20090514

El Còmic, una eina pedagògica

Data Estel·lar ambtemperaturadexafugor Dijous 20090514

Me n'acabo d'assabentar.

Fins el 16 de maig, hi ha termini per apuntar-se a la II Jornada 'El còmic, una eina pedagògica 2009'. És una activitat feta entre Ficomic i el Departament d'Educació de la Geni.

Com que sempre hi ha l'estúpid debat sobre si el Còmic està ben tractat per l'Escola, és bo de recordar, com ja he fet algun cop en aquest blog, que hi ha dibuixants d'historietes fent il·lustracions per llibres de text, que els mateixos llibres de text i webs educatives solen tenir elements i recursos
formals o de contingut que sorgeixen de la historieta.

Això no és nou. Ja als anys 60 i 70, em consta que hi havia llibres de francès al qual es feien referències a Astèrix. (potser algun dia en parlaré, o potser no). Als anys 80 i 90, així mateix, no és rar de trobar-se alguna pàgina als llibres de Castellà, Català o Plàstica, en relació al còmic com a recurs narratiu o d'expressió artística, igual que altres elements, com la recensió, la carta i d'altres. Això ha augmentat, entrada la dècada 00.

Potser per allò que diu Scott McCloud: que hi ha molta gent dels nostres infiltrada en aquests llocs. És una menció no gratuïta, com es veurà.

En definitiva, l'Educació no té pas indiferència cap als Tebeos. Més aviat, hi sol haver-hi una actitud positiva. No vol dir això que els llibres de text i les webs, o els quaderns d'exercicis, estiguin tan ben fets com els comics, però Déu n'hi do (expressió que significa: "no està malament").

Així, doncs, aquesta jornada, surt perduda en una web, l'XTEC, la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya ("oh, estos catalanes, cómo son, un web con educación ". No, si lo mismo existe en Aragón, Madrid, Comunidad Valenciana o Andalucía, por un poner).

Es tracta d'unes activitats per a gent del món de la docència. Tot i això, és possible que algú llegeixi això, li interessin els comics, sigui mestre, professor o similar, i no en sabés res sobre aquesta jornada.


El dia 29 de maig, primer dia del Saló del Comic, de 16 a 19h, més o menys, hi ha unes conferències vinculades al món de l'educació. N'hi ha una d'Oriol Garcia Quera, autor d'uns àlbums sobre fets històrics de l'Edat Mitjana i Moderna (Serrallonga, 1714, etc. ), en la qual parlarà sobre aplicacions a Secundària. Al cap i la fi, és on hi ha assignatures d'Història. Anna Pérez parlarà sobre la historieta a Primària. Està bé: no tot han de ser ordinadors portàtils i pissarres digitals, dic jo.

I, atenció, Scott McCloud farà una xerrada sobre el comic a les escoles d'EUA.

Sóc incapaç de trobar a l'espantosa pàgina de Ficomic, amb mal disseny i nul·la informació, com cada any, si aquestes xerrades són obertes a tothom. Tot i que, sabent que les activitats que no siguin anar a comprar entrepans i posters de pel·lícules solen estar buides, no crec que impedeixen l'entrada a ningú aliè al món de l'educació.

Entre aquestes activitats, també hi ha una visita guiada al Saló del Còmic, de fet, una per dia. Això em recorda que l'any passat veia al omnipresent Antoni Guiral amb grup de guiris. Doncs, alguna cosa de semblant.


Doncs ja ho sabeu.

P.S: si ets del Barça o de l'Espanyol: pagues menys... però què és això???!! Pensava que anar al Saló era anar a un lloc lliure de futbolers pesats.