20121113

Eurovaga 14 Novembre

Data Estel·lar aturem les naus 20121113

Demà és dimecres 20121114, dia d'eurovaga: per fi es convoca una vaga conjuunta que convoca a treballadors de tota Europa.

La vaga contra la reforma laboral del Zapatero també va coincidir amb protestes a França o Grècia... però tota la premsa va callar, i els sindicats també: no van voler establir cap vincle, per bé que era obvi que es tractava del mateix procés històric.
 
Les empreses treballen a nivell europeu, amb la legislació a favor, des del malaguanyat Tractat de Maastricht (Tractat de la Unió Europea, TUE), és a dir, des del 1992. La Comissió Europea i els seus comissaris bàsicament van esdevenir "encarregats" (que és un sinònim de "comissari") de les grans empreses i no dels ciutadans europeus. Van passar-se els anys 90 i 00 acceptant atorgar més i més poder a les grans empreses. És per això que una gran empresa, com el ducat d'Alba, pugui ser una de les més gran perceptores de subvencions públiques europees. És per això que el número d'empreses es redueix... cas dramàtic: el sector de l'acer. La Unió Europea i, sobretot, la Comissió Europea, en comptes d'haver estat guardiana dels tractats, ha estat guardiana dels interessos empresarials. 

Han pogut campar com han volgut. Han instaurat pràctiques que no han beneficiat als ciutadans, que han minvat els interessos dels consumidors i que han triturat els drets dels assalariats. Han donat poder a empreses que no fabriquen res ni donen serveis, un seguit de consultories i coses semblants que han sembrat la mentida i, des del 2010, el terrorisme de la triple A.

Aquesta mateixa xarxa entre alts funcionaris europeus i empreses munten un nou negoci, l'anomenen "troika" i es dediquen a tallar totes les fonts de recursos dels pobres, desfavorits i gent que no són rics d'una pila de països,  a saquejar totes les riqueses, a demostrar que els rics són rics perquè saben robar millor... com va explicar Galeano en enunciar de manera breu i magistral com l'or d'Ouro Preto rebotava de Portugal a Gran Bretanya, perquè l'inútil regne de Portugal pogués pagar les tel·les britàniques, i alhora prohibís els tel·lars portuguesos i brasilers entre els segles XVII i XIX... i aquell or va servir per acaparar capital per fer noves inversions per a la revolució industrial britànica, mentre els seus comerciants dominaven tots els mercats i sectors portuguesos.

Estem davant d'una vaga de treballadors, de funcionaris, de gent que viu d'una nòmina, o d'aturats, de gent que han estat fets fora, potser per algun càrrec polític, posem d'Unió, que continua atipant-se de diners de forma golafre (basat en fets reals)... 

També estem davant d'una vaga que dóna un toc d'atenció a una Unió Europea a punt d'estavellar-se. Diguem'ho clar: per seguir a la Unió Europea antieuropea i antidemòcrata, que sembla fabricada pel Franco que ha deixat tot lligat i ben lligat fins que va quedat tot unit... potser no val la pena ni plantejar-se si Catalunya ha de ser un Estat d'Europa... millor a fora... com Islàndia, Groenlàndia o Albània, o Belarus o Noruega o Turquia.

També, per tant, ens trobem en una vaga a favor de la democràcia, d'augumentar la que hi ha, d'augmentar la capacitat d'intervenció dels ciutadans, de formar ciutadans responsables, que estiguin informats... i no que estiguin sentint coses com el Manolohachehache y sa banda a RNE, dient que "hui, els piquets", "compte amb una vaga que pot donar mala imatge a Espanya"... ¿No dóna mala imatge a Espanya la supressió de la civilització de l'Estat de Benestar? ¿No dóna mala imatge una Alcadessa de vacances mentre la gent mor? ¿No dóna mala imatge quan un President de Catalunya convoca Eleccions per no pagar beques ni altres ajuts aquell any i ho tapa amb un fals referèndum independentista, on la independència és l'única opció? ¿No dóna mala imatge un Cap del Govern d'Espanya que no sap ni balbussar en castellà i que diu al dels Estats Units que "està aprenent anglès" quan la gent de la seva generació que va acabar la secundària ja havien fet anglès i francès? ¿No dóna mala imatge que els bancs siguin ens assassins i que no tinguin cap mena de responsabilitat corporativa? ¿Ni que es creï un "banc dolent" perquè els amics de pupitre que els ministres i polítics de l'oposició tenen a la bancada dels bancs només es quedin amb els beneficis mentre enfonsen famílies, barris, localitats, empreses petites...? 

Tot això no dóna mala imatge... perquè ells només volen donar una bona imatge: la del cementiri net o, com a mínim, silenciós. 

No van dir ni piu sobre la vaga de farmàcies, perquè la convocaven els empresaris de les farmàcies... contrasta molt amb l'escandalera de la vaga d'autobusos, que El Periódico de Catalunya o RAC1 van criticar tant: que no molestin als ciutadans. Oh, és clar:  no poder comprar medicaments no creava alarma social, mentre que no poder agafar l'autobús era molt greu.

Em recorda molt l'actitud dels periodistes portaveus de la dreta a aquell any, 1997 o 1998, quan els camioners van fer dues vagues... d'una, la COPE i els seus aliats van dir que era un desastre, que no es podia permetre les ciutats desabastides per una vaga de camioners... d'uan altra, van dir que era comprensible i van deixar els micròfons perquè s'explaiessin... demanaven més o menys el mateix, es va donar en la mateixa temporada, amb un mes de diferència o així... que si el combustible era molt car. La diferència, però, era que uns eren els camioners assalariats (o els falsos autònoms), que pagaven la gasolina amb el seu sou... de l'altra els autònoms de veritat i els empresaris del transport (suposo que entre ells, els gallecs que van rentar diner del contraban de droga durant els anys 80 i 90)... La COPE, desinformant em va informar.


P.s.: trist el cas del CSI-CSIF, un sindicat groc d'ultradreta i desmotivador dels treballadors, com el que hi ha instal·lat al Corte Inglés.