els tebeos van ser inventats a la Serra de Tramuntana, els primers guions eren de Ramon Llull, però van ser dibuixat sobre taules de Menorca per un autor no acreditat, doncs en aitals llunyans temps non havia costum de dix'l nom de menestrals de pinzell e tinta e pergamí... com dirien en antiga llengua llemosina.

I la web, en concret, fora de la revista que s'acaba de comentar... doncs té una semblança dels autors i una referència a les editorials. És més un catàleg de vendes (venen aquest autor que fa aquest tipus de producte) més que una col·laboració a que coneguem, per sana cultura, els dibuixants, com podríem conèixer els escriptors, escultors, o metal·listers més importants de les Illes Balears i de les Pitïuses.

Per acabar, haig de tornar a "Más Madera!", una revista que mai no he pogut tenir a les mans, i em sap greu perquè em semblava molt moderna quan la vaig veure... Ideològicament... ehem, ehem... és molt equívoca, formada per gent bregada en lluites veïnals, sindicals, en la Transició i tal, i que després de tot el recorregut acaben entran com una mena d'esquirols quan els antics dibuixants se'n van de l'editorial, quan aquesta fa la fallida amb risc (inclús, segons com, amb voluntat) de deixar al carrer, de cop, volatilitzant-se, sense pagar o amb risc de no fer-ho, als seus empleats.

Faré el meu paper d'agosarat inútilment un altre cop... hum... sí: si l'Editorial Bruguera hagués continuat, aquest Equip Butifarra! s'hauria convertit en la generació successora dels Ibáñez i Raf, com aquests ho van ser dels Peñarroya, Cifré... Sempre hi ha casos rars: Escobar (de la primera però plenament vigent fins més enllà de totes les generacions), Vázquez (entre la primera i la segona) i d'altres... però, a l'engrós ho podrien ser... Vist així, i sense poder comprovar per mi mateix, un Más Madera! o inclús un TBO de 1986... penso si, de fet, no hi va haver un intent per part de Víctor Mora, a Ediciones B, de mantenir aquells dibuixants de l'Equip Butifarra!, a certes revistes i, sobretot, al seu El TBO... els primers, no sé, 15 o 20 números=mesos són els de Víctor Mora (any 1987-1989) i recordo haver-hi vist al millor Pasqual Ferry, a Alfons López, etc.


Ai... M'he tornat a oblidar de posar dibuixos