20091015

Transnacionales

Data Estel·lar frak Dijous 20091015

Parlar de transnacionals sona rar per a molta gent.

Les transnacionals són més conegudes com a empreses multinacionals.

L'adjectiu transnacional fa referència a que les seves activitats traspassen fronteres.

Sovint els mitjans de comunicació ens plantegen la imatge de les empreses transnacionals com a invesores i productores de desenvolupament.

Els que estem una mica a l'aguait també sabem que solen ser causa de desastres ecològics i de tot un seguit de pràctiques pernicioses, com deslocalitzacions, destrucció ecològica o xantatge (per exemple, el que Magna proposa a Europa amb la seva empresa Opel de cotxes, durant el 2009). També pot ser que influeixin en una legislació, favorable a elles, i perjudicial a d'altres, aconseguint avantatges contra els competidors. Això és el que sol fer la Unió Europea. Per exemple, el que el 20091014 li diu a Turquia: que posar una multa gran a una gran empresa que ha estafat a Hisenda durant força anys seguits és injust. Es tracta del tema del Grup Dogan).
La Comissió Europea, és a dir, la Unió Europea (o és que potser les altres institucions comunitàries s'hi oposen?) juguen a favor dels grans grups transnacionals i dels seus xanxullos i xantatges, contra els drets laborals i dels consumidors.

L'efecte final és un mercat oligopolístic, és a dir, amb poques empreses que competeixen o es reparteixen el pastís entre elles.


Un lloc que serveix per obtenir informació sobre les transnacionals és Transnationale.org
He vist que hi ha informació sobre l'activitat, sobre els accionistes, fan una mena de ponderació sobre l'ètica, sobre en quants paradissos fiscals ens han estafat els diners de les pensions i altres dades.