20120617

Protesta Energética

Data Estel·lar sin+ Diumenge 20120617

Ángel Vadillo. Alcalde d'Alburquerque. Extremadura. Vaga de Fam. Energia Solar. Renovables. Retallades.

"Nuestros proyectos de renovables son el todo o la nada para nuestro pueblo y para nuestra región y muy mal corazón tiene que tener quién no quiere que se vea así, que es la verda"
"cinco proyectos de termosolares que el Gobierno de Rajoy ha echado por tierra."

Segons el diari Público,

Tan sólo un mes después de tomar posesión, el ministro de Industria, José Manuel Soria, aprobó el decreto 1/2012 que retiraba las primas a los proyectos de energías verdes en el país y que en el caso de Alburquerque suponía una inversión por valor de 1.000 millones de euros.

Según explica Vadillo, aquello conllevaba la creación de 800 puestos de trabajo directo y otros 400 o 500 indirectos en una población de 5.700 habitantes que soporta una tasa de desempleo cercana al 40%

És la ideologia, estúpid. No l'economia. La ideologia que hi ha al darrera diu que l'ecologia, la cura del medi ambient, la netedat, la salubritat i la tecnologia neta, els coneixements i la sabiduria són suprimibles per odïables... I ells sí que poden fer-ho.

Curiosamente, les empreses d'electirictat bruta estan enfadades amb el ministre perquè no esclafa les renovables que molesten massa.

Recordaré que Alemanya té una generació d'energia renovable... solar... tan o més gran que Espanya... però és ben curiós, perquè els alemanys, preguntats a les platges perquè s'hi estan tot el dia, solen dir: "perquè a Alemanya no tenim Sol"...

Hi ha disponibles cent mil milions d'euros per a regalar-los als amics de l'Opus i dels partits polítics que hi ha als bancs i caixes.

Hi ha diners a dojos per matar moros a Líbia i altres països, com vam veure durante la guerra de Carme Chacón al 2011.

No hi ha diners per a les polítiques socials. No hi ha diners per a l'Energia Neta, per a l'Energia Solar. Per a crear llocs de feina.


El ministre d'indústria, energia i turisme es diu José Manuel Soria, és canari i va decidir ser tenir una cara clònica a la del seu estimat Aznar, éx-líder del seu partit, el Partit Popular (PP). Ha apostat pel petroli. Ha abandonat l'energia eòlica i la solar, les seves subvencions i tot allò que hi tingui a veure amb aquesta tecnologia de futur i neta. Per dir-ho clar: Soria ha decidit que no val la pena fabricar ordinadors ni software a Espanya, que això és llençar els diners...

Se subvenciona i s'empara diplomàtica arreu del món les empreses de petroli creades a Espanya però que no paguen els seus impostos principals a Espanya... com Repsol. Es fa un cavall de batalla nacionalista al fet que el govern d'Argentina vulgui recuperar YPF... com va passar a principis del 2012, però s'abandona miserablement allò que és de futur.  Soria empara els col·laboradors del programa de FAES, la fundació d'idees (de llençar globus-sonda i rumorologia) del PP: Iberdrola, Gas Natural, Repsol y Endesa, i el perillós expresi d'Endesa Manuel Pizarro (cert, no era pas millor l'exministre d'Agricultura del PSOE que presidia REE en aquelles èpoques). Potser només Iberdrola ha fet coses sobre energia eòlica. A la resta ja els coneixem massa i sabem com són d'irresponsables ecològicamente, com han evitat fer inversions per millorar la qualitat dels serveis, com han robat terres indígenes a Amèrica, com no són d'eficients i com tenen talls elèctrics que utilitzen com a arma contra els opositors, com van fer durant els Aznarats contra els habitants de Catalunya... i sempre sabem com no tenen telèfons disponibles per emergències.

En tot això, Soria està implicat en una recerca de petroli a la plataforma canàrio-saharaui... és a dir, que vol pringar de porqueria la costa canària, l'Atlàntic central... i crear un altre conflicte diplomàtic amb el Marroc invasor del Sàhara. Tots sabem que, arribat el cas, el govern espanyol es posarà del costat de Marroc i no dels saharauis.

De fet, diu ser ministre de turisme, però això és perquè li toca per ser canari, igual que sempre un català acaba sent ministre d'indústria, tot i que no hagi vist un toro ni un palet en sa vida. I que no és ministre de turisme ho garanteix el fet que ha optat per permetre a Repsol extraccions de petroli al davant de les costes de Tarragona, sigui reactivant antics pous o obrint-ne de nous.

Soria sí que té diners (nostres, dels ciutadans-que-paguem-impostos) per seguir llençant-los a l'infern de la Central Nuclear (atòmica) de Garoña, que hauria d'estar tancada des del 2007, però un tiu mooooooolt llest, anomenat Zapatero, va mantenir oberta... perquè també era part del lobby nuclear, junt amb Sebastián (a mi m'agrada més el del piano). Quant Zapatero va dir al 2012, que la tancaria, sabia el que feia: tornar a mentir-nos a tots. Algun dia veurem com tornen uns vaixells d'Irak plens de militars... i ens adonarem que ni tan sols Zapatero va fer allò de treure'ns de la guerra contra els morosbuenusmorosmorts d'Irak.

Avui m'han dit que els dolents sempre guanen guerres, eleccions, revolucions, debats i demés per una raó: té diners. Té més diners. De vegades, en té molts més. I  pot aplegar-los tots, si cal.

Afegitó:

I no sé si és que l'alcalde ho tenia previst, però als pocs dies de fer aquest article, en Mariano Rajoy, President del Govern d'Espanya, a qui no li agraden els debats (com a tantíssima gent que prefereix rentar la roba bruta a caseta i a les fosques), feia una xerrada d'aquelles de cafè, copa i puro a Rio+20,una d'aquelles fallides reunions contra les quals ja se'ns va advertir... James Burke... a Després de l'Escalfament (After the Warming: a View from 2050)., uns documentals britànics, per descomptat, que van fer al Canal 33 cap a mitjans anys 90. Va donar al món una imatge, confusa, és a dir que el discurs el deu haver escrit ell mateix, sobre el que cal fer amb els afers medioambientals.

Estoy convencido de que el medio ambiente sólo puede preservarse si incorporamos su valor económico a nuestras decisiones como gobernantes: lo que no sea viable desde el punto de vista económico no podrá sostenerse y, a la vez, algo que no sea sostenible medioambientalmente no será útil económicamente.
 (...)celebro que el borrador de Declaración reafirme el derecho humano al agua y al saneamiento.

Això ho diu quan aquest dret a l'aigua potable Rajoy l'està fent desaparèixer a Espanya.  Esperanza Aguirre, Presidenta de Madrid i membre destacat del Partit Popular, el matex partit que Rajoy, privatitza el Canal de Isabel II, empresa d'aigües... i quan passa el mateix a les empreses d'abastament i fonts d'aigües a Catalunya, sota l'impuls d'Artur Mas i el seu govern negligentment antiecologista. Inclús van voler que Agbar (Suez Environnement) volgués quedar-se amb CASSA, l'emblemàtica companyia d'aigëus de Sabadell. Això s'afegeix a la compra per part d'oligopolis mundials, com Nestlé, Coca-Cola o Danone de marques d'aigua embotellada, i de l'accés a les seves fonts. A qui pertanyen les aigües del Montseny?
 


Nadie en esta sala ignora la magnitud del desafío al que nos enfrentamos, tan grave e importante como lo son las razones por las que debemos superarlo.

Sí que n'hi ha, sí, com les seves actituds, decisions i implementacions... però em trobo que hi ha massa gent que no vol ni veure que hi ha desafiaments.