20130801

Reajustament, no retallades

Data Estel·lar mandusía Dijous 20130801

Els inspectors de les escoles van tenir l'ordre d"aconsellardir reajustament en comptes de retallades". Això  ja va ser al primer trimestre del curs 2012-2013

Aquest mitjà de censura per part de la Consellera d'Ensenyament, de CiU, no va provocar cap tempesta política ni mediàtica. Hi ha qui cobra per no assabentar-se de res i per no esbombar-ho.

Les escoles, l'ensenyament, com altres sectors estratègics del sistema econòmic, laboral i de benestar i cohesió social, han estat retallats de forma maldestra.

Una evidència: supressió d'aules d'acollida, on els nens immigrants aprenien a entendre el català (i, per interès d'alguns claustres, el castellà). Per poder seguir la classe i no, com li dieu els que no feieu res a la classe... ah, sí: baixar el nivell.

També s'han eliminat hores de feina i sou tant als docents com al personal administratiu (personal de la Generalitat). Això sense comptar  la nul·la consideració dels serveis de neteja generalment pagats per ajuntments.

Sobretot es rebaixen sous dels que guanyen menys: es retallen més els sous i sal·laris dels interins (personal temporal) respecte dels funcionaris de carrera (fixos). Els que porten menys temps: funcionaris sense destinació definitiva prorrogada perquè no s'acomodin, per dir-ho en vocabulari ultradretà. Els dels grups inferiors respecte dels superiors.

Les baixes es cobreixen tard i malament (grips, refredats, afonies... les més habituals en gent que xerra a l'alumnat). Mira-t'ho així: vas al super i no hi ha ningú a la caixa perquè està malalt. Ja sabem que als Mercadones obliguen a anar a treballar les caixeres amb la cama embenada, però que tot pugui ser pitjor hauria d'haver servit per millorar-ho, i ha servit per podrir la resta.

Hi ha força gent que no és contractada, que ha estat a l'atur tot l'any (són temporers del sector serveis amb formació universitària complementada amb formació posterior).

En fi,que,  com a les empreses privades, l'Administració Pública, inclòs l'Ensenyament Public, ha estat retallat en pressupost, recursos humans i dotació material, en serveis i ajuts com les beques (CiU s'ha estalviat un any de beques de llibres per als alumnes d'ensenyament obligatoris, y ha suprimit les aportacions dels programes de llibres de reutilització per a escoles o instituts, que permetien abaratir aquestes compres; perquè no és només cèntims sinó que la idea procedia del tripartit de centreesquerra).

Retallades.


Un reajustament hauria estat haver condensat les beques de llibres en tal grup. O haver reajustat les plantilles en tal escola perquè li calguessin menys mestres, fent servir els sobrants en altres llocs de feina o altres escoles, per necessitats de servei. Reajustar és fer que auxiliars administratius que es troben en dues escoles amb un total de 900 alumnes (expedients, paperassa, i 75 docents associats) passessin sense problemes a una escola .Optar per treurels hora i sou però no quantitat de feina, deixar de contractar, enviar a l'atur, no convocar beques i no fer política social és retallar o reajustar només en el sentit de les retallades.

I els van votar perquè sembla gent seriora. Censors!