20121104

Algunes xifres del Saló del Manga 2012

Data Estel·lar semper idem Diumenge 20121104

Semper idem significa "sempre igual". Hi ha un conte de Jack London amb aquest títol.

Segons dades oficials, el Saló del Manga ha superat els cent mil habituals assistents del Saló del Comic: 112000.

Del text oficial de Ficomic:

El XVIII Saló del Manga de Barcelona, organitzat per FICOMIC, ha tancat aquesta tarda les seves portes havent rebut 112.000 visitants, xifra que marca una nova fita a la seva història. El certamen complia aquest any la seva majoria d'edat amb el trasllat al Palau núm. 2 de Fira Barcelona Montjuïc. Amb un 60% més d'espai expositor, ha rebut una contundent resposta del públic, otakus arribats de tota Espanya que ja han convertit el Saló en la seva gran cita anual.

Tot i que la tarda de dissabte no em va semblar que hi hagués un excessiu moviment, per ser dissabte que és el típic dia de més gentada, sí que tenia la sensació que s'arribaria amb facilitat als 100000. O que això dirien. Com saben aquestes dades? Només hi ha un sistema real: el número d'entrades venudes. Sumat al número d'invitacions, que serien entrades de diferent color, si és que existeixen; al Saló del Comic i del Manga d'altres anys n'havia vist, potser les portaven -tatatxan- membres de partits polítics, o potser les havien donat amb algun diari, com havia fet l'Avui cap el 2002 o 2003. I el número d'acreditacions lliurades (els marcats al llistat d'acreditats). En realitat, es pot saber al moment tot això, si és cert que existeix la informàtica o algun grum Sacarí que corre d'aquí cap allà amb els llistats per agrupar-los. De totes maneres, entenent que els grups d'entrades gratuïtes i d'acreditats són una quantitat petita i diferenciada (els que tenen entrada gratuïta hi van per haver estat convidats, i ja que ho tenen, per aprofitar-ho però no necessàriament per unes ganes boges de veure el món otaku), jo els eliminaria. Així que cent mil visitants... molt bé

Aquest any, no sembla que Ficomic cambiés per un manga l'entrada (de pagament; la de convidat, que jo sàpiga, no; en el cas que existís aquesta segona modalitat aquest any). Per què? Per manca de ganes. Digueu-li crisi, que jo li dic manca de ganes. O igual hi ha hagut una mala maror a dintre de l'organització i actors associats que jo no he pescat.

Un 60% més d'espai... amb el plànol al davant... l'escenari ja era una cinquena part -potser una sisena-, i  allò del buffet lliure, més o menys. És a dir, potser sí que hi havia un 60% més d'espai però no per a expositors de manga i anime sinó per a activitats alienes.

És clar que forma part d'una política trista: 


La xifra final suposa un increment de gairebé el 70% respecte de l’any passat, quan van assistir al certamen 65.000 persones. En paraules de Carles Santamaria, director del Saló del Manga i de FICOMIC, “l'èxit de públic ha superat totes les expectatives i hem constatat que al disposar d'un major espai s'han pogut desenvolupar noves activitats i ampliar altres per a major comoditat dels assistents”. D'altra banda, Santamaria va explicar que “cada vegada més el Saló és una gran festa al voltant del manga i la cultura japonesa en general. L'èxit de l'espai gastronòmic ens portarà a ampliar-ho i a diversificar les seves activitats de cara a la propera edició”.


Des del meu punt de vista, havent patit el Saló del Manga 2012, no s'ha tingut cura dels assistents. Ja ho vaig explicar al missatge anterior (feu un "buscar" que no em ve de gust posar enllaços). Més assistents? Però fidelitzats? Tornaran? O només tornaran si hi ha coses que no siguin manga ni coses d'aquestes frikis? 

Si mirem la versió de les notícies de Cuatro del dissabte a les 21h, el Saló del Manga només va aparèixer per destacar la presència de Ferran Adrià, i a continuació van passar a fer més propaganda de cuiners, de Martin Berasategi i un altre que han tret un lllibre que va ser salpebrat... no van tenir esma de tallar el llom per fer ben fet l'acudit i l'anunci. De manga, res. 

Per tant, si poca presència pública té el manga, l'anime i la historieta, i a més amb una tradicional mala fama, i a més ens trobem que el propi Saló del Manga arracona en bona mesura aquesta part central, la que ens agrada, a on anirem a fer una fira sobre el manga? 

Sobre la cultura japonesa en general, potser caldria d'una vegada per totes la participació del Consolat General de Japó o del govern japonès o d'institucions culturals japoneses de forma activa i no folklòrica. Volem una fira d'abril otaku o volem saber coses sobre Japó? Decidiu.

Efectivament, l'any vinent, el Saló de la Cuina Japonesa 2013 serà més gran. Ja puc anar amb pinces al nas.

M'ha sobtat la tènue existència del català al Saló. No dic això aquí perquè estigui fent aquest missatge en llengua catalana sinó perquè no recordo si en vaig fer esment a l'anterior article. Sí que hi havia coses en català però estaven com amb un filtre de percepció perquè no es veiessin. Potser només m'ho va semblar.

M'ha sobtat veure escrit ""signaturs autors invitats" al fulletó de la Guia del Saló 2012. Sempre se sol escriure "convidat". He hagut de consultar-ho al Dicccionari de Sinònims Franquesa. Existeix... però no em sembla gens usual. 

Ja vaig dir en el seu moment que, des del moment que la Conselleria de Cultura va passar a ERC amb el Tripartit, l'ús del català als salons ha disminuït en quant a coses de la informació. Amb una Convergència i Unió que demana la independència i que sembla que siguin més catalans que ningú, ja no em sembla gens estrany. 

L'exposició Manga a la Carta tenia algunes frases rares, tant en català com en castellà. Em quedo amb una. 

En castellà hi havia una expressió que no recordo que hauria de començar per "comer" però van optar per dir "jalar", perquè els hi semblaria més popular. Però no pegava.

En català, la cosa va ser pitjor. Volent posar una expressió popular, van optar per "menjar pels descosits". L'expressió original és "xerrar pels descosits" ("hablar por los codos"), en el benentès que xerres per qualsevol forat que hi hagi sense parar, inclosa la roba estripada (els descosits). No és una expressió per "menjar". No l'he sentida mai. No la trobo. I la veig més aviat oposada: pels descosits cauria allò ingerit, com per una mà foradada cauen les monedes.


Sorpresa quan consulto la guia del saló i veig que l'exposició sobre Manga a la Carta l'ha comissariat en Marc Bernabé, l'habitual traductor del japonès... 

Una mostra més que ha faltat control de qualitat. Per una banda, Ficomic i Carles Santamaria fan propaganda amb les quantitats, les xifres... però cal també i d'una manera importantíssima fixar-se de cara l'any vinent en la qualitat, en el com es fa i en què es fa.

Sobre qui parla de no barrejar política i esbarjo, política i manga, política i comic... que faci un cop d'ull al següent paràgraf, sabent que no és habitual que un alcalde no otaku o un ministre no truenòfil vagin a salons frikis: 



En un ambient festiu i amb una sala plena, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha donat els guardons del XVIII Saló del Manga de Barcelona, que per votació popular, entrega FICOMIC als millors manga en diverses categories publicats entre l’1 de setembre de 2011 i el 31 d’agost del 2012.

L’alcalde ha destacat l’èxit d’aquesta edició del Saló del Manga de Barcelona i la vitalitat del sector. “L’edició d’enguany té tots els números per convertir-se en una de les millors fins al moment”, ha assenyalat. A més, ha destacat “el gran vincle entre el Japó i Barcelona, units per la creativitat i la innovació



A la Barcelona convergent de Trias li interessa el Saló del Manga de BARCELONA. I ho poso en 
majúscules perquè el mot de la ciutat que mira sempre el seu melic es repeteix constantment...


També són xifres: al 2012: "XVIII Saló del Manga de Barcelona" 

Els altres XVII no eren "de Barcelona", però.

Als anys anteriors, ens trobàvem al "XVII Saló del Manga", i s'afegia, amb dificultat i després de les dates. "a L’Hospitalet de Llobregat"... i així podem seguir fins a arribar al XIII Salón del Manga ... que afegia si calia "en L'´Hospitalet de Llobregat".

Ah, això de fer les coses en llocs poligoners, sense glamour, amb un reduït grup de gafapastes, amb gent que igual no coneixen l'última andròmina tecnològica que encara no ha arribat a les botigues, amb fortor de croquetes...

Al XI Saló del Manga, el cartell destaca en petit sota el títol: "la Farga de L'Hospitalet". Amb l'anagrama des del VIII, perquè no deixava de ser propaganda, hui, no, que cal dir "publicitat", que propaganda era una cosa molt però molt dolentota que feia Goebbels, del centre comercial.

La pàgina de Ficomic no té constància de salons anteriors al VIII (any 2002)

Vegi's clarament que no es parla mai de Saló del Manga de Catalunya.


Entre tant... el nacionalisme andalús crea marca Andalusia amb el Salón del Manga de Andalucía, que té lloc al Parc Kinépolis de Granada els dies 20121109, 20111110, 2011111...

Uns dies més tard... a Múrcia, que són més nacionalistes i no tenen complexos, tenen un Saló que es diu Salón del Manga de Murcia, amb l'escut de la Región de Murcia (nom oficial de la comunitat autónoma), conegut com Murcia se Remanga. A mi m'agrada el nom. Si un dia el fan a la Manga del Mar Menor ja ho tindran tot.

Dates i lloc:

Cuándo

16, 17 y 18 de noviembre de 2012

Dónde

Auditorio y Centro de Congresos
Edificio Anexo
Av.. Primero de Mayo s/n   Murcia

A Catalunya... el fet diferencia deu ser, la tonteria diferencia té un Saló del Manga que, com que no era a Barcelona no podia dur el nom de la ciutat, horror, del cinturó roig, governada pels sociates, plena d'andalusos, i després plena de morosquefanpudor i de sudamericanssorollosos... horreur! i que, un cop a BCN, o abans a L'H, NO es podia dir "Saló del Manga de Catalunya"... per no ferir susceptibilitats, la dels que es guanyen la vida amb la imbecilitat supina de la marca "Barcelona"... els que volen posar una reserva d'apostes a Tarragona i dir-li "Barcelona World". Que m'ho expliquin, que no m'ho explicaran!