20120112

El somni i la seva historieta

Data Estel·lar batibúllica Dijous 20120112

Acabo de veure un fulletó de l'entitat CaixaForum Barcelona, aquest tinglado cultural-gafapasta que hi ha la Ciutat Comtal. Me l'ensenyen: mira... dibuix de Corto Maltese (Corto Maltés, que li diuen per aquí). Per tant, la persona que me l'ha ensenyat, li sona això... que no vol dir que sigui ni lectora, ni experta ni que li agradi... sinó que li sona, com ens sonen moltes coses que no sabem ben bé què són... o sigui, allò que hauria de ser normal esdevingut normal pel que fa als tebeos, almenys per un cop.

p16 del fulletó Agenda Gener-Abril 2012 de CaixaForum Barcelona, de l'Obra Social "la Caixa", amb portada de Delacroix (una exposició que en fan).

Cicle de conferències i projeccions del 20120201 al 20120307: El somni i la història: el mirall de les vinyetes. Així és com el coordinador Iván Pintor, professor de Comunicació Àudiovisual de la UPF, esgota dos bons títols fonent-los en un de sol.

No busqueu pas a la web de l'Obra Social de la Caixa (enllaça amb la localització del CaixaForum)... Mal muntada, com solen ser aquestes webs corporatives, aquest cicle de conferències no surt ni al propi buscador. He hagut d'anar al Google i allà em surt directament al ServiCaixa. Vol dir això, a efectes pràctics, que només es poden comprar les entrades via ServiCaixa?

Explico una mica: la conferència val 2€... si vols veure la pel·li (=projecció): pagues 3€ més. Si ho vols tot: en total, 4€.

Les conferències són en dimecres i dijous, tema del que ja he parlat... sí, Perryelornitorrinco, ja t'ho vaig dir: que les xerrades solen fer-se en dijous, però que últimament sembla que s'estan passant al dimecres. Inclús vaig fer un acudit -de riure no obligatori- sobre si hi ha gaire gent apart dels universitaris de la Vila Universitària que comencin el cap de setmana els dijous. 
20120201 19h (hora típica): La llei secreta del traç, amb Edmond Baudoin, autor gafapasta publicat per Astiberri de qui es diu que escriu com dibuixa i viZeversa. No el coneixia. La resta de la blogosfera em sembla que tampoc no gaire si parlo pel temps que m'ha costat trobar quatre enllaços. Baudoin ha estat profe d'algunes unis, i ha estat pel Gafapasta's Center fent alguna intervenció. Pel que veig, dibuix àgil vol dir dibuix lletgista. El guió és para-autobiogràfic. En aquest enllaç, veiem la similitud entre el seu traç i les seves arrugues; suposo que això indica alguna cosa personal en tot.

20120208 Els superherois i la història. Gino Frezza. Es tracta d'un italià. Amb això tot dit: tenen llicència per a tot. En concret, aquest és sociòleg i ha escrit sobre tebeos... i d'altres mitjans de comunicació. Itàlia com a paradís. Deu ser interessant. 

20120216 La línia de fuga: Corto Maltés i l'aventura. Jacinto Antón. D'aquí en destaco la pel·li: Corto Maltés: La corte secreta de los arcanos. 2002. No dubtaria que fos, més que una pel·li, dels dibuixos de la sèrie... però si fos tan evocadora com la de Corto a Sibèria... millor. Clar: que aquella era a Sibèria i al Transiberà... i aquesta no sembla que sigui a Uzbekistan, ni que fos.

20120222 Els 24 rostres de Tintin. Xavier Pérez. El segle XX mitjançant Tintín... que pot estar bé... però que igual ja ho puc explicar jo. Té gràcia si hi podem ficar cullerada. Fan Tintin et Moi, interessant si el documental és en francès, per practicar. 

20120301 Una història propera. Carlos Giménez, míticoXD... autor de Dani Futuro... i d'altres coses, les quals no he llegit, parla sobre la Guerra Civil i el Franquisme i la Transició... en fi, de tot. De que allò era molt caspós i que no es podien dir segons quines coses, i que els obrers estaven atemorits... vaja, i a mi que tot això em sona tant. El que passa és que ara tenen normes que només es fan servir de vegades, i quan toca cop de garrot, no sabies que te'l podien donar legalment, que no amb justícia. Pot tenir el seu interès, donat que m'estic llegint els quaderna de Hitpress de Dani Futuro, que té punts molt actuals i alhora d'altres que semblen fets no per al Franquisme sinó per al mónen general dels 70-80.

I res més. Ai,  no... sí, que he posat aquest llistat perquè el tinc al fulletó però que a un enllaç anterior NO VENIEN LES HORES NI ELS DIES DE LES CONFERÈNCIES. La Maginoteca i la seva insaciable vocació pel Servei Públic. Però ells cobren per posar la informació correcta... no per eludir-la.