Festa Major de Sabadell
Pàgina 39. Apartat "Exposicions temporals": L'aventura d'aquell jove reporter belga al Tibet.
20150903: EXPOSICIÓ TINTÍN A LA CAIXA DE SABADELL CENTRE DE SABADELL.
A partir de: 03/09/2015 Fins: 10/01/2016
Horari: Dimarts a dissabte, a la tarda de 5 a 9 del vespre. Dissabte i diumenge matí d'11 a 2
Lloc: Espai Cultura Fundació Sabadell 1859. Carrer d'en Font, 25. Sabadell
Inauguració: el 3 de setembre a les 19 h.
Sembla ser que hi ha una associació tintinaire o tintinòfila, per tant, que tracta temes de Tintín: el seu nom és MoulinSab (Moulinsart+Sabadell)
No en tenia ni idea. Es veu que la seva activitat i motivació original principal eren els 50 anys de publicació de Tintín en català. En conec un que fa Tintinventari amb aquest mínim argument i alterant les dates per tal que cada any sigui un número rodó en relació amb aquella data, com si li importés a ningú, per cert.
El lloc de l'exposició sembla rar: però és l'edifici antic de la Caixa d'Estalvis de Sabadell on s'havien fet exposicions anteriorment. I on ja n'hi havia hagut una gran exposició sobre Tintín als anys 00 (¿2009?), una sobre Bruguera i una de Muntanyola em penso, entre altres d'altres temes. No recordo cap acte rellevant des que li van regalar la Caixa Sabadell al BBVA, però segurament n'hi haurà hagut per bé que no hagin considerat important anunciar-los de cap manera. La cultura fa més nosa que servei.
Això vol dir que és just al carrer peatonal a mitges del darrera/davant de l'Ajuntament de Sabadell i de l'església. No té pèrdua.
Es pot arribar en tren de Renfe que es troba a 10-12 minuts caminant, o amb FGC que serien 8-10, o amb cotxe perquè l'aparcament es troba a la plaça de l'Ajuntament sense aquelles molestes restes arqueològiques que no valien per res perquè parlaven de què? de l'Edat Mitjana? ¿dels romans? Au, a pastar-la. Sort que les obres dels FGC van ser especialment curoses en triturar i robar el passat també al passeig de la Plaça Major i Passeig Manresa: no us ho perdeu perquè és un tastet del millor que ha donat Sabadell en gust, elegància, disseny urbà, bon ús dels cabals públics i urbanisme socialment pensat. No hi ha ni fonts "que fan àrab" (com va vomitar racistament un alt funcionari municipal als anys 90) ni alzines que embruten amb els fruits.
Per tant, tenim una exposició sobre Tintín al Tibet.
Recordeu que es tracta d'una aventura molt icònica. Buida de dibuix en tant que predomina el color blanc però especialment intimista i torbadora.
La línia clara com a ideologia de la verosimilitud queda apunyalada: perquè tot es desenvolupa amb l'esternut-somni-crida del nom de l'amic xinès d'en Tintín. Es veu que a Hergé li anava una mica el rotllo paraciències el qual anava sortint: el pèndul d'en Tornassol, mig lligat a les barres de zahorí per buscar aigua i la sinestèsi, els somnis premonitoris, els somnis en plan resum estrany i asfixiant de les aventures, etc.
La catalanització de qualsevol esdeveniment comença a ser ridicula i es contextualitza en el moviment independentista (d'aquí a 20 anys sentirem que va servir per recuperar arrels catalanes i blablabla, sí, tant carrincló com vulgueu): veient el programa de festes tots els cantants més destacats ho són. I el 2015 se celebra l'arribada a l'Everest de la primera expedició catalana (hi van plantar la bandera) amb l'slogan "Hem fet el cim" que aparereixa per tot arreu aquell 1985 de la má de La Caixa i de la tele.
En aquest cas, però, es parla de la pujada a l'Annapurna 65 anys abans i els 50 de la publicació en català de Tintín. Però també de la catalana de 1974. A mi això de pujar muntanyes em semblava heroic abans de saber que era per a rics i que -apunt d'Economia Política I o d'Introducció a l'Economia- per fer una activitat en deixes de fer una altra: la vida real és més heroica i dura. Ara bé, tens menys problemes anant de farra a la muntanya (llegeixi's Nicolas Vanier) perquè no t'enfrontes als aturs, malalties, desesperances i problemes diaris del petit entorn, amb allaus que cauen per tot arreu.
És una aventura d'amistats: la de Tintín amb en Xang
¡Però què hem de dir del pobre Milú o del Capità Haddock que segueixen el seu amic Tintín fins a aquell remot lloc entre muntanyes perennement nevades! I l'home de les neus... no és potser el gran amic de tots, un que no rebrà res a canvi del seu desconegut ajut?
Realitat i ficció en una exposició única, on podrem veure les fonts d’inspiració de “Tintín al Tibet” i també diverses figures, així com un mural amb 35 àlbums d’aquesta aventura en diferents idiomes. També hi haurà una reproducció de la vinyeta del fuselatge de l’avió estrellat a la muntanya, un espai dedicat al Ieti i diversos materials relacionats amb el muntanyisme i amb el Tibet que apareixen a l’àlbum.
També d'amagatotis fan un seguit "d'activitats complementàries" que la maginoteca, amb vocació de servei públic, copipega per a tots vostès:
Activitats complementàries
Conferències
♦ Dimecres 23 de setembre a les 19h.Sempre ens quedarà el Tibet.
A càrrec de Joan Manuel Soldevilla [en fa fer un llibre introbable amb premi Rovelló abans del de Zipi i Zape també premi i també seu]
Un dels tintinòlegs referents a nivell internacional que parlarà de les aventures de Tintin al Tibet.
♦ Dijous 12 de novembre a les 19h.
Tibet: història i cultura de la pau.
A càrrec de Thubten Wangchen.
El director de La Fundació Casa del Tibet explicarà les relacions històriques entre el Tibet i els moviments per la pau.
♦ Dimarts 15 de desembre a les 19h.
Catalans al cim de l’Annapurna, la muntanya que va inspirar Hergé.
A càrrec de Jordi Pons, Josep Manuel Anglada i Emili Civís.
Els protagonistes de les expedicions catalanes de l’Annapurna explicaran les seves experiències. Companys de l’èxit de 1974, van compartir els camps base, 1 i 2, els mateixos de l’expedició d’Herzog el 1950.
Tallers
♦ Dissabte 3 d’octubre d’11 a 14 i de 16 a 19h
Rocòdrom i Tirolina: activitat dinamitzada per Txequi
Lloc: Jardí de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859
L’activitat consisteix en apropar l’escalada a la ciutat d’una manera lúdica, oferint un espai d’oci i diversió però també de col·laboració i de superació.
♦ Taller de còmic teòric i pràctic
A càrrec del Centre Berenguer
Els participants coneixeran els principals elements que conformen el disseny de personatges de còmic, aplicaran tècniques i materials d’il·lustració, treballaran al voltant de l’exposició, potenciant els valors de l’amistat, la superació, l’esforç i el respecte per la natura.
– Dissabte 10 d’octubre d’11 a 13h
– Dissabte 14 de novembre d’11 a 13h
– Dimarts 29 de desembre de 17 a 19h
– Dimecres 30 de desembre de 17 a 19h
– Dissabte 9 de gener d’11 a 13h
2 comentaris:
Quin tufo a Ciudadanos...
No ho diràs pel contingut de l'article. Que ja és cansí haver d'estar desmentint a gent que només xerra per dir que un article complet no s'adiu amb les seves expectatives ideològiques.
Publica un comentari a l'entrada