20150116

IV Concurs Escolar de Comic del Saló 2014

Data Estel·lar brumbrumbrum Divendres 20150116

El IV Concurs Escolar de Comic del Saló de l'ídem 2014 basa la seva temàtica en les llegendes.

Es tracta d'una col·laboració entre Ficomic (organitzadora del Saló del Comic) i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Si no ho dic, rebento: això pulveritza aquella crítica tan repetida de que el comic i les escoles no s'adiuen.

A La Maginoteca de sempre hem dit el contrari. Els docents (mestres, professorat) volen que l'alumnat llegeixi, així que busquen tot tipus d'estratègies. Els tebeos en són una més.

Destaco el "una més". Ni és la més desitjada ni la darrera opció. Com dirien a ADLO, això és normalització social de la historieta.

Ficomic diu:

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona s'ha convertit en el punt de trobada de la indústria del còmic i el món de l'educació. Des de fa nou anys FICOMIC organitza una jornada dedicada als docents sobre el còmic com a eina pedagògica. També s'organitzen tallers de còmic per a grups escolars


El tema del concurs són les llegendes.

La raó? Que les dates del Saló del Comic són del 20150416 al 20150419, és a dir, pels volts dels 20150423, Diada de Sant Jordi, de la Rosa i del Llibre, esdevinguda diada principal de les setmanes culturals que fan a les escoles, en forma de redaccions, poemes, dibuixos, punts de llibre.

Així que tindrem llegendes de Sant Jordi i el Drac en molts fulls. No sé si seran els guanyadors. La inventiva dels autors sol ser molt alta. Igual que al enigmàtic concurs de l'Injuve. Aquesta inventiva mai no dóna lloc a carreres professionals.  Som-hi amb el malastruc. No, la veritat. La preparació, la inventiva, la formació i la capacitat són elements espuris, aliens o inclús negatius per la carrera professional volguda, al menys per aquestes contrades.

Compte amb els punts de llibre, perquè els alumnes els solen fer servir sovint per fer tires de còmic amb el tema proposat, és a dir, per desenvolupar en el petit espai, dues o tres vinyetes. Així que és un altre suport clar tant per a la historieta com per realitzar-hi concursos. Concurs de Punt de Llibre amb Comic Breu. Jo ho veig. ¿Vostès no? Ah, perquè encara no cobren per aquest tema. En el moment que cobrin, ja buscaran per Internet aquesta idea.

La pàgina de la Xarxa Telemàtica d'Ensenyament de Catalunya, XTEC, té l'enllaç a les bases del concurs. És un d'aquells llocs que passa desapercebut, tot i tenir informació de vegades interessant. El mateix passa amb la resta de webs oficials, així que caldria un PROGRAMA PÚBLIC DE COMUNICACIÓ POLÍTICA DE WEBS OFICIALS.


La Maginoteca encara us apropa més les bases del Concurs en aquest PDF (hi diu III però és IV Concurs; és a la Generalitat el que més saben fer és copiar i pegar de l'any anterior, i se'ls escapen detalls).

Encara més: un petit resum copipegat i comentat.

Enguany, els temes centrals del Saló del Còmic són la ciència-ficció i el gènere fantàstic, especialment el subgènere d’“espasa i bruixeria”. Per aquest motiu, les temàtiques del concurs són les següents:
- Llegendes i rondalles populars (categories A o Cicle Mitjà i B o Cicle Superior de Primària). [Sí, i perquè hi ha Sant Jordi aquells dies)
- Crea el teu propi mite (categories C, D i E que són els de l'ESO)


Text molt debatible per als del propi mite:

una narració original fantàstica o de ciència ficció en la qual el protagonista sigui un heroi

¿Un heroi home? Això es contradiu amb la coeducació i altres temes d'igualtat de rols i de gèneres.
Si es tracta d'un heroi que pot ser una heroïna, ¿com és que han badat tant al Departament d'Ensenyament i ha suprimit el llenguatge neutre? Doncs potser perquè manen els de la dreta, de CiU.

Ja està: la maginoteca sempre en debats. Oh, sí, però és que allà hi ha gent que cobra una pasta del pressupost públic per fer les coses mitjanament bé. "Sempre els diners". Deixi'm en pau i, si no li agradi, ho posa a comentaris.

Hi tornarem.

Hi torno ara mateix:

6. Els treballs han de ser individuals i només se’n pot presentar un per participant.
Quan parlen d'un heroi i hi afegeixen que el treball ha de ser individual, aquí se'ns acut dir que es tracta de posar en valor la feina individual malgrat la majoria de tasques se solen fer en grup. Els pantalons no els dissenya, cus, entinta i posa a distribuir i vendre un paio sol. 

També és cert que la història serà curta i no s'hi poden entaforar mil individus. Si prenen com a model El Senyor dels Anells, imagini's si els hi pot caber en els 2 fulls establerts.

 

Apartat 5: 

5. Els textos dels còmics poden ser en català, occità o en les altres llengües curriculars.

Això és per ser de Ciutadans i muntar un escàndol. "Les altres llengües curriculars" són bàsicament el Castellà o l'Anglès. Ja us dic que la segona llengua s'emprarà poc. Dubto molt que algú guanyi en aquest idioma, malgrat que pugui ser un bon exercici de llengua. Ara bé, ja us dic que el castellà serà el primer que a molts concursants els farà venir al cap.

Deixen la llengua castellana sense esmentar, perquè són així de xulos. Després, a plorar per la Llei Wert i el que vulguis, però cadascú va a la seva. 

Alhora, recordem que, des dels temps que ERC va fer-se càrrec de la Conselleria de Cultura (habitual patrocinador del Saló) durant el govern tripartit de pseudoesquerres, la retolació en català va desapareixer del Saló del Comic (encara més del Saló del Manga, on mai va tenir cap presència). Els fulletons, mapes i altra informació en català van deixar gairebé d'existir. Dubto molt que s'acabessin el mateix dijous inicial. Aquesta descatalanització real la va començar ERC i la va continuar CiU, així que dissimular callant l'existència del castellà (hi és però no s'esmenta explíctament) és una forma de gran hipocresia.


Un resum de l'obra de no-govern d'Artur Mas. Que es posa molt seriós i ultrapronuncia perquè li donin el nivell D d'una vegada, però això no dóna punts de govern a la partida del joc de taula "Manant a Catalunya".


Importants punts de les bases:
13. La data límit d’admissió de treballs és el dia 14 de març del 2015.
14. Els participants han de fer arribar els treballs a l’adreça següent:
Departament d'Ensenyament
Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics
Concurs Saló del Còmic
Via Augusta, 202-226, planta 2C
08021- Barcelona
15. Els treballs s’han de lliurar en un sobre tancat, dins del qual s’ha d’incloure un altre sobre tancat amb les dades següents:
• Nom, adreça i telèfon del centre de l’alumne.
• Títol del treball.
• Nom i cognoms de l’autor o de l’autora (cal fer constar els dos cognoms, tret que només en tingui un).
• Curs i grup a què pertanyen.
• Nom del professor que ha dirigit el treball.
• Escrit amb el vistiplau de la direcció del centre a la participació de l’alumne en el concurs.

 A dibuixar, vosaltres que podeu. Quan jo hi podia haver participar, els del món del comic només pensaven en contracultura i comics per a adults bàsicament lletjos, foscos i llardosos. Al cap de poc van començar a plorar, encara els hi dura, perquè no hi ha renovació de lectors, perquè han perdut els infants, i van començar a donar-los les culpes als videojocs i la tele, estris que oferien allò que els autors de comics i els editors van decidir que ja no calia, perquè "el comic s'havia de fer adult" i calia eliminar els tics infantils, que denotaven censura franquista i blablablabla. Així que el manga els va arrabassar bona part del mercat. Sense comptar el petit detall de no voler pagar els treballadors, però això és normalització: passa a tats els sectors. El comic va ser pioner en deixar de pagar o en pagar misèries als dibuixants i guionistes. N'haurien de fer senyera amb orgull.